În această vară fierbinte, o știre a scos din toropeală redacțiile politice plecate, de altminteri, în vacanță: candidatura lui Theodor Paleologu, susținută de PMP, la alegerile prezidențiale din această toamnă. Retras, în ultima vreme, din agitata viață politică dâmbovițeană, candidatul sprijinit de Partidul Mișcarea Populară a surprins prin ținută și țintă. A declarat că modelul său este președintele învățător, o premieră națională, în așezarea culturii și a educației pe piedestalul celei mai înalte funcții publice din România. Fapt îmbucurător, de vreme ce ambele domenii au fost neglijate în anii tranziției.
"Retragerea din politica de partid mi-a făcut foarte bine"
- Vă pun o întrebare rostită de multă lume în ultimul timp: "Ce l-a apucat pe Paleologu să se vrea președinte?". De ce v-ați înscris într-o cursă electorală, după o lungă pauză în activitatea politică, în care aproape ați fost uitat?
- Poate tocmai datorită acestei pauze. Este bine să te îndepărtezi de lumea politică pentru a vedea lucrurile altfel. Cred că această retragere din politica de partid mi-a făcut foarte bine. Nici înainte, în perioada 2008-2016, eu nu prea eram om de partid, deși am fost ales pe listele PDL, în 2008 și 2012. Eu nu sunt, prin structura mea, un om de partid. Ar trebui să vă spun că această candidatură la președinție ține și de natura campaniei și a funcției. Pe mine nu mă mai interesează politica în sens partizan. Președinția este o demnitate publică ce îmi permite să pun în adevărații termeni marile probleme ale societății românești. Nu faci politică de partid atunci când ești președinte. De aceea, eu nici nu sunt membru în PMP. Legea din 2004, privind alegerile prezidențiale, specifică foarte clar că există mai multe variante: e cea obișnuită, în care candidatul este susținut de un partid al cărui membru este, apoi cea în care membrul unui partid este susținut de o coaliție, există și varianta independentului absolut, care nu e nici membru și nici susținut de un partid și există și varianta mea, în care candidatul este susținut de un partid, dar nu este membru al vreunui partid. Eu sunt susținut de PMP și îmi asum această identitate ideologică. Sunt un om de dreapta, iar PMP-ul este parte din Partidul Popular European, o familie largă de partide politice, cu o origine în doctrina creștin-democrată, la care s-au adăugat partide de dreapta mai puțin conotate confesional, cum este partidul francez Les Républicains.
"Singura manieră de a vindeca o societate este educația"
- Cum ar arăta în viziunea dumneavoastră un președinte ideal al României?
- Constituția României ne spune foarte clar care sunt atribuțiile președintelui. Nu poți brodi un ideal în afara cadrului constituțional. Aș putea să vă vorbesc despre idealul meu - un președinte învățător, adică un președinte foarte implicat în educație, pentru că am o convingere absolută, că totul vine de la educație și că singura manieră de a vindeca o societate este educația. E singurul remediu cu adevărat eficient pe termen lung. Însă, când spun președinte învățător, nu mă refer la un profesor care vorbește numai el, dând lecții și note. Asta este o concepție complet distorsionată. În viziunea mea, un președinte învățător este un președinte care ascultă foarte mult, pentru că un profesor bun îi face pe ceilalți să vorbească, punându-le întrebări relevante și moderând discuțiile. Așadar, un președinte bun este un mediator bun. Ar mai trebui adăugat ceva. Constituția ne dă un schelet al funcției prezidențiale, contează însă și personalitatea celui care umple acest rol. Evident că eu, ca președinte, aș fi extrem de implicat în tot ce ține de cultură, patrimoniu și moștenire, în toate accepțiunile ei, inclusiv demografia și mediul. Acestea sunt prioritățile mele.
- Aveți un model de președinte sau de șef de stat?
