Misterele de la Cinciș

Valentin Iacob
Era prin 1958, când Părintele Arsenie Boca a coborât de la Prislop în Cinciș, nu de­parte de Hunedoara, și a rostit, din se­nin, o sentință care i-a îngrozit pe săteni.

Urcând pe dea­lurile așezării, împreună cu un număr mare de cre­dincioși, s-a oprit, brusc, în fața străvechii biserici a hunia­zilor, a privit-o cu mare tristețe, apoi și-a ridicat bâta pe care se sprijinea, spre creștetul unui măr și a zis: "Până aici va fi apa peste toată su­flarea din valea asta. Și va acoperi și biserica!". "Cum adică, Părin­te, vom pieri?", l-au întrebat speriați oa­menii. "N-o să muriți nici unul, mă, n-o să muriți! Dar nici bine nu vă va fi". Și Arsenie Boca s-a întors și-a plecat. Cine să creadă că după nu­mai trei ani de la prevestirea părintelui, un potop de apă avea să se prăvălească pe kilometri întregi, înghițind și satul, și biserica veche de 600 de ani a Corvinilor. În 1962, un lac de acumulare se ridica gigantic la nici 10 kilometri de Hunedoara, pe Valea Cernei, pe vechea vatră a Cincișului. Și urgia a trăz­nit repede. La ordinul autorităților comuniste, care făcuseră lacul pentru Combinatul Siderurgic din Hunedoara, cinci sate și o mie de oameni au fost strămutați, cu forța, pe dealul Iuba, deasupra apelor. Strămutați împreună cu morții din cimitire, morții lor pe care au fost puși să-i dezgroape și să-i care pe dealuri, înainte să se fi ridicat case noi. Multe mor­minte zac, însă, și astăzi sub ape, împreună cu patru biserici vechi, ale căror clopote se mai aud, câteodată, bătând. O singură biserică mai rezistă sub ape, ridicân­du-se, câteodată, la suprafață, ca o vede­nie. Iar asta se întâmplă când lacul scade și turla veche se ițește, împreună cu crucea, peste în­tinderea neclintită a apelor.

Exodul

Bătrânii din Cinciș, satul vechi de 800 de ani de la poalele Munților Pădureni, înghițit, azi, de ape, povestesc cu obidă, cum lacul de-acumulare le-a luat tot ce aveau: avutul, trecutul și sufletul. Nelu Vaida, născut în Cin­ci­șul vechi, își amin­tește rânduielile toate, exact cum au fost.
- Pe locul ăsta, al Cincișului Nou, era o pădure. I s-a marcat fie­căruia locul unde să se mute, a fost pusă câte o tăbliță și a tre­buit să ne mutăm, cu toții, silit. Cui să te plângi? La cine să ceri dreptate? Lacul ăsta s-a creat de urgență, cu două scopuri: pen­tru combinat și ca loc de recreere pentru cla­sa muncitoare. Dar pre­țul a fost prea ma­re! Au trebuit să stră­mute cinci sate, să dis­trugă patru biserici, un monument istoric neprețuit, ba ne-au pus să ne răscolim și morții, mulți abia în­gropați în morminte, pentru ca astăzi, după o jumă­tate de veac, combinatul să nu mai existe și să nu mai fie nevoie de lac pentru el...

- Vă mai amintiți întâm­plările de atunci, din 1962?

- Strămutarea a fost un bles­tem pentru noi, locuitorii din sa­tul Cinciș. A fost ceva scrâșnit și forțat. Ca să-ți strici rostul tău omenesc de-o viață, să-ți faci casă nouă pe-un deal, tocmai în gura iernii, n-a fost ușor. Eu aveam 27 de ani și tocmai mă eliberasem din armată. Cincișul vechi avea mai multe cătune. Erau Cinciș, Cerna, Moara Un­gu­­rului, Moara lui Crai, unele se întindeau tocmai până sus, unde-i acum coada lacului. Era atâta lume de evacuat, că s-a făcut și un comandament de strămu­tare. Dar apei nu i s-a dat drumul din­tr-odată, puhoiul s-a adunat în timp, așa că oamenii s-au strămutat până în ultima cli­pă. Numai unul, Bran Mi­huț, a refuzat să se mute. Spu­nea că numai mort plea­că din casa lui. Și mort a plecat, că s-a înecat. Își lua­se o cameră de tractor și o scândură, și așa circula pe lac. Casa lui este sub apă acum, dar când a murit, încă nu era stricată. Cu ca­mera aia umbla să își aducă pâine din satul nou. Într-o zi i-a strigat unui vecin că trece lacul ca să meargă cu niște treburi la Hunedoara, și nimeni nu l-a mai văzut de atunci. S-a înecat. Nu știa să înoate. S-a răsturnat cu camera, că începuse un pic de vânt.

