Chinurile verii au leac!

Ilie Tudor
Insolație

Se tratează în pri­mul rând cu mul­te li­chide. În 24 de ore după apariția in­solației este bine să se bea 3 litri de li­chide. Me­dicina na­turis­tă reco­mandă ca remediu sucul de mere în care s-a adăugat miere (1 lin­guriță la pahar) și sare de bu­că­tărie (1 vârf de cu­țit la pa­har). La fiecare pa­har de suc de mere ast­fel îm­bogățit se bea și un pahar de apă minerală cu conținut ridicat de magneziu (Vâlcele, Biborțeni, Zi­zin) în care se pune o linguriță cu bicarbonat de sodiu. Aceste două remedii lichide asigură nu doar hidratarea organismului, ci și re­fa­cerea echi­librului electro­litic, ex­trem de necesar după ce s-a stat la soare. Pentru reduce­rea sen­zațiilor neplă­cute (dureri de cap, frisoane, ame­țeală) se re­co­mandă și o cană de ceai de mă­ghiran și chimen, a­mestecate în proporții egale.

Toxiinfecție alimenta­ră - primul și cel mai efi­cient adjuvant natural care se ad­mi­nistrează este ceaiul de sună­toare. Se prepară din 6 lingurițe cu plantă uscată, care se fierb într-un litru de apă vre­me de 2 minute și apoi se lasă să se ră­cească la temperatura ca­merei. Pri­mul litru se bea amestecat cu 4 lingurițe cu sare și are ca efect declanșarea unor puter­nice ac­cese de vomă, extrem de nece­sare pentru eva­cua­rea eventualelor res­turi de hra­nă alterată. Urmă­torul litru de ceai de sunătoare se bea doar la 6-12 ore după declan­șarea diareei, care în primă fază are efect benefic, evacuând din organism toate mate­riile toxice. Administrat după această eva­cua­re, ceaiul de sunătoare, dato­rită taninurilor pe care le con­ține, anihilează bacte­riile rămase în intestin și oprește diareea.

Transpirație excesivă - se bea zilnic un litru de ceai din următoarea combinație: salvie (3 lingurițe), mentă (1 lin­gu­riță) și ceai ne­gru (1 linguriță). Are efecte antisu­do­rifice, redu­când can­titatea de transpi­rație, și deto­xifiante, elimi­nând în bună mă­su­ră mirosurile neplă­cu­te ale trans­pi­ra­ției. Pentru ar­moni­za­rea activi­tății glan­delor endo­crine care re­glează proce­sul trans­pira­ției în corp, a supra­re­na­le­lor în special, se admi­nistrează zil­nic macerat gli­cerinat de mu­guri de zmeur (se găsește în far­macii), câte 100 de picături pe zi.

Varice - apar și se agra­vează cel mai adesea vara, la căldură. Se pre­vin și se combat cu du­șuri reci, pe gambe și pulpe, fă­cute di­mi­neața și după-amiaza, când ajun­­geți acasă. În zilele calde, se beau minimum doi litri de apă pe zi și, în plus, se con­sumă la fie­care masă fructe și o salată de cru­dități. Astfel, tran­zi­tul intes­ti­nal este accelerat și este îm­pie­dicată apariția consti­pa­ției, iar mi­neralele și vita­mi­nele din legu­me și fructe vor în­tări vasele de sânge.

Infecții pe piele - cel mai la în­demână remediu este tinctura de propolis. Se apli­că pe piele nu cu ajutorul unui tampon de vată, ci prin picurarea di­rectă pe zona afec­tată, așa încât aceasta să fie scăl­dată în tinc­tură, care va ajunge ast­fel să acțio­neze în profunzimea țesu­tu­lui. Vara, rănile, zgârieturile, ro­să­­turile ori îm­pun­săturile se in­fec­tează foarte ușor. Fo­losiți din timp această tinctură, care vă va feri de multe compli­cații neplă­cute.

