Teatru-dans pe acoperiș - Geometrie spațială

Gabriela Lupu
Coregraful Gigi Căciuleanu, inspirat de farmecul Amfiteatrului în aer li­ber situat pe acoperișul Teatrului Na­țional din București și entuziasmat de creativitatea tinerilor actori selec­țio­nați la Gala HOP, al cărei director ar­tistic este în acest an, a realizat spec­tacolul "On the Roof" ("Pe acoperiș"), un show de teatru coregrafic, cu 14 foarte tineri actori. Spectacolul, pre­zentat și la Gala HOP, va intra în sta­giunea permanentă a Teatrului Na­țio­nal.

"Ideea că dansând putem fi mai buni e minunată. Putem exprima foarte multe prin ceea ce ne unește, iar dansul asta face. Lu­crurile complexe sunt formate din altele mai simple, iar din acestea, dacă le putem înțelege și structura, pot rezulta forme infinite. Dansând pe scena de pe acoperișul TNB, m-a fascinat cerul, iar spectatorii au descoperit, la rândul lor, această neo­biș­nuită (pentru o sală de teatru) di­men­siune, pe care îi invit s-o descopere și pe ti­nerii cu care lucrez acum.
În lucrul meu cu aceștia, am plecat de la ideea pasului, al unui "prim pas", care mi se pare foarte importantă. Primul pas al copilului mic, apoi primul pas al omului pe lună, iar de aici orice e posibil. Am des­coperit de-a lungul timpului, prin mijloace proprii (ceea ce mi-a luat mult timp și efort), niște chei ale spectacolului core­grafic; iar ceea ce fac eu acum, nu este nu­mai să-i învăț pe tineri niște mișcări sau niș­te feluri de a se mișca, ci, mult mai mult de­cât atât: le dăruiesc «de-a gata» unele din­tre aceste chei. Cheia mică descuie poar­ta mare... deci, în general, atât mintea cât și talentul", a declarat Gigi Căciuleanu.
"Am gândit spectacolul ca pe o poetică de geometrie spațială, o matematică de jonglerii clovnești. M-am bazat pe ceea ce m-a inspirat în primul rând: tinerețea și disponibilitățile teatral-cor­porale ale celor pe care i-am descoperit lucrând la pre­gă­tirea Galei Hop", a mai spus faimosul coregraf.