Cam 85% dintre europeni se confruntă, cel puțin o dată în viață, cu dureri de spate persistente. 34% se plâng de dureri recidivante sau cronice. În fiecare an, zeci de milioane de oameni se prezintă la un cabinet medical din pricina durerilor de spate. La 81% dintre pacienți, cărora tratamentul prescris le-a ajutat inițial, durerile revin.
Cum tratează medicina clasică
De o bună bucată de vreme, numărul mare de intervenții chirurgicale la coloană este pus sub semnul întrebării. Mult timp, originea durerilor cronice de spate a fost atribuită fenomenelor de uzură osoasă ori bombării extensive a discurilor intervertebrale, până când studiile au reușit să demonstreze că aceste modificări, care se întâlnesc aproape la toată lumea începând de la o anumită vârstă, nu constituie, de fapt, cauza durerilor. De aceea, se constată frecvent că o operație nu poate îmbunătăți situația. Ea este cu adevărat necesară numai la o hernie de disc gravă, care perturbă funcționarea intestinului sau a vezicii ori amenință să ducă la paralizie, precum și la o stenoză a canalului spinal (îngustarea canalului vertebral), ce provoacă dureri violente și nu poate fi ameliorată, nici prin tratamente naturale, nici prin fizioterapie. Celor mai mulți dintre pacienți li se administrează preparate sau injecții cu substanțe analgezice sau antispastice, eventual li se prescriu antidepresive. Luate pe termen lung, toate aceste medicamente au efecte secundare, deloc neglijabile.
Cum tratează medicina alternativă
Majoritatea oamenilor suferă de dureri de spate "nespecifice", pentru care terapiile naturale sunt nu numai adecvate, ci și solid documentate științific. Între timp, s-a impus convingerea că aceste dureri nu trebuie tratate imediat cu injecții și medicamente, ci mai curând cu proceduri active, care pot fi aplicate chiar de persoana în cauză. Întrucât durerile determină pacientul să se teamă de mișcare și s-o evite, sunt indicate aici îndeosebi mișcările prudente din yoga sau din gimnastica chinezească, Tai-Chi. Dacă s-ar utiliza consecvent metodele naturale, multe dintre intervențiile chirurgicale ar fi de prisos.
Cele mai eficiente metode alternative
* Yoga - Exercițiile yoga sunt benefice pentru durerile de spate, în cele mai multe situații chiar mai bune decât toate celelalte terapii cunoscute. Ele întind foarte bine coloana și încheieturile.
* Fizioterapia și mișcarea - Există programe de antrenament special concepute pentru zona spatelui, care combină mișcările de întindere cu cele ce au drept scop dezvoltarea masei musculare. Cereți sfatul unui ortoped. În completare, o terapie manuală de calitate, fără "trosnirea încheieturilor", ci doar cu tehnici neagresive, poate da și ea rezultate bune. De pildă, metodele Alexander și Feldenkrais se axează pe succesiuni de mișcări blânde ale coloanei vertebrale. Euritmia terapeutică, provenită din medicina antroposofică, asociază mișcarea și respirația cu vorbirea.
* Hirudoterapia - Un studiu încheiat recent atestă efectul pozitiv al unei ședințe unice de terapie cu lipitori. Opt săptămâni mai târziu, durerile erau considerabil mai reduse, comparativ cu ceea ce s-a obținut printr-un program de mișcare. Nu s-a cercetat încă suficient acțiunea hirudoterapiei pe termen lung, totuși, ea merită în orice caz încercată, acolo unde este vorba de dureri ce rezistă la alte tratamente.
* Ruloul de automasaj, mingea arici, mersul cu picioarele goale, pantofii care îți dau senzația că umbli desculț - Durerile de spate nu au de-a face numai cu spatele. Aparatul locomotor funcționează ca un întreg. De aceea, problemele de la genunchi sau labele picioarelor pot provoca și ele dureri de spate. Pentru specialiștii cu experiență, fie ei fizioterapeuți, osteopați sau practicanți ai terapiei manuale, asemenea conexiuni nu sunt un secret. Se recomandă activarea fasciilor de la nivelul tălpii, de exemplu, călcând cu toată forța pe o minge arici. Trebuie să doară puțin...
