"Nu reușesc să mă vindec de onicomicoză"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru A. T. - București, F. AS nr. 1315)

În anul 1997 am găsit în "Formula AS" mai multe rețete privind tratarea micozelor de la unghii. Cum și eu mă luptam de vreo șapte ani cu aceeași boală, am reținut rețeta cea mai ușoară pentru mine, cea cu oțet. De trei ori pe zi, am ținut degetul bolnav în oțet alimentar diluat cu puțină apă (uneori chiar nediluat), câte o jumătate de oră, iar noaptea îl înfășuram cu vată îmbibată în același produs alimentar. În fiecare dimineață curățam degetul de carnea albă formată pe timpul nopții. Am urmat tra­tamentul vreme de două luni de zile, zi de zi. În urma lui, am o unghie nouă la deget, la fel de sănătoasă ca cele­lalte. Țin să le mulțumesc pe această cale realizatorilor rubricii "Cititorii răspund".
l. P. - Târgu-Jiu

"Acneea chistică macină tinerețea fiicei mele"
(Răspuns pentru DANIELA - Iași, F. AS nr. 1350)


Pentru acneea chistică, mai mult decât trata­mentele cu antibiotice, care nu prea rezolvă mul­te, sunt importante regimul alimentar, igiena lo­cală, un tratament cosmetic și homeopat. În cazul problemelor cu tenul, este bine ca alimentația să fie cât mai sănătoasă: cât mai puțin zahăr și fast-food. Fața trebuie îngrijită cu produse care să nu o agreseze. Încercați să găsiți un homeopat pri­ceput, care vă poate prescrie un tratament corect. Fața se curăță pe măsură ce și organismul se curăță. Încercați, de asemenea, să găsiți un centru de cosmetică experimentat în problemele dificile. Atât cât se poate, cu grijă și fără a agresa pielea, această acnee trebuie eliminată.
Fiica mea nu a avut acnee chistică, însă a avut două chisturi seboreice, așa că știu că trebuie efort și curaj ca să ieșiți din această si­tuație. Și noroc pentru a în­tâlni oameni pri­cepuți.
CRISTINA

"Există vreun tratament naturist pentru epilepsie?"
(Răspuns pentru FLORY MIHULIN - București, F. AS nr. 1354)


Cu ceva ani în urmă, am auzit despre un tratament cu care o cunoș­tință de fa­milie izbutise să se vindece definitiv de epilepsie. E un leac băbesc, dar se pare eficient. În fiecare joi, bolnavul să nu mă­nânce nimic altceva decât usturoi gol, fără pâine sau alt aliment. După un timp, va observa că încep să se rărească crizele de epilepsie, până la dispariția com­pletă a lor. Usturoiul este o legumă-medicament, foar­te sănă­toa­să, cu condiția să fie suportat de sto­mac. Per­soana în cauză să citească și aca­tistele Maicii Domnului, care sunt de mare ajutor, în toate necazurile. Men­ționez că tratamentul durează cam doi ani, până la vindecarea completă.
H. VIORICA - Suceava

"De trei ani mă chinuiesc îngrozitor cu hemoroizii și fisurile anale"
(Răspuns pentru R.T. - Craiova, F. AS nr. 1366)


Hemoroizii sunt vene dilatate, tumefieri du­reroase din anus (hemoroizi interni) sau în jurul anusului (hemoroizi externi), care provoacă du­reri, mâncărimi și sângerări. Hemoroizii apar din cauza statului în șezut pe o perioadă mai mare, din cauza sarcinii (la femeile gravide), a constipației, când mergeți la toaletă și vă forțați, atunci hemoroizii apar sau se agravează dacă-i aveți deja, și din cauza vârstei. Pentru vindecarea lor se reco­mandă un tra­tament cu plan­te medici­nale.
* Trebuie să evitați apariția constipației.
* După fiecare scaun, spălați-vă cu ceai de mu­șe­țel. gălbenele sau tătănea­să, apoi ungeți locul afectat cu alifie de gălbenele, luați o foaie de varză sau o frunză de pătlagină strivită cu o sticlă, ca să iasă sucul, îndepărtați nervurile, pu­neți pe ele puțin bitter sue­dez și aplicați compresa seara, înainte de culcare.
* Ziua puteți să puneți comprese cu oțet de mere cu miere, schimbând-o din două în două ore.
* Cataplasmă cu cartof ras, care are un efect astringent și calmant.
* Vitamina E lichidă sau uleiul din germeni de grâu - ambele sunt eficiente. Puneți pe un tampon de vată sau pansament și aplicați de câ­teva ori pe zi. Tratamentul se face până la cica­trizarea totală.
* O dietă bogată în fibre: cereale integrale, fruc­te, legume proaspete.
* Beți suficiente lichide (doi litri pe zi, supe, sucuri, compoturi).
* Evitați alimentele condimentate, grase, cafeaua.
* Faceți mișcare pentru a evita constipația.
* Folosiți hârtie igenică albă, simplă, nepar­fumată.
Tratamentele prescrise sunt indicate și pentru fisuri anale.
Vă doresc multă sănătate!
E. ZAMFIR - Drăgășani

