RODICA CULCER despre... Corupții sunt iarăși pe val

Redactia
- După dispariția de pe scena politică a liderului PSD Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă a dat câteva semnale importante, atât în relația cu Occi­den­tul, cât și cu opinia publică din România (a renunțat la anumiți colaboratori, a oprit presiunea pe justiție dinspre guvern etc.). Cum arată, în acest moment, viitorul politic al Vioricăi Dăncilă? Poate ea deveni un partener rezonabil de dialog politic?

- Doamna Dăncilă încearcă să restarteze partidul după eșecul major de la alegerile europarlamentare. Ea și echipa ei au înțeles că acest eșec a fost cauzat de os­ti­litatea ge­nerată de Liviu Dragnea și au decis că noul lider PSD trebuie să se profileze ca un personaj cu care se poa­­te discuta, atât în țară, cât și la nivel euro­pean, ca­­pa­bil să redea PSD o față acceptabilă. Cât de adânc merg însă măsurile reparatorii ale doamnei Dăncilă? Aparențele pot fi încurajatoare, dar dincolo de ele per­sistă dezastrul ge­nerat de Liviu Dragnea. Este ade­vă­rat, guvernul nu mai dă OUG pe justiție, dar nici nu miș­că un deget pentru implementarea re­co­mandărilor GRECO și ale Comisiei de la Veneția, în privința des­ființării Secției Speciale pentru Inves­ti­garea In­frac­țiunilor din Justiție, cerută de toate orga­nismele și fo­rurile europene. Mai mult, doamna Dăn­cilă s-a coor­donat perfect cu pre­șe­dinta CSM Lia Sa­vonea, pentru a da un semnal public clar, privind men­ținerea SSIIJ. Baronii PSD ar fi lin­șat-o dacă ar fi în­drăznit să acțio­neze altfel sau dacă ar îndrăzni să se atingă de modi­ficările legislative operate în epoca Drag­nea. Să nu ui­tăm, totodată, că deciziile cele mai nocive pentru jus­tiție și anticorupție le ia CCR, ceea ce îi ușurează sar­cina Vioricăi Dăncilă. Îndepăr­ta­rea unor colaboratori apropiați ai lui Dragnea din no­ua echipă de conducere trebuie și ea privită cu rezerve, căci demersul se înscrie în lupta pentru putere din par­tid, nu într-o mișcare de re­formă, de care, de altfel, doam­na Dăncilă nici nu vor­bește. Și cum ar putea vorbi, când adoptă zece OUG în­tr-o singură ședință de guvern, inclusiv Codul Ad­mi­nistrativ? Adevăratul semnal al doamnei Dăncilă este că trebuie calmată ostilitatea popu­lației, cu concesii mi­nore, pentru a pu­tea continua, cu orice preț, detur­narea re­surselor sta­tului în interesul baronilor. Exact ca în Caragiale: să se revizuiască, dar să nu se schimbe ni­mic. Curat mur­dar, coană Viorica!

- Revenirea în țară a Elenei Udrea, care a decis să renunțe la statutul de refugiat în Costa Rica, a dat naștere la tot felul de scenarii. Cum vedeți în­toar­cerea ei în România? Mai poate juca un rol pe scena publică? Ce mesaj transmite revenirea ei în legătură cu activitatea justiției de la noi?

- Nu vreau să speculez asupra planurilor Elenei Udrea. Esențial este că revenirea ei în România con­firmă reușita restaurației operate în justiție în epoca Dragnea, cu sprijinul - și, se pare, cu expertiza - lui Tra­ian Băsescu. Procesul "Gala Bute" în care fusese condamnată definitiv la șase ani închisoare a fost suspendat, în urma deciziei CCR, privind nelegalitatea completurilor de cinci judecători. Alte procese i-au fost și ele suspendate sau vor fi rejudecate, ca urmare a recentei hotărâri a CCR, privind completurile spe­cia­lizate de la ÎCCJ. Adăugăm o serie de decizii an­te­rioare ale CCR care au limitat sever posibilitatea procurorilor de a ancheta fapte penale și înființarea SSIIJ, condusă practic de Adina Florea, în vederea terorizării ma­gistraților incomozi. Fără îndoială, Elena Udrea a cal­culat că nu mai are de ce să se teamă, ceea ce înseamnă că are garanții privind menținerea tuturor mo­dificărilor operate în legislația penală și în legile justiției în epoca Dragnea. Totodată, principalele pos­turi de conducere din justiție sunt ocupate de oa­meni ai "sistemului ti­căloșit", impuși de Lia Savonea, în timp ce "prin­ci­pia­la" Viorica Dăncilă privește aiurea. Suc­cesoarea Cris­tinei Tarcea la conducerea ÎCCJ, Corina Corbu, a fost ea însăși implicată într-un proces de corupție, iar ma­gistrații care încă militează pentru independența jus­tiției sunt hăituiți de SSIIJ și de Inspecția Judiciară, con­dusă tot de personaje dubioa­se impuse cu forța de Lia Savonea. În con­cluzie, co­rupții sunt din nou în sigu­ranță în România. Ne între­băm, deja, când vor re­veni în țară Alina Bica și Se­bas­tian Ghiță, achitați deja într-o serie de dosare. Avertis­mentul vice-președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, privind riscul transformării României într-un paradis al infractorilor s-a dovdit corect: Ro­mânia este din nou un rai al co­rup­ților și așa va ră­mâne, atâta vreme cât va fi condusă de partidele in­frac­torilor.