Sfaturi pentru a deveni optimisti
Mic indrumar de management sentimental
Se stie demult: femeile au un al 6-lea simt - Intuitia! O presimtire interioara, care le scoate mai repede din incurcatura decat rationamentele logice. Cu o conditie: sa nu se lase dominate de sentimente. Sa stie sa le "administreze" corect. Cuvantul-cheie, inventat de psihologia contemporana, este "management emotional" si inseamna arta de a sti sa ne temperam si sa ne controlam sufletul. Rezultatul este notabil: un surplus de afectiune, echilibru si bucuria de a trai
Fata de o situatie provocatoare, oamenii reactioneaza in mod diferit: unii isi ies din tatani, altii raman calmi si indiferenti. "Chestiune de temperament!", se spune. In realitate, cei care dau dovada de sange rece detin arta - extrem de importanta - de a se stapani.
"Management emotional" - asa se numeste noua reteta de combatere a stressului si a haosului din viata noastra sufleteasca. Ea se refera la capacitatea de a percepe mai bine starile interioare prin care trecem, natura sentimentelor care ne stapanesc la un moment dat, la stiinta de a le exterioriza si exprima convenabil, precum si la capacitatea de a evalua cat mai corect sentimentele semenilor nostri.
Ca sa vedeti daca sistemul functioneaza, faceti urmatorul experiment: cu prima ocazie, cand simtiti ca nervii dv. se incarca si sunteti la un pas de a va lasa stapanite de furie, de teama sau disperare, analizati atent ceea ce simtiti, modul cum reactionati fizic, observati daca faceti gesturi penibile, deplasate, daca vi se modifica vocea si expresia fetei, urmariti ce reactie au cei care va inconjoara, la modul dv. de a va manifesta. E un fel de dedublare a propriei dv. personalitati. Sunteti si actor si spectator totodata. Ca actor, interpretati o partitura dramatica - furie, deznadejde etc., cu tot cortegiul ei de cuvinte si gesturi, iar ca spectator, urmariti acest "spectacol", nu totdeauna placut. Trageti cu coada ochiului si la "publicul" aflat in apropiere: membrii familiei, prieteni, colegi, si totul va fi O.K. (nu e cuvant romanesc, dar e foarte expresiv). La capatul "piesei", de fapt la capatul autoanalizei pe care v-ati aplicat-o, sentimentele dv. exagerate vor scadea in intensitate.
Este total gresita afirmatia ca doar sentimentele "navalnice", nestapanite ar fi autentice. Cand e vorba de sentimente negative - teama, gelozie, furie - ele au si pe plan fizic un efect autodistructiv, pentru ca duc la scaderea imunitatii. Parerea ca bolile grave apar mai ales pe un teren sufletesc instabil castiga tot mai mult in credibilitate.
Ce trebuie sa faceti pentru ca emotiile sa nu va mai copleseasca? Iata cateva recomandari:
Incercati sa analizati cat mai exact starea sentimentala pe care o traiti (neputinta, teama, melancolie etc.).
Inspirati adanc si expirati zgomotos (ca atunci cand simtiti o mare usurare). Repetati exercitiul de 10 ori.
Pe masura posibilitatilor, cautati cat mai des compania unor persoane optimiste si vesele. Rasul este cel mai bun medicament pentru stress. El ne "vindeca" in cateva secunde.
Cel mai eficient ajutor: miscarea. Faceti curatenie in casa (frecati baia, spalati podelele, scuturati), urcati si coborati scarile, mergeti la piata pe jos cat mai repede, alergati).
Cele 3 tipuri emotionale
Tipul exploziv
Cum sa reactionati: Nimeni pe lume nu va poate enerva decat daca va lasati scoase din sarite. Constientizati penibilul situatiei (felul in care vi se modifica fata, vocea, gesturile) sau al persoanei respective, si astfel veti bagateliza motivul care va declanseaza iritarea. Elanul produs de energia acumulata (furia produce mari energii) folositi-o in treburi fizice (casnice) mai neplacute: spalat, calcat etc.