"Fetița mea are ticuri"
(Răspuns pentru ALEXANDRA R. - București, F. AS nr. 1372)


Am avut în familie un caz de ticuri, pe care nu l-am re­zolvat cu medicamente, ci cu ajutorul Sfântului Anton, un sfânt despre care s-a scris și în revistă, de două ori. Acest sfânt ajută pe toți credin­cioșii, din toate bisericile, nu con­tează dacă ești ortodox sau catolic. La un magazin de cărți religioase se cumpără o cărti­cică cu rugăciuni, no­vene și un acatist al sfântului. Vân­zătorul trebuie să știe.
La orice biserică catolică există statuia Sf. Anton cu Isus în brațe. Se merge la Sfântul Anton 14 zile (în fiecare zi). 7 zile cereți să vă vindecați, iar 7 zile mulțumiți pentru vindecare. În carte aveți câte o mică rugăciune pentru fiecare zi. Citiți-o când veniți de la biserică. La sfârșit, trebuie să-i promiteți și dumneavoastră ceva Sfântului Anton.
Eu citesc acatistul în fiecare marți, pentru că este ziua în care a murit sfântul. Important este să vă țineți de promisiune.
Să vă ajute Dumnezeu și dragul meu Sfânt Anton!
EVA - Timișoara

"Am dureri foarte mari în zona lombară și la genunchi"
(Răspuns pentru GABI, F. AS nr. 1373)


Și eu m-am confruntat cu dureri foarte mari de genunchi, mai mult de 5 ani. Durerile au ajuns așa de puter­nice, încât îmi era greu să mă ridic și de pe toaletă. Dar cele mai mari probleme le aveam iarna, când îmi era foarte greu să adorm din cauza durerilor. Erau multe zile în care mai luam câte un antiin­flamator NoSpa, ca să reușesc să adorm. Am încercat tot felul de tratamente, dar fără prea mari rezultate, și am încercat și infil­trațiile, dar durerile au reapărut după o vreme. Apoi am ajuns la un doctor reumatolog de la Spi­talul Militar, care mi-a recoman­dat să fiu mai optimist, și să cum­păr Acid hialuronic, pentru refa­cerea lichidului sinovial, și Ge­nacol, pentru refacerea colage­nului din articulații. Spre sur­prinderea mea, după aproximativ două luni, am simțit că am întinerit cu câțiva ani, mă puteam mișca fără prea mari dureri și puteam adormi. Acum, când vine toamna, mai iau, când îmi amintesc, niște Acid hialuronic sau Genacol, așa, preventiv, ca să nu îmi reapară durerile. Sper să scăpați și dumneavoastră de durerile insu­portabile de articulații.
Cu stimă,
TEO B.

"Caut tratament pentru pierderea involuntară de gaze"
(Răspuns pentru DORINA - Buzău, F. AS nr. 1373)


Vă recomand următoarele procedee:
* Zmeură - fructele se consumă ca atare, iar din frunzele de zmeur, se prepară o infuzie, astfel: o lingură de frunze se opăresc cu o cană de apă. Se acoperă 15 minute pentru infuzare, și se bea în loc de apă, peste zi.
* Mușețel - se prepară ca și frunzele de zmeură.
* Menta - se face o infuzie mai concentrată, o lingură de frunze uscate la 300-400 ml apă, și se bea în trei reprize.
* Ghinda de stejar - se macină cu râșnița de cafea, după ce s-au uscat, și se prepară la fel ca și cafeaua.
C. LEONTIN - jud. Hunedoara

"De trei ani nu reușesc să mă vindec de eczemă dishidrozică"
(Răspuns pentru PETRE - Brăila, F. AS nr. 1375)


Folosiți unguentul Triamcinolon, aplicații, de 3 ori pe zi. Evitați detergenții alergeni (soluții de bucătărie sau baie). Folosiți un săpun pentru copii, precum și mănuși, când se face baie, deoa­rece toate gelurile de duș și șampoanele afec­tează. Eu m-am vindecat după aproximativ o lună jumătate.
Multă sănătate!
ANA-MARIA T.