Venele noastre muncesc din greu, zi și noapte. Căci sângele care pleacă de la inimă prin artere, pentru a se răspândi apoi în tot corpul, trebuie trimis înapoi, ca să fie curățat și oxigenat, iar aceasta este misiunea lor. Grea misiune, mai ales pentru venele picioarelor, cărora li se cere să asigure un flux sangvin ascendent, lucrând împotriva gravitației - cu ajutorul musculaturii picioarelor și al valvelor venoase. Acestea sunt un fel de clapete formate din țesut epitelial, cărora le revine rolul important de a direcționa circulația sângelui într-un singur sens, împiedicând coborârea sa din nou către extremități. Ceea ce se întâmplă atunci când, dintr-un motiv sau altul, valvele devin incapabile să-și facă datoria. Dacă ele nu mai funcționează corespunzător, nu se închid decât incomplet sau chiar deloc, sângele și lichidul din spațiile intercelulare ale țesuturilor încep să se acumuleze la nivelul membrelor inferioare. În acest moment, avem de-a face cu insuficiența venoasă - o afecțiune de care suferă zeci de milioane de oameni, de pe toate meridianele.
Simptomele se manifestă mai pregnant în perioada de primăvară-vară. Când ajung să-și odihnească picioarele, la sfârșitul unei zile calde, bolnavii se confruntă cu un disconfort maxim: edeme la glezne, labele picioarelor umflate, la fel și gambele, dureri, uneori amorțeală, alteori senzații de înțepături sau mâncărime. Pielea din zona gleznelor își schimbă culoarea și poate căpăta un aspect solzos, în cele din urmă vor apărea și ulcerații. Femeile sunt mai expuse la asemenea suferințe, deoarece ele au în general un țesut conjunctiv mai slab decât cel al bărbaților. Pe lângă sex, implacabila uzură a vârstei și ereditate (care pare să aibă un cuvânt greu de spus, după cum au constatat specialiștii), există încă numeroși alți factori de risc ce pot contribui la declanșarea bolii. Printre aceștia se numără: lipsa de mișcare, statul îndelung în picioare sau pe scaun, obiceiul de a purta haine strâmte care îngreunează circulația sângelui, hipertensiunea, obezitatea, chiar și înălțimea persoanei respective (oamenii scunzi fiind avantajați), sarcinile, efortul fizic exagerat, activitatea într-un mediu cu temperaturi ridicate, traumatismele, fumatul - și ne oprim deocamdată aici.
Tratamentele urmăresc restabilirea rezistenței peretelui venos și, în același timp, fortificarea musculaturii, care trebuie să susțină vasele de sânge, nepermițându-le să se dilate anormal. Se prescriu, așadar, tonice venoase, administrate intern ori sub formă de unguente. De un real folos sunt și ciorapii compresivi, care trebuie însă aleși cu consultarea medicului specialist. Dintre metodele chirurgicale moderne, ar fi de preferat, înaintea tuturor, intervenția cu laser - precisă și minim-invazivă (dar, din păcate, costisitoare). Nu lipsesc din ofertă nici produsele pe bază de ingrediente naturale, ca de pildă suplimentul Vein Defense (de la Secom), Artecardiven Forte (Homeogenezis) sau Oleum Varius (Melidava).
Neglijarea insuficienței venoase constituie o mare imprudență deoarece, netratată, ea evoluează treptat către forme mai grave. Cea dintâi va fi cuperoza - ceea ce numim în limbaj uzual "vase sparte": desenul fin de vinișoare colorate, de pe pielea coapselor, întins, ulterior, și pe gambe. Multe femei consideră aceasta un simplu inconvenient estetic, însă atunci când rețeaua de vinișoare se îndesește pe o anumită porțiune a piciorului, ea începe să provoace dureri. Dacă nu mai devreme, măcar în acest moment, persoana în cauză ar trebui să solicite o consultație la un medic flebolog, care va realiza o investigare amănunțită a stării venelor, prin intermediul ecografiei Doppler. Căci (aparent) inofensiva cuperoză reprezintă, în realitate, o etapă premergătoare varicelor.
