O carte de istorie, de memorialistica, de studii literare, un document de mare interes pentru cei care vor sa afle cine am fost, cine suntem, ce loc ocupam in lume. Vreme de aproape sapte ani (1983-1990), autorul volumului - aflat in exil - a luptat cu entuziasm si tenacitate, dar si cu eficienta pentru denuntarea sistemului comunist din Romania. N-a lipsit de la manifestatiile de protest organizate de romanii din exil in fata ambasadelor de la Paris si Roma, a scris - articole, scrisori deschise ori particulare - a vorbit, aproape seara de seara, la postul de radio "Europa Libera", incurajandu-ne pe noi, cei ramasi in tara, aducand Romania in sfera de interes a opiniei publice internationale. A fost o batalie dusa in conditii grele, o batalie ce avea de infruntat miopia occidentalilor in ceea ce priveste politica distrugatoare a lui Ceausescu, dusa impotriva propriului popor.
Dar, o data cu caderea "Ducelui rosu" - cum este numit dictatorul de la Bucuresti - framantarile politice se adancesc. In drumul sau catre democratie, Romania a platit si mai are inca de platit rascumpararea morala a iesirii sale din cosmarul comunist.
Structurat in cinci capitole - Tara vazuta din exil, inainte de Revolutia din decembrie 1989; De departe, in focul Revolutiei (17.Xii.89-17.I.90); Tara de aproape, dupa exil; Electorale; Confluente - cultura si libertate - volumul este marturisirea unei mistuitoare iubiri de tara a intelectualului lucid si onest care este Adrian Niculescu.
Si, poate ca nu intamplator, autorul a tinut sa deschida vomulul cu interviul acordat revistei "Formula As" in 1992, in care opiniile sale politice si judecatile de valoare sunt de o stringenta actualitate.