Măști-minune

Redactia
- Pregătiți-vă obrazul pentru întâlnirea cu toamna -

Măștile constituie un tratament activ, cu efecte ime­diate asupra stimulării circu­la­ției în vasele san­guine, dând țesu­tu­rilor prospețime și suplețe. Ca să ne atingem scopul, tre­buie să ne hotă­râm pentru o mască perfect adaptată ti­pu­lui nostru de ten.

Mod de folosire:
* Înainte de a o aplica, pentru o mai bună eficiență, așe­zăm pe față câteva minute comprese (căl­duțe) de tifon îmbibate cu ceai de mușețel sau nalbă.
* Masca se întinde pe față cu de­getele sau cu o pensulă. Menținerea ei durează circa 20 de minute, vreme în care trebuie să stăm în repaus, pentru că orice mișcare a pielii obra­zu­lui provoacă o atenuare a efec­tului dorit.
* Părțile din jurul ochilor se lasă libere. Ele se ung cu o cremă hrăni­toare.
* Îndepărtarea măș­tilor se face cu un burete mic sau cu un tampon de vată, fără a freca.
* După în­de­părtarea completă a măștii, aplicăm o compresă rece.
* În mod normal, măștile se apli­că o dată la două săptămâni. În ca­zul când urmărim unele efec­te speciale, ca de exemplu închiderea po­rilor, folosi­rea lor poate fi mai frecventă. Măș­tile se aplică și pe gât. Ținând cont că prin aplicarea măștilor pu­tem obține efecte de mo­ment, ele sunt indi­cate și în anumite oca­zii, când dorim să ară­tăm bine. Măș­tile pe ca­re vi le recomandăm sunt cla­sificate în func­ție de tipurile de ten.

Ten uscat

* Gălbenuș de ou + mie­re de albine + ulei de măs­line sau floarea-soarelui: Se prepară amestecând găl­benușul cu o linguriță cu mie­re de albine și o lin­gură cu untde­lemn.
* Gălbenuș de ou + ulei de măsline + suc de lămâie: Găl­benușul se ou se freacă cu o linguriță cu ulei de măsline iar la sfârșit se adaugă câte­va picături de zeamă de lămâie.
* Caimac + căpșuni: Se stri­vesc două căp­șuni proas­pete și bine coapte și se adau­gă apoi o lin­guriță cu caimac sau smân­­tână. În loc de căpșuni, se pot pune fragi.
* Drojdie de bere + miere de al­bine: 25 g drojdie de bere se ames­tecă cu o linguriță cu miere de albine.
* Tărâțe de grâu + miere de al­bine + glicerină: 3 lingurițe cu tărâ­țe grâu se amestecă cu o linguriță cu miere de albi­ne și 1/2 linguriță glice­rină.

Ten deshidratat

* Caimac + miere de albine: Se ames­tecă două lingurițe cu caimac cu o lingu­riță cu miere de albine.
* Lanolină + suc de portocale: Se to­pește pe baie de aburi o linguriță cu lano­lină și se amestecă cu sucul unei portocale.
* Miere de albine + suc de porto­cale: Se încorporează într-o linguriță cu miere de albine, frecând mereu, 3 lingurițe cu suc de portocale.
* Coji de castraveți: Coaja de pe cas­tra­veți proaspeți, curățată fâșii, se așează pe față, în benzi paralele. Deasupra se apli­că o bucată de tifon.

Ten veștejit

* Gălbenuș de ou + ulei camfo­rat: Se freacă gălbenușul cu o lingu­riță cu ulei camforat.
* Gălbenuș de ou + ulei de măs­line + vita­mina A: Gălbenușul se freacă cu o lin­guriță cu ulei de măs­line, apoi se adaugă 20 de picături de vitamina A soluție.
* Miere de albine + lăptișor de matcă: Se încălzește ușor pe baie de aburi mierea cu lăptișorul de matcă, se pune pe față călduță.

Ten pătat

* Drojdie de bere + apă oxige­nată: Se amestecă 25 g drojdie de bere cu două lin­gurițe cu apă oxige­nată.

Ten gras

* Albuș de ou + suc de lămâie: Albușul bă­tut spumă se amestecă cu o linguriță cu suc de lămâie, de fragi sau de căpșuni.
* Albuș de ou + miere de albine + tinc­tură de benzoe: Albușul bătut spumă se adaugă peste o linguriță cu mie­re de al­bine. La sfâr­șit, se adaugă tinc­tura de ben­zoe (5 pică­turi) - se găsește la far­macie.
* Iaurt + caolin (argilă albă) + sare de bucătărie: 3 lin­gurițe cu iaurt se amestecă cu o lingu­riță cu caolin și un vârf de cuțit de sare fină de bucătărie.
* Suc de roșii + caolin: Se face o pastă din două linguri cu caolin ames­tecat bine cu suc de roșii proaspăt.

Ten congestionat

* Morcovi + caimac: Morcovii rași pe o ră­ză­toare mică se ames­tecă cu o linguriță cu caimac.

Ten cu porii dilatați

* Drojdie de bere + suc de lă­mâ­ie: 20 g drojdie de bere se amestecă cu o linguriță cu suc de lămâie.
* Tărâțe de grâu + lapte crud + suc de lămâie: Peste 3 linguri tărâțe de grâu se toarnă două linguri cu lap­te crud. După o oră, se adaugă două linguri cu suc de lă­mâie.

Ten cu puncte negre

* Gălbenuș de ou sau albuș + făină de porumb: Gălbenușul sau albușul de ou se amestecă cu două lingurițe cu făină de porumb. După uscare, se freacă întâi obra­­zul cu o pân­­ză uscată, apoi se spală.