Înțepături de albină și de viespe - prima mă­su­ră este extragerea - dacă mai este cazul - acului din piele. Apoi se aplică pe zona afectată o frunză de pătlagină strivită sau, dacă avem la îndemână, o com­presă cu tinctură de mușețel. Se beau mul­te lichide, în special ceai de mușe­țel, care are efect antihis­ta­minic, antiinflamator general, cal­mant. Intern, se iau 6 lin­gurițe cu pul­bere de mă­ceșe, deoa­rece sunt foar­te bogate în vitamina C și dimi­nuează ac­țiunea negativă a veninului. Dacă sunteți puter­nic aler­gic la veninul de albină și/ sau ați fost înțepat în zona limbii, gâtului, ochilor, este necesar să ajungeți de urgență la o unitate medicală spe­cia­lizată, pentru a be­neficia de un tra­ta­ment care să vă ajute să evi­tați complicațiile grave, mortale chiar, ce se pot ivi de la o înțepătură aparent ba­nală.

Diaree - este o pro­ble­mă care apare frecvent vara, din cauza calității apei, a alterării rapide a alimentelor, a spă­­lării insufi­ciente a fructelor și a legumelor, înainte de a fi con­su­mate. Se tra­tează rapid și efi­cient cu infu­zie combi­nată de iarbă de coada-racului (Po­­ten­tilla anse­ri­na): 4-6 lingurițe cu plantă mărun­țită se pun în jumătate de litru de apă căl­duță și se lasă să stea vreme de opt ore, după care se fil­trează; mace­ra­tul se lasă deo­par­te, iar planta rămasă după fil­tra­re se opărește cu încă ju­mă­tate de litru de apă clocotită și se lasă să se răcească până ajunge la tem­peratura ca­me­rei; se filtrează infuzia astfel ob­ți­nută și se com­bină cu ma­ce­ratul pus deo­parte anterior, ob­ți­nân­du-se aproxi­ma­tiv un litru de preparat. De re­gulă, acest reme­diu se bea pe sto­macul gol, câte un litru pe zi, în cure de 2-6 zile.

Sensibilitate excesi­vă la căldură - per­soa­­nele care se simt toropite, astenice, care au o capacitate foar­­te redusă de efort și de con­centrare în timpul zilelor ca­nicu­lare, ar trebui să încerce urmă­torul re­mediu: în jumătate de litru de apă se pun de seara la macerat: 2 lingurițe cu mentă, 2 cu semințe de chimen, 1 cu la­vandă și 1 cu ceai verde. Se lasă acest amestec la temperatura ca­merei să mace­reze până di­mi­neața, când se filtrează. Mace­ra­tul obținut se pune deoparte, iar planta ră­ma­să se opă­rește cu încă o ju­mătate de litru de apă cloco­tită și se lasă să se răcească, după care se stre­coară. Se com­bină cele două extracte, obți­nân­du-se apro­xi­mativ un litru de infuzie com­­binată, ca­re se consumă pe par­cursul zilei. Acest remediu are da­rul de a reface echilibrul hidric al orga­nis­mu­lui, conferă o senza­ție foarte plăcută de răco­rire și de tonus psihic, reglează rit­mul car­diac și pre­siunea san­guină în tim­pul zilelor căldu­roase.

Palpitații (aritmie) - florile de păducel regu­la­rizează ritmul car­diac și, de ase­menea, îl și încetinesc în mod na­tural, fiind un bun aju­­tor și în caz de ta­hicardie. Cele mai bu­ne re­zultate se ob­țin prin ad­mi­nistra­rea unei com­bi­nații în pro­porții egale de tinc­tură de flori de pă­ducel și de iar­bă de tal­pa-gâș­tei (Le­o­no­rus cardiaca). Din acest ames­tec se ia câte o lin­guriță la orele 6, 12, 18 și 22. Se face tra­tament de câte 3 luni, urmate de 10 zile de pauză, după care se reia.

Gripa... de vară - este o problemă necunoscută până acum un deceniu-două și care a apă­rut odată cu aglome­rările de popu­lație în zonele de vacan­ță, aglo­merări care favo­rizea­ză apariția unor ade­vărate epi­demii de vi­roză. Pentru a vă feri de această pro­blemă, faceți cure de imuno­sti­mu­lare cu tinctură de echi­na­cea (3 lingurițe pe zi), con­sumați mult usturoi și cea­pă verde (au efecte antiin­fec­țioase di­rec­te), evitați lip­sa de somn și expunerea pre­­lungită la soare (scad dra­matic imunitatea). Dacă răceala a apă­rut deja, beți ceaiuri fierbinți de mă­ghi­ran, luați pulbere de mă­ceșe, pentru efecte vitaminizante, și tinctură de propolis (50 de pi­cături de patru ori pe zi).