Băuturile verii

Gilda Fildan
- Nu contează numai CÂT bem, ci și CE bem. Cantitatea și calitatea merg mână în mână -

Este important să bem atât cât are nevoie corpul nostru. Cine s-a deprins să con­sume prea puține lichide și face aceasta în permanență riscă să se confrunte, mai curând sau mai târziu, cu probleme de sănătate. Printre consecințele posibile se numără disfuncțiile re­nale, tulburările de digestie, îmbolnăvirea inimii, dar și scăderea capacității de efort fizic și mental. Hidratarea insuficientă reduce cantitatea de sân­ge din sistemul circulator, ceea ce înseamnă im­plicit o oxigenare deficitară a inimii, creierului și mușchilor. Să nu ignorăm nici faptul că, dacă ne place să mâncăm mai sărat, nece­sarul de lichide va crește.
Însă, ce-ar trebui să bem? Luând în consi­derare strict procesele fiziologice, bău­turile la care ar fi indicat să apelăm pentru a ne satisface necesarul zilnic de lichide sunt doar apa de la robinet, cea îmbuteliată (minerală sau oligomi­nerală, adică plată), sucurile de fructe (diluate) și băuturile recomandate sportivilor (care nu se limitează la o sim­plă hidratare, ci răs­pund în plus și altor ne­cesități: aportul de energie și de elec­troliți - sodiu, potasiu și cloruri). Pe toate acestea le putem consuma zilnic și, în măsura în care starea sănă­tății o permite, chiar în cantități mai mari. În pri­vința sucurilor de fructe e bine să fim, totuși, ceva mai prudenți, din cauza conținutului lor re­lativ ridicat de zahăr.

