Armate spațiale, roboți ucigași, avioane invizibile, capabile să lovească la mii de kilometri distanță, drone - pe cât de minuscule, pe atât de letale, ori arme cu impuls electromagnetic. Această înșiruire nu este extrasă din vreun roman science-fiction, ci ilustrează succint câteva dintre realizările momentului în domeniul militar. Inovații de neimaginat în urmă cu doar câteva decenii, care au devenit acum realitate, în mare parte grație progreselor tehnologiei. Este bine? Este rău? Vă lăsăm pe dvs. să judecați.
Armele laser - jucăria letală a marilor puteri
Chinezii testează o armă laser, capabilă să treacă prin ziduri
Țări precum China, Rusia și Statele Unite lucrează la dezvoltarea unor arme deosebit de puternice, care folosesc laserul în scopul distrugerii unor ținte, și în fața cărora omul de rând nu ar avea nici cea mai mică șansă să se apere. Recent, pe un poligon al Academiei Chineze de Știință din provincia Shaanxi, a fost testată arma laser de asalt numită ZKZM-500. Deși a fost definită drept "non-letală", ea e prevăzută cu un nucleu de energie care, folosit la capacitate maximă, poate provoca în doar câteva secunde o "carbonizare instantă" a pielii. Potențialul dușman însă nici nu va ști ce l-a lovit, pentru că fasciculul de raze, capabil să treacă fără probleme inclusiv prin zidăria unei clădiri, este invizibil și nu produce niciun sunet. "Nimeni nu va ști din ce direcție vine atacul. Va arăta ca un accident", a declarat un cercetător din cadrul programului, potrivit publicației "South China Morning Post". ZKZM-500 cântărește numai trei kilograme, e alimentată cu ajutorul unui acumulator reîncărcabil și este portabilă, putând fi montată pe mașini, nave sau avioane. Odată trecută la producția în masă, ea va putea fi folosită, între altele, în operațiuni de eliberare a ostaticilor ori în misiuni militare sub acoperire, care vizează distrugerea de resurse ale inamicului.
Rușii țintesc mai sus - tunul laser, capabil să doboare sateliții de pe orbită
Dacă chinezii s-au mulțumit cu mititica armă laser ZKZM-500, rușii au plusat cu un tun capabil să folosească aceeași tehnologie. "Cu ajutorul sistemului Peresvet", a anunțat mândru președintele rus Vladimir Putin în primăvara lui 2018, "abilitatea Rusiei de a se apăra s-a multiplicat". Potrivit Ministerului rus al Apărării, sistemul "Peresvet", pus în serviciu încă din luna decembre a anului trecut, țintește foarte sus. La propriu. El e capabil, nu doar să contracareze toate atacurile aeriene, ci să lupte contra sateliților de pe orbită. Să ne gândim doar o clipă la importanța pe care o au în viața noastră de zi cu zi acești sateliți, dintre care majoritatea sunt utilizați pentru a transmite semnale audio-video și telefonice, și vom înțelege, măcar în parte, dimensiunea pericolului care ne pândește dacă Moscova va decide anihilarea unora dintre ei, prin intermediul sistemului "Peresvet" .
Americanii au o armă laser care ar putea lua în vizor centralele nucleare
Nu trebuie însă să ne amăgim, închipuindu-ne că Statele Unite s-au lăsat mai prejos de ruși și de chinezi în materie de forță distructivă. Presa relata încă din 2011 că americanii au reușit să incendieze o barcă de la o depărtare de doi kilometri, cu ajutorul unui fascicul laser montat la bordul USS Paul Foster. În 2017, americanii au testat în Golful Persic și noua armă laser LaWS (Laser Weapons System). Potrivit căpitanului navei Marinei Americane, Christopher Wells, aceasta are un avantaj enorm față de orice altă armă inventată până în prezent: se mișcă cu o viteză uluitoare, iar lovitura nu creează niciun sunet și este invizibilă. În plus, cei (doar trei indivizi) care activează arma nu trebuie să-și facă griji nici pentru viteza vântului, nici în privința razei de acțiune. Costurile sunt și ele reduse: doar un dolar pentru fiecare foc tras. Mai mult, spre deosebire de alte arme care pot fi folosite doar împotriva unor contacte aeriene sau împotriva unor ținte la sol, LaWS e mult mai adaptabilă. Fapt menit să le dea fiori reci rușilor, după cum a recunoscut, indirect, expertul militar Aleksandr Jilin, care a atenționat că, având o precizie înaltă, LaWS poate să atingă orice obiective, inclusiv reactoare nucleare. "Am putea afirma cu o mare probabilitate că Rusia elaborează mijloace de apărare față de o astfel de armă. Cel mai periculos este faptul că aceasta ar urma să fie amplasată în spațiul cosmic", a arătat Aleksandr Jilin, notând că "o astfel de armă ar putea fi inclusă în lista armelor interzise, când toți vor înțelege cât de periculoasă este".
