"Printre priviri"
- Revistele au, la fel ca oamenii, slăbiciunile lor. Așa se face că dintre toți câștigătorii concursului "Vocea României", de la Pro TV, tu ne-ai căzut "cu tronc", cum se zice. Motiv ca să te căutăm periodic și să vedem ce mai faci. Ce mai cânți? Pe unde? Cum merge noua ta melodie "Printre priviri"?
- Mulțumesc pentru interesul pe care-l aveți pentru mine. Sunt onorat. Ce mai fac? În acest moment, sunt în plin proces de reinventare, sunt preocupat de compoziții, de vlog-ul meu de pe YouTube, care este destul de nou, învăț zilnic cum să folosesc camera de filmat, studiez la chitară, pregătesc proiecte. Poate pentru prima dată de când am câștigat "Vocea României", mă folosesc de timpul meu cât de bine posibil. Da, am lansat în iunie "Printre priviri", o melodie care, la rândul ei, înseamnă o turnură în cariera mea. Povestea ei este scrisă în versuri. E vorba de experiențele mele din ultimii ani, care m-au maturizat și m-au ajutat să înțeleg că tot ce pot schimba în viață stă numai în puterea mea. Am lansat această piesă ca pe o exprimare muzicală a acestei idei. Sunt mândru de ea, are o latură umană care îmi place foarte mult.
- Nu pot să nu remarc că ești singur în videoclip...
- Așa este. Am schimbat de curând traiectoria către o carieră solo. Nu este vorba de vreo ceartă cu foștii mei colegi de trupă ci, pur și simplu, cred că acum este momentul potrivit ca eu să mă exprim singur, să-mi deschid pentru prima dată inima către oameni, așa cum sunt eu, Tiberiu Albu. Experiența pe care am avut-o cu trupa Fameless, cea pe care am format-o după "Vocea României", a fost extrem de folositoare pentru mine. Știu pe ce aspecte trebuie să mă concentrez, știu cam pe ce subiecte ar trebui să scriu versurile, știu mai bine cum să abordez o piesă din punct de vedere instrumental, cum să comunic cu alți muzicieni. În mod evident, experiența de trupă mă ajută foarte mult. Pe de altă parte, este extrem de interesant să fii singurul responsabil de ce se întâmplă cu tine, să ții frâiele în mâna ta. Sigur, presiunea e mult mai mare, dar indiferent cât de greu ar fi câteodată, nicio clipă nu m-am gândit să renunț. Nu m-am îndoit niciodată că muzica este ceea ce trebuie să fac în viață.
"În România, «faima» durează o lună"
- Ai câștigat "Vocea României" în triumf. Ce aduc bun, în cariera unui om, asemenea gen de concursuri?
- Îți răspund cu sinceritate că în timpul concursului "Vocea României", ca și după câștigarea lui, totul a fost un haos pentru mine. Eu nu aveam nicio experiență muzicală adevărată. Da, cântam și înainte de acest concurs, am făcut asta dintotdeauna, dar să compun, să lansez piese, să mă gândesc la videoclipuri, să fiu în centrul atenției, ooooh, asta niciodată! Așa că, în loc să mă folosesc de succes, am intrat în panică.
- Totuși, când intri în jocurile unui asemenea concurs, țelul e gloria, faima, atenția...
- M-am bucurat de atenția de după concurs, cum aș putea să neg asta?! M-am bucurat de toate mesajele de pe rețelele sociale. L-am citit pe fiecare dintre ele în parte, am răspuns la fiecare, am vorbit cu absolut fiecare om interesat de mine. Faimă? Nu știu ce să zic... Nu o caut mai departe de șansa pe care mi-o dă ca să ajung la oameni, cât mai aproape de ei. Faima și banii trebuie să fie, în opinia mea, o consecință a muncii tale, nu un țel. Și mai există un aspect: "faima" în România durează cam o lună. Acesta este timpul în care ești pe val. O lună după ce câștigi un concurs, o lună după ce lansezi o piesă, apoi atenția se stinge ușor, ușor, și ești uitat. Se scot melodii bune la noi, dar ele durează foarte puțin. Luminează ca licuricii, o noapte. De vină cred că e lansarea asta industrială de muzici, zeci de piese în fiecare sezon. Și monotonia tematică. Piese de dragoste, piese despre beție, piese despre iubire înșelată. Nimic rău în asta, sunt sentimente care se regăsesc în oameni, dar poate că viața are și niște nuanțe mai subtile, despre care ar merita sau ar trebui să vorbești. Zic și eu... Oricum, concluzia la care am ajuns este că mesajul unei melodii e cel care o face să dureze în timp, iar pentru asta ai nevoie de un răgaz de gândire. Îmi doresc mult ca muzica mea să dureze în timp, și dacă asta este considerată faimă, atunci da, mi-o doresc.