* Termoterapia - Mușchii contractați se pot detensiona și acasă, cu ajutorul căldurii. Modalitatea cea mai simplă este o baie fierbinte. De la farmacie sau de pe internet vă puteți procura și împachetări cu nămol, cataplasme cu ceară de albine, săculeți cu boabe de cereale și ghimbir etc. O posibilă alternativă la buiota cu apă caldă sunt plasturii cu capsaicină, însă nu toată lumea îi suportă, fiindcă irită pielea.
* Statul în picioare - Nu stați pe scaun ceasuri în șir. Subiectele personale pot fi discutate la telefon în timpul unei plimbări. Lucrați la o masă înaltă (cum sunt cele de la bufetele expres) sau la una cu înălțime reglabilă.
* Meditațiile - Dacă printre cauzele durerilor dvs. de spate se numără și stresul - așa cum se întâmplă adesea - vă vor ajuta meditațiile.
* Ventuzele - Se întrebuințează în diverse moduri: umede (aplicate pe pielea mai întâi înțepată), uscate sau ca instrument de masaj. Ajută destul de bine contra durerilor de spate. Acasă pot fi folosite în varianta uscată, ori se poate executa masajul cu ventuze (se găsesc în farmacii).
* Alimentația - Postul terapeutic vă susține eficient, atât în eforturile de normalizare a greutății corporale, cât mai ales în trecerea la o alimentație pe cât posibil vegetariană. Este indicată hrana alcalină (legume, fructe, vlăstari), în vreme ce carnea, peștele, produsele lactate și cerealele sunt acidifiante. Mâncați mai puțină pâine și beți apă plată, bogată în bicarbonat de sodiu.
Bolile reumatice
Artrita reumatoidă, cunoscută până nu demult sub denumirea de poliartrită, se manifestă prin inflamarea dureroasă și tumefierea articulațiilor. Ea duce în final la distrugerea acestora, dacă nu este tratată corespunzător.
Cum tratează medicina clasică
Cu numai câteva decenii în urmă, orice medic se vedea în situația de a-și recunoaște neputința în fața artritei reumatoide. În prezent, ne stau la dispoziție numeroase medicamente noi și eficiente, cel mai uzitat dintre ele fiind Metotrexatul. De asemenea, aproape în fiecare an, companiile farmaceutice scot pe piață alte și alte medicamente biologice (preparate dezvoltate cu ajutorul biotehnologiei). Asociindu-le, se poate obține o ameliorare vizibilă în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, medicamentele nu vindecă boala. Și, deseori, este necesară suplimentarea tratamentului cu administrarea de cortizon, în pofida efectelor lui secundare: creștere în greutate, hipertensiune, un nivel ridicat al glicemiei etc.
Cum tratează medicina alternativă
Cu tratamentul bolilor reumatice putem exemplifica perfect conceptul de medicină integrativă, care înseamnă o colaborare eficientă între medicina convențională și cea naturopată. La medicamentele antireumatice și biologice nu se poate renunța în stadiul actual, deoarece terapiile naturale nu au, în ultimă instanță, o acțiune suficient de puternică. În schimb, sunt foarte utile ca adjuvant, atenuând simptomele și contribuind la reducerea dozei de medicamente. Important este ca ele să fie introduse chiar de la debutul afecțiunii, fără nicio întârziere. Totodată, practica medicală evidențiază faptul că stresul joacă un rol negativ în artrita reumatoidă, ca de altfel și în alte boli autoimune.
Cele mai eficiente metode alternative
* Postul - O serie de studii atestă acțiunea benefică a postului, de altfel confirmată zi de zi, de experiența practică a medicilor reumatologi.
