METALLICA la București

Dana Ene
- Legendara trupă Metallica revine în România, cu ocazia turneului mondial "Worldwired", pentru a-și promova noul disc, "Hardwired... To Self-Destruct", lansat în 2016 -

România - magnet pentru starurile internaționale

Adevărați veterani ai scenei rock-ului mon­dial, în cei 38 de ani de activitate, Metallica a ajuns să fie cea mai bine vândută trupă de heavy metal de pe mapamond - cu peste 125 de milioane de discuri. În lumea muzicii rock, mai sunt devansați în topul vânzărilor doar de câțiva coloși, precum: The Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd, Queen, AC/DC, The Rolling Stones, Eagles, U2 și Aerosmith.
Metallica a câștigat până azi peste 80 de premii, a lansat zece discuri de studio și patru live, iar șase dintre ele au urcat direct pe locul 1 în topurile Billboard. Au, deci, o carte de vizită impresio­nantă. Mai trebuie spus că, în cele peste trei decenii de activitate, nu au repetat niciodată aceleași melodii de la un concert la altul, un lucru care dovedește cât de mult își respectă fanii înfocați, dispuși să-i urmeze și să-i asculte în mai multe concerte consecutive ale aceluiași turneu.

Savurând succesul

James Hetfield (55 ani - voce), Lars Ulrich (55 ani - tobe), Kirk Hammett (56 ani - chitară) și Robert Trujillo (54 ani - bas) nu și-au pierdut flerul muzical. Le-a luat opt ani ca să producă noul lor dublu album "Hard­wired... to Self-Des­truct" (2016), însă acesta a debutat di­rect pe locul 1 în to­puri. Iar dacă pri­me­le lor trei dis­curi: "Kill 'Em All" (1983), "Ride the Lightning" (1984) și "Mas­ter of Pup­pets" (1986) au apă­rut într-un inter­val de timp relativ scurt unul după celălalt, de la o vreme, Metallica a început să mai încetinească pu­țin ritmul. "Mai mulți apro­piați ne-au reproșat pe vre­muri că nu ne-am oprit să savurăm pe îndelete succesul. E plăcut să te oprești o clipă în loc și să te bucuri de ceea ce ai realizat, să fii mândru de ce ai făcut... Asta s-a în­tâmplat cu noi acum. Nu în­seamnă însă că regret stilul de viață nebun de acum 20 de ani. A avut rolul lui, a fost la timpul lui, dar parcă prea ne grăbeam mereu către ceva nou... Azi savurăm mai mult reușitele, și le dedicăm ceva mai mult timp fanilor noștri. Organizăm mai multe întâlniri cu ei și momentele astea de apro­piere dintre noi sunt pur și simplu prețioase", po­vestea toboșarul trupei, Lars Ulrich, într-un inter­viu recent.
Danez la origine, Lars este cel care și-a "corupt" cole­gii și i-a învățat să se relaxeze și să adopte un stil de viață mai tihnit - hygge. "Soția mea a umplut, pur și simplu, casa, cu mici obiecte - lu­mâ­nărici, vaze, covorașe daneze, tot felul de mă­runțișuri adunate de ici colo. Dar hygge nu este legat doar de obiecte și unde le așezi. E o stare de spirit. Îți inviți prietenii des acasă, stai cu ei la un pahar de vin, la lumina lumânării; joci împre­ună cu ei jocuri de tot felul, stai pe prispă alături de ei, înfășurat în pă­tură, și vorbești câte-n lună și în stele. Acum, stilul ăsta de viață da­nez e la ma­re modă în America. Cred însă că mo­delul ăsta de via­ță a fost puțin cam prea promovat și a devenit pentru unii o modă, ceva comercial. Dar pentru mine e ceva firesc. Așa am fost crescut", se con­fesa el.
Tot Lars i-a făcut pe colegii lui de trupă să se îndrăgostească de Danemarca lui natală. La Co­pen­haga au înregistrat albumul "Ride the Lightning" și tot acolo își stabilesc baza ori de câte ori susțin concerte în Europa. "De câte ori ajungem la Copenhaga, închiriem biciclete și mergem în Dyrehaven - parcul cu căprioare. E la 10-15 mi­nute distanță de centrul orașului", povestea el în același interviu.
Chiar și solistul trupei, James Hetfield, un cali­fornian pragmatic, a învățat în ultimii ani să apre­cieze mai mult natura. El a renunțat la plajele în­sorite și aglo­me­ra­te din Ca­li­for­nia, în fa­voarea unei vieți tihnite, la țară, în Co­lorado. "E li­niș­te și traficul e a­proape ine­xis­tent. Plantez le­gume, am câți­va stupi, și creș­tem și ani­male la fer­mă... Îmi pla­ce să îmi întrețin fa­milia cât mai mult posibil cu in­gre­­­diente naturale", povestea el.
Dar chiar dacă au mai încetinit ritmul și savu­rează viața, mai pe îndelete, membrii trupei Me­tallica nu vor să mai pună o pauză de opt ani între discuri. Robert Trujillo, basis­tul, declara într-un in­terviu: "Noul album, cel cu nu­mărul 11, o să apară mult mai repede decât anteriorul. Nu ducem lipsă de idei, și cum ter­minăm turneul acesta, cred că ne și băgăm în studio și ne pu­nem pe treabă".
Până atunci, însă, Me­tallica își continuă turneul pe continentul european, unde au programat 25 de show-uri, în peste 20 de țări, în perioada 1 mai - 25 august. La București, Metallica a mai concertat în 1999 (pe stadionul Lia Manoliu), în 2008 (pe sta­dionul Cotroceni) și în 2010 (la Romexpo).
(Pe 14 august, rockerii americani vor să umple Arena Națională din Capi­tală. În deschidere, vor cânta trupele Ghost și Bo­kassa. Mai aveți șanse să găsiți bilete Premium, la prețul de 910 lei în rețeaua iabilet. Fiecare bilet cum­părat include și cel de-al 10-lea album Metallica, "Hardwired... To Self-Des­truct", în format di­gital.)