Armata SUA, în căutarea uniformelor invizibile
În 2015, revista New Scientist anunța că armata americană este în căutarea unei companii capabile să producă uniforme invizibile pentru soldații ei. Firmele interesate erau chemate să vină cu o ofertă viabilă în termen de șase luni. Cele selecționate pentru a merge în etapa următoare, cu o durată de un an, trebuiau să prezinte 10 prototipuri de uniforme în vederea testării. Uniformele trebuiau să-și dovedească viabilitatea pe toate tipurile de teren și din toate unghiurile, să poată fi purtate indiferent de temperaturi sau de natura precipitațiilor și fără a-i împiedica în vreun fel pe soldați să-și desfășoare activitățile obișnuite. În cazul în care acest tip de camuflaj adaptabil necesita o sursă de energie, reprezentanții armatei anunțau că aceasta nu trebuie să depășească peste 0,45 de kilograme, dar trebuie să le permită soldaților să o folosească vreme de minimum 8 ore înainte de reîncărcare. Revista citată mai nota că unele firme susțin că se apropie deja de unele dintre aceste standarde. Directorul Hyperstealth Biotechnology, Guy Cramer, a afirmat, de pildă, că dispune de un metamaterial capabil să asigure în linii mari camuflajul dorit de armata SUA. Așa-numitul "Quantum Stealth", produs de compania canadiană, este un material care îl face pe purtător să pară invizibil, prin curbarea razelor de lumină din jurul său, creând astfel un efect similar cu cel al celebrei pelerine din cartea despre vrăjitorul Harry Potter. După cum era de așteptat, detaliile despre acest material sunt confidențiale. Până la această oră, nu știm dacă armata SUA a izbândit sau nu în strădania de a fi găsit o companie care-i va permite să-și ascundă soldații de ochii inamicilor...
Soldații delfini și lei de mare
Americanii au circa 75 de delfini-militari
Delfinii au început să fie antrenați în secret în scopuri militare încă din timpul Războiului Rece, atât de către ruși, cât și de către americani. Statele Unite au folosit de pildă delfinii pentru a detecta minele, pentru a intercepta scafandrii potențial ostili și chiar pentru a păzi submarinele nucleare. Marina SUA a folosit în scop militar și lei de mare, care au ajutat-o să economisească milioane de dolari, contribuind la recuperarea torpilelor și a altor instrumente costisitoare scăpate în ocean. Mamiferele marine recrutate de americani au slujt, de-a lungul timpului, în numeroase teatre de operațiuni, ca de pildă în Vietnam sau în Golful Persic. În decurs de numai 72 de ore, delfinii și leii de mare pot fi transportați în orice colț al lumii, cu ajutorul unor avioane cargo C-130. În prezent, programul vizând mamiferele marine dispune de un buget anual de peste zece milioane de dolari și de circa 75 de delfini soldați și 35 de lei de mare, care sunt antrenați într-un mod asemănător câinilor polițiști sau de vânătoare, fiind recompensați cu hrană, de fiecare dată când reușesc să ducă o sarcină la bun sfârșit. După cum nota fostul amiral american Tim Keating, rolul lor s-ar putea dovedi deosebit de important în viitorul apropiat. Și asta pentru că Iranul amenință periodic cu închiderea Strâmtorii Ormuz, gest care ar provoca un veritabil cutremur geopolitic (și ar conduce la o scumpire teribilă a petrolului, estimată la 50%), iar delfinii militari ai Statelor Unite ar putea fi trimiși aici pentru a detecta minele plasate în apele sale.