- Evident că da, mai mulți. Dintre președinți, m-aș referi în primul rând la De Gaulle, pentru că el este părintele Constituției franceze, după care a fost copiată Constituția României. Pentru mine, el este un model de demnitate, de onoare și de viziune pe termen lung. Să nu mă înțelegeți greșit. Nu îmi imaginez nicio clipă că aș putea să mă compar cu De Gaulle, dar el este pentru mine o sursă de inspirație. De asemenea, mă uit cu multă admirație la unii dintre președinții Statelor Unite, la părinții fondatori, iar unii dintre favoriții mei sunt John Quincy Adams și George Washington. Știți că Washington a renunțat la orice aspirație monarhică pentru sine, pentru că existau voci care l-ar fi vrut un monarh al Statelor Unite emergente. Este, așadar, pentru mine, un model de autolimitare. Iar la John Quincy Adams admir foarte mult talentul diplomatic și faptul că a fost un mare intelectual, profesor de retorică la Harvard, un om care a luptat împotriva sclaviei în statele din sud. Iar în România, pe lângă Carol I, pe care-l admirăm cu toții, eu am o afecțiune cu totul aparte față de figura regelui Ferdinand, care cred că este foarte nedreptățit. Lumea crede că el a fost o persoană slabă, oarecum eclipsată de personalitatea reginei Maria. În realitate, el a fost un om de mare cultură, de mare finețe, un om care era preocupat în primul rând de datoria lui. Sentimentul datoriei era pasiunea lui dominantă, ceea ce eu admir foarte mult.
"Cinci motive pentru a fi votat"
- Haideți să presupunem că sunt un potențial alegător, care vrea să se decidă cu cine votează mâine. Oferiți-mi cinci motive să vă aleg pe dumneavoastră.
- Să știți că nu îmi place să mă laud singur, dar aș vrea să încerc să vă spun ce aș putea să fac pentru țară, pornind de la experiența mea. În primul rând, haideți să vorbim despre politica externă, care e cel mai important domeniu al unui președinte al României, principala lui competență, peste care alegătorii trec cu vederea. Într-o țară precum a noastră, nu poate exista o politică internă bună, fără o politică externă bună, o bună ancorare în alianțele externe. Dacă nu am fi fost parte a NATO și UE, am fi avut deja o dictatură cu Dragnea. Revenind la ce aș putea să fac în acest domeniu al politicii externe, eu sunt diplomat, mi-am petrecut 19 ani din viață în afara țării și am acumulat o vastă experiență internațională, am și predat foarte mult în afară, în America, în Franța și în Germania. Ajung aici la cel de-al doilea punct. Eu aș putea să fiu acel președinte învățător de care vă spuneam. Cred că președintele trebuie să și explice bine ceea ce face, pentru că nu e de ajuns să iei măsuri bune, trebuie să le și explici bine, să pregătești deciziile care implică și alți decidenți. În al treilea rând, sunt antreprenor, un antreprenor pe bune, total independent, liber, care nu a avut niciodată contracte cu statul. Am creat în urmă cu câțiva ani Casa Paleologu, iar în ultimii ani, am trăit exclusiv din veniturile ei, reușind să îi dublez cifra de afaceri, după ce am fost cu totul liber de orice demnitate publică. Fiind antreprenor, știu de ce are nevoie economia reală - predictibilitate, stabilitate, continuitate. În această direcție, primul lucru pe care vreau să îl fac ca președinte al României ar fi definirea unui program de dezvoltare pe următorii 20 de ani, aprobat, prin consens, de toate partidele politice. Nu există dezvoltare și prosperitate fără continuitate. De asta are nevoie România - de un diplomat, atât în afara țării, cât și în interiorul ei, care să genereze un asemenea consens. În al patrulea rând, sunt un om al diasporei, un român care a trăit 19 ani în afara țării, unde am fost educat și am muncit. Milioane de români locuiesc în străinătate, aș fi primul președinte care a trăit și s-a format afară, sunt singurul candidat care are o asemenea experiență, iar diaspora ar fi reprezentată de mine. O experiență de om obișnuit, nu de diplomat. Eu am lucrat în străinătate, mi-am câștigat pâinea ca om obișnuit. În al cincilea rând, sunt și eu unul dintre protestatarii din ultimii ani împotriva samavolniciilor PSD. Am ieșit la prima manifestație din februarie 2017 și de atunci am fost prezent la toate protestele împotriva tentativelor acestui partid de a subjuga justiția. Iată, deci, cinci motive mari pentru a mă vota: diplomația, educația, dezvoltarea prin consens, diaspora și, nu în ultimul rând, lupta împotriva corupției.
- Tatăl dvs., regretatul Alexandru Paleologu, a fost un intelectual-model. Oare ar fi de acord cu demersul dvs. de a deveni președinte?
- Poate ar fi puțin amuzat, așa cum e firesc să își privească un părinte copilul și, în același timp, fără îndoială, cu o enormă emoție și cu mult drag și dorință ca eu să îmi ating scopul. Cred că ar fi alături de mine, sută la sută!