(Epilobium montana sau angustifolia)
În cazul în care vreți să o culegeți singuri, o veți găsi în zonele umede și cu multă lumină - la margini de drum, pajiști, liziere de pădure. Se folosește partea aeriană (tulpini, frunze, flori), care se recoltează din iunie până în septembrie.
Este o plantă din ce în ce mai cunoscută, datorită efectelor sale excepționale în tratamentul bolilor prostatei și al celor urinare (inclusiv cancerul de prostată și cel al vezicii urinare). Este o plantă de vreo 30-40 cm înălțime, cu flori albicioase-rozalii, din care se formează un fruct destul de asemănător pufului de păpădie, de unde și denumirea de "pufuliță".
Pentru tratarea bolilor prostatei, este foarte eficientă sub formă de ceai preparat astfel: 2 linguri cu vârf de pulbere de pufuliță (obținută din planta uscată, prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea sau în piuă) se lasă la înmuiat în jumătate de litru de apă, de seara până dimineața, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opărește cu jumătate de litru de apă clocotită (obținând astfel o infuzie); se lasă la răcit infuzia, se filtrează, după care se combină cu maceratul. Va rezulta aproximativ un litru de ceai de pufuliță, care se bea pe stomacul gol, în timpul zilei. Este un remediu valoros și în tratarea prostatitei, a adenomului de prostată și chiar în tratamentul cancerului de prostată (mai ales ca adjuvant în tratamentul cu plante anticancerigene puternice: mărul-lupului, spânz, năpraznic).
Ghimpele
(Xanthium spinosum)
După cum o arată și numele, este o plantă spinoasă, care crește în regiunile secetoase și însorite, unde poate ajunge la dimensiuni impresionante. Este o plantă foarte rezistentă, cu un areal gigantic - din România până în Nordul Africii. În ciuda aspectului său de buruiană nefolositoare, este cu adevărat un elixir în bolile renale-urinare și în cele ale prostatei. Se poate recolta în tot timpul sezonului cald - din mai până în septembrie. Se culege partea aeriană.
Este o plantă bine studiată la noi în țară și o găsim în mai toate Plafarurile, singura grijă fiind aceea ca planta să nu aibă o vechime mai mare de 2 ani, deoarece atunci, proprietățile sale terapeutice scad simțitor. Se poate prepara sub formă de ceai, după rețeta dată la pufulița cu flori mici sau, mai comod, sub formă de tinctură.
Prepararea tincturii de ghimpe
Într-un borcan cu filet se pun 100 g de ghimpe (aproximativ 20 de linguri cu pulbere obținută prin măcinare cu râșnița electrică de cafea), 200 ml (un pahar) de apă și 200 ml de alcool alimentar de 90°. Se lasă totul să se macereze vreme de 12 zile (timp în care este bine să se agite recipientul de macerare de 2-3 ori pe zi), apoi se scoate și se filtrează prin tifon. Tinctura se păstrează în sticle bine închise, la loc întunecos și răcoros. Se ia câte o linguriță cu tinctură, diluată în jumătate de pahar cu apă, de trei ori pe zi. După aceeași rețetă, se poate obține și tinctura de pufuliță cu flori mici, cele două alcătuind un tandem redutabil.
Am observat în tratament efectele unei combinații de tinctură de pufuliță și de ghimpe, în părți egale - luată câte două lingurițe, de trei ori pe zi. Rezultatele m-au impresionat. În cele 20 de cazuri studiate, simptomele s-au ameliorat în doar două săptămâni, iar într-o lună, au dispărut. Tratamentele cu plante pentru afecțiuni ale prostatei se fac pe durată lungă: 4-6 luni, cu o pauză de 1-2 luni, după care se reiau.
Palmierul pitic
(Serenoa repens)
Este la ora actuală cel mai folosit remediu din lume pentru prevenirea și tratarea tumorilor benigne sau maligne la prostată. Eficiența fructelor acestei specii de palmier este atât de mare, încât comisia guvernamentală germană pentru controlul plantelor (cunoscută sub numele de Comisia E) a aprobat oficial folosirea ei contra tumorilor la prostată. Concret, extractul de palmier pitic ajută la stoparea evoluției tumorii și, în multe cazuri, la intrarea sa în remisie. De reținut: acest remediu ajută și la buna funcționare a aparatului urinar, extrem de importantă în cancerul de prostată. Se iau câte 800-1200 mg de extract din fructe de palmier, zilnic, în cure de o lună, urmate de 7 zile de pauză, după care tratamentul se reia.