România, zece medalii la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică

Ciprian Rus
Nu doar tinerii români din afară performează la cel mai înalt nivel, ci și cei din țară.

Cele două echi­pe ale României participante la a XIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astro­fizică (Keszthely/Ungaria, 2-10 august), au obținut zece premii: două medalii de aur, patru medalii de argint și patru medalii de bronz.
Medalia de aur și locul I absolut la proba de "Pla­netariu" au fost obținute de David-Corneliu Turturean (clasa a X-a, Colegiul Național "Ștefan cel Mare" din Suceava). De asemenea, cu medalie de aur a fost distins și Robert-Ga­briel Pășcălău (clasa a XI-a, Co­legiul Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța). Ambii elevi au făcut parte din echipa A.
Argint au luat Paul-Florin Re­benciuc (clasa a XI-a, Colegiul Național "Ștefan cel Mare" din Su­ceava), George-Cristian Ardeleanu (clasa a IX-a, Liceul Teoretic In­ternațional de Informatică din Bu­curești) - echipa A, respectiv Con­stantin-Daniel Nicolae (clasa a XI-a, Liceul Teoretic "Ovidius" din Constanța) și Theo­dor Iosif (clasa a XI-a, Liceul Teoretic Inter­național de Informatică din București) - echipa B.
Echipele României au fost coordonate și însoțite de lector universitar dr. Cristian Pîrghie (Uni­versitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava), prof. Victor Păunescu (Liceul Tehnologic Dacia din București) și prof. dr. Petru Crăciun (inspector de specialitate - Inspectoratul Școlar Județean Sucea­va). Competi­ția a reunit peste 200 de concurenți, din 44 de țări.