RODICA CULCER despre... Mai întâi ordine-n casă, apoi respect

Redactia
- PSD tocmai și-a votat candidatul la alegerile prezidențiale de pe 10 noiembrie, în persoana premie­rului Viorica Dăncilă. Pe partea dreaptă, USR-PLUS a decis în favoarea lui Dan Barna, iar PNL merge cu președintele Klaus Iohannis. Cum vedeți cursa pentru prezidențiale? Are șanse Viorica Dăncilă să prindă turul II? Va avea emoții Klaus Iohannis să își reînnoiască mandatul la Cotroceni?

- Cred că domnul Iohannis are deja emoții privind următorul mandat, dar nu din cauza Vioricăi Dăncilă, pe care o consideră un adversar ușor de învins, ci a lui Dan Barna, reprezentantul USR. Domnul Iohannis spe­ră, desigur, ca mași­năria politică a PSD, susținută de primarii mituiți cu banii contribuabililor să o îm­pin­gă pe Dăncilă în turul al doilea. De aceea, bătălia cea mare se va da în primul tur al alegerilor. Vor reuși PSD și PNL, reunite într-o stra­nie reeditare a USL, să-l împiedice pe Dan Barna să in­tre în turul doi? Aceasta este marea miză pentru actuala putere, chiar dacă nu contenește să-l înfiereze pe Klaus Iohannis. În realitate, pentru PSD, actualul președinte este mult mai conve­na­bil decât Dan Barna. În ciuda unor poziționări re­cente mai mult retorice, șeful sta­tului a permis PSD să facă tot răul pe care și l-a propus, atât în justiție, cât și în instituțiile statului, și nu a fost prea deranjat de pierderea unor atribuții prezidențiale importante. De asemenea, PSD se poate aștepta ca domnul Iohannis să devină complet inactiv în al doilea mandat, care este și ultimul posibil, pentru că nu mai are pentru ce lupta. Evident, Dan Barna nu ar fi la fel de complezent, ci mult mai prezent pe scena publică, așa cum ne-a obișnuit, ceea ce ar putea strica socotelile psd-iștilor pentru alegerile locale și parlamentare de anul viitor. Cu un președinte activ și convingător, electoratul urban s-ar putea mobiliza pentru a-i oferi un guvern cu care să poată lucra, adică un guvern în care USR-PLUS să fie partenerul major, cu Dacian Cioloș premier. Aceas­tă perspectivă dă, desigur, fiori atât PSD cât și PNL și lui Klaus Iohannis. Pentru a o evita, liberalii și Io­hannis par dispuși să coopereze cu PSD și cu Dan Voi­culescu - după cum s-a văzut și din ieșirile publice ale lui Rareș Bogdan. Așadar, pe 10 noiembrie, alegerea va fi între USL 2.0 și eternizarea PSD la putere, cu Klaus Iohannis mână moartă, sau șansa unei schimbări, cu Dan Barna și Alianța 2020. O fi oare atât de greu de ales?

- Uniunea Europeană tocmai și-a numit noua conducere. Credeți că atitudinea față de România se va îmblânzi? Ursula von der Leyen e dispusă să facă concesii Estului, nemulțumit că a fost iarăși exclus de la împărțirea bucatelor?

- Este prematur să ne pronunțăm înainte de a vedea care va fi echipa de comisari a doamnei von der Leyen, mai ales cine va deține funcția de prim-vicepreședinte pe care a ocupat-o Frans Timmermans, în echipa lui Juncker. Nu este exclus, de pildă, să fie din nou același Timmermans, pentru a-i mulțumi pe socialiștii euro­peni, de pildă. În tot cazul, nimeni nu se așteaptă ca noul președinte al Comisiei Europene să fie mai puțin exigent față de derapajele serioase de care s-a făcut vinovată România în privința statului de drept. Von der Leyen a declarat, de altfel, că dorește un mecanism care să mo­ni­torizeze respectarea statului de drept în toate statele UE, nu numai în România ori Bulgaria, ceea ce do­ve­dește că este preocupată de respectarea nor­melor și va­lorilor europene. Este, adevărat, de ase­menea că doam­na von der Leyen a subliniat slaba re­prezentare a Estu­lui Europei în conducerea forurilor eu­ropene, dar oare se referea la România, sau la Polo­nia, Slovacia, Bulga­ria? Ar fi greu pentru președintele CE să susțină pro­mo­varea unei țări guvernate de forțe politice care res­ping toate recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO și care nici nu fac parte din familia ei poli­tică. România nu poate spera la schim­bări miraculoase de atitudine din partea UE, mai ales că UE se stră­du­ieș­te să-și consolideze credibilitatea, decât dacă ope­rează schimbări profunde în politica sa guverna­men­tală, ceea ce, evident, nu se va întâmpla sub guvernul PSD-ALDE. Să nu uităm totodată că în PE sunt mai mulți reprezentanți ai opoziției (PNL și USR-PLUS) decât ai PSD. Deci, Comisia nu are ce negocia cu PSD, în timp ce are tot interesul să negocieze cu Dacian Cio­loș, liderul grupului Renew Europe. Să ne facem deci mai întâi ordine în casă, și abia apoi să cerem Europei să ne respecte.