Cu o uriasa generozitate, izvorata dintr-o iubire pentru cuvantul scris, pentru Carte, editorii romani, confruntati cu Impozite ce sufoca editurile, librariile, cafenelele literare, cu o scadere dezastruoasa a interesului pentru lectura (76% dintre romani nu citesc nici o carte), in lipsa unei legi a cartii, a unei legi a spatiului minim de librarie la mia de locuitori, in asteptarea resemnata si umilitoare a unor facilitati pentru sponsorii de carte, ei bine, acesti curajosi editori de carte ofera publicului romanesc, in aceste zile de inceput de vara, prinosul muncii lor: cele mai reprezentative carti romanesti sau straine.
284 de edituri din 24 de tari (invitata de onoare e Franta), 200 de lansari de carte, onorate de nume prestigioase ale vietii noastre culturale si chiar politice, incununeaza stradania organizatorilor de a starni interesul romanilor pentru citit.
Este aproape imposibil de semnalat tot ceea ce este interesant in aceasta expozitie lipsita de ierarhii, deoarece - mici sau mari - editurile romanesti intampina solidare aceeasi vitrega situatie.
Si totusi, voi aminti cateva titluri, pe care le propunem cititorilor nostri, pentru a le cauta apoi (daca nu cumva au vizitat Targul), la edituri sau in librarii.
Scriitorii romani din diaspora sunt prezenti in numar mare. Paul Goma, "Jurnal apocrif" (Editura "Dacia", Cluj) si "Roman intim" (Editura "All", Bucuresti); Dumitru Radu Popa, "Traversand Washington Square" (Editura "Univers"), Dumitru Tepeneag, "Ponts des arts" (Editura "Albatros"); Dorin Tudoran, "Viitorul facultativ/ Optional future" (Editura Fundatiei Culturale Romane); Dinu C. Giurescu, "Romania in al doilea razboi mondial 1939-1947" (Editura "All"); Constantin Eretescu, "In cautarea Alexandriei" (Editura "Cartea Romaneasca"); Sorin Alexandrescu, "La Modernit lEst" (Editura "Paralela 45"); Pavel Chihaia, "Arta medievala" (5 volume, Editura "Albatros") etc.
Literatura originala, ignorata si vitregita pana mai ieri, se bucura, iata, din nou de o atentie sporita. Citez doar cateva prezente care au starnit interesul: Vlad Zografi, "Viitorul e maculatura" (Editura "Humanitas"); Mircea Nedelciu, "Aventuri intr-o curte interioara" (Editura "Paralela 45"); Costache Olareanu, "Vedere din balcon" (Editura "Minerva"); Augustin Buzura, "Recviem pentru nebuni si bestii" (Editura "Univers") sau poetii Constanta Buzea, "Roua la plural" (Editura "Vinea"), col. Editii definitive; Smaranda Cosmin, "La vie aprs Benjamin/ Viata dupa Benjamin" (Editura "Du Style"); Passionaria Stoicescu, "Autoportret cu capul infrunzit" (Editura "Albatros"); Mariana Marin, "Mutilarea artistului la tinerete" (Muzeul Literaturii Romane).
Traducerile ocupa si ele un mare spatiu, absenta maculaturii ce sufocase piata in anii "90-95 fiind salutara.
Profesionalismul organizatorilor, din an in an mai vizibil, solicitudinea editorilor, in ciuda caldurii ucigatoare si a lipsei de spatiu, prezenta onoranta a creatorilor de literatura, colocviile, mesele rotunde, acordarea de autografe de catre autori, numarul mare de vizitatori dau mari sperante legate de viata viitoare a cartii.