Lecția de bună purtare

Gilda Fildan
- Maniere elegante de ieri și de azi -

Reguli vechi și ce ar trebui să știți despre ele

Nu se poate? Ba se poate! Fiind­că unele atitu­dini, care odini­oară treceau drept ma­niere ele­gante, sunt de mult depășite - sau chiar se consideră acum nepoli­ticoase.

Nu e voie să dai noroc cu apă
Altădată, când toți mesenii ridicau paharele, persoana care nu bea alcool trebuia să-l lase pe al ei așezat pe masă. Dar nu e frumos să ex­cluzi pe cineva tocmai dintr-un ritual care exprimă sentimentul de comuniune. De aceea, astăzi ne este permis să închinăm și pa­harul plin cu o băutură neal­coolică, pentru a ura "Noroc" ori "Sănătate".

Ouăle și cartofii nu se taie în niciun caz cu cuțitul
Această regulă a avut cândva un motiv înte­meiat - și anume, nefiind confecționate dintr-un aliaj de oțel, cuțitele (mai exact, tăișul lor) se în­gălbeneau în contact cu albușul de ou sau amidonul din cartofi, iar acest­e pete urâte erau aproape im­posibil de curățat. Dar, începând din anul 1907, cuțitele sunt făcute din­tr-un material inoxidabil, așa încât acum putem tăia oul fără grijă, îl putem ciocni, curăța de coajă, scobi cu lingurița, într-un cuvânt, ni se îngăduie să-l deschidem oricum ne place, bineînțeles, atâta vreme cât o facem în mod civi­lizat. Iar cartofii se taie cu cuțitul, se desfac cu fur­culița, însă nu se zdro­besc în farfurie.

Bolurile de supă nu se apleacă niciodată
Cine voia să pară distins și să nu fie socotit lacom nu-și înclina bolul ca să ia ultimul rest de supă și astfel demonstra stăpânire de sine. Bine­în­țeles, aceasta înseamnă risipă curată. Pentru ce să arunci la ca­nal ceva ce-ți place să mănânci? În con­secință, interdicția a fost de mult desființată. Bolu­rile și far­furiile de supă pot fi aplecate și golite de con­ținut până la cea din urmă picătură. Un singur lucru trebuie evitat: zgo­motul ne­plăcut produs prin frecarea lingurii de porțelan.

Vinul alb se servește la carne albă și pește, iar vinul roșu la carne roșie
Înainte se por­nea de la ideea că vinurile roșii sunt în general grele și de aceea se potri­vesc mai bine cu mân­cărurile sucu­lente, pe când vinu­rile albe, fiind mai ușoare, sunt înso­țitoare ideale ale fe­lu­rilor mai puțin consistente. Dar atât vinurile, cât și stilurile gastronomice s-au schimbat între timp: există și vinuri albe grele, care se armoni­zează perfect cu o friptură, la unele feluri de pește merge bine un vin roșu ușor, iar carnea de vită preparată în wok se potrivește de minune cu un vin alb ușor.

Peștele se mănâncă numai cu tacâmul special pentru pește
Ați încercat vreodată să tăiați un țipar afumat cu cuțitul pentru pește? Vedeți? La peștii cu carnea tare - cum sunt cei afumați sau marinați, ca și pen­tru sepie - se între­bu­in­țează tacâmul nor­mal, cel de pește îl fo­losim doar pentru peștii fierți sau gătiți la cup­tor.

Când vecinul tău de masă s-a pătat pe față sau pe haine, trebuie să te faci că nu vezi.
Pe vremea când lumea era mult mai pudică și se punea mare preț pe etichetă, mulți credeau că este o nepolitețe să atragi atenția come­seanului că și-a mânjit cu sos mâneca sau că i-a rămas niște spanac între dinți. În realitate, e mai cinic să-l lași pe bietul om să rămână fără știrea lui în această postură peni­bilă. Mai bine spuneți-i: "Aveți ceva pe bărbie" și în­toarceți discret privirea, permițând persoanei respective să-și refacă ți­nuta.

Șervețelele de hârtie sunt debarasate altfel decât cele textile
Deoarece hârtia era mai puțin va­loroasă decât materialul tex­til, la sfâr­șitul mesei șer­vețe­lele de hârtie erau moto­tolite și apoi așe­zate pe far­fu­­rie. Astăzi, șerve­țelelor de pânză și celor de hâr­tie li se aplică același tra­tament, deci ambele se împăturesc și se de­pun alături.



