Festivalul CERBUL DE AUR, la a nouăsprezecea ediție

Dana Ene
Brașovul în sărbătoare

Anul trecut s-au împlinit 50 de ani de la debutul Fes­tivalului Interna­țio­nal de muzică "Cerbul de Aur", un răstimp în care s-au petrecut doar 18 ediții. Uneori, cifrele se află, și ele, "sub vremuri", iar cele instau­rate după '89, au fost vitrege, cu marile serbări muzicale subvențio­nate de stat. To­tuși, uitarea nu s-a lăsat peste ele, mai ales că pe scena de la Brașov au strălucit vedete pre­cum Diana Ross, Amália Ro­dri­gues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Barbara, Christina Agui­lera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Be­caud, Josephine Baker, Toto Cu­tugno, Enrico Ma­cias, Boy George, James Brown, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, James Blunt, Amy Macdonald, Nicole Scherzinger și mulți alții.

Concurenții

Reluat după o lungă pauză anul trecut, Cerbul de Aur își așteaptă așa cum se cuvine atât spectatorii, cât și concurenții. Dintre 71 de par­ti­ci­panți înscriși, aleși au fost 12 finaliști din zece țări. România și Italia vor avea câte doi reprezen­tanți: Florin Ră­du­ță și Renate Grad, respectiv Eliza G și Veronica Liberati, alături de care s-au mai calificat și Anna Odo­bescu (Repu­bli­ca Moldova), Alfie Arcuri (Aus­tralia), Cynthia Verazie (Cipru), Mo­nika Marija (Lituania), Ralfs Eilands (Letonia), Sara de Blue (Austria), Syuzanna Mel­qonyan (Ar­me­nia) și Tamara (Georgia). Toți vor să-i convingă pe jurați că merită mult râvnita sta­tue­tă de aur. În regulamentul concursului se păs­trează și tradiția de o jumătate de secol, ca una din­tre piesele alese să fie din repertoriul româ­nesc.
Reprezentanții României nu sunt total străini de scenă: Florin Răduță (25 de ani) a câștigat emisiunea TV - X Factor Ro­mâ­nia din 2015, în timp ce Renate Grad (31 de ani) a fost semifinalistă în echipa Andrei de anul trecut, la "Vocea Româ­niei". Anna Odobescu, solista de peste Prut, și-a repre­zen­tat țara la concursul Eurovision de la Tel Aviv de anul acesta și s-a plasat pe locul 10.

Juriul

Loredana Groza, Vasile Șirli - mu­zicianul român care a compus, timp de 28 de ani, muzică pentru Disneyland din Paris, simpaticul Ricky Dandel, mereu amabil și zâmbitor, artista belgiano-franceză Viktor Laszlo și cantautorul italian Erminio Sinni - sunt cei care vor decide câștigătorii Festivalului Internațio­nal Cerbul de Aur 2019. Toți sunt pregătiți pentru a-și însuși rolurile. "Am o lungă și frumoasă istorie alături de Cerbul de Aur. Am urcat pe scena de la Brașov de mai multe ori de-a lun­gul anilor, în reci­ta­luri sau ca pre­zentator. Jurat nu fuse­sem, așa că m-am bu­cu­rat să fiu invi­tată, să fac par­te din juriu, mai ales că o să fiu din nou colegă cu Ri­cky Dandel, ală­turi de care am prezen­tat Festivalul în 1996!", mărturisea Loredana.
"Fac parte din generația ce­lor ce s-au en­tuziasmat și au visat cu Cer­bul de Aur. Îmi sunt și acum vii emoțiile și aș­tep­tarea, cu ne­răbdare, a pri­melor sale ediții. Am urmărit, de la distanță, evolu­ția lui, bu­cu­rân­du-mă de ceea ce repre­zin­tă în continuare pen­tru pu­blicul ro­mâ­nesc... De da­ta aceasta, mă voi bucura de Festival ca invitat în juriu. Sunt onorat. Mulțu­mesc!", spunea Vasile Șirli.
Ricky Dandel adăuga și el: "În acest an, am deo­sebita plă­cere de a privi scena și evoluția con­curenților din altă postură decât cea cunoscută, res­pectiv cea de membru al juriu­lui. Însă emoția care mă încerca cu ani în urmă va fi, cu siguranță, aceeași". Emoția-i va fi dublă, căci prezen­tator al festivalului va fi nimeni altul decât fiul său, Elvin Dandel, care va urca pe scenă ală­turi de prezen­tatoarea TVR, Eda Marcus.

Vedetele

Pe scena Cerbului de Aur nu vor urca doar concurenții aspiranți la premii. Vor exista, în fiecare seară, și recitaluri susținute de artiști îndră­giți, români și străini: Ștefan Bănică jr., Irina Rimes, Emeli Sandé și Ro­nan Keating.
Ștefan Bănică jr. va ridica mai mult ca sigur publicul în picioare în prima seară a festivalului, pe 22 au­gust, așa cum o face la fiecare con­cert de-al său. Artistul bucu­reș­tean a lansat până azi 16 discuri, iar multe din melodiile lui au devenit hituri. "Mă bucur că se continuă tradiția Festiva­lu­lui Cerbul de Aur. Mă lea­gă multe amintiri frumoase de aces­ta, fie că am avut recitaluri sau am văzut și am ascultat artiști internaționali la care nici nu vi­sam, mai ales la începutul anilor '90", declara el.
Irina Rimes va urca pe scena din Piața Sfatului a doua zi, pe 23 august. Este împlinirea unui vis mai vechi al tinerei artiste din Basarabia, care a intrat în lumea muzicală românească abia acum trei ani. "Am visat să cânt în con­­curs. Dar uite că viața a aranjat și mai frumos lucrurile, să vin în recital", spunea ea.
?n aceeași seară, va evolua și artista britanică Emeli Sandé, cea care a câștigat patru Brit Awards, considerată drept pose­soarea uneia dintre cele mai bune voci din ultimii 10 ani din Marea Britanie. Iar irlan­dezul Ronan Keating, solistul trupei Boy­zone, va susține un concert chiar în seara Galei de Premiere, adică pe 24 august.
Cerbul de Aur se va desfășura în pe­ri­oada 22- 25 august și se va încheia cu un spectacol folcloric, așa cum îi șade bine unui festival românesc.
(Biletele s-au pus în vânzare în rețeaua Even­tim și au prețuri pornind de la 70 de lei. Festivalul va fi transmis în direct de TVR.)