HACHI

Cititor Formula AS
Pe tante Poldi (austriacă de ori­gi­ne) am cunoscut-o la serbarea de sfâr­șit de an a fiicei mele, care termina clasa întâi, la Liceul "Honterus" din Brașov, secția germană.

N-am știut atunci că începea o prietenie de lungă durată, cu un om deosebit, din toate punctele de vedere. Mă bucur că viața mi-a dat șansa să o cunosc.
S-a oferit să o ajute pe fiica mea la germană și a devenit ca o bu­nică a ei. Eu însămi am avut multe de învățat de la ea și vor­bele ei îmi apar în minte în multe momente de cum­pănă. Ca orice om bun, tante Poldi iubea mult și ani­ma­lele, dar în special câinii. Casa ei, așezată pe dealul Warte, cu o grădină frumoasă și ge­ne­roa­să, îi per­mitea să țină un câine, deși tre­cuse prin na­țio­nalizare și îi rămăsese doar etajul unde locuia.
Când am cunoscut-o eu, avea un câine care se numea Hachi, după numele unui alt câine, a cărui viață a devenit poveste, deoarece, deși stă­pânul său murise, el se încăpâțâna să-l aștepte în fiecare zi, la tren, cum făcuse și îna­in­te. De­vo­tamentul lui a înduioșat inimile tutu­ror celor care îi cu­noș­teau povestea. După ceva ani, soțul lui tante Poldi s-a îmbolnăvit și a mu­rit. Înainte de în­mormântare, Hachi a fost închis în curte și toa­tă lumea s-a îndreptat spre cimitir unde... sur­priză... Hachi stătea lângă mormân­tul unde tre­buia să fie îngropat stăpânul lui. Toți am fost impresionați de gestul lui. Tante Poldi l-a iubit și l-a îngrijit până a murit.
Acum câțiva ani, tante Poldi a primit un alt câine, pe care l-a numit tot Hachi. Nemanierat, noul Hachi a pus stăpânire pe casa și grădina lui tante Poldi. Bătrâna doamnă radia de fericire când îl vedea pe Hachi că o întâmpină în fie­care dimi­neață la ușa dinspre terasă. Iubirea pen­tru ea era atât de puternică, încât nu-și dădea seama că biata tante Poldi, devenită fragilă, era prea slabă pentru afecțiunea lui. Trebuia să-și ia măsuri de prevedere să nu cadă, dar asta n-o împiedica să-i iasă câinelui în întâmpinare. Ușa de la sufragerie dădea spre o terasă unde de-o parte și de alta erau ghivece cu flori, în așa fel încât, de primăvara până toamna, acolo era un rai. De la lăcrămioare, la rujinci, la mure, flori una mai frumoasă ca alta. Pe zid erau stru­guri și ne serveam de acolo, îi spălam și, îm­preună cu nucile culese direct din copac, ne de­lectam seara, când se lăsa răcoarea. Ne așezam pe bancă și admiram Brașo­vul, deoa­re­ce de acolo aveam o pa­noramă de vis. Primise nu de mult și niște lămpi care se încărcau ziua de la soa­re și seara luminau ca niște licurici. Ei bine, Hachi a reușit să facă din acest rai un dezastru, cum nu ne-am fi în­chipuit.
Ce flori, ce straturi, dacă avea de îngropat un os, păi nu conta nimic! Dar, ca unui copil răs­fă­țat, lui Hachi i se iertau toate. Tante Poldi îl iu­bea așa de mult, că nimic nu conta. "E ca un om", îmi spunea tante Poldi, "înțelege tot, nu­mai nu vorbește".
Vara, când căldura, chiar și pentru Brașov, era de nesuportat, Hachi a vrut să se răcorească în casă, dar tante Poldi i-a spus ferm, "Nu"! S-a retras ascultător, dar când nu a fost atentă, a intrat și s-a întins pe jos. "Ce să-i fac?", spuse tante Poldi resemnată. De atunci Hachi se lăfăia în fiecare zi în sufragerie. Era răsfățatul ei. Și-a găsit și o prietenă, cu care bântuia prin grădină și pe drum. Ducea Hachi o viață de invidiat. Nevastă avea, mâncare avea, iubit era, nu era ținut în lanț, bântuia toate dru­murile, ce mai, să tot fii câine în condițiile astea. Dar fericirea nu ține mult. Îmi dă telefon tante Poldi plângând, să-mi spună că Hachi a murit. Cum?, m-am mirat, era tânăr. O tragedie banală. Pe strada pe unde bântuia Hachi mai era un câine, care sărea și mușca oa­menii care treceau prin dreptul lui. I s-a pus otravă, dar n-a mân­cat-o el, ci bietul Hachi și amica lui. Ei întâl­niseră doar oameni buni și nu știau că viața îți oferă și lucruri rele, de care trebuie să te ferești.
L-a înmormântat tante Poldi ca pe un mem­bru de familie drag. Vorbim tot timpul de el și ne adu­cem aminte, ba chiar, recent, a aflat că ar exista niște pui de pe urma lui... I-ar lua, dar ea știe că la vârs­­ta ei ar fi prea târziu să mai îngrijească un ani­mal. Se mul­țumește să-și amintească de Hachi. Îi po­ves­tește năzdrăvăniile, de parcă l-ar vedea aievea aler­­gând prin grădină, pentru ca să vină apoi să se cul­­ce la picioarele ei. "Uite! Uite!", spune, și mân­gâ­­ie cu mâna o ivire pe care o zărește doar ea. "Hachi!".

CHRISTINA - Brașov