Reguli noi, de care ar trebui să țineți seama

În calitate de gazdă, ai de-a face astăzi cu si­tuații despre care nu se știa nimic pe vremea bunicii. Ce anu­me este permis și ce con­travine bu­nelor ma­niere?

Îmi pot lua musafirii în bucătărie, ca să pregătim împreună gustările?
Depinde. Dacă ați trimis invitații serioase și oas­­peții apar în îmbrăcă­min­te ceremonioasă, de seară, e de­pla­sat să faceți așa ceva. Însă dacă ați sunat câțiva prieteni, propunându-le să trea­că pe la dvs., ca să petreceți laolaltă o seară plă­cută, e în ordine. Știm din experiență că se creează o atmo­sferă extrem de agreabilă, când ne adunăm cu toții într-o bucătărie micuță, bem un aperitiv și dăm o mână de ajutor gazdei.

Am voie să-mi las musafirii singuri în camera de zi, în timp ce eu pun la punct ultimele amănunte, în bucătărie?
De vreme ce n-aveți la dispoziție un ma­jordom, sigur că da. Însă aștep­tați până sosește toată lumea, apoi puteți dispărea pentru câteva minute.

Ne așezăm la masă - fiecare unde dorește sau e preferabil să le indic eu locurile?
Mai bine să le indicați, pentru că aceasta vă dă și dvs. posibilitatea să alegeți unde vă con­vine să stați. La urma urmei, veți fi obligată să mai dați fuga pe la bucă­tă­rie, din când în când. De ase­menea, ca să vă asigurați că discuțiile vor fi mai animate, este util să așezați alături oameni care au ce să-și spună sau care nu pe­trec oricum o mare par­te din zi împreună, fie acasă, fie la serviciu.

Cum mă comport atunci când vreau să-mi servesc musafirii cu feluri de mâncare pe care le prepar pentru prima dată?
Adresați-le de la început un mic avertisment: "Până acum n-am mai gătit asta, însă n-am re­zistat tentației, fiindcă rețeta mi s-a pă­rut grozavă. Sper că vă bucurați să fiți primii degustă­tori...".

Nu știu să gătesc. Pot fi totuși o bună gazdă?
Fără discuție. Fa­­ceți o invitație ne­con­ven­țio­nală: să aducă fiecare câte ceva pen­tru un bufet rece, iar dvs. vă îngrijiți de aprovizionarea cu bău­turi. Sau cumpărați lucruri care pot fi ser­vite oas­peților cu un aport ulterior minim din partea dvs. Ma­joritatea magazinelor de delicatese oferă pro­duse de foarte bună calitate, feluri gătite ori semi­preparate, cu care vă veți descurca ușor.

Să schimb tacâmurile la fiecare fel de mâncare, ori să strâng numai farfuriile?
A mânca friptura de miel cu tacâmul pentru pește nu denotă stil. Prin urmare, odată cu farfu­riile, ridi­cați de fiecare dată și tacâmurile. Da­că aveți prea puține, rugați dinainte pe una dintre prie­tenele invitate la masă să vă împrumute dintr-ale ei, sau eventual să vă ajute să le spălați repede la bucătărie, între un fel de mâncare și altul.

Sugerez eu o limită sau bea fiecare cât și ce dorește?
Fiecare bea cât și ce dorește, în cadrul limitei sugerate de dvs.

Trebuie să am grijă să pun pe masă alimente alternative pentru vegetarieni?
Dacă vreți ca acești musafiri să vină cu plăcere la dvs. și data viitoare, ar fi cu siguranță foarte indicat să procedați astfel.

Din ce moment al serii mă pot relaxa?
E de dorit să fiți relaxată de la bun început, dar vă veți destinde cu ade­vă­rat abia după ce in­vi­tații dvs. au plecat acasă.

Cum se face cu strânsul mesei: toți împreună sau eu singură?
Dacă veți începe să alergați cu toții care încotro, atmosfera inti­mă va fi compromisă, iar reuniunea dvs. nu va avea un final plăcut. Or, ultima impresie este cea care se fixează pen­tru mai mult timp în amintire. De aceea, ar fi regretabil să anulați astfel osteneala pe care v-ați dat-o o seară întreagă.