"Să ții singur frâiele în mâini"
- Așteptările legate de tine sunt mari, Tiberiu. Că-ți place sau nu, publicul speră ca după ce câștigi un concurs de genul "Vocea României", să rupi gura târgului, să spargi munții. Simți presiunea asta asupra ta?
- Dacă ții minte, eu în semifinale am cântat "Dream On", melodia celor de la Aerosmith. Valul de simpatie pe care l-am simțit după acel moment a fost cu adevărat copleșitor. Am realizat pentru prima dată în viață cât de puternică poate fi conexiunea umană, dacă ceva este atins profund în sufletul omului. Copleșitor! Apoi am câștigat. Acesta este momentul în care vraja se rupe, intervine realitatea și fiecare începe să aibă anumite așteptări legate de tine. Să lansezi imediat piese, să-ți faci o super trupă rock și să rupi stadioanele, să..., să..., să... Toți știu exact ce urmează, mai puțin cel în cauză. În volumul ăsta uriaș de așteptări, aspectul cel mai important este ca tu să fii convins că faci bine ceea ce faci. Ei bine, mie mi-a lipsit siguranța asta. Nu am fost convins că sunt pe drumul cel bun nici măcar după ce am alcătuit trupa Fameless și am scos un album. Certitudinea vine după foarte multă experiență, după ce te maturizezi artistic și uman cu adevărat. Așa cum cred că se întâmplă cu mine acum. De asta mi-am și propus să cânt despre mine, despre gândurile mele, despre omenescul care există în noi toți și prin care să-mi câștig publicul.
- Minunat, doar că ce spui miroase a praf de pușcă. Ca să devii un artist cu totul și cu totul independent, ai renunțat la toate contractele...
- Este o alegere dificilă din multe puncte de vedere, dar pe de altă parte, este mult mai puțin frustrantă. Când lucrezi sub aripa altcuiva, a unui producător, a unei case de discuri, inevitabil ajungi să ai păreri contradictorii, pierzi foarte mult timp așteptând deciziile unui șir lung de oameni, timp pe care l-ai putea folosi creând. Da, acum trebuie să fiu atent la Facebook, la vlog, la găsirea concertelor, să vorbesc cu instrumentiștii, să aranjez eu cu studioul, să am grijă cum mă îmbrac, sunt o mulțime de aspecte pe care trebuie să le rezolvi singur, dar e un exercițiu foarte bun, pentru că totul depinde de tine, pentru că ții singur frâiele în mână și nu mai ești tentat să dai vina pe alții pentru insucces. Recomand experiența aceasta oricărui artist, faimos sau nu.
- Nu e greu, din punct de vedere financiar?
- Destul de greu, da. Nu se câștigă foarte bine din muzică la nivelul la care fac eu această meserie. Dacă lansezi o piesă, mai degrabă cheltuiești bani decât îi câștigi. Nu e ieftin deloc să plătești instrumentiștii, înregistrările, drumurile, taxiurile, filmările. Dar dacă țelul tău este calitatea, și nu câștigul, asta nu e o problemă. Eu mă întrețin și din sport, pentru că am terminat facultatea în domeniu și mai câștig un ban sfătuindu-i pe oameni cum să se miște, cum să-și folosească corpul, ca să fie sănătoși, cum să se recreeze. Mai ajut și niște studenți la canto... Sunt pe linia de plutire, nu mă plâng. Fac tot ce pot să câștig câte ceva, ca să investesc în ceea ce mă pasionează, adică muzica.
