MENOPAUZA

Alina Olteanu
- Sfaturi și leacuri de folos -

Pentru multe femei, menopauza repre­zintă un război purtat pe multiple fron­turi. Dincolo de neplăcutele manifestări fizice, precum bufeurile și instalarea osteopo­rozei, menopauza ne poate afecta și psihic, lăsându-ne pradă unor stări întunecate, cum ar fi tristețea sau irascibilitatea. No­rocul face însă ca experiența acumulată în timp, dublată de noi și noi cercetări medicale, să ofere soluții care să ușureze bulversările provocate de me­no­pauză.

Când și de ce apare menopauza

În jurul vârstei de 40-50 de ani, numărul de foliculi din ovare este pe cale să se epui­zeze, astfel încât nivelul hormo­nal începe să fluctueze și ciclul menstrual devine mai puțin predictibil. Această perioadă, care precede menopauza și care poate dura între doi și opt ani, se numește premenopauză. În această perioadă, ovarele produc uneori prea mult estrogen și/sau progesteron, iar alteori prea puțin. Ciclul men­strual începe să vină la intervale mai puțin regu­late, iar sângerările pot fi mai abundente decât înainte sau, alteori, mult mai ușoare. Când a trecut un an de când femeia nu a mai avut men­struație, se consideră că ea a atins menopauza și că trece în postmenopauză, etapă finală ce poate depăși uneori cinci ani.

Întrebați-vă mama

Pentru fiecare femeie, menopauza este dife­rită, nu doar ca durată, ci și ca simptomatolo­gie. Femeile care doresc însă să afle din timp cam ce le rezervă viitorul, ar face bine să treacă peste stânjeneală și să-și roage mamele să le poves­tească în detaliu cum au decurs lucrurile în cazul lor. Asta, pentru că se întâmplă foarte des ca me­nopauza fiicelor să se asemene foarte mult cu cea a mamelor (la fel cum se întâmplă de altfel și în alte chestiuni femeiești, cum ar fi momentul in­sta­lării ciclului menstrual, cantitatea de lapte din perioada alăptatului, ori modul în care au decurs sarcinile și nașterile fiecăreia).

Informați-vă cât mai bine: vă va ajuta să depășiți cu calm această perioadă

Toate femeile știu că la un moment dat va veni și meno­pauza, dar nu multe se obosesc să se și documenteze în privința ei. Așa se face că adeseori se întâmplă ca ele să nici nu-și dea seama că au intrat în fazele premergătoare menopauzei. Multe femei nu înțeleg, de pildă, de ce de la o vreme au insomnii, și pun faptul pe seama stresului de la locul de muncă sau a altor motive. Altele nu știu de ce se simt brusc copleșite de me­lancolie, sau poate de o nervozitate excesivă, și sunt tentate să dea vina pe cei din jur, reacționând exagerat din te miri ce, astfel încât apropiații nu mai înțeleg nimic din comportamentul lor și nu mai știu nici cum să le răspundă adecvat. Iată câte neînțelegeri dureroase pot fi evitate, docu­men­tându-ne, pur și simplu, din timp cu privire la modul în care se manifestă menopauza.

Acționați preventiv

* Pentru ca menopauza să de­curgă cât mai lin, acordați o atenție sporită modului de viață. Mâncați sănătos, țineți-vă de­parte de fumat ori consumul excesiv de cafea și de alcool. De asemenea, este reco­man­dabil să vă odihniți pe sătu­rate. După atâția ani de muncă și de griji neîntrerupte, poate meritați și dvs. atâta lucru.
* Sportul este sfânt în asi­gu­rarea unei menopauze cât mai line. În plus, el vă va menține în formă (până și riscul de osteo­poroză se va reduce), cu silueta suplă și cu pofta de viață neștirbită. Faceți zilnic mișcare, în mod programatic. Și dacă se ivesc oca­zii supli­mentare în acest sens (de pildă, vă roagă copilul sau ne­potul să-l plimbați prin parc sau să vă jucați un pic cu mingea prin curte) ac­cep­tați fără ezitare.
* Notați de fiecare dată în calendar ziua în care v-a venit ciclul, pentru a pu­tea observa din vreme dereglarea acestuia și a le putea oferi apoi doctorilor infor­mații cât mai exacte.

Când trebuie să mergem la doctor?

Când semnele menopauzei nu sunt sta­bile, apar și dispar, pe perioade mai mari, e cazul să vă adresați unui specia­list. Printre cei care vă pot ajuta să cla­rificați mean­drele acestei perioade difi­cile sunt medicul de familie, gine­cologul, endocrinologul (care ne va ajuta să ne lămurim cum stăm la capitolul hormoni) și medicul internist (dacă e cazul).
Pentru a stabili cu exactitate dacă sunteți la menopauză, doctorii vă vor cere să efectuați și o serie de analize și de teste specifice, care vor in­dica, între altele, cum stați în privința hormonilor și a numărului de foliculi ovarieni. În funcție de rezultate, medicii vă vor recomanda căile de urmat.