Delfinii militari, folosiți de Rusia, Ucraina și Iran
Dacă povestea delfinilor militari din Statele Unite este una simplă, logică și coerentă, nu același lucru se poate spune despre cea a mamiferelor marine folosite de ruși pe post de soldați. Potrivit relatărilor din presa internațională, rușii au început să antreneze în secret delfinii încă din anii '70, într-un port care avea ieșire la Marea Neagră. Delfinii erau antrenați să amplaseze bombe pe nave, să detecteze mine și să atace scafandri cu ajutorul cuțitelor pe care le aveau prinse de cap. După destrămarea URSS, programul militar sovietic vizând delfinii a încăput în mâinile Ucrainei. În 2014, când Rusia a anexat Crimeea, delfinii au reintrat însă în posesia Rusiei. Sau, în fine, cel puțin o parte dintre ei, pentru că în martie 2000, unii fuseseră vânduți Iranului. Și iată cum, în eventualitatea unui viitor conflict în Strâmtoarea Ormuz, delfinii americani ar putea da bot în bot cu cei "recrutați" din Marea Neagră.
Armele electromagnetice: când ești în zbor și comunicațiile cad
Cum au provocat rușii stupoare în Siria
Cele mai puternice state ale lumii investesc masiv pentru realizarea unor arme electomagnetice care, deși nu sunt letale pentru oameni, pot provoca daune masive taberei adverse, distrugând echipamentele electronice ale acesteia. Unele dintre ele pot scoate din uz dronele inamice, fără a trage niciun glonț, ci doar emițând fluxuri electromagnetice direcționate. Acestea afectează semnalele wifi și GPS, care merg și vin, de pildă, de la dronele militare, scoțându-le din joc. Rușii au folosit deja această tehnologie în timpul războiului civil din Siria. Ei dispun în acest sens de armele numite "Stupor", produse de Locmas și mizează, în viitorul apropiat, și pe o armă electromagnetică, numită REX-1, dezvoltată de concernul Kalașnikov.
De asemenea, în 2017, presa a relatat că rușii au testat cu succes sistemul mobil de luptă radioelectronică Krassuka-4, conceput să perturbe radarele de la bordul avioanelor, precum și sistemele de control ale dronelor. Încă și mai periculos se poate dovedi însă emițătorul de bruiaj Tirada-2s, un nou echipament, aflat încă în proces de dezvoltare, cu care rușii ar putea bruia semnalul sateliților.
Ucrainenii exportă arme electromagnetice în India
În hora armelor electromagnetice a intrat și Ucraina. La începutul acestui an, compania ucraineană de stat Spetstechnoexport a anunțat că a început să producă (și să exporte către India) o armă electromagnetică ce nu e letală pentru oameni, însă poate distruge echipamentele care funcționează cu ajutorul unor componente electronice. După cum au explicat reprezentanții companiei Spetstechnoexport, dat fiind că aceste arme electromagnetice pot fi purtate de rachete și de aeronave, inclusiv de drone, ele "pot fi utilizate în mod eficient împotriva obiectivelor inamice strategice importante, inclusiv împotriva centrelor de comandă și control, a nodurilor de comunicații, a centralelor electrice, sistemelor de apărare antiaeriană etc., fără riscul de a dăuna populației civile".
