Vești bune despre România

Ciprian Rus
- Industrie, gastronomie, știință, dramaturgie, diplomație și arhi­tectură: doar câteva dintre domeniile în care, în ciuda știrilor demo­ralizatoare pe care le citim zilele acestea, România reușește să se impună în fața unei puter­nice concurențe internaționale. Ne încă­pățânăm să credem că aceasta este adevărata Românie și vă pre­zentăm mai jos șase dintre multele știri optimiste pe care le-am găsit zilele acestea! -

Tramvaie românești, pe străzile țării

Vești bune din industria cu capital românesc, o ramură care nu prea mai strălucește de multișor pe la noi! După ce ani de zile licitațiile privitoare la autobuze și garniturile de tramvaie au fost câștigate de companii din străinătate, Astra Arad, binecunoscutul "mamut" de dinainte de 1989, începe să fie competitivă în lici­tațiile organizate de marile orașe. Astfel, fabrica de tram­vaie deținută de Astra Vagoane Călători Arad se pregătește să livreze peste 60 de garnituri din modelele "Imperio" și "Autentic", în patru mari orașe din Ro­mânia: Cluj-Napoca, Arad, Oradea și Galați, în urma unor contracte semnate în a doua jumătate a anului trecut. Compania românească a depus o ofertă și la lici­tația organizată de Primăria Capitalei, pentru achiziția a 100 de tramvaie moderne. Abia așteptăm să vedem tramvaiele arădene și în București.

"Personalitatea germană din străinătate a anului" - scriitoarea brașoveancă Elise Wilk

De la începutul lunii iunie până la mijlocul lunii iulie, vor­bitorii de limbă germană din întreaga lume au fost chemați să voteze "Personalitatea germană din străinătate a anului". Trei femei au ajuns în finală, unde factorul decisiv a fost angajamentul față de propria cultură și față de mass-media în propria limbă maternă. O nemțoaică din Franța, una din Spa­nia și una din România s-au întrecut între ele. Câștigătoarea a fost nemțoaica noastră, brașoveanca Elise Wilk, care a pri­mit 40% din cele peste 9.000 de voturi exprimate. Cele mai multe dintre voturile ei au venit din Germania, Europa de Est, Europa de Sud și Austria. Absolventă de Jurnalism a Univer­sității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Elise Wilk (37 de ani) conduce departamentul local din Brașov al cotidianului "Allgemeine Deutsche Zeitung" (ADZ). Este, de asemenea, o scriitoare de piese de teatru de mare succes, multe dintre piesele sale au fost traduse în alte limbi, jucate și premiate în străinătate.

Saramura de pește în "meniul" UNESCO

O străveche rețetă din Delta Du­nării - saramura de pește copt la foc viu, cu ardei iute din belșug și sare grunjoasă - a fost alea­să, în acest an, de către UNESCO, printre cele mai delicioase pre­parate tradi­țio­nale din zone­le și rezer­va­țiile protejate ale lumii. Du­pă ce Delta a fost inclu­să, în anul 1990, de UNESCO, în circuitul rezerva­țiilor mondiale ale biosferei, anul acesta, forul in­ternațional a selectat rețeta saramurii de pește din regiune alături de alte zece rețete tradiționale din întreaga lume, pentru a fi prezentată de Ziua Mon­dială a Biodiversității. Evenimentul a presupus or­ganizarea unor mese care pun în evidență prac­ticile culturale și agricole ale rezer­vațiilor biosferei din întreaga lume. Rețeta a respectat întocmai modelul original, cules și transmis publicului larg de regre­tatul Radu Anton Roman.

Un român, director al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică!

Cornel Feruță, diplomat de carieră de peste 20 de ani, a fost numit director general interimar al Agenției Interna­ționale pentru Energie Atomică (AIEA), până la desemna­rea unui director general. Anunțul vine la scurt timp după ce șeful instituției, Yukiya Amano, a murit, lăsând agenția cu un vid de conducere, într-o perioadă de tensiuni în creș­tere între Iran și Occident. Potrivit informațiilor anterioare, el se pregătea să părăsească funcția în luna martie a anului viitor, cu mult înainte de 30 noiembrie 2021, dată când trebuia să i se încheie cel de-al trei­lea mandat de patru ani. Cor­nel Fe­ruță era coordonator-șef al AIEA și fostul șef de ca­binet al lui Yukiya Amano și era considerat de multă lume drept principalul favorit să preia următorul directorat gene­ral. Feruță este diplomat de ca­rieră, cu o activitate de peste 20 de ani în Mi­nisterul Afacerilor Externe. Expe­riența sa în ca­drul serviciului diplo­matic na­țional include funcții de exe­cuție și conducere, în direcțiile OSCE, Balcanii de Vest, exer­citarea funcțiilor de director de Cabinet al ministrului Afacerilor Externe, director general pentru afaceri politice.

Bronz pentru România, la "Olimpiada Caselor Solare"

Echipa românească Over4 a obținut medalia de bronz la competiția internațională "Solar De­cathlon", denumită și "Olimpiada Caselor Solare", care a avut loc în Ungaria. După aproape doi ani de la calificare și după un efort colectiv susținut, echipa Over4 a reușit să proiecteze și să constru­iască prototipul unei case cu care a obținut locul trei la nivel mondial. Pe lângă acest loc trei, echipa Over4 a ieșit vicecampioană la probele de Comu­nicare, Inovație și Bilanț Energetic. Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de arhitectură sustenabilă și inginerie la nivel internațional și a adus la start zece echipe din opt țări și trei conti­nente, care au construit, în doar 15 zile, câte un prototip inovator de casă solară și sustenabilă. Fiecare prototip a fost testat în cadrul a zece probe, de la Arhitectură, Inginerie, Eficiență Energetică și Inovație, până la Comunicare și Potențial de im­plementare pe piață. Prototipul Over4 este un exemplu despre cum poți construi eficient ener­getic, cu materiale sustenabile și costuri reduse, fiind adresat pieței construcțiilor din România. Are o amprentă totală la sol de 130 de metri pătrați, este construită pe structură de lemn, pe două niveluri, și este unică prin faptul că poate fi utilizată atât ca locuință, cât și ca spațiu de lucru, datorită mobilie­rului configurabil. Este o casă solară, care produce de două ori mai multă energie decât consumă.

Salina Slănic, cel mai mare planetariu din țară

Domul "Supernova Planetarium" din incinta Salinei Slănic-Prahova a fost inaugurat zilele trecute. Proiect cu finanțare europeană, inițiat de Telescoape.ro și Asociația Astronomică "Urania" din București, planetariul are diametrul de 16 metri, dar și cel mai luminos sistem de proiectie de rezoluție 4K, cu sursa de lumină laser (24.000 lumeni), fiind, în același timp, unul dintre planetariile mobile cele mai mari din Europa și din lume. Turiștii vor avea ocazia să participe la Slănic la prezentări inter­active ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cereas­că, respectiv să "navigheze" prin univers, prin intermediul proiecțiilor sistemului de ultimă generație instalat în pla­netariu.