Leacuri naturale, de folos în timpul menopauzei

* Pentru prevenirea efectului de îmbă­trâ­nire bruscă: Uleiul de cătină are un pro­nun­țat efect de regenerare și de întinerire, prevenind efectul de îmbătrânire bruscă, ce se manifestă uneori după menopauză. Sunt recomandate două cure pe an, a câte trei luni fiecare, începând de la primele semne ale menopauzei.
Se administrează câte 20 de picături, de trei ori pe zi. În cazul gelulelor, vom lua câte una sau două capsule de trei ori pe zi.
* Pentru reglarea perioadelor men­struale - ceaiul de coada-calului și salvie. Cura se începe cu o săptămână înainte de data la care ar trebui în mod normal să vină ciclul. Se bea zil­nic, timp de șapte zile, o cană cu ceai. Se folosesc cantități egale, câte o linguriță din fie­care plantă, opărite cu 300 ml apă. Ceaiul se bea neîndulcit, înainte sau după masă. Repetați cura vreme de șase luni.
* Pentru un aport natural de estrogen - soia, lemnul-dulce, lumânărica, mărarul (și mai ales semințele de mărar) sunt alimente bogate în estrogen, care ne pot ajuta să reducem simțitor multe dintre efectele neplăcute ale menopauzei, precum bufeurile sau tulburările emoționale. Atenție, însă: nu trebuie să exagerăm cu aportul natural de estrogen, motiv pentru care ideal este să consultăm un fitoterapeut, care să ne îndrume cu privire la dozajul optim al acestor plante.
* Pentru energie o soluție excelentă este ceaiul roșu african (Rooibos). În perioada meno­pauzei, multe femei se confruntă, chiar și de mai multe ori pe zi, cu o stare de slăbiciune brus­că. Cafeaua și ceaiul verde, bogate în cofeină și teină, ne ridică brusc nivelul de energie, dar per­mit ca apoi, la fel de brusc, să colapsăm din nou. În plus, ele ne pot provoca insomnii. Ceaiul roșu, în schimb, ne ridică și el nivelul de energie, dar treptat și fără a avea dezavantajele prezente la cafea și ceaiul verde.
* Pentru combaterea bufeurilor - salvia. Pulberea obținută din această plantă normalizează activitatea endocrină, reglează temperatura corpului și reduce transpirația. Pe stomacul gol, se administrează câte o jumătate de linguriță de pulbere, care se ține câteva minute sub limbă și se înghite apoi cu apă. Procedeul poate fi repe­tat de patru ori pe zi (sau de maxi­mum opt ori, în perioadele în care bufeurile sunt extrem de intense).
* Pentru combaterea demi­neralizării - ceaiul de coada-calului, alge (femeile din Japonia, care con­sumă adesea aceste alimente, se confruntă mai rar cu osteoporoza).
* Aportul de calciu natural - bobițele de susan sau pasta obținută din ele (se numește Tahini și poate fi folosită în humus).
* În cazul depresiei și anxietății - ceai de sunătoare. Dacă tulburările dvs. emoționale sunt mai intense, puteți opta pentru tinctură de sunătoare (pa­tru lingurițe, diluate în apă, admi­nistrate pe stomacul gol) sau pul­bere (o linguriță rasă, luată la câte patru ore cu puțină apă).
* Pentru combaterea uscă­ciunii vagi­nale - ulei de mig­dale aplicat prin masaj ușor, în condiții de igienă maximă. Rapor­turile sexuale contribuie și ele la o mai bună irigare a vaginului cu sânge și îi păstrează elasticitatea. Raporturile sexuale regulate sunt de altfel de mare folos în cazul menopauzei în ansamblul ei, fiind uneori recomandate chiar și de specialiști.


Menopauza și psihicul: cum putem învăța să ne bucurăm de această nouă etapă a vieții

Majoritatea femeilor acceptă greu valul de schimbări pe care le aduce cu sine menopauza. De vină nu sunt doar efectele neplăcute, dar și gân­dul la ceea ce ne așteaptă: bătrânețea. E drept că ea reprezintă etapa cea mai din urmă a vieții. Doar că este, totodată, încununarea ei. Un apo­geu, un punct în care ni se permite, în sfârșit, să condensăm experiențele trăite, extrăgând din ele înțelepciune, un fel de a fi mai tolerant și mai senin. Sună bine. Dar cum să facem să ajungem mai ușor la acest punct? Iată un posibil traseu:
* Găsiți soluții de relaxare și regăsire de sine. Apucați-vă de yoga. Este o terapie grozavă pentru perioada menopauzei. Yoga vă menține mobili­tatea și sănătatea fizică, dar și echilibrul mental. Dacă dintr-un motiv sau altul nu doriți sau nu puteți să o practicați, optați pentru oricare altă soluție menită să vă apropie mai mult de propria dvs. esență: lungi plimbări prin natură, practica­rea unei arte (pictură, muzică) ori rugăciune, pen­tru dobândirea încrederii în viață și a liniștii su­fletești. Puteți, de asemenea, apela cu inima des­chisă la un psiholog sau la un îndrumător spiri­tual, cum ar fi un duhovnic bun. Important este să vă regăsiți, să vă înțelegeți locul în acest vast univers, să-l apreciați și să vă bucurați de el.