Forța Spațială a lui Donald Trump
Pentru a ține pasul cu ritmul accelerat al dezvoltării în plan militar și, în special, cu progresele făcute în acest domeniu de state ca Rusia și China, Statele Unite s-au gândit să contracareze în forță. Sau cu forță. Mai exact, cu așa-numita Forță Spațială, pe care președintele Donald Trump i-a ordonat anul trecut Pentagonului să o creeze, pentru a deveni o a șasea entitate în cadrul forțelor armate americane (care cuprind deocamdată Forțele terestre, Forțele aeriene, Marina, Corpul Pușcașilor Marini și Paza de Coastă). "Guvernul meu a făcut din crearea unei Forțe Spațiale un caz de securitate națională", a subliniat liderul de la Casa Albă. Costurile necesare creării Forței Spațiale, în cadrul căreia se preconizeză că vor activa circa 15.000 de persoane, sunt estimate la două miliarde de dolari, pe o perioadă de cinci ani. Dacă inițiativa se va bucura de susținerea politică necesară pentru a deveni realitate, Forța Spațială va avea misiunea de a proteja sateliții americani aflați în spațiu de orice atac fizic sau tentativă de piratare sau bruiere, dar se va ocupa și de dezvoltarea unor capacități ofensive.
După cum era de așteptat, inițativa lui Donad Trump, menită să fie demarată în 2020 și finalizată prin 2024, nu a rămas fără ecou la Moscova. "Nu excludem ca mijloacele spațiale să fie utilizate pentru lovituri preventive asupra unor ținte situate în Rusia și China. Având în vedere modul global în care este utilizat spațiul, astfel de lovituri pot viza obiective din orice stat", a atenționat adjunctul șefului Departamentului operativ central al Statului Major al armatei ruse, general-locotenentul Viktor Poznihir. La rându său, șeful Statului Major General rus, Valeri Gherasimov, a amenințat că, dacă SUA continuă să se îndrepte spre o militarizare a spațiului, Federația Rusă va fi obligată să ia "măsuri reciproce și asimetrice".
Comandamentul Armatei Viitorului și roboții ucigași
Dacă titulatura de Forță Spațială nu v-a impresionat, ce ziceți de Comandamentul Armatei Viitorului? Dacă n-ați auzit în viața dvs. de el, nu e de mirare. Proiectul este nou-nouț, Comandamentul Armatei Viitorului (United States Army Futures Command - AFC) fiind înființat abia în urmă cu un an. Scopul său este tocmai modernizarea armatei americane, care s-a concentrat, de la atacurile din 11 septembrie 2001 încoace, mai degrabă pe lupta împotriva insurgenților în Orientul Mijlociu, reducând simțitor fondurile pentru programele de arme de generație următoare. În 2018, actualul secretar american al Apărării, Mark Esper, se referea la Comandamentul Viitorului ca fiind "cea mai mare schimbare organizatorică începând cu 1973". El a explicat la Forumul pentru Securitate din Aspen că armata SUA a început să dezvolte sisteme de arme de generație următoare - precum roboți ucigași autonomi, tehnologii hipersonice, tunuri cu laser sau pe cale ferată, avioane de vânătoare de generația a cincea și computere cuantice - pentru a concura cu principalii rivali pe câmpul modern de luptă din diferite domenii (inclusiv cibernetic și spațial), înaintea izbucnirii unui eventual război hibrid. Printre armele de generație următoare despre care Mark Esper a vorbit cu insistență se numără roboții semiautonomi, care pot verifica câmpul de luptă pentru soldați, ucigând inamici fără să fie riscate viețile militarilor americani.
Pe tema misiunii Comandamentului Armatei Viitorului a vorbit și șeful acestuia, generalul John Murray. În urmă cu o lună, el a declarat că se așteaptă ca modul în care se poartă luptele să se schimbe în mod fundamental, un rol tot mai important revenindu-le vehiculelor de luptă robotizate, autonome sau semi-autonome. "Rata inovării tehnologice va continua să crească într-un ritm tot mai accelerat. Nu o vom putea încetini. Va trebui să ne dăm seama cum să ne adaptăm la această rată de inovare", a subliniat John Murray. Pentru a-și pune în aplicare ambițioasele obiective, Comandamentul Armatei Viitorului dispune de un buget pe măsură, costurile programelor de modernizare ale armatei fiind estimate, pentru următorii cinci ani, la generoasa sumă de 30 de miliarde de dolari. O cireașă pe tortul milităriei. Sau o bomboană pe colivă?