Se tratează în primul rând cu multe lichide. În 24 de ore după apariția insolației este bine să se bea 3 litri de lichide. Medicina naturistă recomandă ca remediu sucul de mere în care s-a adăugat miere (1 linguriță la pahar) și sare de bucătărie (1 vârf de cuțit la pahar). La fiecare pahar de suc de mere astfel îmbogățit se bea și un pahar de apă minerală cu conținut ridicat de magneziu (Vâlcele, Biborțeni, Zizin) în care se pune o linguriță cu bicarbonat de sodiu. Aceste două remedii lichide asigură nu doar hidratarea organismului, ci și refacerea echilibrului electrolitic, extrem de necesar după ce s-a stat la soare. Pentru reducerea senzațiilor neplăcute (dureri de cap, frisoane, amețeală) se recomandă și o cană de ceai de măghiran și chimen, amestecate în proporții egale.
Toxiinfecție alimentară - primul și cel mai eficient adjuvant natural care se administrează este ceaiul de sunătoare. Se prepară din 6 lingurițe cu plantă uscată, care se fierb într-un litru de apă vreme de 2 minute și apoi se lasă să se răcească la temperatura camerei. Primul litru se bea amestecat cu 4 lingurițe cu sare și are ca efect declanșarea unor puternice accese de vomă, extrem de necesare pentru evacuarea eventualelor resturi de hrană alterată. Următorul litru de ceai de sunătoare se bea doar la 6-12 ore după declanșarea diareei, care în primă fază are efect benefic, evacuând din organism toate materiile toxice. Administrat după această evacuare, ceaiul de sunătoare, datorită taninurilor pe care le conține, anihilează bacteriile rămase în intestin și oprește diareea.
Transpirație excesivă - se bea zilnic un litru de ceai din următoarea combinație: salvie (3 lingurițe), mentă (1 linguriță) și ceai negru (1 linguriță). Are efecte antisudorifice, reducând cantitatea de transpirație, și detoxifiante, eliminând în bună măsură mirosurile neplăcute ale transpirației. Pentru armonizarea activității glandelor endocrine care reglează procesul transpirației în corp, a suprarenalelor în special, se administrează zilnic macerat glicerinat de muguri de zmeur (se găsește în farmacii), câte 100 de picături pe zi.
Varice - apar și se agravează cel mai adesea vara, la căldură. Se previn și se combat cu dușuri reci, pe gambe și pulpe, făcute dimineața și după-amiaza, când ajungeți acasă. În zilele calde, se beau minimum doi litri de apă pe zi și, în plus, se consumă la fiecare masă fructe și o salată de crudități. Astfel, tranzitul intestinal este accelerat și este împiedicată apariția constipației, iar mineralele și vitaminele din legume și fructe vor întări vasele de sânge.
Infecții pe piele - cel mai la îndemână remediu este tinctura de propolis. Se aplică pe piele nu cu ajutorul unui tampon de vată, ci prin picurarea directă pe zona afectată, așa încât aceasta să fie scăldată în tinctură, care va ajunge astfel să acționeze în profunzimea țesutului. Vara, rănile, zgârieturile, rosăturile ori împunsăturile se infectează foarte ușor. Folosiți din timp această tinctură, care vă va feri de multe complicații neplăcute.
Înțepături de albină și de viespe - prima măsură este extragerea - dacă mai este cazul - acului din piele. Apoi se aplică pe zona afectată o frunză de pătlagină strivită sau, dacă avem la îndemână, o compresă cu tinctură de mușețel. Se beau multe lichide, în special ceai de mușețel, care are efect antihistaminic, antiinflamator general, calmant. Intern, se iau 6 lingurițe cu pulbere de măceșe, deoarece sunt foarte bogate în vitamina C și diminuează acțiunea negativă a veninului. Dacă sunteți puternic alergic la veninul de albină și/ sau ați fost înțepat în zona limbii, gâtului, ochilor, este necesar să ajungeți de urgență la o unitate medicală specializată, pentru a beneficia de un tratament care să vă ajute să evitați complicațiile grave, mortale chiar, ce se pot ivi de la o înțepătură aparent banală.
Diaree - este o problemă care apare frecvent vara, din cauza calității apei, a alterării rapide a alimentelor, a spălării insuficiente a fructelor și a legumelor, înainte de a fi consumate. Se tratează rapid și eficient cu infuzie combinată de iarbă de coada-racului (Potentilla anserina): 4-6 lingurițe cu plantă mărunțită se pun în jumătate de litru de apă călduță și se lasă să stea vreme de opt ore, după care se filtrează; maceratul se lasă deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opărește cu încă jumătate de litru de apă clocotită și se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei; se filtrează infuzia astfel obținută și se combină cu maceratul pus deoparte anterior, obținându-se aproximativ un litru de preparat. De regulă, acest remediu se bea pe stomacul gol, câte un litru pe zi, în cure de 2-6 zile.
Sensibilitate excesivă la căldură - persoanele care se simt toropite, astenice, care au o capacitate foarte redusă de efort și de concentrare în timpul zilelor caniculare, ar trebui să încerce următorul remediu: în jumătate de litru de apă se pun de seara la macerat: 2 lingurițe cu mentă, 2 cu semințe de chimen, 1 cu lavandă și 1 cu ceai verde. Se lasă acest amestec la temperatura camerei să macereze până dimineața, când se filtrează. Maceratul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă se opărește cu încă o jumătate de litru de apă clocotită și se lasă să se răcească, după care se strecoară. Se combină cele două extracte, obținându-se aproximativ un litru de infuzie combinată, care se consumă pe parcursul zilei. Acest remediu are darul de a reface echilibrul hidric al organismului, conferă o senzație foarte plăcută de răcorire și de tonus psihic, reglează ritmul cardiac și presiunea sanguină în timpul zilelor călduroase.
Palpitații (aritmie) - florile de păducel regularizează ritmul cardiac și, de asemenea, îl și încetinesc în mod natural, fiind un bun ajutor și în caz de tahicardie. Cele mai bune rezultate se obțin prin administrarea unei combinații în proporții egale de tinctură de flori de păducel și de iarbă de talpa-gâștei (Leonorus cardiaca). Din acest amestec se ia câte o linguriță la orele 6, 12, 18 și 22. Se face tratament de câte 3 luni, urmate de 10 zile de pauză, după care se reia.
Gripa... de vară - este o problemă necunoscută până acum un deceniu-două și care a apărut odată cu aglomerările de populație în zonele de vacanță, aglomerări care favorizează apariția unor adevărate epidemii de viroză. Pentru a vă feri de această problemă, faceți cure de imunostimulare cu tinctură de echinacea (3 lingurițe pe zi), consumați mult usturoi și ceapă verde (au efecte antiinfecțioase directe), evitați lipsa de somn și expunerea prelungită la soare (scad dramatic imunitatea). Dacă răceala a apărut deja, beți ceaiuri fierbinți de măghiran, luați pulbere de măceșe, pentru efecte vitaminizante, și tinctură de propolis (50 de picături de patru ori pe zi).