Puterea rugăciunii

Cititor Formula AS
Maica din vis

Vremuri grele se abătuseră peste români. Ur­gia roșie atinsese țara și, ca multe alte fa­mi­lii, și a noastră era cuprinsă de groază și de prigoană. Tatăl meu, căpi­tan de artilerie, ofițer de elită în ar­mata regală, cu piep­tul acoperit de medalii pentru me­rite deosebite pe front, a fost arestat, iar eu rămă­sesem fără sprijin, mama fără ser­viciu (cu doi bă­trâni care trebuiau sus­ținuți), zbă­tându-se pe la Ra­hova pentru a-și vedea soțul. De­oarece erau valuri de ares­tări printre ofițerii armatei regale, urmate de confis­cări ale bunurilor fa­miliilor acestora, mama a dus cele mai importante lu­cruri din casă (carpete per­sane de mare valoare, hainele tatii, lenjeriile fă­cute pentru zestrea mea, porțelanuri și alte bunuri importante) la o vecină de treabă și bună prietenă, printre puținii oameni care parcă nu fuseseră cu­prinși de valul tră­dării.
Într-o di­mi­nea­ță de pri­mă­vară, în care soa­rele stră­lucea ve­sel, parcă nepă­să­tor la tot ce se în­tâmplă, acea ve­­­cină a venit la noi, aducân­du-ne un văl de pân­­­ză neagră și șor­țuri de dat po­mană, spu­nân­du-le bu­nicilor mei că o să avem ne­voie de ele pentru în­gro­­­pa­rea tată­lui meu, deoarece el va mu­ri în în­chi­soa­re, ca "duș­man al poporu­lui". Cât despre lu­cru­rile date în păstrare, le confis­ca­se, ca pe un drept, pentru ea. Îmi aduc aminte cum am plâns împreună cu bunicii mei, până când a venit mama de la Vă­că­rești, unde fusese trans­ferat tatăl meu (cu toate că nu fusese judecat). I-am po­ves­tit totul cu lux de amă­­­nunte. Supărarea ei a fost devastatoare, deoarece fu­sese trădată de singura per­soană în care mai avu­sese încre­dere în lumea cu­prin­să de haos. Zile în șir nu a mai mân­cat, stând în ca­meră și rugându-se la icoana Sfân­tului Nicolae, pro­tectorul casei, icoană veche de 200 de ani, moș­tenită de la bunica ei, care fusese fată de preot. A pos­tit zile în șir și s-a ru­gat la icoană și la Sfânta Maria, că­reia îi purta nu­mele. În a treia noap­te, ma­ma a visat-o pe Sfânta Maria care o mângâia și a sfătuit-o: "Nu fi su­pă­­ra­tă, copila mea, căci Domnul este de partea ta. În ziua ce va urma, ve­cina ta va fi plecată, iar cheia o va lăsa sub o pia­tră în spatele casei. Nu te teme să îți recu­pe­rezi lucrurile, Domnul a văzut du­rerea ta și S-a în­du­rat. Să faci ce ți-am spus, căci necu­noscute sunt căile Domnu­lui". Dimi­neață, mama ne-a luat pe mine și pe fina mea, în vârstă de 14 ani, și a plecat să facă ceea ce îi spusese Fecioara. Am intrat în curte și am mers în spatele casei. Am găsit cheia exact în locul indicat de Fe­cioară în vis. Mama a luat cheia, a des­chis, a găsit ușor lucrurile date în păs­trare, le-am pus în saci și le-am dus acasă. Acolo, cu toții am plâns de bucurie, dar ne era frică de ce va urma. Au trecut câteva zile, și când vecina a mers în ca­mera în care erau lucru­rile, a văzut că lipseau. A venit cu o falcă în cer și una în pământ, trântind ușa și, transfi­gu­rată de ură, a amenințat-o pe mama că o dă pe mâna mi­liției, fiindcă îi intrase în casă. Când vecina a ame­nințat-o cu miliția, mama - cu un calm desă­vâr­șit - i-a amin­tit că și ea e vino­vată de tăinuire (era o ade­vărată crimă să sprijini familiile prigonite de comu­niști) și dacă își vrea răul, să o denunțe. Apoi i-a returnat pân­za neagră, spu­nându-i: "Cine sapă groa­pa altuia cade el în ea". Dumnezeu îi dăduse putere și curaj.
Acum eu am 70 de ani și deseori mă întâlnesc cu ve­cina despre care v-am scris. Are 93 de ani și a fost pără­sită de toți. Cea care îi dăduse doliul mamei nu a avut parte de nimeni. I-au murit surorile și fratele, copiii au murit la cutremur. Singurul copil în viață i-a vândut casa și acum trăiește din milă, singură, cu dorința de a veni moartea mai repede să o ia, dar aceasta o ocolește, prelungindu-i și mai mult sufe­rința. În ce-o privește pe mama, ea a fost bunică și stră­bunică, iar la 80 de ani a murit înconjurată de iu­birea noastră imensă.

MONICA P. - Giurgiu