Reguli vechi și ce ar trebui să știți despre ele
Nu se poate? Ba se poate! Fiindcă unele atitudini, care odinioară treceau drept maniere elegante, sunt de mult depășite - sau chiar se consideră acum nepoliticoase.
Nu e voie să dai noroc cu apă
Altădată, când toți mesenii ridicau paharele, persoana care nu bea alcool trebuia să-l lase pe al ei așezat pe masă. Dar nu e frumos să excluzi pe cineva tocmai dintr-un ritual care exprimă sentimentul de comuniune. De aceea, astăzi ne este permis să închinăm și paharul plin cu o băutură nealcoolică, pentru a ura "Noroc" ori "Sănătate".
Ouăle și cartofii nu se taie în niciun caz cu cuțitul
Această regulă a avut cândva un motiv întemeiat - și anume, nefiind confecționate dintr-un aliaj de oțel, cuțitele (mai exact, tăișul lor) se îngălbeneau în contact cu albușul de ou sau amidonul din cartofi, iar aceste pete urâte erau aproape imposibil de curățat. Dar, începând din anul 1907, cuțitele sunt făcute dintr-un material inoxidabil, așa încât acum putem tăia oul fără grijă, îl putem ciocni, curăța de coajă, scobi cu lingurița, într-un cuvânt, ni se îngăduie să-l deschidem oricum ne place, bineînțeles, atâta vreme cât o facem în mod civilizat. Iar cartofii se taie cu cuțitul, se desfac cu furculița, însă nu se zdrobesc în farfurie.
Bolurile de supă nu se apleacă niciodată
Cine voia să pară distins și să nu fie socotit lacom nu-și înclina bolul ca să ia ultimul rest de supă și astfel demonstra stăpânire de sine. Bineînțeles, aceasta înseamnă risipă curată. Pentru ce să arunci la canal ceva ce-ți place să mănânci? În consecință, interdicția a fost de mult desființată. Bolurile și farfuriile de supă pot fi aplecate și golite de conținut până la cea din urmă picătură. Un singur lucru trebuie evitat: zgomotul neplăcut produs prin frecarea lingurii de porțelan.
Vinul alb se servește la carne albă și pește, iar vinul roșu la carne roșie
Înainte se pornea de la ideea că vinurile roșii sunt în general grele și de aceea se potrivesc mai bine cu mâncărurile suculente, pe când vinurile albe, fiind mai ușoare, sunt însoțitoare ideale ale felurilor mai puțin consistente. Dar atât vinurile, cât și stilurile gastronomice s-au schimbat între timp: există și vinuri albe grele, care se armonizează perfect cu o friptură, la unele feluri de pește merge bine un vin roșu ușor, iar carnea de vită preparată în wok se potrivește de minune cu un vin alb ușor.
Peștele se mănâncă numai cu tacâmul special pentru pește
Ați încercat vreodată să tăiați un țipar afumat cu cuțitul pentru pește? Vedeți? La peștii cu carnea tare - cum sunt cei afumați sau marinați, ca și pentru sepie - se întrebuințează tacâmul normal, cel de pește îl folosim doar pentru peștii fierți sau gătiți la cuptor.
Când vecinul tău de masă s-a pătat pe față sau pe haine, trebuie să te faci că nu vezi.
Pe vremea când lumea era mult mai pudică și se punea mare preț pe etichetă, mulți credeau că este o nepolitețe să atragi atenția comeseanului că și-a mânjit cu sos mâneca sau că i-a rămas niște spanac între dinți. În realitate, e mai cinic să-l lași pe bietul om să rămână fără știrea lui în această postură penibilă. Mai bine spuneți-i: "Aveți ceva pe bărbie" și întoarceți discret privirea, permițând persoanei respective să-și refacă ținuta.
Șervețelele de hârtie sunt debarasate altfel decât cele textile
Deoarece hârtia era mai puțin valoroasă decât materialul textil, la sfârșitul mesei șervețelele de hârtie erau mototolite și apoi așezate pe farfurie. Astăzi, șervețelelor de pânză și celor de hârtie li se aplică același tratament, deci ambele se împăturesc și se depun alături.
