Răspuns pentru DANIEL - jud. Brăila, F. AS nr. 1378 - "Sufăr de spondilită anchilozantă"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Făcând parte din grupul spondilartropatiilor se­ronegative, alături de artrita reactivă, artrita psoriazică, și al artropatiilor asociate bolilor inflamatorii intesti­nale, spondilita anchilopoietică este o boală cronică inflamatorie, de cau­ză necunoscută, care afectează în pri­mul rând coloana vertebrală. Asta nu înseamnă că nu poate afecta, de la caz la caz, și alte părți ale corpului, cum ar fi umerii, coapsele și genunchii, precum și tendoanele sau ligamentele din jurul oaselor și articulațiilor. Deși, așa cum spuneam, patogenia spondilitei anchilozante este incomplet cunoscută, un număr de caracteristici ale bolii, incluzând nivelul seric crescut de IgA și reactanții fazei acute, ca și asocierea strânsă cu HLA-B27, implică me­canisme mediate imun, fiind deci o patologie autoimună. În mod tipic, spon­dilita anchilo­poie­tică începe cu durere la nivelul coloanei, însă, pe măsură ce boala evoluează, segmentele osoase afectate încep să fuzio­neze între ele, ducând la imobili­zarea articu­lațiilor și producând rigiditatea și inflexibilitatea co­loanei ("co­loana de bambus"). În fazele tardive, odată cu pro­gresia spon­dilitei anchilozante, mișcările spatelui devin tot mai limitate, pe măsură ce corpii vertebrali fuzionează. Totodată, pot fi afectate articulațiile dintre coloană și coaste, rezultând di­minuarea mișcărilor respira­torii. În cele mai multe cazuri, spondilita anchilo­zantă poate fi un proces patologic ușor, astfel încât poate rămâne nediagnosticată zeci de ani. Totuși, odată ce articulațiile au fuzionat, tratamentul nu mai poa­te ajuta la refacerea mobilității.
Nu există un tratament curativ pentru spondilita anchilozantă, ci doar simptomatic, iar acesta vizea­ză diminuarea durerii și rigidității, atenuarea statu­sului inflamator, încetinirea distrucției articulare și îmbunătățirea posturii și a calității vieții bolnavului. În principal, tratamentele pentru spondilita anchi­lozantă includ schimbarea stilului de viață (terapia fizică, reducerea stresului, o dietă sănătoasă), me­dicație, monitorizare permanentă și, atunci când e cazul, proceduri chirurgicale.
Medicația se bazează pe administrarea de anti­in­flamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, care pot ameliora durerea cronică și rigiditatea. Alte medicamente utilizate în trata­men­tul acestei afecțiuni includ antireumaticele, care intervin în modificarea evoluției bolii, cum ar fi sulfosalazina și metotrexatul și, ocazional, cor­ti­co­steroizii. Și noile medicamente, cum ar fi blocan­tele factorului de necroză tumorală - etanercept și infliximab - s-au dovedit eficiente în manage­men­tul afecțiunii. Fizioterapia și exercițiile fizice sunt componente esențiale ale tratamentului, un regim de viață cât mai activ posibil, exercițiile de mișcare și întinderile pot ajuta la menținerea flexibilității articulațiilor și a unor posturi corecte.
În terapeutica naturistă, abordarea spondilitei anchilozante se realizează prin utilizarea unor antiinflamatoare naturale (care nu slăbesc sistemul imunitar), dar sunt capabile să reducă durerea și inflamațiile. Acestea sunt, în principal, Curcumina, MSM (metilsulfonilmetan), N-acetilcisteina, ex­trac­tul de Boswellia și Turmericul. Concret, pentru cazul dvs., recomand o schemă de tratament com­pusă din Extract din mlădițe de viță-de-vie-săl­batică, MSM natural, Carbo aspirina, Turmeric 3X, N-acetilcisteina, capsule cu ulei de Boswellia, asociate cu unguente antiinflamatoare, precum Eqvagel și Rumalaya.
Pentru lămuriri suplimen­tare, contactați-mă te­le­fonic! Să auzim numai de bine! 


