Primul semn al stresului:
Palpitațiile
Sună telefonul. Țârâitul lui strident vă smulge din concentrarea profundă asupra lucrării cu care tocmai vă ocupați. Cine mai vrea ceva de la dvs. exact acum? Vă paște, oare, o veste proastă? Inima a și pornit să vă duduie, o simțiți până în gât. Bate mai repede și e o bătaie neregulată, de parcă s-ar împletici. Desigur, ar fi exagerat ca oricine observă că are palpitații să alerge îndată la cardiolog. Dacă știm că avem inima sănătoasă, putem rămâne o vreme în expectativă. E absolut normal ca reacțiile psihice să se repercuteze asupra frecvenței bătăilor inimii. Dacă vom constata o legătură clară între palpitații și momentele de suprasolicitare profesională, putem trage concluzia că e vorba de efectele stresului negativ. E cazul să ne gândim la relaxare. Urgent!
Al doilea semn al stresului:
Dereglarea ciclului menstrual
Iarăși v-a apărut menstruația prea devreme? Sau v-a întârziat și vă pune pe gânduri? Aceasta poate să însemne: "Atenție! Prea mult stres!". La majoritatea femeilor, ciclul menstrual își stabilește încă de la bun început un ritm strict personal. De aceea, el este un extrem de sensibil barometru al stresului. Acesta poate provoca foarte ușor dereglări ale ciclului, în sensul că îl prelungește, îl scurtează, ori determină apariția unor sângerări suplimentare, în intervalul dintre menstre. Simptomele sunt supărătoare și au darul de a ne neliniști, încât dau naștere, la rândul lor, unui nou stres. Important: însemnați-vă regulat datele în agendă. Atât dvs., cât și medicului vă va fi util să aveți o vedere de ansamblu. De asemenea, stresul produce deseori dureri și senzații de apăsare în abdomen. Perturbările hormonale generează tensiuni în zona pelviană. Pentru astfel de simptome e bine să cereți părerea unui ginecolog.
Al treilea semn al stresului:
Dependența de dulciuri
Pofta dvs. de dulciuri a devenit irezistibilă? Nutriționiștii ne dau o explicație plauzibilă: "Fără îndoială, stresul poate declanșa dependența de dulciuri. Corpul nostru își procură energia de care are nevoie din dulciuri". Așa ajungem la un cerc vicios: mâncăm fiindcă suntem nervoși, după care ne enervăm fiindcă ne-am îngrășat. Iar acest stres ne îndeamnă din nou să mâncăm. Specialiștii ne pun la dispoziție câteva soluții practice: "Ne ajută tot ce ne poate distrage atenția. De exemplu, bând un pahar cu apă, ne umplem stomacul și atenuăm apetitul. Multe persoane au constatat că și activitățile mărunte le sunt de mare folos pentru a-și abate atenția. Merită să experimentați. Iar dimineața, când plecați la muncă, puneți-vă la pachet, în loc de dulciuri, un sandvici cu pâine neagră și friptură de pui. Mestecatul satisface simțurile".
Al patrulea semn al stresului:
Iritațiile pielii
Vă așteaptă o întrevedere importantă. Tocmai acum vă ies bubițe pe față. Oricărui om cu pielea sensibilă i s-a întâmplat așa ceva, când trece prin situații care solicită psihic. Stresul poate fi în mod categoric un factor declanșator. De exemplu, dermatita periorală, manifestată prin iritații, pete roșii și mâncărimi în zona din jurul gurii, este de obicei pusă în legătură cu stresul.
Al cincilea semn al stresului:
Lipsa poftei de mâncare
Pauza de prânz. Plimbați furculița prin farfurie, fără pic de chef. Numeroase persoane reacționează la stres cu pierderea poftei de mâncare. Stresul le "închide" stomacul. E o manifestare temporară, ce nu trebuie luată în tragic. După ce agitația a trecut, apetitul revine. Important: nu vă stresați în plus, silindu-vă să luați mese consistente. Vă veți simți mai rău. Beți suficiente lichide, însă nu foarte reci. Un suc de fructe proaspăt stors vă va reface rezervele de energie.