* Dieta mediteraneană și alimentația bazată pe produse de origine vegetală - Este important să prelungiți efectele postului, alcătuindu-vă meniul în așa fel, încât alimentele ingerate să aibă proprietăți antiinflamatoare. Pe cât posibil, ar trebui să renunțați complet la carne, mezeluri și ouă, deoarece ele conțin acid arahidonic, o substanță despre care știm că favorizează inflamațiile. Și lactatele ar trebui consumate în cantități cât mai mici. Oamenii de știință n-au stabilit deocamdată cu exactitate dacă nutriția strict vegană aduce sau nu avantaje în plus.
* Restricțiile alimentare - Mulți pacienți au observat că unele alimente le pot declanșa o criză reumatică. Aceasta se întâmplă frecvent cu carnea și produsele lactate, dar nu numai cu ele. Dacă se constată în mod repetat o agravare a simptomelor după anumite alimente, ele ar trebui evitate. Totuși, situația se poate schimba în timp și, de aceea, după o perioadă, alimentele care trezesc suspiciuni ar trebui testate din nou.
* Meditația - Autorii a trei studii au consemnat faptul că meditațiile practicate consecvent au îmbunătățit starea psihică a suferinzilor de boli reumatice. Într-unul din studii se remarcă și o regresie a procesului inflamator. Fiind o metodă eficientă de reducere a stresului, meditația se recomandă mai ales atunci când afecțiunea s-a declanșat în urma unui eveniment dramatic sau a unei etape deosebit de solicitante din viața pacientului. Exercițiile de imaginație trebuie focusate pe vindecarea zonelor bolnave. Chemați în ajutor rugăciunea, lumina, apa etc.
* Crioterapia - Criocamera, aplicațiile locale cu gheață și cataplasmele răcoritoare cu brânză de vaci reușesc să calmeze durerile articulare.
* Plantele medicinale - Curcuma are o acțiune antiinflamatoare puternică, după cum reiese din studii. Pulberea se poate lua în forma ei naturală (două lingurițe pe zi, amestecate în mâncare sau într-un pahar cu lichid, la care se adaugă și un vârf de cuțit de piper, pentru o mai bună asimilare a curcuminului în organism). Extractele de urzică, gheara-divolului sau tămâie n-au fost încă suficient cercetate științific și, din acest motiv, nu pot fi considerate deocamdată ca sigure. Totuși, acolo unde există în mod evident o rezistență la terapie, ori medicamentele antireumatice și biologice mai vechi sau mai noi riscă să producă efecte secundare deosebit de severe, este indicată și o încercare cu extractele de plante.
* Acizii grași Omega-3 - Acești acizi grași nesaturați au o acțiune de reducere a inflamațiilor, utilă ca adjuvant în bolile reumatice. Sunt de preferat sursele vegetale care conțin acid alfa-linolenic (uleiul și semințele de in, uleiul de rapiță, cel de soia, nucile și legumele cu frunze verzi). În principiu, și peștele marin gras este o sursă bună de Omega-3. Însă, ținând seama de faptul că bolile reumatice se asociază frecvent cu osteoporoza, pe care acizii proveniți din pește o pot agrava și că acesta mai este încărcat adesea și cu metale grele, ar fi indicat să vă orientați către sursele vegetale.
* Acidul gama-linolenic - Se găsește în semințele de limba-mielului, în uleiul de luminița-nopții și cel de chimen negru. Acțiunea sa, confirmată de câteva studii, este însă mai slabă.
* Acupunctura - această metodă este utilă în afecțiunile reumatice, ca terapie a durerii.
* Ayurveda - În India, bolile reumatice sunt tratate cu plante. Un studiu preliminar a dovedit că fitoterapia ayurvedică dă rezultate comparabile cu cele obținute cu Metotrexat. Aceasta nu constituie o documentare științifică suficientă pentru includerea ei în protocoalele de tratament, dar în cazurile care nu răspund satisfăcător la terapiile uzuale, se poate încerca, totuși.
Vezi și:
http://arhiva.formula-as.ro/2018/1305/terapii-alternative-58/bolile-cronice-si-tratamentul-lor-naturist-23439
http://arhiva.formula-as.ro/2018/1306/terapii-alternative-58/bolile-cronice-si-tratamentul-lor-naturist-2-23469