Dr. LUCICA SIMA - ROMVAC COMPANY SA - Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

"Am o rană care supurează întruna"
(Răspuns pentru MĂRIOARA S., F. AS 1366)


Stimată doamnă, leziunea de care suferiți este cel mai probabil întreținută de o infecție bacteriană și/sau fungică, pentru care este necesară adminis­trarea unui trata­ment specific. De aceea, trebuie să efectuați analize microbiologice din proba de se­creție, pentru a identifica unul sau mai mulți agenți patogeni care acționează la nivelul respectiv. Țineți cont de faptul că trebuie evitată administrarea de antibio­tice cel puțin 14 zile anterior efectuării analizelor, pentru a evita apariția rezultatelor fals-negative.
În cadrul Companiei Romvac s-a dezvoltat Departamentul de Cer­cetare-Dezvoltare, unde se ob­țin produsele naturale din gama Imunoinstant, ce conțin Imuno­glo­bulina Y cu specificitate față de o paletă largă de agenți patogeni. Produsele din gama Imunoinstant se caracterizează prin activitate an­ti­microbiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare, fiind de mare ajutor în prevenirea și combaterea infecțiilor, inclusiv în cazul celor cutanate. Pentru a beneficia de un protocol terapeutic cu aceste pro­du­se, contactați medicul tera­peut din cadrul Cabinetului de Medici­nă Complemen­tară Romvac și prezentați istoricul leziunii și rezultatele analizelor de laborator efec­tuate. Multă sănătate!


"Am infecție urinară cu stafilococ auriu betahemolitic"
(Răspuns pentru ECATERINA D. - Galați, F. AS 1364)


Stimată doamnă, cel mai probabil este vorba despre o infecție bacteriană care a dezvoltat rezis­tență la antibioticele utilizate în terapia sa. Ideal ar fi să repetați analizele microbiologice din probe de urină, solicitând inclusiv antibiogramă și antifun­gi­­gramă. Recomand acest lucru întrucât, cel mai ade­sea, în astfel de patologii, la care s-au adminis­trat an­tibiotice timp îndelungat, se pot grefa diferite alte microorganisme patogene - atât bacterii, cât și fungi.
Varianta naturală a diferitelor medicamente antiinfecțioase existente în comerț este reprezentată de gama de produse Imunoinstant ce conțin anti­corpi cu specificitate pentru o paletă largă de bac­terii, fungi sau virusuri. În plus, produsele din gama Imunoinstant se caracterizează prin activitate anti­microbiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare. După efectuarea analizelor microbiologice, contac­tați medicii terapeuți din cadrul Cabinetului de Me­dicină Complementară Romvac, care vă pot pre­scrie un protocol terapeutic adaptat afecțiunii dvs.
Menționez faptul că produsele din gama Imu­noinstant sunt naturale și fără efecte adverse, fiind contraindicate doar persoanelor cu alergie la ou.
Multă sănătate!


Farm. spec. PAUL TISMAȘ - tel. 0745/137.537, e-mail: aroma_tis@yahoo.com

"Doresc un tratament pentru spondiloză cervicală și dorsală"
(Răspuns BIANCA - București, F AS nr. 1355)


Spondiloza este o maladie complexă, legată în mare măsură de stilul de viață sedentar și de ali­mentația mult prea bogată în grăsimi și proteine animale, stil de viață și alimentație ce duc inevitabil la slăbirea sistemului muscular ce fixează și forti­fică articulațiile sistemului osos și, nu în ultimul rând, atrage și generează obezitatea. Dacă se adau­gă și costisitorul, total nesănătosul și urât mirosito­rul obicei al fumatului, atunci spondiloza este un feedback inevitabil, chiar obligatoriu al organis­mu­lui. Firesc ar fi ca tratamentul anti-spondiloză să înceapă cu elimi­narea treptată, dar rapidă și fermă, a cauze­lor ce au generat-o. Adoptarea unui stil de ali­mentație preponderent ve­ge­tarian, din care car­nea roșie ( în special cea de porc) să fie eliminată complet și definitiv, eliminarea fu­ma­tului și instituirea de exerciții fizice zilnice și re­gulate, ar fi un pas important pentru atenuarea spon­­di­lozei și a efectelor ei. Fizio­terapia, prac­ticată cu mare succes în unele cen­tre de sănătate precum cele din loc. Herghelia, jud. Mureș, loc. Po­diș, jud. Ba­cău sau loc. Ivești, jud. Galați, ar fi o formă efi­cientă de luptă contra spondilozei cer­vicale și dor­sale. Până veți ajunge la unul dintre cen­tre­le de sănă­tate amintite și până vă veți re­for­­ma stilul de viață și de alimentație (obliga­to­rii), tri­miteți-mi pe mail: aroma_tis@yahoo.com sau sms (0745.137.537) numele, adresa de poș­tă și un nr. de telefon, ce trebuie trecute obligatoriu pe colet, și vă trimit un tratament ce vă va ușura dure­rile și cele­lal­­te simpto­me ale acestei suferințe degenera­tive.