Al șaselea semn al stresului:
Durerile de cap
De cum ați deschis ochii dimineața, vă asaltează grijile... Copiii sunt parcă mai neastâmpărați ca de obicei, mașina refuză să pornească. Și iarăși vă chinuie durerile de cap. "Într-adevăr, durerile frecvente de cap pot fi un semnal din partea organismului, care protestează contra stresului prelungit", confirmă cercetătorii. "Durerea e surdă, însoțită de o senzație de apăsare, resimțită pe ambele laturi ale capului. Dacă se manifestă episodic, de pildă dimineața, după ce în ziua precedentă ați stat multe ore la calculator, vă ajută relaxarea ori o tabletă de aspirină. Dar în cazul când vă dă de furcă zilnic sau din două în două zile, ar trebui să vă adresați unui medic".
Al șaptelea semn al stresului:
Dispariția libidoului
O mie de lucruri vă presează să le puneți în ordine, să căutați soluții, să luați decizii. Și, ca și cum toate acestea n-ar fi de ajuns, mai vine și el, cu insistențele lui romantice: "Hai, iubito...". Iar o femeie stresată nu se simte câtuși de puțin ispitită să facă dragoste. Pierderea libidoului poate avea însă și cauze fizice, pe lângă cele psihice. De pildă, un vagin uscat, care creează disconfort în timpul actului sexual. "În ultimă instanță, stresul perturbă echilibrul hormonilor sexuali feminini. Se poate ajunge la un deficit de estrogen și testosteron, ce determină dispariția dorinței de dragoste", explică ginecologii. "Carența poate fi compensată prin administrarea de hormoni."
Al optulea semn al stresului:
Tulburările digestive
La dvs. acasă totul merge pe dos, de niște luni bune. Acum și burta a început să vă forfotească, din ce în ce mai des - asta vă mai lipsea... "Un stres puternic se poate repercuta negativ asupra funcționării tractului digestiv", subliniază specialiștii. "Apar spasme și dereglări ale tranzitului. Dacă reacționați cu tulburări digestive la stres, puteți să vă țineți sub observație un timp. Dar când simptomele sunt grave, e mai bine să consultați un medic". În rest, puteți obține o ameliorare folosind leacurile tradiționale, ca de pildă ceaiul de chimen și anason și sticla cu apă caldă. Totodată, e important să mâncați fără grabă, mestecând bine fiecare îmbucătură. Însă reducerea stresului ar trebui să aibă prioritate.
Al nouălea semn al stresului:
Transpirația
Șeful vă cheamă în biroul său - și deja sunteți lac de transpirație. Vi se întâmplă, deși în momentul respectiv n-ați depus niciun fel de efort fizic? Transpirația poate fi o manifestare a hiperexcitabilității sistemului nervos vegetativ. Dacă s-au exclus alte cauze, ca de exemplu diminuarea secreției de hormoni sexuali feminini, odată cu intrarea în menopauză, atunci transpirația reprezintă o reacție excesivă a organismului, care poate fi declanșată de stres. Când cineva se găsește în această situație și observă că ea se repetă frecvent, este important ca originea stresului să fie depistată și combătută.
Al zecelea semn al stresului:
Tulburările de somn
Sunteți frânți de oboseală și, cu toate acestea, nu puteți adormi. Dificultatea de a adormi, somnul întrerupt și trezirea dimineața foarte devreme constituie adesea un prim SOS al organismului, subliniază psihologii. Sugestia specialiștilor: "Când vă pregătiți să adormiți, priviți cu ochii minții o imagine relaxantă, pe care ați întâlnit-o cândva și ați găsit-o deosebit de armonioasă. Poate fi un peisaj, un arbore, un lac. Lăsați-o să se înfiripe din ce în ce mai clar și bucurați-vă de ea. Aceste vizualizări plăcute ajută la dirijarea gândurilor într-o direcție anume și au efecte pozitive asupra organismului. La fel de eficientă este și o rugăciune, repetată de mai multe ori în gând".
CHESTIONAR
Identificați și apoi reduceți stresul pe care vi-l creați singuri:
Serviciul, oamenii din jur și împrejurările nu sunt întotdeauna singurii factori declanșatori ai stresului. Deseori și noi contribuim la el, cel puțin parțial, prin atitudinea noastră. Conștientizarea acestor resorturi neștiute ale stresului este un pas important în direcția combaterii lui eficiente.
* Țineți de fiecare dată să faceți totul mai mult decât perfect - cum s-ar spune, în proporție de 200 la sută?
* Vă vine greu să spuneți "Nu"?
* Preferați să faceți toată munca singuri?
* Obișnuiți să refuzați ofertele de ajutor?
* Vreți să fiți mai operativi decât ceilalți?
* Vă temeți de eșec?
Verificați la câte din întrebările de mai sus ați răspuns cu "Da". Pe viitor, fixați-vă niște limite rezonabile.