Arcașii din Munții Șureanu

Catalin Manole
Sport și natură în poienile Dacilor

Peste două sute de arcași, zece țări par­ti­ci­pante și un peisaj de vis în Munții Șu­reanu. Aceasta pare să fie rețeta fericirii, pentru cei ce iubesc sportul și natura. La Poarta Raiului, în Munții Șureanu, a avut loc cea de-a doua ediție a "Bearpaw Kill Tournament", un con­curs de tir cu arcul, foarte special. Foarte special pentru că țintele arcașilor sunt ascunse prin munte, pe un traseu de aproape 12 kilometri, dar și pentru că atmosfera este una neobișnuită pentru o com­petiție sportivă: punctele par să conteze mai puțin, im­portantă este bucuria întâlnirii. Români, aus­trieci, israelieni, americani sau sârbi, cu toții au cân­tat, au dansat și au ciocnit un pahar de bere, în răcoarea muntelui. Totuși, la sfârșit, punctele au con­tat, și România a câștigat - nu doar admirația străinilor pentru peisajele fabuloase, dar și ma­joritatea categoriilor de tir cu arc tradițional - opt me­dalii de aur, unsprezece de argint și șapte de bronz! La sfârșitul competiției, am stat de vorbă cu câțiva dintre participanți, pentru a afla direct de la sursă cum a fost.


Sagi Bialik - Israel
"România este fantastică! Cea mai frumoasă țară din Europa"


- Cum ați aflat de acest concurs și de ce v-ați hotărât să veniți până aici?

- Echipa mea din Israel a participat la acest concurs și anul trecut și le-a plăcut foarte mult și mi-au povestit atâtea lucruri frumoase, spunân­du-mi că este o experiență care pur și simplu îți îmbogățește viața, încât am zis că neapărat trebuie să vin și eu anul acesta.

- Sunteți deci pentru prima oară în România. Care este prima impresie?

- România este fantastică! Am călătorit în aproape toate țările din Europa și cred că România este de departe cea mai frumoasă țară din Europa! Și când spun asta, nu mă refer doar la natura fan­tastică pe care o aveți, dar și la spațiile extraor­dinare, la felul în care satele sunt risipite pe dealuri, la oamenii de aici. Nu am ce să spun decât că Mun­ții Carpați mi se par o minunăție și sper ca anul viitor să vin împreună cu soția mea. Asemenea frumuseți descoperite nu le poți păstra doar pentru tine, trebuie împărtășite.

- Cum vi s-a părut concursul?

- Concursul de aici a fost destul de dificil, e adevărat că mi-ar fi plăcut să fie mai ușor... Ca să mergi două zile prin munte, cu tot echipamentul după tine, ai nevoie de condiție fizică și eu, după cum vedeți, ar trebui să mai slăbesc... haha! Dar m-am bucurat să cunosc aici oameni foarte spe­ciali, ve­niți din alte culturi. A fost o plăcere să merg prin aceste păduri de o sălbăticie și o frumusețe surprinzătoare. Concursul în sine... sigur că atunci când nimerești ținta ai senzația succesului și este ceva ce mi-ar plăcea să mai fac din nou.


Chris Harper - CIPRU
"Mi-a plăcut concursul, în acești munți extraordinari"


- Din Cipru până în Munții Șureanu e o cale destul de lungă. A meritat efortul de a veni până aici?

- Categoric, da! Au fost niște zile minunate! sunt pentru a doua oară în România și am revenit pentru că mi-au plăcut foarte mult românii și țara dumneavoastră. Dacă ar fi să spun ce mi-a plăcut mai mult ar trebui să aleg între natură și com­pe­tiție. Dar cred că cel mai bine ar fi să spun că mi-a plăcut concursul, în acești munți extraordinari. Iar oamenii interesanți pe care i-am cunoscut aici, în aceste două zile, m-au îmbogățit foarte mult și m-am bucurat că aici toată lumea vorbește en­gle­ză, mai ales că eu, cel puțin deocam­da­tă, nu vor­besc limba română. Sper să fiu aici și anul viitor.


 Michael Schlack - AUSTRIA
"Acest turneu îmi merge la inimă"


- După succesul ediției de anul trecut, iată, este pentru a doua oară când câștigi la categoria ta acest con­curs. Cum ți s-a părut ediția de anul acesta?

