Vești bune despre România

Ciprian Rus
- Paradoxal sau nu, venirea verii a mai răcit temperatura politico-socială din România. În locul războaielor televizate, politicienii caută în perioada asta "băile de mulțime" din stațiunile estivale, așa că piesajul media s-a mai relaxat, iar știrile "normale" ies, parcă, mai ușor la supra­față. Ne-am concentrat selecția pe cele mai "verzi" dintre ele, fără a lăsa să ne scape și alte știri optimiste pentru România -

APUSENI
Încep lucrările la "Transalpina de Apuseni"


Consiliul Județean Alba a finalizat recent pro­cedura de licitație pentru unul dintre cele mai im­portante obiec­tive de infrastructură din zona Apu­senilor. Este vorba despre drumul județean 107 I, supranumit și "Trans­al­pina de Apuseni". Drumul va face legătura între Aiud (DN1) și o serie de lo­calități din Munții Apuseni, prin­tre care Aiudul de Sus - Râmeț - Brădești - Geogel - Mă­cărești - Bârlești Cătun - Cojocani - Valea Barnii - Bâr­lești - Mogoș - Valea Albă - Ciu­culești - Bucium - Izbita - Coleșeni - Bucium Sat, unde va face le­gătura cu DN 74, în zona Bucium Cerbu. "Trans­alpina de Apuseni" va avea o lungime de 78 de kilometri, 6.700 de metri pătrați de piste de bici­clete, 21 de stații de autobuz, 12.000 de metri pă­trați de trotuare, 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe. Drumul va deschide destinații tu­ris­tice importante, până acum inaccesibile. Ter­menul de finalizare a pro­iectului este de 36 de luni.

CLUJ-NAPOCA
Clujul investește 100 de milioane de euro în 10 parcuri noi!


Primăria Cluj-Napoca are în plan amenajarea a zece parcuri, care vor avea în total peste 100 de hec­tare! O parte sunt spații verzi noi, altele pre­supun ame­najarea unor zone verzi, lăsate în para­gină. Proiectele sunt în diverse stadii: pentru unele se sta­bilește locația, pentru altele s-au făcut deja studiile de fezabilitate și concursurile de soluții, pentru altele s-au atribuit contractele de execuție. "Am realizat studii pentru identificarea celor mai bune amplasa­mente, în vederea amenajării de noi parcuri în car­tiere. Pentru elaborarea lor, s-au ana­lizat suprafețe de teren de minimum un hectar, care să corespundă amenajării unui parc, conform prevederilor în vi­goare privind spațiile verzi din intravilanul localită­ților". Amenajarea celor zece parcuri va costa în jur de 100 milioane de euro, a de­clarat presei primarul Emil Boc. Din cele 100 de milioane, circa 40 milioa­ne de euro ar putea veni din fonduri europene. Cele mai mari parcuri vor fi Parc Est - 46 de hectare, Pădurea Clu­jenilor - 21 de hectare și Zona Verde Cetățuia - 10 hectare. De altfel, acum doar câteva zile, Pri­mă­ria Cluj-Napoca a anunțat câștigătorii concur­su­lui de soluții organizat pentru amenajarea zonei Cetățuii, unul dintre cele mai importante obiec­­tive turistice din oraș. Un alt obiectiv important pen­tru administrația Boc, amenajarea malurilor So­me­șului (7 hectare), e în stadiul lucrului la proiectul tehnic. Primăria dorește să amenajeze spațiul ver­de cu fonduri europene, proiectul depus având o va­loare de peste 150 de milioane de lei.

OLTENIA
"La hamace, între stânci!"


