Răspuns pentru CORNELIA S. - București, F. AS nr. 1370 - "Am tromboflebită la ambele picioare"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Dacă tromboflebita superficială duce rar la com­plicații serioase, în cazul trombozei ve­noase profunde, pericolul principal este reprezentat de posibila mobilizare a unui cheag sanguin și deplasarea aces­tuia împreună cu fluxul sanguin către plămâni (embolie), situație în care este nevoie urgentă de aplicarea unui trata­ment mai agresiv, de fază acută (doze mari de anticoagulante administrate intravenos).
Deși medicamentele anticoagulante, precum heparina sau warfarina sunt, în mod specific, pre­scrise pentru tratamentul trombozei venoase pro­funde, dizolvarea cheagurilor sanguine s-ar putea realiza doar cu substanțe medicamentoase de tipul activatorilor de plasminogen, inaccesibile deocam­dată pe piața românească.
O altă complicație supă­ră­toare, dar mai puțin peri­culoasă, este formarea unei obstrucții la nivel venos (sin­drom postflebitic), care va determina umflarea persis­ten­tă a picioarelor și care poate să se manifeste după unul sau mai multe episoade de tromboză venoasă pro­fun­dă.
Scopul terapiei anticoa­gulante este de a preveni formarea altor cheaguri, în timp ce organismul încearcă să dizolve trombii existenți, însă, în cazul persoanelor care prezintă sângerări și că­rora nu li se poate administra medicația anticoa­gulantă, poate fi necesară inserarea unor filtre, la nivelul venei principale a abdomenului, pentru a preveni mobilizarea cheagurilor, de la nivelul mem­brelor inferioare către plămâni. Așadar, ținând cont de posibilele complicații ale tromboflebitei (uneori fatale), o abordare exclusiv naturistă fără suportul meducației de sinteză nu este posibilă.
Așa stând lucrurile, tratamentul complementar al tromboflebitei include următoarele remedii:
* Ginkgo biloba - extractele acestei specii au efecte nu numai asupra arteriolelor, ci și asupra ca­pilarelor venoase și asupra venelor, acționând foar­te bine și în complexul afecțiunilor varicoase.
* Extractul de muguri de plop - are o acțiune elec­tivă pe arterele membrelor inferioare, restabi­lește circulația colaterală și combate tulburările trofice asociate, fiind indicat în tromboflebită și tendințe la manifestări tromboembolice. Trebuie menționat că aceste două remedii pot fi asociate cu Ginsengul, care inhibă producerea de trombi, prin stimularea sinteze de prostaciclină și reducerea trombogenezei. În plus, asocierea Ginsengului cu Ginkgo biloba acționează prin reducerea concen­trației plasmatice a fibrinogenului, ce reprezintă unul dintre factorii reali ai riscului de tromboem­bolie iminentă.
Foarte utile în combaterea tromboflebitei sunt și produsele obținute din scoarța de salcie, leurdă, uleiul de coacăz-negru ori sulfină, asociate cu unguente locale din gălbenele, tătăneasă, propolis sau venin de albine. Efectele lor antiagregante și antitrombotice sunt importante în procesul de vin­decare al tromboflebitelor și în prevenirea recidi­velor.
Restricțiile alimentare se referă la produsele din carne, mezeluri, afumături și orice tip de prăjeli în ulei care, în asociere cu tutunul, cafeaua și alcoolul, stau în general la originea riscului de apariție al tromboflebitelor.
Pe timpul tratamentului, este necesară efectua­rea testelor care indică gradul de coagulare san­guină (timpul de sângerare, timpul de coagulare, timpul Quick, timpul Howel), pentru a preveni la timp coagularea prea lentă a sângelui.
Să auzim numai de bine!