Apa (minerală) - băutura cu zero calorii

Apa este cea mai sănătoasă dintre băuturi. Ea stinge setea, nu ne influențează în niciun fel bilanțul caloric și acoperă integral necesarul de lichide al corpului. Cu condiția să satisfacă anu­mite cerințe de calitate, respectiv să nu fie po­luată cu substanțe nocive, poate fi băută fără grijă și în cantități mai mari.
O apă minerală trebuie să corespundă crite­riilor stabilite oficial prin regulamentul de ex­ploatare și comercializare a apelor omologate în această categorie. Nu este permisă depășirea unor valori microbiologice precis delimitate, iar con­centrația componentelor sale nu poate varia decât în cadrul prevăzut de autoritățile din do­meniu. Totodată, ea trebuie să provină din surse naturale - izvoare sau foraje de adâncime - și este obligatoriu ca îmbutelierea să se facă direct în zona unde are loc extragerea ei. În com­poziția apei de acest tip se regăsesc minerale și oligo­elemente importante, la fel de indispensabile orga­nismului ca vitaminele. Totuși, rolul ei în aprovizionarea noastră cu minerale este în gene­ral supraevaluat. Căci, de fapt, noi ne asigurăm aportul necesar de minerale preponderent din alimentele solide și mai puțin din cele lichide.
În privința conținutului de minerale, apa de la robinet este de regulă inferioară celei minerale - cu diferențe nesemnificative, în funcție de regiune. O altă deosebire între apa potabilă obiș­nuită și cea minerală constă în obligativitatea de a o însoți pe aceasta din urmă cu o etichetă pe care sunt specificate atât lista completă a sub­stanțelor pe care le conține, cât și concentrația de săruri minerale. Dacă ea este mai redusă, avem de-a face cu o apă oligominerală (cea pe care ne-am obișuit s-o numim plată). Încărcătura de minerale, ca de altfel și calitatea propriu-zisă și gustul, diferă mult de la o apă la alta, iar o concentrație ridicată de săruri nu re­prezintă neapărat un avantaj. De exemplu, apele bogate în so­diu au gustul ușor sărat, sunt contraindicate su­gari­lor și copiilor mici, în schimb, se dovedesc foarte utile pentru spor­tivi, pe care îi ajută să se rehidrateze după un antrena­ment de forță, în cursul căruia corpul lor a pierdut cantități consi­derabile de lichid.
Nu tot ce formează bule în pahar este apă minerală. Ar putea fi una luată de la robinet și gazificată, prin adăugarea unei cantități de dio­xid de carbon. Există în comerț cartușe de CO2 și recipiente din inox, de forma unei sticle do­tate cu un cap special, unde cartușul poate fi descăr­­cat foarte ușor, printr-o simplă înfile­tare. Se obține astfel o băutură similară cu tradiționalul sifon. Prin urmare, dacă v-ați plictisit de apa pla­tă, aveți la dispoziție alter­nativa de a o carbonata, preparându-vă un sifon la dvs. acasă. Dioxidul de carbon îmbunătățește gustul apei și, în același timp, o împiedică să se altereze prea curând. Însă nu toată lumea tolerează apa carbonatată. Sunt persoane care n-o suportă în cantități mai mari, fiindcă se balonează imediat și au eructații puter­nice. De aceea, celor ce suferă de afecțiuni gas­tro­intestinale li se recomandă, în general, să nu bea ape carbogazoase. Dar pen­tru un om sănătos, conținutul de dio­xid de carbon al apei nu re­prezintă o chestiune de sănătate, ci mai degrabă una de gust.
Deseori confundată cu apa plată este apa de masă - în realitate, un produs industrial. E vorba de o apă obișnuită, ex­trasă din puțuri ceva mai adânci, forate de obicei nu departe de marile cen­tre urbane, pentru ca transportul până la po­ten­țialii consumatori să fie cât mai facil și mai ieftin. Unii producători îi adaugă minerale sau o obțin din apa de mare. În principiu, ea poate să provină din diverse surse și să fie îmbuteliată oriunde, așa încât de multe ori se întâmplă ca bidoanele sau sticlele din plastic să fie umplute de fapt cu amestecuri. Spre deosebire de regle­mentările stricte, valabile în cazul apelor mine­rale, la apa de masă, producătorul nu este obligat să înscrie pe etichetă decât sursa, nu și infor­ma­țiile exacte referitoare la compoziția ei chi­mică, rezultate din analize de laborator. Deci, nefiind o apă contro­lată și avizată oficial, nu pot fi excluse riscurile de poluare: fie la suprafață, de exemplu prin eventuale deversări, fie în subteran, din cauza instalațiilor industriale sau a gropilor de gunoi situate la marginea orașelor.
Sodiul, potasiul, magneziul, calciul, fierul, clorurile, sulfatul, bicarbonatul și fluorul - aces­tea sunt substanțele prezente, în cantități diferite, în aproape toate apele minerale.
* Sodiul regle­mentează balanța hidrică a or­ga­­nis­mului, însă hipertensivilor li se reco­mandă să-l evite. Necesarul zilnic al persoanelor care nu au o activitate sportivă se limitează la 2-3 grame, pe când la sportivi el variază în funcție de efortul depus, respectiv de cât de abundente sunt trans­pirațiile. În condiții de solicitare fizică extremă, se poate ajunge și la 15 grame pe zi.
* Potasiul este important pentru digestie, ca și pentru funcționarea normală a inimii și a muscu­laturii. Sportivii necesită minimum 5 gra­me pe zi, însă pentru activitățile cotidiene obiș­nuite sunt suficiente 2 grame.
* Calciul este responsabil pentru integritatea și rezistența oaselor și a dinților, ca și pentru coa­gularea sângelui. Carența de calciu poate duce la osteoporoză, infecții cronice ale căilor urinare, hipertensiune, fragilitatea unghiilor și a firelor de păr.
* Magneziul participă la toate procesele meta­bolice, iar organismul consumă o cantitate mai mare în anumite împrejurări, ca de pildă: stresul psihic, sarcina, alăptarea sau abuzul de al­cool. Deficitul poate provoca afecțiuni cardio­vas­­cu­lare. Calciul și magneziul sunt minerale de im­portanță vitală și, întrucât prin ali­mentație nu este întotdeauna posibilă asigurarea unui aport co­respunzător, consumul regulat de apă minerală ar compensa acest neajuns, deoarece acolo ambele substanțe se găsesc într-o formă ușor de resorbit de că­tre organism. Necesarul zilnic de calciu a fost stabilit de specialiști la 800-1000 mi­li­grame, iar cel de magneziu la 350 miligrame.
O atenție deosebită me­rită îndreptată spre iod și fluor, două oligoele­men­­te cu care sunt îm­bo­gățite unele ape mi­ne­rale. Iodul este un element indispensabil pentru sinteza hor­mo­nului tiroi­dian, iar lipsa lui poate cauza for­marea gușei. În scopul de a preveni astfel de îm­bolnăviri, s-a luat inițiativa de a ioda anumite alimente, de exemplu sarea sau pâinea - măsură contestată însă cu argumente solide de o parte dintre medici, căci și un surplus de iod de care nu este nevoie amenință să afecteze tiroida. Ab­sența fluorurilor creează condiții pentru apa­riția cariilor dentare, iar bicarbonatul aflat în sânge deține un rol de substanță-tampon, destinată să consolideze echilibrul acido-bazic.
Deoarece unora dintre consumatori li se pare insipidă apa pură, firmele care îmbuteliază apele minerale au lansat pe piață și sortimente cu aro­mă de fructe. La mare modă în prezent, acestea trec drept o alternativă naturală și inofensivă a clasicelor băuturi dulci, de tip răcoritoare sau Cola. Numai că aroma cu care ele ne îmbie nu are nici o legătură cu fructele reprezentate sedu­cător pe etichetă, ci este una sintetică, dizolvată în apă. Deci, nu vă lăsați induși în eroare și gândiți-vă ce cantitate enormă de zahăr se ascun­de în acel lichid aromatizat. Apa minerală are zero calorii, în schimb apa minerală cu arome vă încarcă bugetul caloric cu până la 200 kilocalorii la litru. Sau altfel spus: imaginați-vă că într-un litru și jumătate de "apă fructată" au fost dizol­vate nu mai puțin de 23 de cuburi de zahăr. O adevărată bombă calorică, nu-i așa?
Dar nu e nevoie să înghițiți zahăr cu polo­nicul. Iată o idee mai bună: dacă doriți să vă aro­matizați apa de băut, puteți pune în ea căp­șuni sau mere tăiate în bucăți, felii de lămâie, rondele de castravete ori ghimbir, frunze de mentă sau roi­niță și ră­murele de busuioc. Va fi o băutură sănătoasă, cu gust minu­nat.