"Te iubesc! Vrei să fii soția mea?"
- Dacă în carieră ești singur pe drum, în viață sunteți doi. Casă de piatră, Tibi! Cum te simți căsătorit?
- Mulțumesc mult. Este grozav! Am avut norocul să-mi iasă în drum persoana potrivită. Este tot ce mi-am dorit în viață, să întâlnesc pe cineva cu care să mă simt în largul meu, care să-mi ofere afecțiune, liniște, atenție. Mă ridică în momentele dificile, ce poate fi mai frumos?!
- Care sunt semnele potrivirii?
- Cred că este ceva peste nivelul înțelegerii, ceva ce se simte fără cuvinte, fără putința de-a explica. Eu am cerut-o pe Ioana în căsătorie după trei săptămâni. Așa de bine am știut. Nimic dramatic, o seară de film pe canapea, un bol cu popcorn, un pahar cu vin, "Te iubesc, vrei să fii soția mea?", "Da!". Nu mi-a plăcut niciodată să pregătesc lucrurile din timp, îmi displac regiile sofisticate și orice lucru care alungă spontaneitatea. A fost un moment simplu, și cred că tocmai claritatea lui m-a făcut, o dată în plus, să fiu absolut convins că fac ceea ce trebuie.
- Cum au reacționat părinții tăi la o veste atât de rapidă și de neașteptată? Mereu ai avut o relație strânsă cu ei, vorbești frumos despre ei și despre tot ce ți-au oferit.
- Am fost acasă, la Orăștie, cu Ioana. Nu mi-am anunțat părinții de ce vin. Stăteam la masă cu toții și, deodată, le-am spus că mă căsătoresc. Intră acum în scenă ai mei: doi oameni care au puterea asta extraordinară de a nu reacționa niciodată, la nimic, prin emoții exagerate, prin exclamații exuberante. Cred că a durat trei minute până să înțeleagă ce-am spus. Apoi da, s-au bucurat, luminos și curat, precum niște copii cuminți. Sunt extrem de frumoși, sunt atât de pregătiți tot timpul să mă ajute, să mă susțină, să fie cu totul pentru mine, încât reacția lor a fost una perfect conformă, cu firescul cu care mă iubesc ei pe mine. Da, avem o relație extrem de bună, așa cum spuneai, dar nu sunt cineva care-și sună zilnic părinții. Nu pentru că nu vreau, ci pentru că m-au crescut să fiu independent, să încerc să mă descurc singur. Așadar, nu-i sun când am nevoie de ceva sau când am vreo problemă. Îmi place cel mai mult să-i caut fără motiv, să le spun doar că-i iubesc. Și-mi place să le mai spun despre realizările mele, despre ceea ce consider eu că sunt pași înainte pentru mine. Îmi place să-i simt mândri de mine. Este adevărat că nu am timp să merg mai mult de două ori pe an acasă, mai ales că drumul este foarte lung. Prefer să stau ceva mai mult acolo, dacă tot fac unsprezece ore cu trenul până la Orăștie... Au fost și ei să-mi facă niște vizite la București. Îmi place de ai mei, pentru că sunt deschiși la minte, pentru că-i simt prieteni, parcă am fi fost colegi de facultate. Că ne vedem sau nu, ideea este ca ei să știe permanent că-i iubesc și că le sunt recunoscător. Chiar vreau să scriu o piesă despre cât de important este să le spui părinților, copiilor, soției că-i iubești. Nu în momente speciale, nu în public, nu pentru un motiv anume, ci pur si simplu să le spui.
Talismanul copilăriei
- Am o curiozitate personală: porți la gât permanent o casetă audio mică. E legată de o superstiție?