Farm. spec. PAUL TISMAȘ - Vatra Dornei, e-mail: aroma_tis@yahoo.com

"Sufăr de glosodinie"
(Răspuns pentru MIHAELA - Gent, Belgia, F. AS nr. 1349)


Glosodinia este o suferință buco-faringiană, ale cărei cauze se regăsesc în stilul de viață și de ali­men­tație actual, în care preparatele tradiționale, gen: supe, ciorbe, tocane, salate, etc. au dispărut, din cauza vitezei în care trăiesc astăzi oamenii, hăituiți necontenit de "urgențe"! Nu mai avem timp să pregătim o hrană sănătoasă în bucătărie și recur­gem la otrăvurile gustoase și ape­tisante de la fast­food-urile prezente peste tot. Stimată doamnă Mi­haela, suferința dvs. constă, mai mult ca sigur, în stilul de viață și de ali­men­tație, aflate în contra­dicție to­tală cu sănătatea pe care v-o doriți. Con­sumați mult prea multe ali­men­te bogate în grăsimi și proteine de origine ani­mală, băuturi dulci și acidulate, iar dacă vă culcați seara, între ora 12 și 1 noaptea, furată de serialele pre­ferate, când și cu ce să se re­fa­că sistemul imunitar, ce v-ar putea feri de această gloso­dinie? În concluzie: consumați multe legu­me și fructe proaspete; faceți-vă timp să vă preparați supe și ciorbe de zarzavaturi de sezon, renunțați la țigări, dacă e cazul și la bău­tu­rile carbogazoase. Clăti­ți-vă gu­ra după fiecare masă, cu 1/2 pahar de apă sau ceai de mu­șețel, în care adăugați o lingură de oțet de mere cu miere, iar seara, înainte de cul­care, la orele 22 - 22,30, puneți 30 de picături de tinc­tură de propolis în concen­trație de 40% în 3/4 lin­gură cu miere de albine și sugeți ameste­cul ca pe o bomboană, până se dizolvă complet, și apoi înghi­țiți. Doza de propolis în miere o luați și dimineața, după ce vă spălați pe dinți. Dacă nici în atari con­diții nu scăpați de această glosodinie, trimiteți-mi un mesaj pe e-mail: aroma_tis@yahoo.com, și vă prepar eu ceva potrivit. Cu stimă!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Am o depunere albă pe limbă"
(Răspuns pentru SANDU T., F. AS nr. 1342)


Stimate domn, după manifestările descrise de dvs. și diagnosticul pus de medic, fără îndoială aveți o infecție produsă de o ciupercă microscopică Candida Albicans sau Monilia Albicans, prezentă la toată lumea, în mod normal în tubul gastroin­tes­tinal, căile respiratorii, organele genitale ale fe­meii, cavitatea bucală etc., sub numele de candido­ză, fa­vo­rizată în general de o alimentație dezechi­li­brată, tratamente imunosupresoare, antibiotice, dezechi­libre ale florei bacteriene, imunitate scăzută etc.
Această specie este răspunzătoare de erupție repe­tată de afte la nivel bucal și apariția a nume­roase plăci în relief, de culoare albă (mai ales pe limbă), fiind în general inofensivă până când re­zistența organismului îi oferă condiții favorabile.
Această bacterie de fermentație se hrănește cu carbohidrații din alimente (pâine, paste făinoase, biscuiți, brânză tare de oaie, vacă sau capră, oțet, alcool, zahăr, miere, alimente fermentate etc.).
Persoanele ce suferă de acest fung de multă vre­me necesită un tratament de 3-6 luni și, obli­gatoriu, regim alimentar.
Atenție! Cuplurile își pot transmite de la unul la altul în timpul actului sexual această infecție, care se poate extinde foarte rapid prin sărut! În general, factorul declanșator ce duce la o reproducere ma­sivă a acestei infecții este tratamentul cu antibiotice care poate omorî populațiile de bacterii benefice. Prin urmare, toate persoanele care prezintă această infecție micotică vor evita contactul sexual și săru­tul, până când ciuperca va fi eradicată.
Simptome: Leziunile caracteristice se găsesc în general pe limbă și sunt ușor de depistat chiar de dvs., dacă vă uitați cu atenție în oglindă (bineînțeles cu limba scoasă), unde se observă pete de culoare albă-sidefie de mărimea bobului de linte, însoțite uneori de crăpături și durere difuză.
Dacă depistăm infecția incipient, se poate trata cu succes dacă dezinfectăm gura de 3 ori pe zi, după mese, cu soluții antiseptice de glicerină bora­xată și violet de gențiană, plus un medicament antimicotic - Stamicin, 3 tablete pe zi, masticabile.