Slăbirea peretelui venos și funcționarea deficitară a valvelor permit deplasarea fluxului sangvin în sens invers. Este vorba de așa-numitul "reflux venos": întors din drumul său firesc spre inimă, sângele revine în membrele inferioare și mărește presiunea în interiorul venelor, care se lărgesc, se îngroașă, devin proeminente și urmează un traseu sinuos de-a lungul gambei. Așa iau naștere varicele. În faza lor incipientă, se poate recomanda un tratament medicamentos. În schimb, dacă stadiul este mai avansat, medicul se va orienta către alte opțiuni: scleroterapia (injectarea de substanțe sclerozante) sau una din variantele chirurgicale posibile: flebectomia, strippingul venos, fotocoagularea laser.
Întrucât în venele varicoase sângele nu poate circula decât lent, există pericolul formării de cheaguri (trombi), care în anumite situații provoacă inflamarea venei. Tromboflebita este o complicație a varicelor, care trebuie tratată cât mai curând, fiindcă ea progresează, putând duce în final la tromboză, o boală într-adevăr periculoasă, prin faptul că trombii amenință să migreze în zone de însemnătate vitală, cum sunt plămânii, inima sau creierul, punând în pericol chiar viața pacientului. Este necesar ca tratamentul să fie inițiat de urgență, eventual în condiții de spitalizare. Pacientului i se vor administra rapid anticoagulante, pentru a stopa procesul formării de cheaguri.
Ajutor pentru picioare
Nu priviți problemele venelor ca pe un destin implacabil. Aplicând sfaturile de mai jos, le veți preveni sau veți avea posibilitatea de a împiedica o insuficiență venoasă deja instalată să evolueze în continuare.
Apa, întotdeauna indispensabilă
Mai ales în lunile de primăvară și vară, apa rece constituie o adevărată binefacere pentru vene. Plimbați dușul rece pe picioare, cel mai bine dimineața și seara. Aceasta va face ca pereții vaselor de sânge să se contracte, sporindu-și rezistența și elasticitatea. Și nu uitați să beți suficientă apă, minimum doi litri pe zi, pentru a menține fluiditatea sângelui.
Extractele vegetale
Compușii naturali din extractele de castan sălbatic protejează din interior pereții venelor împotriva unor substanțe cu acțiune inflamatoare, conținute în sânge. Îmbunătățirea circulației venoase face ca edemele și acumulările de lichid în țesuturi să se retragă. Un alt efect pozitiv este reducerea inflamațiilor.
Cantitatea necesară de fibre
Se găsesc, de exemplu, în leguminoase (fasole sau linte) și stimulează digestia. Un intestin care își evacuează corespunzător conținutul nu exercită o presiune atât de mare asupra vaselor de sânge din membrele inferioare.
Poziția corectă
Cu toate că mulți dintre noi ne-am făcut acest obicei, dezvățați-vă să stați mereu picior peste picior. Căci astfel vă presați venele și le împiedicați să funcționeze normal. Este de preferat să țineți ambele tălpi pe podea, una lângă cealaltă. Iar coapsa ar trebui să formeze cu gamba un unghi drept.
Picioarele sus
Pentru ca venele să fie mai puțin solicitate, țineți cât mai des picioarele sprijinite la o oarecare înălțime. În acest mod veți ajuta sângele să curgă mai ușor spre inimă.
Pantofii potriviți
Pantofii cu tocuri înalte aduc o notă de feminitate și eleganță dar, pe de altă parte, blochează mișcarea naturală de rulare a tălpii în timpul mersului. Ea este importantă, fiindcă susține activitatea musculară de pompare a sângelui din vene, respectiv de asigurare a unui flux sangvin sănătos de la extremități către inimă. De aceea, este mai bine să purtați pantofi fără toc și, ori de câte ori aveți ocazia, să mergeți desculțe.