- Statul v-a ajutat cu ceva?

- Au dat despăgubiri, dar n-au ajuns pentru tot. Când ne-am mutat aici, casele arătau ca pe vremea războiului. Nu era apă. Am făcut gropi în grădină și o aduceau cu cisterna. Luai de acolo apă și-ți făceai mortar. Tot cu cisternele ne aduceau apă de băut. Stăteau oamenii la coadă, cu sticle goale și cu căldări.

Prin biserică, cu barca

- Casele și biserica de pe fundul lacului se mai văd uneori?

- Nu mai are ce să se vadă, s-au dărâmat. Casele le-au dărâmat oamenii și și-au luat tot ce au putut: țiglă, lemne, cărămizi... Doar bisericile au rămas nestricate. De ochii lumii, mai întâi, le-a cumpărat Combinatul Siderurgic din Hunedoara, pe nimic. Pe biserica huniazilor, Combinatul a plătit cât pentru o garsonieră la bloc. Pe urmă și-au dat arama pe față și le-au distrus. Iadul s-a coborât pe pământ în anii aceia. Dintre toate bisericile scufundate în apă, doar biserica catolică, devenită și ea o ruină, mai iese câteo­dată, afară din lac. Fusese ridicată de împă­răteasa Maria Tereza. Biserica fantomă a devenit acum o atracție pentru amatorii de senzații tari. Mulți săteni din Cinciș cred că locul acela e bles­temat. Ca să ajungi la biserica fantomă, trebuie să faci mai întâi un ocol prin pădure. Treci mai întâi pe lângă ruinele sumbre ale unor fierării vechi de secole, care și-ar fi găsit locul, cu prisosință, la Mu­zeul Satului. Apoi treci pe lângă o biserică ortodoxă scăpată de înec, dar dărăpănată, victimă, și ea, a urgiei din anii 60. Și când ajungi la coada lacului, în fața ruinei mucegăite a bisericii cato­lice, rămâi țintuit. Zidurile ei albe încă lucesc, când sub apă, când peste valuri, ca oasele unui schelet.
În fiece an, lacul inundă bi­se­rica Mariei Tereza până la aco­periș. Un om de la noi, din Cin­ciș, a povestit că într-un an, apa era așa de mare în biserică, încât s-a plimbat cu barca prin ea. Dar poate că drama morți­lor a fost și mai mare, că a trebuit să ne îngrijim să-i mutăm și pe ei în Cin­cișul Nou. Nu i-am putut căra chiar pe toți. Era grabă mare, și îndeletnicirea asta, să-i scoți afară din groapă, era cumplită. Oamenii răs­co­leau mormintele vechi, dar și pe cele mai noi, dez­gro­pau, și plângeau și își bles­temau zilele. Uneori, când se mai retrage lacul, ies la su­prafață, deasupra apei, cruci și dărâmături. Se încă­pățânează să mai reziste. Se zbat să trăiască, să­racele.
Pe o colină verde, din centrul Cincișului refăcut, a fost ridicată noua catedrală ortodoxă. Este neobiș­nuit de mare și falnică, pentru un sat. Un recviem ridicat întru pomenirea tuturor bise­ricilor înghițite de lacul transformat în mormânt. "Prima piatră la biserica asta a pus-o tatăl meu, care era zidar", îmi spune mândru Nelu Vaida. "Clopotul a fost luat de la o biserică scufun­dată. Doar el mai putuse fi salvat. Bate acum mai departe, ca o inimă ocroti­toare, deasupra Cin­cișului nou."