Cum sa reactionati: Nu vrea nimeni sa va taie capul. Dar daca nu veti spune niciodata deschis ce ganditi, ce va place, ce nu va place, ce va convine si cu ce nu puteti sa fiti de acord, veti continua sa tremurati ca o frunza, chiar si la un stranut mai rastit. Pentru ca atitudinea "agresorilor" sa se schimbe, e nevoie ca dv. sa exprimati un punct de vedere, sa aveti o opinie. Veti constata, cu surpriza, ce simplu se poate schimba comportamentul celor care va inhiba, fara sa va simtiti prin asta lezate. Analizati-va cu atentie sentimentele si va veti da seama daca exista, intr-adevar, motive ca sa va temeti, sau daca bateti in retragere fara nici un temei.
Tipul pasiv
Cum sa reactionati: Daca pasivitatea dv. este un mod de impacare cu lumea, un echilibru la care tineti cu tot dinadinsul pentru ca va simtiti ocrotita, la adapost, n-are nici un sens sa va modificati comportamentul sentimental. Daca, insa, pasivitatea ascunde o dispozitie depresiva, o resemnare trista si melancolica, un abandon in fata vietii, incercati sa schimbati "ceva". Recapitulati in minte intamplarile placute ale propriei dv. existente, bucuriile pe care le-ati trait implicandu-va. Participarea la viata este datatoare de mari satisfactii. Totul este sa incerci sa eviti zonele periculoase si alunecoase, in care ai putea fi bruscat. Faceti ca melcul. Scoateti cornite si tatonati. Faptul ca inaintarea lui prin viata este asa de prevazatoare si lenta nu inseamna ca ea nu cunoaste si bucurii. Cu cat te misti mai incet si mai atent la aspectele esentiale ale vietii, cu atat descoperi mai lesne fetele ascunse ale fericirii durabile. Aceasta concentrare pozitiva asupra trecutului dv., selectand din el doar amintirile luminoase, o sa va produca o bucurie interioara, care va declansa o farama de entuziasm.
In mare, insa, problema esentiala a demersului nostru este sa va facem sa intelegeti cat de importante sunt dialogurile - adesea inexistente - cu noi insine. Lasandu-ne antrenati de urgentele existentei, navigam prin viata ca niste roboti programati, uitand ca fericirea nu creste pe marginea strazii, ci numai adanc, in noi. Dar cat de des scrutam, oare, acest adanc? De cate ori incercam sa ne punem viata in fata, ca o carte deschisa, straduindu-ne sa ii descifram semnificatiile profunde: binele si raul din ea, satisfactia si insatisfactia, prezenta sufletului, a "omenescului" de care ne indepartam tot mai mult? Nu e nevoie sa fim filosofi pentru a ne analiza existenta. E suficient ca inainte de rugaciunea de seara - una din cele mai importante tehnici pozitiviste - sa recapitulam intamplarile zilei pe care tocmai o incheiem: raul in stanga, binele in dreapta. Pentru rau sa cerem iertare, pentru bine sa multumim si sa-l proiectam si in ziua de maine. Nu exista un management sentimental mai eficient ca acesta: despovararea morala prin rugaciune. Spovedirea cotidiana a vietii in gand, sub patronajul fortei divine, este cea mai desavarsita metoda de a ne pune ordine in viata si-n sentimente.
Furia, cel mai periculos sentiment
Enervarea si furia sunt foarte greu de controlat. Ele te orbesc, realmente, anihileaza controlul asupra emotiilor. Contrar unor pareri destul de raspandite, nu este vorba de o descarcare benefica sanatatii - ca furtuna care purifica aerul -, ci de o forta distructiva, daunatoare. Pe de o parte, accesele necontrolate de furie duc la cresterea potentialului de agresivitate; pe de alta parte, ele pot provoca o explozie cardiaca sau cerebrala. Cu atat mai importanta apare stapanirea de sine, educata tocmai in spiritul "managementului sentimental".