Andrieș iese la pensie!

Dana Ene
"Nu pot nici să vă confirm, nici să vă infirm dacă acest turneu va fi unul de adio"

Da, chiar acesta este titlul noului turneu pe care simpaticul și îndrăgitul muzi­cian brașovean îl începe în luna septem­brie - Andrieș - Iese la pensie. "O glumă", își spun fanii lui, "o simplă metaforă", doar Andrieș mai are multe de spus și compus. "Nu pot nici să vă con­firm, nici să vă infirm dacă acest turneu va fi unul de adio. Ce pot să vă spun e că sigur va fi un turneu în care cei care vor veni la spectacole vor vedea alături de mine muzicieni de primă mână ai scenei românești și vor primi o listă cu multe cântece și vechi, și noi, care sper să le facă plăcere. Mai sunt și alte surprize, dar cred că cel mai bine e să le anunțăm la momentul potrivit", declara el.
Alexandru Andrieș este printre cei mai prolifici muzicieni români din ultimii 35 de ani. El a lansat peste 80 de materiale discografice și a susținut mii de concerte. Cel mai nou album al lui, "Petrică are o oaie", a apărut pe piață la finele anului trecut, tocmai de aceea admiratorii cantautorului cred că rezerva de energie este încă intactă și pensionarea este doar un fel de alint, cel puțin în plan artistic. "Și pentru mine, pensionarea înseamnă același lucru ca pentru toți oamenii planetei: împlinesc 65 de ani și ies la pensie. De la toamnă, nu o să mai fiu angajat al «Universității de Arhitectură și Ur­banism Ion Mincu» din București, ci un vesel și (sper) sănătos pensionar. Nimic complicat sau mis­terios... Cât despre faptul că pentru muzicieni nu există retragere, nici aici nu am un răspuns simplu și clar: doi dintre artiștii mei preferați, Eric Clap­ton și Peter Frampton, au anunțat ca se retrag din circuitul de concerte... Evident, există limite pe ca­re le impune vârsta, iar cu timpul nu poți nego­cia...", spunea el.
Până una-alta, mai aveți ocazia să-l vedeți pe Andrieș în concert la Casa de Cultură a Sindica­telor din Constanța, pe 28 sept.; la Teatrul "Jean Bart" din Tulcea, pe 29 sept.; la Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca, pe 5 oct.; la Casa de Cultură a Studenților din Iași pe 6 oct.; la Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu - Sala Mare, pe 8 oct.; la Filarmonica Banatul Timișoara din Timișoara - Sala Capitol, pe 9 oct; la Sala Radio din București, pe 13 oct.
Ca de fiecare dată, muzicia­nul va fi însoțit pe scenă de o serie de companioni de calibru, precum Berti Bar­bera, Călin Grigoriu, Maria Ioa­na Mîntu­lescu, Sorin Roma­nescu.
Dacă nu reușiți să prindeți bilete la aceste spectacole și spe­rați să-l vedeți pe Andrieș, în decembrie la "Gala Om bun" pe ale cărei afișe a apărut în primăvară, să nu vă faceți iluzii. Andrieș nu va participa la acel eveniment. El scria în luna mai pe pagina lui de Facebook: "Am aflat că, deși cu mine nu a vorbit nimeni și nu există niciun contract semnat între mine și organi­za­tori, apar pe afișul con­certului OM BUN din 9 decembrie 2019... evident, NU VOI PAR­TICIPA LA ACEST CONCERT și la niciun eveniment la care or­ganizatorii își permit să folo­sească numele meu și al altora (sunt convins de acest lu­cru) fără să existe acordul ambelor părți. Este o practică pe care o credeam dispărută... mulțumesc pentru înțe­le­gere!!!"

O biografie sumară, presărată pe alocuri cu adaosurile artistului

* Prietenii îi spun "Alexe".
* Brașovean trup și suflet, născut pe 13 oc­tom­brie 1954 (Balanță, deci).
* Studiile și le-a făcut acolo unde a și rămas cadru didactic - Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" (absolvit în 1980).
* Membru în Uniunea Ar­hitecților din Româ­nia (din 1980), în Uniunea Scriitorilor din Româ­nia (din 1994), în UCMR-ADA/ Uniunea Compozi­to­rilor și Muzicologilor din Ro­mânia (din 1994), Asociația Ziariștilor din România și în alte organizații culturale.
* Debut: solistic, în 1974 - Club A, scenic, în 1979 - Fes­tivalul de jazz&rock Bra­șov, cu trupa Basorelief, și abia în 1984, discografic, la Electre­cord, cu "Interioare".
* Are la activ pes­te 3100 concerte, până în 2002.
* În lun­ga sa listă de al­bu­me, s-a jucat cu: vocea, chitara, pianul, muzi­cu­ța, percuțiile elec­tro­nice etc.
* Desenează mult.
* Necăsătorit, deci nedivor­țat și fără co­pii.
* Un tip modest, extrem de simpatic și interesant, cu mult umor și care nu con­tenește să se mire că vine lumea să-l vadă.
* Imprevizibil, se pare...
* Sâsâit într-un mod șarmant.
* Recunoscător lui Florian Lungu, da­torită căruia a început totul...
* Extrem de prolific.
* Deține o mulțime de premii printre care: Pre­miul pentru "Cel mai vândut disc al anului" (albu­mul "Interzis"), oferit de Casa de discuri "Elec­tre­cord" - 1990; Premiul ACIN pentru "Cel mai bun scurtmetraj muzical", acordat filmului de autor "Despre distanțe", 1982; Premiul Industriei Muzi­cale Românești la categoria "Cel mai bun album jazz-blues" - "Vreme rea", 2001; Premiul special pen­tru "Cea mai prodigioasă activitate disco­gra­fică" - Premiile Muzicale Radio România 2006.
(Biletele pentru concertul Andrieș - Iese la pen­sie din Capitală, de la Sala Radio, din 13 oct. costă între 35 și 95 lei și pot fi procurate în rețeaua Iabilet.)