Măștile constituie un tratament activ, cu efecte imediate asupra stimulării circulației în vasele sanguine, dând țesuturilor prospețime și suplețe. Ca să ne atingem scopul, trebuie să ne hotărâm pentru o mască perfect adaptată tipului nostru de ten.
Mod de folosire:
* Înainte de a o aplica, pentru o mai bună eficiență, așezăm pe față câteva minute comprese (călduțe) de tifon îmbibate cu ceai de mușețel sau nalbă.
* Masca se întinde pe față cu degetele sau cu o pensulă. Menținerea ei durează circa 20 de minute, vreme în care trebuie să stăm în repaus, pentru că orice mișcare a pielii obrazului provoacă o atenuare a efectului dorit.
* Părțile din jurul ochilor se lasă libere. Ele se ung cu o cremă hrănitoare.
* Îndepărtarea măștilor se face cu un burete mic sau cu un tampon de vată, fără a freca.
* După îndepărtarea completă a măștii, aplicăm o compresă rece.
* În mod normal, măștile se aplică o dată la două săptămâni. În cazul când urmărim unele efecte speciale, ca de exemplu închiderea porilor, folosirea lor poate fi mai frecventă. Măștile se aplică și pe gât. Ținând cont că prin aplicarea măștilor putem obține efecte de moment, ele sunt indicate și în anumite ocazii, când dorim să arătăm bine. Măștile pe care vi le recomandăm sunt clasificate în funcție de tipurile de ten.
Ten uscat
* Gălbenuș de ou + miere de albine + ulei de măsline sau floarea-soarelui: Se prepară amestecând gălbenușul cu o linguriță cu miere de albine și o lingură cu untdelemn.
* Gălbenuș de ou + ulei de măsline + suc de lămâie: Gălbenușul se ou se freacă cu o linguriță cu ulei de măsline iar la sfârșit se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie.
* Caimac + căpșuni: Se strivesc două căpșuni proaspete și bine coapte și se adaugă apoi o linguriță cu caimac sau smântână. În loc de căpșuni, se pot pune fragi.
* Drojdie de bere + miere de albine: 25 g drojdie de bere se amestecă cu o linguriță cu miere de albine.
* Tărâțe de grâu + miere de albine + glicerină: 3 lingurițe cu tărâțe grâu se amestecă cu o linguriță cu miere de albine și 1/2 linguriță glicerină.
Ten deshidratat
* Caimac + miere de albine: Se amestecă două lingurițe cu caimac cu o linguriță cu miere de albine.
* Lanolină + suc de portocale: Se topește pe baie de aburi o linguriță cu lanolină și se amestecă cu sucul unei portocale.
* Miere de albine + suc de portocale: Se încorporează într-o linguriță cu miere de albine, frecând mereu, 3 lingurițe cu suc de portocale.
* Coji de castraveți: Coaja de pe castraveți proaspeți, curățată fâșii, se așează pe față, în benzi paralele. Deasupra se aplică o bucată de tifon.
Ten veștejit
* Gălbenuș de ou + ulei camforat: Se freacă gălbenușul cu o linguriță cu ulei camforat.
* Gălbenuș de ou + ulei de măsline + vitamina A: Gălbenușul se freacă cu o linguriță cu ulei de măsline, apoi se adaugă 20 de picături de vitamina A soluție.
* Miere de albine + lăptișor de matcă: Se încălzește ușor pe baie de aburi mierea cu lăptișorul de matcă, se pune pe față călduță.
Ten pătat
* Drojdie de bere + apă oxigenată: Se amestecă 25 g drojdie de bere cu două lingurițe cu apă oxigenată.
Ten gras
* Albuș de ou + suc de lămâie: Albușul bătut spumă se amestecă cu o linguriță cu suc de lămâie, de fragi sau de căpșuni.
* Albuș de ou + miere de albine + tinctură de benzoe: Albușul bătut spumă se adaugă peste o linguriță cu miere de albine. La sfârșit, se adaugă tinctura de benzoe (5 picături) - se găsește la farmacie.
* Iaurt + caolin (argilă albă) + sare de bucătărie: 3 lingurițe cu iaurt se amestecă cu o linguriță cu caolin și un vârf de cuțit de sare fină de bucătărie.
* Suc de roșii + caolin: Se face o pastă din două linguri cu caolin amestecat bine cu suc de roșii proaspăt.
Ten congestionat
* Morcovi + caimac: Morcovii rași pe o răzătoare mică se amestecă cu o linguriță cu caimac.
Ten cu porii dilatați
* Drojdie de bere + suc de lămâie: 20 g drojdie de bere se amestecă cu o linguriță cu suc de lămâie.
* Tărâțe de grâu + lapte crud + suc de lămâie: Peste 3 linguri tărâțe de grâu se toarnă două linguri cu lapte crud. După o oră, se adaugă două linguri cu suc de lămâie.
Ten cu puncte negre
* Gălbenuș de ou sau albuș + făină de porumb: Gălbenușul sau albușul de ou se amestecă cu două lingurițe cu făină de porumb. După uscare, se freacă întâi obrazul cu o pânză uscată, apoi se spală.