La menopauză dispare doar capacitatea de a face copii!
Nu e adevărat. Schimbările sunt complexe. Spre 50 de ani, majoritatea femeilor au ultimele perioade menstruale (unele mult mai repede). E un semn că timpul sarcinii a trecut. Dar pierderea de estrogen se resimte mult timp. Așa se explică valurile de căldură, proasta dispoziție sufletească, perturbarea somnului etc. Dar estrogenul ia parte și la formarea oaselor, și odată cu scăderea lui apare pericolul osteoporozei, al infarctului și al comoției cerebrale. Multe femei întâmpină și alte neplăceri care aparent nu au legătură cu hormonii: ochi uscați, probleme cu gingiile, dureri în membre, îngrășare. În plus, pielea se usucă, se subțiază, își pierde elasticitatea, e prost irigată cu sânge și antrenează din pricina asta și dureri în vagin, la contactul sexual.
Prejudecata nr. 2
După menopauză nu mai aștepți nimic de la viață!
Ba dimpotrivă! Un studiu american bazat pe observații îndelungate emite opinia conform căreia femeile după 50 de ani se simt mult mai bine și mai realizate decât cele de 30 (de exemplu). Ele se declară a fi acum mai decise, mai sigure pe ele, mai conștiente de valoarea lor. Pentru multe femei, menopauza nu e decât un prag de trecere într-o nouă fază de existență. Multe declară că abia acum au timp să se gândească la ele, grijile familiale fiind deja depășite (copiii mari).
Prejudecata nr. 5
Apetitul sexual dispare odată cu menopauza!
Eroare! Multor femei sănătoase, apetitul sexual le supraviețuiește până târziu. "Pe ultima sută de metri" femeile știu că nu mai au ce pierde și se eliberează, în sfârșit, de complexe. Patimile dispar, în favoarea amorului liniștit.
Prejudecata nr. 3
Toate femeile suferă la menopauză
În realitate doar o treime au probleme reale de trecere: dureri mari de cap, valuri de căldură, depresii, insomnii (pentru care există metode de tratament). O altă treime observă schimbări ale aspectului corporal, dar asta nu le deranjează prea mult. Cealaltă treime nu simte absolut nimic, se simte la fel ca totdeauna.
Prejudecata nr. 4
Suferințele se combat doar prin medicamente
Nu este adevărat: extractele de plante și terapiile naturiste au și ele un efect pozitiv; de ex. ceaiul de crețișoară, de sunătoare, coada-șoricelului, traista-ciobanului, măceș, ovăzul verde. Dar aceste mijloace ajută atâta vreme cât ovarele mai sunt active. După aceea, nu mai folosesc la nimic. Nici osteoporoza ori infarctul nu le pot împiedica. Această capacitate o are doar estrogenul.
Prejudecata nr. 6
Cu hormoni, orice femeie rămâne slabă!
Nu este adevărat! La menopauză, femeile se îngrașă, chiar dacă își schimbă dieta. Motivul: metabolismul descrește. De ce? Nu se știe încă precis. Hormonii nu înlătură acest efect. Singura soluție împotriva kilogramelor: mâncați puțin și mișcați-vă mult!
Prejudecata nr. 7
Terapia cu hormoni favorizează cancerul la sân
Într-adevăr, combinarea estrogenului cu gestagenul poate implica un eventual risc al cancerului, dar el poate fi perfect controlat. Dimpotrivă: o terapie hormonală bine condusă de medic scade pericolul cancerului de uter.
Prejudecata nr. 8
Osteoporoza lovește puține femei!
La menopauză, masa osoasă a femeilor scade. Dar numai una din patru femei ajunge în situația ca oasele ei să devină sfărâmicioase și să aibă dureri mari. În acest caz, tratamentul cu estrogen și calciu, dublat de sport, oprește resorbția osoasă. Mișcarea accelerează circulația sângelui și depunerea de calciu în oase. Importantă este mai ales o alimentație bogată în calciu, lapte și produse lactate. În ele se află substanțe de consolidare osoasă suficiente. Ingerarea cotidiană de calciu trebuie să atingă 1000 de mg, atât cât conține un litru de lapte.
Prejudecata nr. 9
Pericolul osteoporozei se poate depista timpuriu!
Din păcate, nu! Dar există câteva indicii care, observate cu atenție, pot avertiza o femeie în legătură cu primejdia instalării dureroasei boli. Conform ultimelor statistici internaționale, femeile cele mai amenințate de boală sunt următoarele:
* Cele ale căror părinți/bunici, la bătrânețe, au devenit mici și încovoiați, făcând numeroase fracturi.
* Cele cărora le-a venit târziu menstruația și care au avut perioadele lunare neregulate.
* Femeile blonde și subțiri, care din punct de vedere genetic au o structură osoasă mai fină.
* Cele care în adolescență nu au avut o alimentație corespunzătoare (deci ale căror oase nu s-au putut constitui normal).
* Cele care nu mănâncă produse lactate (mai ales lapte) suficiente.
* Femeile care fumează. Nicotina este cel mai agresiv hoț de calciu!