"Pensie? Nici vorbă! Sunt doar o fetișcană! Am o mulțime de proiecte: un film documentar, înregistrări și o mulțime de idei. Sunt recunoscătoare Destinului că pot să fac ceea ce iubesc cel mai mult", spunea într-un interviu recent marea divă a muzicii cubaneze, Omara Portuondo. Într-adevăr, la 86 de ani, dovedește o vitalitate aparte, o energie cu adevărat latino-americană, care o ajută să cânte și să danseze molipsitor. Așa se explică mulțimile de fani care umplu sălile de concert, gata mereu să cânte și să danseze pe ritm de bolero, son și guaracha.
Omara Portuondo este singura femeie inclusă în celebrul proiect - "Buena Vista Social Club", dar și o supraviețuitoare, căci partenerii ei de documentar, disc și proiect au dispărut, unul câte unul. Omara își amintește cu drag și melancolie de Compay Segundo, Rubén González, Ibrahim Ferrer și Pío Leyva, în a căror companie a pornit în periplul mondial din anii '90, scoțând la lumină, cu ajutorul regizorului german Wim Wenders, comoara muzicală ce aștepta în liniște, în Cuba, să fie descoperită. "Spre deosebire de unii dintre ei, eu am cântat de la debut fără pauză... Băieții s-au stins din viață, dar îmi amintesc de fiecare în parte atunci când interpretez câte o melodie. Uneori îmi place să povestesc și câte o anecdotă despre ei", spunea ea. Iar Omara chiar are ce povesti, căci a văzut multe în cei peste 70 de ani de carieră, mulți dintre aceștia petrecuți prin cele mai rafinate cluburi din Havana, dar și pe cele mai selecte scene ale lumii. A cântat atât pentru protipendada cubaneză, cât și pe ogoare, la câmp, ca să le ridice moralul țăranilor, dar și în fața unor capete încoronate europene. Cu toate că în anii '60 a avut șansa să fugă din Cuba în SUA, împreună cu sora ei, Omara nu a făcut-o. "Soy cubana! (Sunt cubaneză!)", spunea cu mândrie. "Oamenii mă recunosc și mă salută când trec pe stradă. Iar lucrul ăsta mă bucură enorm. Fanii, criticii și jurnaliștii din Cuba mă respectă și mă apreciază, și asta contează mult pentru mine. Dar cred că succesul adevărat constă în a rămâne un om bun și a încerca să îi ajuți și pe alții. Eu sunt membru al Crucii Roșii Internaționale și nu o dată am cântat ca să strâng bani pentru victimele războiului sau pentru cele ale unor dezastre naturale", se confesa ea.
?n SUA a ajuns pentru prima dată în turneu, în anii '50, pe vremea în care cânta în cvartetul Aida, alături de sora ei mai mare, Haydée. Din cauze politice (înăsprirea relațiilor americano-cubaneze), a părăsit urgent America, unde nu s-a mai întors decât recent, după ce au fost reluate relațiile dintre cele două țări. Astfel că, în 2015, Omara a ajuns să cânte chiar și pentru președintele SUA. "Președintele Barack Obama a invitat Buena Vista Social Club la Casa Albă, cu ocazia Zilei lui Columb, și am apucat să schimb și câteva cuvinte cu el. Apoi am fost invitată să asist la discursul pe care l-a ținut, sărbătorind moștenirea hispanică... Da, cultura noastră cubaneză a fost în vizită la Casa Albă", spunea ea.
"Ce mai am de trăit va fi numai zâmbet"
Omara și-a trăit viața din plin. S-a confruntat cu multe piedici și încercări, care nu au doborât-o niciodată. Este tânără sufletește, plină de viață și iradiază o frumusețe ce vine din interior. "Am pierdut mulți oameni dragi, părinții, ambele surori, prieteni... Am iubit și am pierdut și acolo... Dar rețeta fericirii mele e simplă, ca în acel cântec: «Lo que me queda por vivir será en sonrisa» («Ce mai am de trăit va fi numai zâmbet»). Ca să mă simt tânără, mă înconjor cu oameni plăcuți, care mă sprijină, mă ajută și mă fac să zâmbesc. ?mi plac copiii, și de câte ori am puțin timp liber, mă duc să vizitez o școală de muzică. Rossio, nepoata mea, studiază acolo percuția. Petrecem împreună clipe minunate. Nu am băut și nu am fumat niciodată. Mă duc la culcare devreme, iar uneori, când am timp, înot. Asta și munca mea mă țin sănătoasă. Muzica este viața mea!", declara cântăreața. Nu are vise de lux și nu se grăbește niciodată. După 70 de ani de muncă, are un apartament în Malecón, Havana, cu vedere la ocean, un adevărat sanctuar în care se retrage atunci când nu e plecată în turnee lungi: "Nu-mi pun mai multe dorințe în același timp, ca să fiu sigură că mi le voi putea îndeplini. Pe rând. Nu mă grăbesc. Sunt încă tânără. Și chiar dacă poate chipul meu nu mai arată atât de proaspăt ca odinioară, sufletul meu e în floarea vârstei."
Anul acesta, solista cubaneză are programate înregistrări pentru două discuri noi; e invitată deja la mai multe show-uri de televiziune; are planificat un turneu în Europa de Est, ce include și cele două concerte de la noi, de pe 23 aprilie, la Brașov, în Sala Sporturilor "Dumitru Popescu Colibași" și în 25 aprilie, la Sala Palatului din București; trei concerte în Cuba și, spre finele anului, vrea să pornească într-un nou turneu mondial.
Mică biografie
Omara Portuondo Peláez s-a născut pe 29 oct. 1930 și la 15 ani a devenit dansatoare la "Tropicana", un celebru club cubanez. ?n 1947, s-a alăturat grupului vocal Loquibambia Swing, iar în 1953, alături de sora ei, Haydée, a început să cânte în cvartetul Aida. ?n 1967, a început o carieră solo și a lansat primul ei disc dintr-un lung șir. * ?n 2005, a primit premiul Billboard Latin Music Award, iar în 2009, a câștigat un Grammy pentru albumul "Gracias". Un film documentar despre viața ei a câștigat un premiu la Cannes, în 1986. * De 25 de ani, fiul ei, Ariel, îi este impresar și o însoțește în turnee.
(Bilete pentru concerte puteți găsi în rețeaua Eventim. Au prețuri între 50 și 200 lei pentru concertul de la Brașov și 65-300 lei pentru cel din Capitală.)
ERATĂ
Din motive independente de voința organizatorilor, spectacolul "Belcanto - The Luciano Pavarotti Heritage" ce trebuia să aibă loc în 28 martie, la Sala Palatului, a fost reprogramat în 24 octombrie a.c. Biletele vândute rămân valabile.
http://arhiva.formula-as.ro/2017/1259/eveniment-17/visul-lui-pavarotti-s-a-implinit-belcanto-22116