Înainte să aplicați soluțiile și periodic, anual, pentru a evita recidivele, clătiți gura cu ceai de mu­șețel sau apă plată (100 ml) în care dizolvați 1 lin­guriță cu bicarbonat.
Badijonările bucale se fac cu bețișoare de urechi pe care turnați soluția, faceți pauză 30 minute, apoi luați tableta de Stamicin sau Diflucan și nu mai mâncați 3 ore.
Atenție la investigații! Trebuie pus un diag­nostic diferențial exact, avem mai multe tipuri de candidoze superficiale, cutanate, ale mucoaselor, vulvovaginală, gastrointestinală etc.
Gastrita micotică, afecțiune inflamatorie a mu­coasei stomacale, este produsă în general de Can­dida Albicans activată ca urmare a consumului de antibiotice fără protecție cu probiotice (Gas­tritix), sau cauzată de un pH acid, manifestându-se prin arsuri stomacale, dureri gastrice și abdominale va­riabile, nervozitate, intoleranță alimentară, in­som­nie, amețeală, mâncărimi (prurit), vărsături etc.
Investigațiile se fac cu gastroscopul/endoscopul care permite explorarea esofagului și stomacului sau cu capsula endoscopică, cu care se poate vizua­liza pe monitor întreaga mucoasă gastroin­testinală.
Regim alimentar - Interzis: 6 luni nu consumați alimente dulci (bomboane, prăjituri, cozonac, bis­cuiți de orice fel, ciocolată, gogoși etc.), băuturi din comerț, îndulcite, tip cola, zahăr, lapte și produse lactate, alcool, alimente conser­vate, suc de lămâi sau de portocale, vitamina C, șuncă, fructe deshi­dra­tate, oțet, acrituri, pește afu­mat de orice fel, mie­re, condimente, cafea, cacao, îndulcitori artifi­ciali, cu excepția șteviei lichide, cartofi prăjiți, ciuperci prăjite, cârnați, glucoză, făină albă, siropuri, sucuri cu pulpă de fructe, orez alb, sifon, apă minerală, alu­ne, migdale, paste făi­noase, melasă, pâine albă, murături, mezeluri, sfeclă, brânză to­pită, diuretice, sosuri, bere etc.
Notă: Nu folosiți 6 luni Ranitidină, Cimetidină, Diazepam, laxative.
Alimente permise: pâine integrală, mămăligă, carne de curcan, gâscă, rață, iepure, miel, oaie, ca­pră, vacă, vițel, ied, pește proaspăt, ciorbă, mazăre, fa­sole păstăi și boabe, linte, ulei de măs­line, ouă fierte, semințe de dovleac, căpșuni fără adaos de za­hăr, roșii, zmeură, pepene verde, apă plată, salată verde, mâncă­ruri cu multă ceapă și ustu­roi, bame, cior­be și supe acrite cu puțin borș sau corcodușe etc.
Tratament alopat (la indicația me­di­cului): Di­flu­can (Fluconazol) 50 mg pe zi - 2 săptămâni, ur­mate de o sin­gură doză de 150 mg pe săptămână, 4 săptămâni sau Nistatin, Clotrimazol, Miconazol, Dactarin etc. în paralel cu tratament naturist adju­vant și eficace: Bio Care, Eradicin Forte, Cat's Claw, Goldenseal Root, Gastritix, Jarro-Dophilus + Fos/eps (SECOM), Cymbio comprimate mastica­bile, Candicaps - 80 capsule (d-na Răsădean - tel. 0767/74.96.25), Formula Candida, Pau D'Arco, Acidophilus Plus etc.
Este necesar în același timp să vă întăriți imu­ni­tatea cu un produs excepțional, Carotenoid Com­plex. Rezultate sigure s-au obținut și cu medica­mentul franțuzesc Revalid și Candida CH9.
Ceai anticandidoză: salvie, cimbru, busuioc, mușețel - amestec.
Atenție la tratamentul alopat! Unele levuri pre­cum Candida Krusei sunt rezistente la Fluconazol, Candida Glabrata are sensibilitate medie la Fluco­nazol, iar tulpinile de Candida Lusitaniae sunt rezis­tente la Amfotericină B.
Multă sănătate!