Și mama lui Iancu doarme sub ape

"Maica Domnului ne-a ajutat să rezistăm cu bine la toate cele prin care am trecut. Că ea ne as­cultă tot timpul rugăciunile" - îmi spunea mai demult părintele Oprea Crăciun. Fusese până la moarte preotul satului Cinciș, prieten apropiat al părintelui Arsenie Boca. L-am cunoscut în ultimii săi ani de viață și-am publicat un interviu cu el, în Formula AS. Pentru credința lui neclintită sub co­munism, plătise cu opt ani de pușcărie grea. Era și unul dintre puținii supraviețuitori ai "experimen­tului Pitești". Dârze­nia și blândețea pe care le iradia nu am să le pot uita niciodată. Și nici mărturiile sale despre lupta de a salva bisericile scufundate sub ape. În primă­vara anului 1962, tânărul preot Oprea Crăciun s-a căsătorit chiar în vechea biserică din Cinciș. A fost ultima cununie săvârșită în ea. Inun­darea bisericii începuse,apa ajungea deja până în tindă, mai avea puțin și se urca la sfinți. Părintele Crăciun era hotărât să salveze biserica inimii lui, cu orice preț. Împreună cu Episcopia de atunci a Ara­dului, a dus tratative cu Combinatul Siderurgic să nu fie dărâ­mată biserica, pentru că era monument istoric ne­prețuit. Era ctitoria lui Ioan Corvin, fiul lui Matei Corvin, înălțată la 1459. Alte hrisoave spun că fusese ridicată de însuși marele Iancu de Hune­doara, zece ani mai devreme. Dar vechea bise­rică a huniazilor mai avea o valoare inestimabilă, căci în ea era înmormântată Elisabeta Mărgineanu, mama lui Iancu de Hunedoara. Și pictura bisericii era veche și deosebit de frumoasă. Inițial, comu­niștii au părut înțelegători. S-au angajat să mute biserica din calea apelor. "Cu firea lor vrăjmașă, comuniștii erau însă hotărâți să dărâme bisericile ortodoxe cu orice preț. Așa că nu s-au ținut de cu­vânt", poves­tea părintele Oprea. "Mai întâi au oprit apa la ba­raj și au secat lacul. Pe urmă, ho­țește, într-o noapte, un tânăr a legat turla bisericii de un tractor sovietic greu, cu șenile. Și a prăbu­șit-o! Până dimi­neața, biserica huniazilor era la pământ. S-au pus toți cu târnăcoapele pe zidurile de piatră. Dar un blestem a căzut peste cel care hotărâse demola­rea ei. Știu cine a fost. Era secretar de partid la combinat și nu mult timp după asta, i-a murit soția tânără, de cancer. Văzându-l îndu­rerat, cu doi copii mici, orfani, i-am zis: «O să vezi, Dum­nezeu o să te ajute!». «Cum să mă ajute, părinte, dacă eu am dărâmat biserica?»", mi-a răspuns plângând.
Azi, mormântul mamei lui Iancu de Hune­doara și toată strălucita istorie a bisericii hunia­zilor zac sub apele lacului, înecate în mâl.

Urmăriți de blesteme

De când apele au aco­perit, ca o lespede li­chidă și grea, atâtea case și mor­minte, lucruri ciu­date au început să se în­tâm­ple pe lacul Cinciș. Mulți să­teni cred că lacul și co­mu­niștii care i-au strămu­tat cu de-a sila sunt pe­cetluiți de bleste­mele oa­menilor. Întâmplări gro­zave par să con­firme zisele lor. Se zvonește, de pildă, că vitele oamenilor nu se apropie cu niciun preț de apa lacului. Oile satului nu au băut niciodată și nici nu s-au apropiat de apa grea de atâtea blesteme. Înfricoșător e și faptul că lacul cel uriaș cere viață de om. S-au îne­cat foarte mulți oameni până acum. Mereu și mereu, niște furtuni nefirești și puternice se iscă din senin în mijlocul lacului și își nimeresc victimele. "Într-o vreme se înecau 10-20 de oameni pe an", îmi spune Nicolae Bran, un om pe care l-am întâlnit pe când um­blam să adun alte mărturii de prin sat. Nicolae Bran este nepotul lui Bran Mihuț, cel înecat în Cinciș. A stat de o viață în preaj­ma lacului. Când era copil, îi plăcea să se joace pe mal, apoi a fost paznic la lac. Așa că a văzut multe. "Da, domnule, era o vre­me când se întâmplau multe nenorociri pe lac. Bunicului meu așa i-a fost soarta. Zicea că nu vrea să se mute aici, pe deal, și mergea cu o cameră de trac­tor pe lac. A fost prima victimă, când apa era mică, încă. După el au fost mulți. Dacă țin bine minte, s-au înecat și doi oameni deodată, în Cinciș. Erau cu bar­ca. Pe atunci, pontonul bărcilor era lângă baraj, și mai erau și două ștranduri plutitoare. Băr­bații au luat barca de la ponton și s-au dus în larg, înspre ștranduri. Unul a căzut din barcă, celălalt a vrut să-l scape și s-a dus la fund și el." O întâmplare cruntă a fost și moartea unui fotbalist hunedorean, înecat în apa lacului în anii 1970. "Băiatul acela făcea exerciții de înot, între baza nautică și valea numită a Mănăstirii. Și a făcut un pariu nenorocit cu cineva, cum că el traversează de zece ori lacul. Dar apa era rece și el a înghețat și s-a dus la fund". S-a încercat orice ca să fie sal­vat, dar nu i-au găsit nici trupul măcar. Scafandrii aduși să intervină au plonjat adânc, la fundul la­cului, și au ieșit îngroziți. Văzuseră șerpi uriași, lunecând printr-un întuneric fără margini. Unul dintre ei s-a scufundat în dreptul unui fost cimitir. Era plin de leșuri putrezite de morți. Când a ieșit, nu a mai putut rosti un cuvânt. Ca să scape de coș­maruri, a urmat o vreme un tratament medi­cal. De atunci, ani la rând, în lacul Cinciș, care este foarte adânc, s-au înecat mulți oameni, fără să li se mai găsească trupurile. Cum a fost în seara aia de vară din 1978, când o fată își sărbătorea ziua pe un vaporaș pe lac, și când, dintr-oda­tă, vaporul s-a răs­tur­nat. Iar asta s-a în­tâm­plat exact în dreptul cimitirului scufundat. Se pare că vaporul și trupu­rile, 13 la număr, sunt încă acolo, jos, la 45 de metri sub apă. În ziua dra­mei, nivelul la­cului scăzuse și tur­nul-fantomă al biseri­cii catolice tocmai se ridicase mai aproape de oglinda apei. Destul cât să atingă vaporul. Era noapte, căpi­tanul nu a văzut turnul și s-a ciocnit de el. Vapo­ra­șul s-a scufundat imediat, iar tinerii au înghețat în apele reci și n-au mai putut să înoate la mal. Ultima întâmplare în care lacul a răpit o viață, pe-o cale stra­nie, e din 2012. Un băiat, campion la caiac-canoe, ieșise pe lac, când o furtună puternică s-a iscat din senin. "Un vânt puternic în mijlocul lacului a făcut valuri uriașe. Și băiatul n-a mai fost găsit. S-a dus în hău, cu tot cu barcă. Fur­tuni din acestea ciudate și bruște apar des aici", își încheie povestea Nicolae Bran.