Comuna Baia de Fier din județul Gorj a găz­duit, la sfârșitul lunii iunie, un spectaculos eveni­ment intitulat "La hamace, între stânci"! Suspen­dați la 200 de metri, amatorii de senzații tari au putut admira frumusețile de nedescris ale zonei și s-au relaxat într-un mod absolut unic în România. De mai bine de 10 ani, organizatorii de la White Wolf Club și partenerii lor montani au transformat zona de nord-est a Gorjului într-un adevărat rai pentru iubitorii activităților montane. La traseele de dru­meție, alpinism-escaladă, "via ferrata" și speolo­gie s-a adăugat o nouă atracție a înălțimilor, în premieră națională: aici a fost amenajată o zonă permanentă de hamace suspendate. "Povestea «La Hamace» a început din dorința de a oferi iubi­torilor de aventură și relaxare contexte sociale și sportive inedite, culminând cu ancorarea hama­celor la înălțime", spun organizatorii. La eveni­men­tele de la Baia de Fier participă persoane cu o condiție fizică medie și peste medie, interesate de activități montane.

EDUCAȚIE
Trei universități din România, implicate în crearea de "universități europene"


Dacă tot vorbim despre ieșiri la munte și la iarbă verde, nu putem să nu remarcăm faptul că și me­diul universitar de la noi primește o gură de aer proaspăt din partea Comisiei Europene. Trei universități din România au fost declarate câști­gătoare în compe­ti­ția pentru crearea pri­me­lor 17 universități-pi­lot europene. SNSPA, Uni­ver­si­tatea din Bu­curești și Universita­tea Tehnică de Con­strucții Bucu­rești sunt instituțiile româ­nești care vor primi fi­nan­țare euro­peană, pen­tru a crea câte o univer­si­tate în cele trei con­sor­­ții pe care le for­mează cu instituții de învățământ superior din străinătate. Fiecare dintre consorțiile desemnate câștigătoare de Comisia Europeană primește apro­ximativ 5 milioane de euro pentru dezvol­tarea acestor universități europene. Spre exem­plu, SNSPA va crea Universitatea Europeană de Științe Sociale, în cadrul Consorțiului CIVICA, din care mai fac parte Universitatea Bocconi (Ita­­lia), Universita­tea Central Europeană (Un­garia), Hertie School of Governance (Ger­ma­nia), Sciences Po (Franța) și Școala de Economie din Stockholm (Suedia). Consorțiul va conecta 38.000 de studenți, 7.000 de cadre didactice și 3.000 de angajați din perso­nalul administrativ, într-un campus inter-universitar eu­ropean. La rândul său, Univer­sitatea din Bucu­rești face parte din Alianța universitară CIVIS, alături de alte șapte univer­sități din Mar­silia (Franța), Ate­na (Grecia), Bru­xelles (Bel­­gia), Madrid (Spa­nia), Roma (Italia), Stockholm (Suedia) și Tübingen (Ger­mania). Președintele fran­cez Emmanuel Macron este cel care a lansat ideea universităților euro­pene care să se formeze prin crearea de consorții. În prezent, ideea lui a devenit politică europeană. Franța are și cele mai multe universități în con­sorțiile de­clarate câștigă­toare, urmată de Ger­mania, Italia, Spania, Sue­dia, Ungaria și Polonia. România, cu trei univer­sități, este la egalitate ca prezență în viitoarele universități europene cu Cehia, Grecia, Lituania, Portugalia și Marea Britanie.

GERMANIA
Un român câștigă primăria orașului german Gorlitz


Politica ne oferă rareori știri pozitive, așa că, atunci când aflăm una, nu o putem trece cu ve­derea. Știrea vine tocmai din Germania, aco­lo unde un român, candidat din partea CDU (partidul Angelei Merkel), Octavian Ursu, s-a impus în fața candida­tului Partidului Alterna­tiva pentru Germania, în tu­rul doi al alegerilor pentru pri­măria orașului german Görlitz. Octa­vian Ursu s-a născut la București, a ab­solvit Conservatorul și a venit în Germania în 1990, ca solist-instrumentist (trompetă) la "Neue Lausitzer Philharmonie" din Görlitz. Ursu a intrat în 2009 în CDU și în 2010 a pre­luat con­ducerea circumscripției municipale din Görlitz a formațiunii conservatoare. În 2014, el a fost ales în legislativul landului federal Saxonia, iar acum a luptat pentru primăria orașului Görlitz pe care a câștigat-o, informează postul de radio Deutsche Welle.