- Are mai degrabă o semnificație. Când eram mic, vreo doi, trei ani să fi avut, mama mă spăla într-o cădiță din aceea de copii, în bucătărie, lângă aragaz, unde era cel mai cald. Tot prin timpurile acelea, tata cumpărase un casetofon, care avea și funcție de înregistrare. Aveam o singură casetă cu melodiile preferate ale mamei, pe care eu le ștersesem ca să-mi înregistrez lălăielile. Caseta aceea a fost folosită tocmai pentru asta: cum fredonam sau cântam ceva, mai ales în timpul acelor băi de lângă aragaz, ai mei mă înregistrau. Fac introducerea asta pentru că eram chiar foarte mic când imaginea aceea a casetei care adăuga noi și noi înregistrări a rămas întipărită în mintea mea. Mult timp după aceea, de fapt, ce spun, toată viața mea, am asociat imaginea casetei cu un moment mirific: al liniștii, al râsului, al protecției, al libertății, al fericirii simple. Ceva mai târziu, prin școală fiind și traversând niște momente mai dificile, în care parcă nu mă regăseam, în care simțeam că nu fac de-ajuns pentru ca ai mei să fie mândri de mine, am găsit în casă acest mic medalion sub formă de casetă. Mi l-am pus la gât și de atunci nu l-am mai scos. Este talismanul meu, este simbolul care îmi aduce aminte zilnic că, dacă vreau să fiu fericit, trebuie să abordez viața (și muzica) cu aceeași simplitate, sinceritate și naturalețe cu care am trăit momentele acelea perfecte ale copilăriei mele.
- A venit toamna, se încheie vacanțele, oamenii își reintră în ritmul muncii. Ce urmează pentru tine?
- Încerc să lansez câte o piesă la fiecare patru, cinci luni. Asta îmi propun de când am pornit singur la drum. În rest, voi continua să cânt în cluburi. Este un antrenament bun, îmi place energia locurilor acestora mici, în care oamenii ies să asculte muzică și să-și lase problemele la ușă, pentru câteva ore. Îmi mai propun să fiu mai activ pe vlog, să fiu mai implicat. Responsabilitatea de a fi persoană publică m-a speriat mult timp, asta, și pentru că am fost crescut cu ideea extrem de clară de a nu jigni niciodată pe nimeni. Tocmai din teama aceasta m-am ferit mult timp să fiu mai implicat social. Am și făcut karate foarte mulți ani din viața mea, iar respectul este atributul numărul unu în acest sport, în această filosofie. În plus, consider că trebuie să ajungi la un anumit nivel de maturitate și cunoștințe, pentru a-ți permite să ai opinii publice. Să spui lucruri doar de dragul de a le spune este egal cu zero, dacă nu ai argumente și soluții. Te bagi în seamă doar tu, și atât. Îmi doresc ca lucrurile să se schimbe în jurul meu, să se schimbe în țară, iar pentru asta trebuie să-mi asum și eu o anumită atitudine. Libertatea exprimării este un lucru esențial, e un lucru pentru care oamenii au luptat și au murit peste tot în lume, nu doar aici. Da, trebuie să ne instruim și să avem curajul să fim mai vocali. Eu, personal, îmi propun asta, îmi propun să fiu mai deschis.
- Pur și simplu, nu pot încheia dialogul cu tine fără să te întreb: de ce ți-ai vopsit părul alb?
- Ha! Ha! E bine să încheiem cu veselie. E un fel de joacă părul meu alb. Dintotdeauna am fost pasionat de cultura japoneză, de artele marțiale, am învățat limba japoneză destul de bine, urmărind desenele animate specifice culturii contemporane nipone. Atât de mult timp le-am vizionat netraduse, că în timp, am constatat că înțeleg limba și am aprofundat mai bine acest aspect prin studiu. Ei, acolo, personajele au tot felul de freze în culori fistichii, iar mie îmi plăceau de mic cei cu părul alb și voiam să arăt la fel. De ce să nu rămânem copii?, m-am întrebat într-o zi. De ce să nu mă vopsesc alb, dacă toată copilăria am vrut asta? Uite așa, din joacă, din dorința de a nu lăsa nimic în urmă de care mai târziu să-mi pară rău, din dorința de a nu mai fi rușinos și retras, iată că am părul alb. Și-mi place la nebunieee!