Meteorologii din ogradă

Redactia
- Cocoșul, rândunelele, albinele... Multe vietăți din preajma noastră au darul de a prevedea instinctiv schimbările de vreme. Cei ce învață să le interpreteze corect comportamentul pot să dezvolte un al șaselea simț -

Vara e bine să cercetăm cerul cu privirea, din când în când, ca să știm ce urmează să se întâmple. Dacă vedem rândunelele zburând foarte sus, acela este semnul care ne încredințează că vremea va rămâne frumoasă. Dintr-un motiv cât se poate de simplu: insectele sunt purtate de curenții de aer, ceea ce înseamnă că un front de aer cald, cu mișcare ascendentă, le va transporta la înălțime. Dimpotrivă, curenții descendenți, care indică temperaturi scă­zute, le aduc la o distanță mai mică de sol. Rân­dunelele nu fac altceva decât să urmărească insectele - și astfel ne oferă un buletin me­teorologic demn de toată încrederea. Dar insectele nu figurează numai în meniul păsărilor. Și brotacii sunt foarte interesați de planul de zbor al muș­telor și țânța­rilor. În zilele însorite, gâzelor le place să se încălzească odihnindu-se pe frunzele și rămu­relele înalte ale tufișurilor, deci broscuțele n-au încotro și trebuie să se lanseze în ascensiuni temerare, pentru a ajunge la felul lor de mâncare preferat.
De asemenea, cele mai multe dintre animale sunt înzestrate cu o sensibilitate specială, care le per­mite să se ferească la momentul oportun de amenințările intemperiilor. De pildă, picăturile de ploaie și rafalele de vânt pot încleia aripile fluturilor, astfel încât aceștia cad la pământ. De aceea, cu câteva ore îna­inte să se dezlănțuie o fur­tună, fluturii se retrag într-un as­cunziș sigur, unde așteaptă nemișcați, cu aripile strânse, până când trece potopul. În schimb, pentru melci este periculoasă canicula. Celu­lele senzoriale aflate în zona capului îi avertizează atunci când aerul devine prea uscat, iar ei își găsesc un loc unde să se refugieze. În natură, ase­menea sisteme de alarmă sunt vitale, deoarece asigură su­pra­viețuirea. Dacă veți obser­va cu atenție tot ce vă încon­joară și schimbările survenite pe neașteptate, nu veți mai fi atât de lesne surprinși de ca­priciile vre­mii și vă veți putea orienta singuri, fără ajutorul aplicației de pe smartphone.