Fanii muzicii rock sunt răsfățații zeilor, în vara aceasta. Au parte de concerte unul și unul, care mai de care mai așteptat. Printre ele, și cel al englezilor de la The Cure. Excentricii britanici ajung în premieră la noi, deși activează cu succes pe scena muzicală mondială de mai bine de 40 de ani. În anii '80, The Cure erau considerați pionieri în zona rockului alternativ englezesc, iar la începutul anilor '90, era una dintre cele mai cunoscute trupe de rock alternativ din lume.
Până azi, formația a lansat 13 albume de studio, vândute în peste 27 de milioane de exemplare, a avut peste 40 de single-uri de succes, și mai multe dintre melodiile lor au ajuns pe coloana sonoră a unor filme renumite, precum: "Dosarele X" sau "Corbul" (cu regretatul Brandon Lee, fiul lui Bruce Lee...). În cele patru decenii de carieră, formația engleză a adunat și o grămadă de premii, printre care două "Brit Awards" și două premii "MTV", și a influențat generații întregi de tineri muzicieni cu muzica lor molipsitoare și exuberantă. Au fost încadrați deopotrivă la stilurile gothic rock, post-punk, alternative rock și new wave.
Anul acesta, datorită valorii pe care și-au adăugat-o an de an, The Cure a fost introdusă, alături de Def Leppard, Janet Jackson și Radiohead, în "Rock and Roll Hall of Fame"! E un semn de recunoaștere a meritelor acestor artiști în dezvoltarea rockului mondial.
Niște teribiliști fanfaroni
Creată în Crawley, Sussex, în anul 1976, și cunoscută inițial sub numele de "Easy Cure", formația a avut în toți acești ani un singur membru constant - solistul, chitaristul și principalul compozitor, Robert Smith.
Primul lor album, "Three Imaginary Boys" (1979), și câteva dintre melodiile ce l-au precedat i-au plasat în zona post-punk-ului și a mișcării New Wave. Apoi s-au reorientat și au îmbrățișat un rock cu tente mai întunecate - rock gotic. Spre marea lor uimire, tendința nou îmbrățișată i-a dus cu pași repezi spre celebritate. Au urcat în fruntea topurilor, precum The Beatles în anii '60, sau David Bowie în anii '70. "Uitându-mă înapoi, realizez că am înfăptuit o mulțime de lucruri într-un timp foarte scurt, cu toate că eram un novice în ale muzicii - un puști de 19 ani, venit din provincie, din Sussex. Aveam însă mare încredere în mine, căci cele mai multe trupe de punk de la vremea aia mi se păreau a fi foarte slabe. Noi eram destul de ok și evoluam, practic, de la o zi la alta. Nu știu dacă eram cu adevărat mai buni decât alții. Cred că la vârsta aia eram mai degrabă niște teribiliști fanfaroni. Numai că atitudinea aia ne-a prins bine și ne-a deschis uși", se confesa solistul trupei, într-un interviu.
Un studio în mijlocul pustietății
La mijlocul anilor '80, au început să introducă în muzica lor și elemente pop, și asta i-a propulsat și în topurile americane. Ultimul disc al formației "4:13 Dream" a fost lansat în 2008. Acum, după o pauză de 10 ani, The Cure, în formula Robert Smith - voce, Simon Gallup - bas, Roger O'Donnell - clape, Jason Cooper - tobe și Reeves Gabrels - chitară, a intrat din nou în studio și a ieșit cu un material nou. "Ne-am dus chiar în studioul în care s-a înregistrat «Bohemian Rhapsody», al celor de la Queen. Un studio superb, în mijlocul pustietății. Am cântat zi de zi, timp de trei săptămâni, și ne-a ieșit ceva minunat. E ceva în stilul nostru cunoscut, intens și întunecat. 10 ani am așteptat clipa asta - să creăm ceva care să ne placă și să conteze. Nu știu cât o să cântăm din materialul acesta nou la festivalurile din vară. Nu e chiar muzică de festival. Melodiile sunt foarte lungi, au 10-12 minute. Am înregistrat nu mai puțin de 19 melodii și acum nu știm cum să procedăm. Ceilalți colegi din trupă au fost de părere să scoatem un triplu album. Eu zic că nu e cazul. Mai bine să alegem șase sau opt melodii și scoatem un singur album. Fanii noștri înrăiți ar dori însă să le audă pe toate... Sunt încântat cu ce ne-a ieșit. La vârsta asta pot încă să cânt convingător despre pesimism și disperare și asta e grozav", mărturisea Robert. Noul album va fi lansat la toamnă.
Un melancolic depresiv
Chiar dacă are 60 de ani bătuți pe muchie și câteva kilograme în plus față de anii lui de glorie, solistul trupei The Cure nu a renunțat la machiajul strident, hainele șui, și nici la aerul de adolescent posac. Are priză în continuare la tinerii rebeli, care se identifică cu el și care îngroașă mereu rândurile fanilor veterani. Imaginea aceasta de melancolic depresiv nu este însă una cultivată. Robert a fost dintotdeauna chinuit de angoase. Din fericire, el a fost mereu tras de pe buza abisului de Mary, soția lui. Cei doi s-au îndrăgostit pe când aveau doar 14 ani, iar Mary (care fusese fotomodel și asistentă medicală pentru copiii cu dizabilități mentale) a renunțat la carieră, ca să-și petreacă cât mai mult timp cu Robert, în momentul în care acesta a devenit vedetă în toată puterea cuvântului. Căci odată cu faima, și episoadele lui depresive s-au accentuat. Poate și de aceea, cei doi au ales să nu facă copii.
Pe 22 iulie, în Piața Constituției, alături de The Cure, vor mai cânta o altă trupă britanică - Editors (rockeri din Birmingham), dar și cei trei irlandezi de la God is An Astronaut, și nu în ultimul rând, două formații de rock autohtone, Coma și Days of Confusion.
(Biletele se găsesc în rețeaua Iabilet și au prețuri cuprinse între 220-390 de lei.)