Picioarele, în timpul verii

Gilda Fildan
- Soarele pârjolește, abia mai suflăm de căldură. A revenit în forță sezonul rochiilor, fustelor și pantalonilor scurți. Unde să-ți mai ascunzi picioarele umflate și grele? Toate femeile și-ar dori glezne subțiri și pulpe de gazelă, numai că temperaturile ridicate dilată vasele de sânge la maximum. Ce-i de făcut? -

Venele noastre muncesc din greu, zi și noapte. Căci sângele care pleacă de la inimă prin artere, pentru a se răspândi apoi în tot corpul, trebuie trimis înapoi, ca să fie curățat și oxigenat, iar aceasta este misiunea lor. Grea misiune, mai ales pentru venele picioarelor, cărora li se cere să asigure un flux sangvin ascen­dent, lucrând împotriva gravitației - cu ajutorul musculaturii picioarelor și al valvelor venoase. Acestea sunt un fel de clapete formate din țesut epitelial, cărora le revine rolul important de a di­recționa circulația sângelui într-un singur sens, îm­piedicând coborârea sa din nou către extremități. Ceea ce se în­tâmplă atunci când, dintr-un mo­tiv sau altul, valvele devin inca­pabile să-și facă datoria. Dacă ele nu mai funcționează corespun­ză­tor, nu se închid decât incomplet sau chiar deloc, sângele și li­chidul din spațiile intercelulare ale țesuturilor încep să se acu­mu­leze la nivelul membrelor inferi­oare. În acest moment, avem de-a face cu insuficiența venoasă - o afecțiune de care suferă zeci de milioane de oameni, de pe toate meridianele.
Simptomele se manifestă mai pregnant în perioada de primă­vară-vară. Când ajung să-și odih­nească picioarele, la sfârșitul unei zile calde, bolnavii se confruntă cu un disconfort maxim: edeme la glezne, labele picioarelor umflate, la fel și gambele, dureri, uneori amorțeală, alteori senzații de înțepături sau mâncă­rime. Pielea din zona gleznelor își schimbă culoarea și poate căpăta un aspect solzos, în cele din urmă vor apărea și ulcerații. Femeile sunt mai expuse la asemenea suferințe, deoarece ele au în general un țesut conjunctiv mai slab decât cel al bărbaților. Pe lângă sex, implacabila uzură a vârstei și ereditate (care pare să aibă un cuvânt greu de spus, după cum au constatat specialiștii), există încă numeroși alți factori de risc ce pot contribui la declanșarea bolii. Printre aceștia se numără: lipsa de mișcare, statul îndelung în picioare sau pe scaun, obiceiul de a purta haine strâmte care îngreunează circulația sângelui, hipertensiunea, obezitatea, chiar și înăl­țimea persoanei respective (oamenii scunzi fiind avantajați), sarcinile, efortul fizic exagerat, activita­tea într-un mediu cu temperaturi ridicate, trauma­tis­mele, fumatul - și ne oprim deocamdată aici.
Tratamentele urmăresc restabilirea rezistenței peretelui venos și, în același timp, fortificarea mus­culaturii, care trebuie să susțină vasele de sânge, nepermițându-le să se dilate anormal. Se prescriu, așadar, tonice venoase, administrate intern ori sub formă de unguente. De un real folos sunt și ciorapii compresivi, care trebuie însă aleși cu consultarea medicului specialist. Dintre metodele chirurgicale moderne, ar fi de preferat, înaintea tuturor, inter­venția cu laser - precisă și minim-invazivă (dar, din păcate, costisitoare). Nu lipsesc din ofertă nici produsele pe bază de ingrediente naturale, ca de pildă suplimentul Vein Defense (de la Secom), Arte­cardiven Forte (Homeogenezis) sau Oleum Varius (Melidava).
Neglijarea insuficienței venoase constituie o mare imprudență deoarece, netratată, ea evoluează treptat către forme mai grave. Cea dintâi va fi cu­peroza - ceea ce numim în limbaj uzual "vase sparte": desenul fin de vinișoare colorate, de pe pielea coapselor, întins, ulterior, și pe gambe. Multe femei consideră aceasta un simplu inconvenient estetic, însă atunci când rețeaua de vinișoare se îndesește pe o anumită porțiune a piciorului, ea începe să provoace dureri. Dacă nu mai devreme, măcar în acest moment, persoana în cauză ar trebui să solicite o consultație la un medic flebolog, care va realiza o investigare amă­nunțită a stării venelor, prin in­termediul ecografiei Doppler. Căci (aparent) inofensiva cupe­roză reprezintă, în realitate, o eta­pă premergătoare varicelor.
Slăbirea peretelui venos și funcționarea deficitară a valvelor permit deplasarea fluxului sang­vin în sens invers. Este vorba de așa-numitul "reflux venos": în­tors din drumul său firesc spre inimă, sângele revine în mem­bre­le inferioare și mărește presiunea în interiorul venelor, care se lăr­gesc, se îngroașă, devin proeminente și urmează un traseu sinuos de-a lungul gambei. Așa iau naștere varicele. În faza lor incipientă, se poate recomanda un tratament medicamentos. În schimb, dacă stadiul este mai avansat, medicul se va orienta către alte opțiuni: scleroterapia (injectarea de substanțe sclerozante) sau una din variantele chirurgicale posibile: flebectomia, strippingul venos, fotocoa­gularea laser.
Întrucât în venele varicoase sângele nu poate circula decât lent, există pericolul formării de cheaguri (trombi), care în anumite situații provoacă inflamarea venei. Trom­bo­flebita este o compli­ca­ție a varicelor, care tre­buie tratată cât mai cu­rând, fiindcă ea progre­sează, putând duce în final la tromboză, o boală într-adevăr periculoasă, prin faptul că trombii a­me­nință să migreze în zone de însemnătate vi­tală, cum sunt plămânii, inima sau creierul, pu­nând în pericol chiar viața pa­cientului. Este necesar ca trata­mentul să fie inițiat de urgență, eventual în condiții de spitalizare. Pa­cientului i se vor administra rapid anticoagulante, pentru a stopa procesul formării de cheaguri.

