Abonați-vă la tinerețe!

Rodica Demian
- Se poate prelungi tinerețea? Se poate, da! Cu condiția să te gândești din vreme la asta, să faci ceva încă de la 30 de ani, pentru ca anii pensiei să te prindă în formă maximă. La orice vârstă se poate face oarece de folos pentru mai târziu -

Îmbătrânirea începe la 30 de ani!

La 30 de ani, pielea noastră în­cepe deja să-și piardă din elastici­tate. Ea devine tot mai subțire, mai rigidă, iar glandele sebacee produc treptat tot mai puțină gră­sime. La această vârstă, masa mus­culară începe și ea să scadă. Dacă nu între­prindem nimic, într-un deceniu dispar cam 3 kg de masă muscu­lară, ea fiind înlocuită de țesuturi adipoase. Volumul plămânilor se re­duce, de asemenea, de la 5 litri (la 30 de ani) la doar 3 litri (la 60). Odată cu vârsta, sistemul nostru imunitar produce un număr tot mai mic de anticorpi, noi fiind tot mai predis­puși la îmbolnăviri. Aceste procese naturale de îmbătrânire nu pot fi împiedicate complet, dar, cu siguranță, ele pot fi încetinite în mod eficient.

Numărul optim de calorii: 1500

Dacă reduceți consumul de ca­lorii cu circa 25%, respectând însă o cantitate suficientă de vita­mine și substanțe minerale, organismul dvs. va avea mai multă energie pen­tru a forma și regenera celule. Urmarea: nu veți îmbătrâni așa de repede. Americanul Roy Walford a studiat acest efect mai întâi pe șoareci. El a observat că, la o canti­tate redusă de hrană, aceștia aveau în mod evident reacții mai rapide și trăiau de două ori mai mult decât șoarecii hrăniți nor­mal. Wal­ford este de pă­rere că re­gi­mul cu 1500 de ca­lorii este op­tim pentru orga­nis­mul nostru.

Consumați mai puțină carne

Cei care renunță la carne sau re­duc serios consumul acesteia sunt mai puțin amenințați de can­cer, boli de inimă sau de cir­cu­lație. Acest fapt se dato­rează pro­ba­bil număru­lui mare de vitamine și mi­croele­men­te care se găsesc în le­gume și fruc­te. Fibrele, în canti­tate spo­rită, provoa­că absorbția și eli­mi­narea substanțelor nocive (ase­meni unui bu­rete), înainte ca ele să pătrundă în orga­nism.

Aveți nevoie de antioxidanți

O bară de fier expusă vreme mai îndelungată la ploaie și frig începe curând să "îmbătrânească", adică ru­ginește. Bananele cojite își modifică rapid culoarea de îndată ce intră în contact cu oxigenul. Ce legătură exis­tă oare între metale, fructe și îmbătrânirea noastră? Rugina de pe metale și cu­loa­rea modificată a fructelor curățate de coa­jă sunt provo­cate de niște par­­­ticule agresive, numite "radi­cali liberi". Aceștia se formează zil­nic, cu miile, în orga­nismul nos­tru, du­când la îmbă­trânirea timpu­rie.
Un antidot eficient: agenții anti­oxidanți și în special vitaminele A, C și E, betacaro­te­nul și mi­croele­men­­tele mag­ne­ziu, zinc și se­leniu. Ali­men­tele bo­ga­te în an­ti­oxi­danți sunt: citri­cele și coacă­zele (vi­ta­­mina C), cai­sele și mor­co­vii (vita­mina A, beta­ca­ro­ten), arahi­de­le, migda­lele și ule­iurile co­mestibile pre­sate la rece (vitamina E), peș­tele, carnea sla­bă și cerealele (se­leniu și zinc).

Mâncați tinerețe cu lingura

Niciun aliment - singur - nu ne poate face mai ti­neri și mai să­nătoși. Există însă alimente care nu tre­buie să lipsească din niciun meniu al unei "cure de tine­rețe".

Iaurtul și chefirul
"Băuturile bătrânilor din Cau­caz" conțin culturi vii de bacterii folositoare care, stabilite în intestin, ne apără de a­gen­ții pa­togeni și, eventual, chiar de can­cer. Chefi­rul mai conține și lecitină, un sti­mulent pentru creier.

Broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza acră, roșiile
Conțin niște substanțe care acti­vează sistemul de dezinto­xica­re pro­priu orga­nismului nostru, fă­când po­si­bilă eli­mi­narea sub­stan­țelor nocive care produc îm­bă­trâ­nirea.

Ovăzul
Tărâțele și fulgii de ovăz conțin fibre solubile în apă, descompun grăsimile la nivelul intestinului, o­prind ast­fel tre­cerea lor în vasele sanguine. Este cea mai efici­entă protec­ție îm­potriva arterioscle­ro­zei.
Peștele
Peștele de mare, bogat în acizi grași Omega 3, îm­piedică forma­rea cheagu­rilor de sânge.

Usturoiul
Combate bacteriile la fel ca an­tibioticele, dar cu efecte secundare mult reduse. De aceea, în tim­pul răz­­boiului, sol­da­­ți­lor răniți li se aplicau deseori pan­sa­mente cu us­turoi. Și pentru că infecțiile re­pe­tate acce­lerează pro­cesul de îm­bă­trânire, ustu­roiul - pe bună drep­tate - poate fi denumit "izvor al tine­reții veș­nice".

Ceaiul verde
Nu conține calorii, dar este bo­gat în substanțe ac­tive. Medicii din Japonia și China au constatat că, în provinciile cu con­sum mare de ceai verde, cazurile de cancer de piele erau mult mai rare. Substanțele ac­ti­ve, asemeni vitaminelor, frânea­ză procesul de îmbă­trâ­nire și atenuea­ză efectele nocive ale razelor so­lare.

Mișcarea prelungește viața

Orice fel de sport, dar cu pre­cădere cel de re­zis­tență (aler­­gare, schi fond, înot, mers pe bici­cletă), poate prelungi în mod considerabil viața. Un stu­diu american do­ve­dește că miș­carea prac­ticată re­gulat reduce cu 1/3 riscul unei morți tim­pu­rii. Cu cât în­cepem mai de­vre­me, cu atât va fi mai bine. Efec­tul optim este ob­ți­nut prin ar­derea săptămâ­na­lă a 1500-2000 de calo­rii (de exem­plu 4-5 ore de mers întins). Trebuie însă evitată supra­soli­cita­rea. Pentru aceasta, pulsul nu are voie să depă­șească "180 minus vâr­sta pe care o avem".

Prin temperaturi scăzute - mai multă energie

Cercetătorii de la Uni­ver­si­tatea din Mar­burg au ajuns la ur­mătoarea conclu­zie: muș­tele obișnuite, care trăiesc la o temperatură de 18°C, ating respec­tabila vârs­tă de 180 de zile (ce corespun­de vârstei umane de 150 de ani). Sura­tele lor, ținute la o tempera­tură de 28°C, au mu­rit după "doar" 70 de zile. Cau­za: procesele de meta­bo­lism, care la tempe­raturi ridicate sunt mai ra­pide, fapt ce atrage după sine con­sumarea accelerată de "energie vi­tală". Pentru a vă prelungi tinerețea, temperatura din dor­mitorul dvs. nu trebuie să depășească 17°C.

Mișcarea degetelor, un tratament pentru creier

Câteva exerciții simple de miș­care a degetelor de la mâini, efec­tuate zilnic, vre­me de câteva se­cun­de, pot activa și întări memoria care, odată cu vâr­sta, începe să slă­bească. Iriga­rea creierului cu sânge se îm­bu­nă­tățește cu 25%, mișcând degetele ca și când am cânta la pian sau am bate la mașină.

Inspirați tinerețe

Fizicianul Manfred von Ar­denne, laureat al Pre­miu­lui Nobel, a demonstrat că lipsa de oxigen sti­mulează apariția mai frecventă a unor boli ale bătrâneții. Numă­rul congestiilor cerebrale, al cazurilor de an­gină pec­to­rală sau infarct creș­te considerabil. Și răcelile își fac apariția mai des, iar pe­rioada de regenerare după boală se prelun­gește. Canti­tatea de oxigen din sân­ge scade la o vârstă mai înain­tată, dar există și alte cau­ze: fu­ma­tul, infecțiile, se­dentarismul. Miș­carea regu­lată în aer liber generează creș­te­rea cantității de oxigen din sânge.