Răcoritoarele - 36 de cuburi de zahăr la litru

Coca-Cola, Fanta, Sprite, Red Bull... Acestea și altele asemenea um­­plu raf­tu­rile supermarketu­rilor, căci se găsesc și vara, și iarna, destui clienți nerăb­dători să le ducă acasă și să le bea cu nesaț. Răcori­toa­rele nu conțin alcool, sunt dulci, plă­cute și, de cele mai multe ori, acidulate. Din aceeași cate­gorie fac parte Coca-Cola și ce­le­lalte băuturi cu cofeină din fa­milia ei.
Coca-Cola se menține de mulți ani în poziția de lider printre răcoritoare. Celebra băutură americană a fost creată în 1886 de John S. Pem­berton, care o oferea ca remediu con­tra durerilor de cap și a stărilor de oboseală. Formula inițială propusă de el includea și o canti­tate infimă de cocaină. Începând din 1916, Coca-Cola se vinde în sticla cu forma caracteris­tică, pe care o cu­noaș­tem cu toții. Ea este deosebit de popu­lară, mai ales în rândul copiilor și ado­les­cen­ților, consumatori naivi, incapabili încă să înțeleagă repercusiunile negative asupra sănătății lor, care se vor face simțite, oricum, într-un viitor deo­cam­dată îndepărtat. Cu siguranță, tinerii nu-și vor bate capul cu cifrele, totuși este interesant de știut că un pahar de Cola cuprinde cam 9 cu­buri de zahăr, echivalentul a 27 grame de za­hăr pur. Calculând, ne dăm seama că un litru ajunge deja la 36 cuburi de zahăr. Chiar și numeroși adulți, care nu mai pot folosi drept alibi incon­știența vârstei fragede, continuă să bea cu entu­ziasm apa îndulcită cu zahăr din belșug.
Gustul tipic al răcoritoarelor din grupul Cola este dat de acidul fosforic. La ingerarea băutu­rilor de acest tip, cantitatea mare de fosfor obligă organismul să-și atace propriile rezerve alcaline pentru a neutraliza acizii, scoțând calciul din oase și dinți. Stomatologii ne avertizează cu toată seriozitatea să nu ne spălăm pe dinți imediat după ce am consumat Cola, pentru că periajul ar deteriora și mai mult smalțul dentar, deja afectat de acțiunea zahărului.
Potrivit constatărilor făcute de oamenii de știință, probabilitatea de a dezvolta un diabet de tip 2 crește dramatic, cu fiecare pahar de răco­ritoare băut zilnic. Pe termen lung, consumul ridicat de zahăr mo­difică greutatea corporală și influențează statusul hormonal. Glicemia aflată constant la un nivel ridicat se explică prin faptul că pancreasul a încetat să secrete insulină sau celulele nu mai reac­ționează corect la ea (s-a declanșat sindromul de rezistență la insu­lină). Hormonul pancreatic are rolul de a reduce con­centrația zahărului prezent în sânge. Dar în con­dițiile unui aport continuu și masiv, care împinge mereu în sus nivelul glice­miei, glanda este silită să producă tot mai multă insulină, ceea ce în final o poate duce la epuizare și la blocaj. Astfel începe un diabet de tip 2.
Băutorii pasionați de lichide dulci au tendința de a confunda senzația lor permanentă de sete cu foamea. Mâncând prea mult, ei depășesc în scurt timp limita unei greutăți normale. Un studiu recent arată că este suficient să bem zilnic nu mai mult de 0,33 l de răcoritoare, pentru a ne spori pe termen mediu sau lung riscul de creștere a valorilor colesterolului, trigliceridelor și tensiunii arteriale. Așadar, faceți un efort de voință și întoarceți privirea în altă parte, atunci când tre­ceți pe lângă raftu­rile cu băuturi dulci.