Ajutor pentru picioare

Nu priviți problemele venelor ca pe un destin implacabil. Aplicând sfaturile de mai jos, le veți preveni sau veți avea posibilitatea de a împiedica o insuficiență venoasă deja instalată să evolueze în continuare.

Apa, întotdeauna indispensabilă
Mai ales în lunile de primăvară și vară, apa rece constituie o adevărată binefacere pentru vene. Plimbați dușul rece pe picioare, cel mai bine dimi­neața și seara. Aceasta va face ca pereții vaselor de sânge să se contracte, sporindu-și rezistența și elas­ticitatea. Și nu uitați să beți suficientă apă, mi­nimum doi litri pe zi, pentru a menține fluiditatea sângelui.

Extractele vegetale
Compușii naturali din extractele de castan sălbatic protejează din interior pereții venelor îm­potriva unor substanțe cu acțiune inflamatoare, conținute în sânge. Îmbunătățirea circulației ve­noase face ca edemele și acumulările de lichid în țesuturi să se retragă. Un alt efect pozitiv este redu­cerea inflamațiilor.

Cantitatea necesară de fibre
Se găsesc, de exemplu, în leguminoase (fasole sau linte) și stimulează digestia. Un intestin care își evacuează corespunzător conținutul nu exercită o presiune atât de mare asupra vaselor de sânge din membrele inferioare.

Poziția corectă
Cu toate că mulți dintre noi ne-am făcut acest obicei, dezvățați-vă să stați mereu picior peste pi­cior. Căci astfel vă presați venele și le împiedicați să funcționeze normal. Este de preferat să țineți ambele tălpi pe podea, una lângă cealaltă. Iar coap­sa ar trebui să formeze cu gamba un unghi drept.

Picioarele sus
Pentru ca venele să fie mai puțin solicitate, țineți cât mai des picioarele sprijinite la o oarecare înălțime. În acest mod veți ajuta sângele să curgă mai ușor spre inimă.

Pantofii potriviți
Pantofii cu tocuri înalte aduc o notă de feminitate și eleganță dar, pe de altă par­te, blochează mișcarea naturală de rulare a tălpii în timpul mer­sului. Ea este importantă, fiindcă susține acti­vitatea mus­culară de pompare a sân­gelui din vene, respectiv de asigu­ra­re a unui flux sangvin sănătos de la extremități că­tre inimă. De aceea, este mai bine să pur­tați pantofi fără toc și, ori de câte ori aveți oca­zia, să mer­geți desculțe.