Tramvaie românești, pe străzile țării
Vești bune din industria cu capital românesc, o ramură care nu prea mai strălucește de multișor pe la noi! După ce ani de zile licitațiile privitoare la autobuze și garniturile de tramvaie au fost câștigate de companii din străinătate, Astra Arad, binecunoscutul "mamut" de dinainte de 1989, începe să fie competitivă în licitațiile organizate de marile orașe. Astfel, fabrica de tramvaie deținută de Astra Vagoane Călători Arad se pregătește să livreze peste 60 de garnituri din modelele "Imperio" și "Autentic", în patru mari orașe din România: Cluj-Napoca, Arad, Oradea și Galați, în urma unor contracte semnate în a doua jumătate a anului trecut. Compania românească a depus o ofertă și la licitația organizată de Primăria Capitalei, pentru achiziția a 100 de tramvaie moderne. Abia așteptăm să vedem tramvaiele arădene și în București.
"Personalitatea germană din străinătate a anului" - scriitoarea brașoveancă Elise Wilk
De la începutul lunii iunie până la mijlocul lunii iulie, vorbitorii de limbă germană din întreaga lume au fost chemați să voteze "Personalitatea germană din străinătate a anului". Trei femei au ajuns în finală, unde factorul decisiv a fost angajamentul față de propria cultură și față de mass-media în propria limbă maternă. O nemțoaică din Franța, una din Spania și una din România s-au întrecut între ele. Câștigătoarea a fost nemțoaica noastră, brașoveanca Elise Wilk, care a primit 40% din cele peste 9.000 de voturi exprimate. Cele mai multe dintre voturile ei au venit din Germania, Europa de Est, Europa de Sud și Austria. Absolventă de Jurnalism a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Elise Wilk (37 de ani) conduce departamentul local din Brașov al cotidianului "Allgemeine Deutsche Zeitung" (ADZ). Este, de asemenea, o scriitoare de piese de teatru de mare succes, multe dintre piesele sale au fost traduse în alte limbi, jucate și premiate în străinătate.
Saramura de pește în "meniul" UNESCO
O străveche rețetă din Delta Dunării - saramura de pește copt la foc viu, cu ardei iute din belșug și sare grunjoasă - a fost aleasă, în acest an, de către UNESCO, printre cele mai delicioase preparate tradiționale din zonele și rezervațiile protejate ale lumii. După ce Delta a fost inclusă, în anul 1990, de UNESCO, în circuitul rezervațiilor mondiale ale biosferei, anul acesta, forul internațional a selectat rețeta saramurii de pește din regiune alături de alte zece rețete tradiționale din întreaga lume, pentru a fi prezentată de Ziua Mondială a Biodiversității. Evenimentul a presupus organizarea unor mese care pun în evidență practicile culturale și agricole ale rezervațiilor biosferei din întreaga lume. Rețeta a respectat întocmai modelul original, cules și transmis publicului larg de regretatul Radu Anton Roman.
Un român, director al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică!
Cornel Feruță, diplomat de carieră de peste 20 de ani, a fost numit director general interimar al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), până la desemnarea unui director general. Anunțul vine la scurt timp după ce șeful instituției, Yukiya Amano, a murit, lăsând agenția cu un vid de conducere, într-o perioadă de tensiuni în creștere între Iran și Occident. Potrivit informațiilor anterioare, el se pregătea să părăsească funcția în luna martie a anului viitor, cu mult înainte de 30 noiembrie 2021, dată când trebuia să i se încheie cel de-al treilea mandat de patru ani. Cornel Feruță era coordonator-șef al AIEA și fostul șef de cabinet al lui Yukiya Amano și era considerat de multă lume drept principalul favorit să preia următorul directorat general. Feruță este diplomat de carieră, cu o activitate de peste 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe. Experiența sa în cadrul serviciului diplomatic național include funcții de execuție și conducere, în direcțiile OSCE, Balcanii de Vest, exercitarea funcțiilor de director de Cabinet al ministrului Afacerilor Externe, director general pentru afaceri politice.
Bronz pentru România, la "Olimpiada Caselor Solare"
Echipa românească Over4 a obținut medalia de bronz la competiția internațională "Solar Decathlon", denumită și "Olimpiada Caselor Solare", care a avut loc în Ungaria. După aproape doi ani de la calificare și după un efort colectiv susținut, echipa Over4 a reușit să proiecteze și să construiască prototipul unei case cu care a obținut locul trei la nivel mondial. Pe lângă acest loc trei, echipa Over4 a ieșit vicecampioană la probele de Comunicare, Inovație și Bilanț Energetic. Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de arhitectură sustenabilă și inginerie la nivel internațional și a adus la start zece echipe din opt țări și trei continente, care au construit, în doar 15 zile, câte un prototip inovator de casă solară și sustenabilă. Fiecare prototip a fost testat în cadrul a zece probe, de la Arhitectură, Inginerie, Eficiență Energetică și Inovație, până la Comunicare și Potențial de implementare pe piață. Prototipul Over4 este un exemplu despre cum poți construi eficient energetic, cu materiale sustenabile și costuri reduse, fiind adresat pieței construcțiilor din România. Are o amprentă totală la sol de 130 de metri pătrați, este construită pe structură de lemn, pe două niveluri, și este unică prin faptul că poate fi utilizată atât ca locuință, cât și ca spațiu de lucru, datorită mobilierului configurabil. Este o casă solară, care produce de două ori mai multă energie decât consumă.
Salina Slănic, cel mai mare planetariu din țară
Domul "Supernova Planetarium" din incinta Salinei Slănic-Prahova a fost inaugurat zilele trecute. Proiect cu finanțare europeană, inițiat de Telescoape.ro și Asociația Astronomică "Urania" din București, planetariul are diametrul de 16 metri, dar și cel mai luminos sistem de proiectie de rezoluție 4K, cu sursa de lumină laser (24.000 lumeni), fiind, în același timp, unul dintre planetariile mobile cele mai mari din Europa și din lume. Turiștii vor avea ocazia să participe la Slănic la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, respectiv să "navigheze" prin univers, prin intermediul proiecțiilor sistemului de ultimă generație instalat în planetariu.