Crucea de foc

Dar pe lac se întâmplă lu­cruri și mai înfricoșate. Local­nicii și călătorii le văd des. Peste apele Cin­cișului plutesc spiri­tele morți­lor. Bântuie căutân­du-și casele și mormintele pier­dute în ape. Cei mai mulți săteni nu recunosc aceas­tă realitate înspăimân­tătoa­re, deși o cunosc. Dar tot vânând ade­vărul și esen­țele, am găsit pâ­nă la urmă un mar­tor neașteptat. Femeia se nu­mește Alexandrina Zamora. Nu e din Cinciș, dar vine vara, me­­reu, la un văr. Când am în­tâl­nit-o, tocmai arunca cruci de flori în apa lacului. "Acum e vară și du­hurile celor morți nu prea se arată dea­su­pra lacului. Dar eu vreau să le îmbu­nez" - mi-a spus Alexandrina. In­trasem într-un miez fier­binte. Mi-a mărturisit că i s-a întâmplat de mai multe ori să vadă la Cinciș spirite bântuind pe ape. Și noap­tea, și ziua. "De unde ați știut că-s du­huri și nu cețuri?", am între­bat-o. "Am știut pentru că le-am văzut", mi-a răs­puns. "Aveau forme ome­nești."
Întâmplările stranii de pe lacul Cinciș par să își schimbe forma întruna. Tot Alexandrina Zamora mi-a mai povestit o altă întâmplare pe care a trăit-o îm­preună cu acel văr al ei. Într-o noapte de vară, din anul 2004, deasupra lacului, femeia a văzut un obiect ciudat.
- Am ajuns pe la opt seara, cu vărul Ierusalim din Clopotiva, și ne-am așezat pe malul lacului, într-un loc numit La pruni. Pe malul opus, pe valea Tătăușului, se întinde o pădure. Acolo mai sunt și azi câteva locuințe rămase izolate. Două familii încă mai trăiesc acolo. La ei poți să ajungi numai pe jos, nu cu mașina. Au casă și sus pe deal, în Cin­cișul Nou, dar le place acolo, în locul obârșiei lor. Ei, și aproape de miezul nopții, am văzut și eu, și văr­ul Ierusalim, un cerc luminos, orbitor și mare. Răsă­rise direct din lac. S-a înălțat deasu­pra pădurii, exact peste Valea pustie a Tătăușului. Eu cred că venise de sub ape, cine știe, poate chiar din picturile de pe zidurile vechilor biserici scufundate, cu sfinții lor chinuiți, înecați și ei în apele lacului... Pe urmă, vreo jumătate de oră, cercul acela uriaș și strălucitor ca o aureolă a stat nemișcat pe cer. Și după asta, s-a prefăcut dintr-odată într-o cruce strălu­citoare. S-a lățit peste întreg văzduhul, deasupra lacului Cinciș. După un timp, s-a volatilizat ca un abur. Mai întâi am crezut că luase foc pădurea. A fost ceva extraordinar de ciudat. Poate că în noaptea aceea, rugăciunile rostite în bi­se­ricile ucise ale satului Cinciș s-au înăl­țat la cer.