Reguli noi, de care ar trebui să țineți seama
În calitate de gazdă, ai de-a face astăzi cu situații despre care nu se știa nimic pe vremea bunicii. Ce anume este permis și ce contravine bunelor maniere?
Îmi pot lua musafirii în bucătărie, ca să pregătim împreună gustările?
Depinde. Dacă ați trimis invitații serioase și oaspeții apar în îmbrăcăminte ceremonioasă, de seară, e deplasat să faceți așa ceva. Însă dacă ați sunat câțiva prieteni, propunându-le să treacă pe la dvs., ca să petreceți laolaltă o seară plăcută, e în ordine. Știm din experiență că se creează o atmosferă extrem de agreabilă, când ne adunăm cu toții într-o bucătărie micuță, bem un aperitiv și dăm o mână de ajutor gazdei.
Am voie să-mi las musafirii singuri în camera de zi, în timp ce eu pun la punct ultimele amănunte, în bucătărie?
De vreme ce n-aveți la dispoziție un majordom, sigur că da. Însă așteptați până sosește toată lumea, apoi puteți dispărea pentru câteva minute.
Ne așezăm la masă - fiecare unde dorește sau e preferabil să le indic eu locurile?
Mai bine să le indicați, pentru că aceasta vă dă și dvs. posibilitatea să alegeți unde vă convine să stați. La urma urmei, veți fi obligată să mai dați fuga pe la bucătărie, din când în când. De asemenea, ca să vă asigurați că discuțiile vor fi mai animate, este util să așezați alături oameni care au ce să-și spună sau care nu petrec oricum o mare parte din zi împreună, fie acasă, fie la serviciu.
Cum mă comport atunci când vreau să-mi servesc musafirii cu feluri de mâncare pe care le prepar pentru prima dată?
Adresați-le de la început un mic avertisment: "Până acum n-am mai gătit asta, însă n-am rezistat tentației, fiindcă rețeta mi s-a părut grozavă. Sper că vă bucurați să fiți primii degustători...".
Nu știu să gătesc. Pot fi totuși o bună gazdă?
Fără discuție. Faceți o invitație neconvențională: să aducă fiecare câte ceva pentru un bufet rece, iar dvs. vă îngrijiți de aprovizionarea cu băuturi. Sau cumpărați lucruri care pot fi servite oaspeților cu un aport ulterior minim din partea dvs. Majoritatea magazinelor de delicatese oferă produse de foarte bună calitate, feluri gătite ori semipreparate, cu care vă veți descurca ușor.
Să schimb tacâmurile la fiecare fel de mâncare, ori să strâng numai farfuriile?
A mânca friptura de miel cu tacâmul pentru pește nu denotă stil. Prin urmare, odată cu farfuriile, ridicați de fiecare dată și tacâmurile. Dacă aveți prea puține, rugați dinainte pe una dintre prietenele invitate la masă să vă împrumute dintr-ale ei, sau eventual să vă ajute să le spălați repede la bucătărie, între un fel de mâncare și altul.
Sugerez eu o limită sau bea fiecare cât și ce dorește?
Fiecare bea cât și ce dorește, în cadrul limitei sugerate de dvs.
Trebuie să am grijă să pun pe masă alimente alternative pentru vegetarieni?
Dacă vreți ca acești musafiri să vină cu plăcere la dvs. și data viitoare, ar fi cu siguranță foarte indicat să procedați astfel.
Din ce moment al serii mă pot relaxa?
E de dorit să fiți relaxată de la bun început, dar vă veți destinde cu adevărat abia după ce invitații dvs. au plecat acasă.
Cum se face cu strânsul mesei: toți împreună sau eu singură?
Dacă veți începe să alergați cu toții care încotro, atmosfera intimă va fi compromisă, iar reuniunea dvs. nu va avea un final plăcut. Or, ultima impresie este cea care se fixează pentru mai mult timp în amintire. De aceea, ar fi regretabil să anulați astfel osteneala pe care v-ați dat-o o seară întreagă.