Și nu un organ oarecare, ci cel mai mare dintre toate. Exact acesta este și motivul pentru care pielea e predispusă la tot soiul de accidente, între care un loc de frunte îl ocupă arsurile. La bucătărie, pe plajă, ba chiar și atunci când stăm prin preajma vreunui grătar sau foc de tabără, riscăm să ne alegem cu câte o arsură de toată frumusețea. Fie că noi suntem cei care s-au fript ori că a pățit-o cineva de lângă noi, un copil, un prieten ori vecin, este bine să știm pe dată cum să acționăm pentru a drege iute lucrurile.
Cum tratăm arsurile în funcție de factorii care le-au cauzat
Arsurile termice
Printre cele mai des întâlnite arsuri sunt cele provocate de apă, ulei încins, aburi fierbinți, flăcări sau suprafețe încinse (cum ar fi de pildă fierul de călcat). Cu alte cuvinte, așa-numitele arsuri termice. De cele mai multe ori, ele nu sunt foarte grave, intrând în categoria arsurilor de gradul I sau II. Pentru asemenea arsuri minore, pe lângă ținerea zonei afectate în apă rece până la reducerea durerii și eventuala aplicare a unei loțiuni speciale împotriva arsurilor, există și numeroase leacuri băbești. Iată câteva dintre ele:
* Mierea aplicată pe zona afectată de arsură calmează durerea și are efect antiinflamator și antiseptic. Mai mult, ea are darul de a absorbi apa, evitându-se astfel în unele cazuri apariția veziculelor.
* Aloe vera - se aplică pe arsură partea tăiată, gelatinoasă, a unei frunze. Calmează durerea, reduce inflamația și grăbește vindecarea.
* Făina - face minuni mai ales în cazul arsurilor ușoare provocate de uleiul încins. Aplicată imediat după apariția arsurii, făina ia durerea cu mâna.
* Cartoful crud - ras sau tăiat felii - este eficient, de asemenea, dacă este aplicat imediat după apariția arsurii și lăsat acolo măcar un sfert de oră.
* Foițele din ceară purificată sunt un remediu mai puțin cunoscut, dar care pare deosebit de eficient și despre care revista "Formula AS" a mai scris. Ele sunt create de terapeutul naturist Vasile Matei și au avantajul că pot fi folosite la arsuri de orice grad și de orice proveniență, grăbind vindecarea și reducând în mod spectaculos probabilitatea apariției infecțiilor și a cicatricilor.
Arsurile solare
În pofida atenționărilor repetate ale specialiștilor, care insistă să nu ne expunem prea mult timp la soare, să facem plajă doar între anumite ore și numai după ce ne-am dat cu loțiuni care să ne protejeze pielea, arsurile solare sunt și ele printre cele mai des întâlnite. Ele pot fi însă provocate și de dispozitivele UV de bronzat sau de tratamentul cu raze X. Din fericire, pentru tratarea acestor arsuri, care se lasă adesea cu cojirea inestetică a pielii și cu o senzație aproape insuportabilă de usturime și mâncărime, există pe piață nenumărate spray-uri și creme care reduc considerabil toate aceste simptome.
Dacă vă încredeți în remediile naturiste, puteți apela la următoarele soluții:
* Iaurtul, aplicat direct, în strat subțire și lăsat să acționeze circa zece minute, are darul de a calma și regenera pielea.
* Compresele cu ceai verde (rece) pot ajuta mult la calmarea arsurilor solare. În plus, ele pot fi de folos și în perioada în care pielea începe să se descuameze în urma arsurii solare.
* Unguentele pe bază de arnică, gălbenele sau mușețel hidratează și calmează pielea, grăbind totodată vindecarea.
* Comprese sau băi călduțe cu bicarbonat. Această substanță are un efect răcoritor și ajută la rehidratarea pielii.
* Comprese cu lapte integral, care conține o enzimă despre care se spune că este deosebit de eficientă în tratarea arsurilor. Se aplică pe zona afectată timp de 20 de minute, după care ne spălăm bine.
* Băile cu ovăz la temperatura camerei au proprietăți calmante și antiinflamatorii.
* Cum arsurile pot fi însoțite de deshidratare, se recomandă totodată să bem ceaiuri de plante bogate în săruri de potasiu, precum cele de zmeur sau de măceșe.
Arsurile electrice
Deși mai puțin frecvente, arsurile provocate de contactul direct cu o sursă de curent electric ori prin arc electric, pot fi, în schimb, deosebit de periculoase. Ele ne afectează în două feluri, producând arsuri termice în locul de intrare și de ieșire a curentului electric prin piele, dar și electrocuția, care poate determina leziuni profunde ale organelor, precum cele neurologice, vasculare sau musculare, ori chiar stopul cardiac. În asemenea cazuri, trebuie imediat îndepărtată sau oprită sursa de curent. În cazurile grave, se impun procedurile de resuscitare și trebuie sunat imediat la 112. Dacă arsura este însă minoră, ne putem obloji rana cu una sau alta dintre metodele descrise mai sus (o loțiune specială, miere, aloe vera etc.). Cum și sperietura e adeseori mare în asemenea cazuri, ne poate fi de mare folos să bem un ceai calmant, ca cel de mușețel, tei, valeriană sau salvie. Trebuie totuși precizat că specialiștii recomandă ca orice victimă a unei electrotraume să fie dusă la spital, indiferent de starea ei.
Arsurile chimice
Muți dintre noi au în casă substanțe chimice periculoase, care, odată intrate în contact cu pielea, ne pot provoca arsuri grave. Adeseori, victimele unor asemenea pățanii sunt copiii, pe care curiozitatea și neștiința îi împing să umble printre produsele de curățenie sau te miri ce otrăvuri împotriva dăunătorilor ținute prin fundul cămării și de care poate am și uitat. În asemenea cazuri, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să limităm contactul substanței chimice cu țesuturile. Apoi curățăm bine locul cu jet de apă (nu prea rece), vreme de minimum 20 de minute. Există însă și excepții. Dacă este vorba de var nestins, ștergem ușor zona afectată cu un tampon uscat și abia după ce substanța a fost îndepărtată, intervenim cu apă. Dacă arsura a fost produsă de acizi (ca de pildă detartranții), este ideal ca apa să fie bicarbonatată. În schimb, dacă avem de-a face cu o arsură cu baze (cum ar fi unele dintre substanțele folosite la desfundarea țevilor), e bine să folosim apă cu oțet.
Cum putem scăpa de cicatricile cauzate de arsuri
Potrivit specialiștilor, cea mai eficientă metodă pentru tratarea și prevenirea cicatricilor apărute în urma arsurilor de gradul I sau II sunt tratamentele medicale de uz extern, aplicate direct pe piele, mai ales cele care au în compoziție silicon. Putem de asemenea recurge la presoterapie, adică la purtarea unui dispozitiv compresiv, cum ar fi mănușile speciale pentru arsuri la mână. În situațiile mai grave, se poate recurge la intervenția chirurgicală, care poate da de multe ori rezultate foarte bune.
Pentru îndepărtarea sau atenuarea cicatricilor, există însă și unele remedii naturiste:
* Unguentele din plante precum sunătoarea, gălbenelele, arnica.
* Bandajele speciale din ceară de albine purificată și rășină de brad.
* Cataplasmele cu tinctură de arnică și câteva picături de tinctură de propolis.
* Argila albă (caolin), în combinație cu zeamă de lămâie și apă de trandafiri.