"Fetița mea nu mai crește în înălțime"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru MIHAELA, F. AS nr. 1017)

Cred că e cazul ca fetiței să i se măsoare car­ti­lagiile de creș­tere. Mergeți cu ea la endocri­nolog. Ar putea avea o hi­po­funcție de timus, ti­roidă sau hipofiză. În acest caz, îi este indicată o alimentație din care să nu lipsească proteinele, vitaminele, calciul. Trebuie să facă și gimnastică, jocuri sportive (baschet), înot. Vă urez succes!
Prof. MARIA V. - București

"Băiețelul meu are mononucleoză infecțioasă"
(Răspuns pentru SILVIA D., F. AS nr. 1063)


Eu am acum aproape 70 de ani și la 34 de ani am su­fe­rit de aceeași boală. În tratamentul mo­nonucleozei se reco­mandă cu multă ușurință Cor­tizon, sub diferite for­me. Cum eu n-am vrut să fac tratament cu Cortizon, care provoacă ulterior dereglări, am plecat, disperată, la soa­cra mea, în localitatea Siriu-Buzău, o comună de munte foar­te liniș­tită. Boala mea începuse în luna mai și după di­ferite tra­ta­mente mă simțeam tot mai rău. Soa­cra mea, o țărancă deșteaptă, m-a tratat bă­bește și, după trei săp­tămâni de aer curat și cu aju­torul dietei prescrise de ea, m-am în­tors la Bu­curești sănătoasă. Dimineața, în zo­ri, mul­gea capra bălțată și beam cam 350 ml lapte cald, muls atunci și ne­fiert, și mă culcam iar. Bătrâna pleca peste apa Buzăului cu capra la păscut și revenea cu o trăis­tuță plină de urzici (acolo, vremea lor e în august), pe care le pre­para în oală de pământ, în spuză, adăuga leuș­tean mult și us­tu­roi. Mân­cam două străchini pe zi, cu mă­măligă. Mai mân­cam lapte prins și un ou moale pe zi. Până seara, tot ea cule­gea, și eu mâncam cireșe săl­batice. Bătrâna zicea că urzicile spală sângele, iar cireșele îl în­tă­resc. Așa a fost, că am căpătat puteri și mi-am revenit. O po­menesc în veci. Doctorul care era la he­matologie și care mă tratase s-a mirat de rezultatele obținute la Si­riu și, după puțin timp, fu­gind în America, am citit că a înfiin­țat acolo o cli­nică și o fermă... cu capre băl­țate, tra­tând cu rezultate foarte bune, multe boli de sânge și, printre ele, mononucleoza. (În­tre timp, s-a aflat că laptele de capră vindecă și unele forme de cancer.) Cât mai este cald, mergeți cu copilul în­tr-un sat de munte și aplicați-i trata­mentul dietetic ur­mat de mine. Vă garantez că totul va fi bine.
Dr. ELENA VINTILĂ - București

"Am de multă vreme o iritație pe frunte care apare și dispare"
(Răspuns pentru EUGEN A. - Drăgășani, F. AS nr. 1298)


Am avut și eu așa ceva și m-am vindecat cu ceai de podbal, spălându-mă pe față de trei-patru ori pe zi (folosiți un tampon de vată). Nu se dă pe față cu nimic altceva. (Infuzia se prepară dintr-o linguriță de plantă, opărită cu o cană de ceai.)
MARIA C. - Piatra-Neamț

"Băiatul meu tușește"
(Răspuns pentru MARIANA R. - Brașov, F. AS nr. 1373)


Vă recomand să-i administrați fiului dvs. diferite ceaiuri, în loc de apă.
* Flori de soc. Una-două inflorescențe la 500 ml apă. Se fierbe 2-3 minute, se infuzează 5 minute și se bea, de preferință îndulcită cu miere de albine.
* Coada-șoricelului, preparată ca și ceaiul de soc.
* Flori de salcâm - se bea o cană, seara, înainte de culcare.
Dacă puteți, procurați și tinctură de propolis. Se pun 2-3 picături, într-o cană de ceai. Se bea de două ori pe zi.
C. LEONTIN - jud. Hunedoara

"Mă chinuie o bătătură între degetele de la picior"
(Răspuns pentru VASILE L. - jud. Hunedoara, F. AS nr. 1376)


1. Socrul meu a trăit la sat și a trebuit să se descurce sin­gur. El a avut o bătătură în talpă. A tăiat o felie dintr-o ceapă și a pus-o în tigaie cu puțin ulei. A lăsat-o să se înmoaie și a fixat-o pe bătătură. După câteva zile sau o săptămână (nu știu exact) a făcut o baie caldă la picioare și cu două degete a desprins bătătura de pe talpă. Succes!
EVA - Timișoara

2. Am avut și eu această problemă câțiva ani. Am încercat mai multe proceduri, dar n-am reușit. Până la urmă, am fost la policlinică, la cabinetul de chirurgie (mică chirurgie), unde mi s-a operat bătătura. A scos-o din rădăcină și am scăpat de ea. Sunt trei ani de la operație și nu s-a mai refăcut. Medicul m-a atenționat să port în­călțăminte potrivită, nici prea mare și nici fixă pe picior, ușor lejeră, cu o jumătate de număr mai mare, iar talpa să nu fie dură, ci flexibilă.
AURELIA - Târgu Mureș