- În primul rând, succesul meu se datorează în bună măsură acestui loc foarte special și a oa­me­nilor care vin aici. Mă inspiră, se creează o at­mos­feră care mă face să mă simt foarte bi­ne și mă motivează. Acest turneu, pur și simplu, îmi merge la inimă! Particip la multe competiții în Europa, dar Ro­mânia este o țară foarte specială, cu oameni calzi și sentimentali, și asta face ca acest turneu să fie ceva deo­se­bit, să aibă un aer aparte, pe care nu îl întâlnești în nicio altă competiție din Europa. Îmi place foarte, foarte mult și nici nu știu cum să descriu mai bine bucuria de a fi aici și de a câștiga acest premiu. Cu siguranță voi reveni anul viitor. Cred că niciun arcaș care își iubește pasiunea și iubește natura nu ar trebui să lipsească de la o asemenea competiție.

- Ai obținut cele mai multe puncte din acest concurs. Care este secretul performanței tale?

- Eu am o meserie obișnuită și arcul este doar un hobby, dar este un hobby pentru care trăiesc, pentru că îmi aduce multe bucurii. Și cred că asta ar trebui să se întâmple când ai o pasiune - să te bucuri și să fii fericit cu ceea ce faci, din toată inima. Când îți pui tot sufletul în ceea ce faci, performanța vine de la sine. Asta este explicația punctelor obținute de mine aici, pentru că altfel, mă antrenez o dată, de două ori pe săptă­mână, ie­șind cu prietenii. Dar fac cu maximă plăcere ceea ce fac și cred că ăsta este secretul fericirii.


Henry Bodnik - organizator
"A fost o sărbătoare a prieteniei și mă bucur enorm!"

- Domnule Henry, ați organizat acest concurs pentru a doua oară, și ceea ce anul trecut părea o ieșire la munte a arcașilor, anul acesta pare un adevărat fenomen. V-ați așteptat la un asemenea succes?

- Este de necrezut, chiar și pentru mine, ceea ce se întâmplă aici! Au venit peste 200 de arcași din întreaga lume, zece țări diferite. Avem aici ar­cași, nu doar din România, dar și din America, Ger­mania, Cipru sau Un­garia. Pentru mine a fost o mare emoție să văd toți acești arcași veniți din atâ­tea țări și cu religii sau cul­turi atât de diferite, uniți în­tr-o mare prietenie. Anul acesta, practic, a fost mai mult decât o întâlnire a ar­cașilor din lume, a fost o săr­bătoare a prieteniei și mă bucur enorm!

- Dvs. organizați astfel de competiții și în alte țări din Europa. Ce o face pe aceasta, din Ro­mâ­nia, să fie specială?

- În primul rând, vorbim de aceste peisaje incredi­bi­le din Munții Carpați. Nu­me­le acestui loc în munții Șureanu - Poarta Raiului, este cât se poate de exact, suntem chiar la porțile Raiului, dacă ne uităm la frumusețea din jurul nostru. Apoi, este felul de a fi al românilor, care creează o at­mos­feră mult mai caldă, mai emoțională, ce te atin­ge direct în inimă. Asta nu se întâmplă la alte com­pe­tiții din Europa, unde oa­me­nii vin și se concen­trea­ză strict pe performanță și pe câte puncte obțin. În România este mai mult decât o competiție de tras cu arcul - bem împreună un pahar, cântăm împreu­nă, ne împrietenim mai ușor. Deschiderea sufle­teas­că a oamenilor și natura fantastică fac aceast concurs să fie special.

- Împreună cu echipa "Bearpaw România", ați făcut niște eforturi considerabile ca să orga­nizați acest concurs și ca totul să iasă perfect - de la ținte cărate până în vârf de munte și până la medalii și trofee. O întrebare firească este de ce...

- Este o lege universală, pe care eu o am și în viața mea și în afacerile mele: dacă dăruiești, vei primi înapoi. Eu cred că am destul în viața mea, așa că am decis să dau din ceea ce am în această com­­petiție și să dăruiesc toate aceste pre­mii arca­șilor. Este și felul prin care "Bearpaw Ro­mânia" și "Bodnik Bows" spun un ma­re mulțumesc oa­me­nilor care au cre­zut în ceea ce facem noi și în ideile noas­tre.