Îmbătrânirea începe la 30 de ani!
La 30 de ani, pielea noastră începe deja să-și piardă din elasticitate. Ea devine tot mai subțire, mai rigidă, iar glandele sebacee produc treptat tot mai puțină grăsime. La această vârstă, masa musculară începe și ea să scadă. Dacă nu întreprindem nimic, într-un deceniu dispar cam 3 kg de masă musculară, ea fiind înlocuită de țesuturi adipoase. Volumul plămânilor se reduce, de asemenea, de la 5 litri (la 30 de ani) la doar 3 litri (la 60). Odată cu vârsta, sistemul nostru imunitar produce un număr tot mai mic de anticorpi, noi fiind tot mai predispuși la îmbolnăviri. Aceste procese naturale de îmbătrânire nu pot fi împiedicate complet, dar, cu siguranță, ele pot fi încetinite în mod eficient.
Numărul optim de calorii: 1500
Dacă reduceți consumul de calorii cu circa 25%, respectând însă o cantitate suficientă de vitamine și substanțe minerale, organismul dvs. va avea mai multă energie pentru a forma și regenera celule. Urmarea: nu veți îmbătrâni așa de repede. Americanul Roy Walford a studiat acest efect mai întâi pe șoareci. El a observat că, la o cantitate redusă de hrană, aceștia aveau în mod evident reacții mai rapide și trăiau de două ori mai mult decât șoarecii hrăniți normal. Walford este de părere că regimul cu 1500 de calorii este optim pentru organismul nostru.
Consumați mai puțină carne
Cei care renunță la carne sau reduc serios consumul acesteia sunt mai puțin amenințați de cancer, boli de inimă sau de circulație. Acest fapt se datorează probabil numărului mare de vitamine și microelemente care se găsesc în legume și fructe. Fibrele, în cantitate sporită, provoacă absorbția și eliminarea substanțelor nocive (asemeni unui burete), înainte ca ele să pătrundă în organism.
Aveți nevoie de antioxidanți
O bară de fier expusă vreme mai îndelungată la ploaie și frig începe curând să "îmbătrânească", adică ruginește. Bananele cojite își modifică rapid culoarea de îndată ce intră în contact cu oxigenul. Ce legătură există oare între metale, fructe și îmbătrânirea noastră? Rugina de pe metale și culoarea modificată a fructelor curățate de coajă sunt provocate de niște particule agresive, numite "radicali liberi". Aceștia se formează zilnic, cu miile, în organismul nostru, ducând la îmbătrânirea timpurie.
Un antidot eficient: agenții antioxidanți și în special vitaminele A, C și E, betacarotenul și microelementele magneziu, zinc și seleniu. Alimentele bogate în antioxidanți sunt: citricele și coacăzele (vitamina C), caisele și morcovii (vitamina A, betacaroten), arahidele, migdalele și uleiurile comestibile presate la rece (vitamina E), peștele, carnea slabă și cerealele (seleniu și zinc).
Mâncați tinerețe cu lingura
Niciun aliment - singur - nu ne poate face mai tineri și mai sănătoși. Există însă alimente care nu trebuie să lipsească din niciun meniu al unei "cure de tinerețe".
Iaurtul și chefirul
"Băuturile bătrânilor din Caucaz" conțin culturi vii de bacterii folositoare care, stabilite în intestin, ne apără de agenții patogeni și, eventual, chiar de cancer. Chefirul mai conține și lecitină, un stimulent pentru creier.
Broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza acră, roșiile
Conțin niște substanțe care activează sistemul de dezintoxicare propriu organismului nostru, făcând posibilă eliminarea substanțelor nocive care produc îmbătrânirea.
Ovăzul
Tărâțele și fulgii de ovăz conțin fibre solubile în apă, descompun grăsimile la nivelul intestinului, oprind astfel trecerea lor în vasele sanguine. Este cea mai eficientă protecție împotriva arteriosclerozei.
Peștele
Peștele de mare, bogat în acizi grași Omega 3, împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Usturoiul
Combate bacteriile la fel ca antibioticele, dar cu efecte secundare mult reduse. De aceea, în timpul războiului, soldaților răniți li se aplicau deseori pansamente cu usturoi. Și pentru că infecțiile repetate accelerează procesul de îmbătrânire, usturoiul - pe bună dreptate - poate fi denumit "izvor al tinereții veșnice".
Ceaiul verde
Nu conține calorii, dar este bogat în substanțe active. Medicii din Japonia și China au constatat că, în provinciile cu consum mare de ceai verde, cazurile de cancer de piele erau mult mai rare. Substanțele active, asemeni vitaminelor, frânează procesul de îmbătrânire și atenuează efectele nocive ale razelor solare.
Mișcarea prelungește viața
Orice fel de sport, dar cu precădere cel de rezistență (alergare, schi fond, înot, mers pe bicicletă), poate prelungi în mod considerabil viața. Un studiu american dovedește că mișcarea practicată regulat reduce cu 1/3 riscul unei morți timpurii. Cu cât începem mai devreme, cu atât va fi mai bine. Efectul optim este obținut prin arderea săptămânală a 1500-2000 de calorii (de exemplu 4-5 ore de mers întins). Trebuie însă evitată suprasolicitarea. Pentru aceasta, pulsul nu are voie să depășească "180 minus vârsta pe care o avem".
Prin temperaturi scăzute - mai multă energie
Cercetătorii de la Universitatea din Marburg au ajuns la următoarea concluzie: muștele obișnuite, care trăiesc la o temperatură de 18°C, ating respectabila vârstă de 180 de zile (ce corespunde vârstei umane de 150 de ani). Suratele lor, ținute la o temperatură de 28°C, au murit după "doar" 70 de zile. Cauza: procesele de metabolism, care la temperaturi ridicate sunt mai rapide, fapt ce atrage după sine consumarea accelerată de "energie vitală". Pentru a vă prelungi tinerețea, temperatura din dormitorul dvs. nu trebuie să depășească 17°C.
Mișcarea degetelor, un tratament pentru creier
Câteva exerciții simple de mișcare a degetelor de la mâini, efectuate zilnic, vreme de câteva secunde, pot activa și întări memoria care, odată cu vârsta, începe să slăbească. Irigarea creierului cu sânge se îmbunătățește cu 25%, mișcând degetele ca și când am cânta la pian sau am bate la mașină.
Inspirați tinerețe
Fizicianul Manfred von Ardenne, laureat al Premiului Nobel, a demonstrat că lipsa de oxigen stimulează apariția mai frecventă a unor boli ale bătrâneții. Numărul congestiilor cerebrale, al cazurilor de angină pectorală sau infarct crește considerabil. Și răcelile își fac apariția mai des, iar perioada de regenerare după boală se prelungește. Cantitatea de oxigen din sânge scade la o vârstă mai înaintată, dar există și alte cauze: fumatul, infecțiile, sedentarismul. Mișcarea regulată în aer liber generează creșterea cantității de oxigen din sânge.