"Am o disfuncție biliară, care-mi dă un gust amar"
(Răspuns pentru EMANOIL - București, F. AS nr. 1376)


Bună ziua, dragă redacție. Numele meu este Dumitru Mihali și sunt un cititor fidel al "Formulei AS" și un adept convins al tratamentelor naturiste. Am suferit în viața mea de multe boli și am trecut prin multe spitale și m-am căutat la foarte mulți doctori. Uite așa am ajuns să am pro­bleme mari cu ficatul și cu fierea. M-am recunoscut pe mine în descrierea unuia dintre cititorii dumneavoastră, d-l Emanoil din București. De aceea, vă scriu un răs­puns pentru dumnealui. Eu am scă­pat de pro­blemele de digestie, adică de balonare, constipație și gust amar de la fiere, cu tratamentul naturist Alphadigest. Am făcut mai multe tratamente până l-am găsit pe acesta, recomandat tot de medic. Este un praf din plante, amestecat cu argilă, nu este foarte bun la gust, însă pe mine m-a pus pe picioare, mai ales că ajunsesem să sufăr și de hemoroizi din cauza constipației. Am luat tratament pentru o lună, la început, ca să văd cum funcționează, și pentru că am fost mulțumit de rezultate, am mai luat și con­tinuarea, pentru cele două luni de cură, cum era indicat. Eu am cumpărat tratamentul prin telefon, de la firma care îl produce. Este un tratament ro­mânesc. Am înțeles că se găsește și pe internet, așa că dacă pe domnul Emanoil îl interesează, poate să îl caute acolo, sau mă poate contacta pe mine, să îi dau mai multe detalii.
Cu respect,
DUMITRU MIHALI - tel. 0747/53.80.53

"Caut tratament pentru dermatită atopică"
(Răspuns pentru LAVINIA - Iași, F. AS nr. 1377)


Cumpărați următoarele dermato-cosmetice: balsamul Lipizarbaume ap. și apă termală, am­bele produse de firma fran­ceză "La Roche Posay". Le găsiți în farmacii. Aplicați-le de câteva ori pe zi. Alter­nativ, pulverizați locurile cu apă termală, lăsați să se zvân­te și apoi dați cu bal­samul Lipikai, cu mișcări ușoare, fără și apăsați. Cu apa ter­mală puteți să dați de mai multe ori pe zi, cal­mează. Dacă rănile au făcut cruste și supurează, nu dez­nădăjduiți. În acest caz, rezultatele încep să se vadă după 10 zile. Bal­samul us­tură un pic la apli­care, câ­teva secunde. După ce trece, pielea va rămâne ușor aspră. Continuați timp de 6-12 luni să aplicați bal­samul o dată pe zi. Mult succes!
IONEL D. - Buzău

"Mi s-a amputat piciorul, dar rana nu se închide"
(Răspuns pentru ȘTEFAN G. - jud. Cluj, F. AS nr. 1377)


În primul rând, este necesară o dietă sănătoasă pentru a crește imunitatea organismului.
Tratament intern: se ia de patru ori pe zi, pe stomacul gol, câte o linguriță cu pulbere de coada-calului, care se ține 10-15 minute sub lim­bă și apoi se înghite cu apă. Pulberea se obține prin măcinarea plantei cu râșnița electrică de cafea, după care se cerne prin sita pentru făină. Extern, pe rană, se aplică comprese de coada-calului opărită, învelite cu tifon și acoperite cu pânză și folie de plastic. Compresele de coada-calului se pot înlocui cu comprese cu bitter sue­dez sau frunze de varză strivite și stropite cu bitter. Se mai pot folosi și comprese cu coada-șoricelului, comprese cu arnică sau tinctură de mărul-lupului (foarte eficientă).
Alte tratamente:
* Se ia de trei ori pe zi, pe stomacul gol, o linguriță de pulbere dintr-un amestec în părți ega­le de năpraznic, păpădie și rădăcină de brusture. Pulberea se ține 10-15 minute sub limbă și apoi se înghite cu apă.
* Spălături cu infuzie concentrată din 2-3 linguri, la 250 ml apă clocotită, dintr-un amestec în părți egale de coada-șoricelului, traista-cio­banului și rădăcină de tătăneasă, de două ori pe zi.
* Aplicații locale cu unguentul Mibazon, produs de fabrica de antibiotice Iași, pe care îl puteți găsi numai la farmaciile veterinare.
* Argilă Algo. Rana trebuie spălată înainte și după tratament, cu ceai concentrat de coada-șorice­lului. Pe rană se aplică cataplasmă cu argilă (Argila "Algo" se procură la tel. 0258/86.56.77, 0258/83.58.02, Alba Iulia. Luați legătura cu ing. chimist Mircea Bocan, la tel. 0788/23.38.73 și consultați-l și pe dânsul).
Vă doresc numai bine!
I. DUMITRAȘCU - Buzău

"Am acnee și fața mea e roșie"
(Răspuns pentru ROXANA - Cluj, F. AS nr. 1379)


Vă recomand următorul medicament: METRO­CRÉME, tratamentul roșeței cutanate și al inflamației feței. Este un produs franțuzesc, dar care se găsește în farmaciile din România.
NORA - Aiud