Sindromul cariei de biberon

Hidratarea este foarte importantă și pentru copii. Îndeosebi la sugari și la copiii mici, trebuie să avem mare grijă ce băuturi alegem și cum le dăm micuților. Obiceiul greșit al unor ma­me de a le oferi mereu diverse lichide dulci sau o suzetă unsă cu miere, doar pentru a le calma ner­vozitatea, ori de a-i lăsa să adoarmă cu biberonul în gură poate genera așa-nu­mitul "sin­drom al bibero­nului" sau "al cariei de biberon", care con­stă în apariția unor carii extinse, cu evoluție rapidă, la dinții de lapte. Aceste probleme sunt cauzate de acțiunea pre­lun­gită a zahărului asupra dinților, prin deprin­derea copilului de a suge ore întregi dintr-un biberon plin cu lapte, ceai îndulcit sau un suc de fructe. La fel de dău­nătoare este și hrănirea sugarului în timpul nop­ții. Micuții care adorm cu lapte în gură sunt ame­nințați să-și piardă dinții, căci fiind la un moment dat grav deteriorați, ei vor trebui îndepărtați cu totul. Aceasta duce la o dezvoltare întârziată a vorbirii și poate avea ulterior chiar consecințe nedorite asupra dentiției definitive.

Cât de sănătoase sunt sucurile de fructe?

Sucuri de citrice, mere, stru­guri, mango sau diverse combinații de fructe, procurate din co­merț sau pre­parate acasă, toate au o den­sitate calorică foarte mare. Un litru de suc realizează un aport de mi­nimum 400 kilocalorii, la fel ca un litru de Cola și aproape tot atât cât una din mesele principale ale zilei. Există și dife­rențe între ele, ce-i drept. Dacă stru­gurii negri ajung până la 69 kilocalorii pentru 100 mililitri de suc, portocalele nu conțin decât 44 kilocalorii la aceeași cantitate. Deseori citim pe etichetele pro­duselor din supermarket "fără adaos de zahăr", dar aceasta nu înseamnă că ele ar fi lipsite de calorii, ci doar că nu au fost îndulcite suplimen­­tar, ci au păstrat numai zahărul natural al fructe­lor. Și cu cât fructele dețin o pondere mai însem­nată în compoziția sucului, cu atât ingerăm o cantitate mai mare de fructoză și glucoză. Iar za­hărul va stimula secreția de insulină, care favo­rizează formarea depozitelor de grăsime.
Pe de altă parte însă, majoritatea sucurilor ne oferă și o serie de vitamine importante. În primul rând vitamina C, pe care o găsim la citrice, coa­căzele negre și acerola. Sucul de portocale, mor­covi și roșii ne aprovizionează cu betacaroten (provitamina A), iar vitaminele din complexul B sunt prezente în aproape toate sucurile, deși în concentrații mai reduse. Multe dintre sucuri con­stituie surse bogate de potasiu, iar unele conțin în plus și cantități ceva mai mici de magneziu și fier.
Așadar, ce-i de făcut? Să le consumăm sau mai bine să renunțăm la ele, pentru a evita apor­tul imens de zahăr? Soluția rezonabilă ar fi una de compromis. Limitați-vă la o porție de 100 mi­li­litri pe zi, care vă va aduce numai 10 grame de zahăr, adică în jur de 46 kilocalorii. Optați pentru un suc natural, proaspăt stors, de preferință pe un aparat cu stoarcere lentă. Și diluați-l cu apă - mi­nerală, dacă doriți. Apa combinată cu suc de por­tocale sau de mere: iată o variantă perfectă de satisfacere a necesarului zilnic de lichide.

(În nr. viitor, Cafeaua și Ceaiul)