Un diplomat uitat - MITILINEU

Dumitru Badita
Multe transformări a suferit zona bucu­reșteană dintre Bd. Magheru și Calea Victoriei, dar, din fericire, au mai su­pra­viețuit mici insule de vechi oraș. Undeva, în preajma Ateneului, se reazimă una de alta clădiri de odinioară, unice prin aspect, unele renovate, al­tele cu tencuiala coșcovită sau mâncată de igrasie, cărora arborii din față le fac un bine, ascunzându-le. Mergând pe strada ce trece prin dreptul lor, e imposibil să nu observi o casă de epocă, situată în apropierea blocului Eva. De aici începea altădată strada Mercur, dar deschiderea Bd. Magheru a tăiat-o în două. I-a fost schimbat și numele, în strada pictor Arthur Verona, încât un bucureștean din secolul XIX nu ar mai recunoaște locul.

"Elegantul Mitilineu"

Cine să fi locuit în casa aceasta splendidă, m-am întrebat deseori? Nu mi-a fost ușor să aflu, până nu mi-a căzut în mână harta cadastrală a ora­șului, din 1911. Acolo scrie negru pe alb că pro­prietatea a aparținut lui M. Mitilineu. Pe locul ve­cin este men­ționată doamna Mitilineu. O familie de pro­prietari de case și terenuri, într-o zonă care îna­­inte de construirea Ateneului, în 1888, era o margine de București, motiv pentru care locuitorii din centrul vechi, de pe Lipscani și Gabroveni, au protestat, susținând că forul de cultură ar fi prea de­parte de casele lor. Cu siguranță, Mihail Mitilineu și-a construit casa după ridicarea Ateneului, cel mai probabil spre sfârșitul secolului XIX. Numele său trimite la o certă orgine grecească. Într-una din celebrele scrisori trimise amicului său Vasile Alec­sandri, scriitorul și boierul român Ion Ghica, evocă un anume Mitilineu, dascăl grec sosit din Fanar, în capitala Valahiei: "...am văzut pe ele­gan­tul Miti­lineu, cu un ochi la făină și cu altul la slă­nină, cu pălăria în forma tingirii, largă în fund de două ori cât diametrul capului și pusă pe o ureche; el, după ce isprăvise pe Niculache și pe Ștefan Golescu, feciorii lui Dinicu Golescu, trecuse la Cre­țulești și la urma urmei se făcuse neguțitor de cior­bă, hră­nind cu o deopotrivă îngrijire, și sto­macul, și spi­ri­tul tinerimii care îi încăpea în mână". Și mai de­parte: "Mintosul Mitilineu, ca insu­lar ce era, cu con­știință despre ale mării, stri­ga cât putea: De eram acolo, (...) așteptam austrul și ardeam toate co­răbiile turcești". De ce insular? Cel mai proba­bil, fiindcă dascălul, reprofilat ca "neguțitor de ciorbă", era originar din insula Miti­lene, nu alta decât antica Lesbos.

Un tânăr ambasador

Bănuiesc că "mintosul Mitilineu" era chiar tatăl lui Mihail Mitilineu, acesta fiind născut în 1836. Școala primară și liceul le-a absolvit la București, apoi a intrat în serviciul Ministerului de Externe, la început ca simplu conțopist. Ambițios, învățând din mers treburile lumii, Mihail a urcat în ierarhia funcționărească a ministerului, punând bazele unei strălucite cariere în diplomația românească. În 1871, a ajuns secretar general al Ministerului de Externe, iar câțiva ani mai târziu, în 1879, a fost numit ambasador la Bruxelles, primul am­basador român în capitala Belgiei. În vremurile acelea, cred că nimeni nu se gândea că Bruxelles va ajunge capitala întregului continent, adică a Uniunii Europene de astăzi. Belgia, un mic regat, reușise să devină o putere maritimă, deținând co­lonii în Africa, dar, în același timp, era o monarhie constituțională și o democrație parlamentară, ase­menea României. Prin urmare, legăturile diplo­matice erau necesare pentru Casa regală a Ro­mâniei. Numirea lui Mihai Mitilineu dovedea că re­gele avea mare încredere în talentul său de diplomat, chiar dacă nu dispunea încă de o vastă ex­periență. Erau timpuri când tinerii erau pro­movați în funcții, pri­meau misiuni, erau chemați să participe la clădirea unui stat nou, intrat pe orbita occidentală.

Pe tot continentul

Cariera lui Miti­li­neu a evoluat sub tu­telă regală, fiind un om de încre­de­re al re­gelui Carol I, ca­re îl menționează de­se­ori în jurnalul său. Pu­tem spu­ne că regele, prin în­sem­nările sale, a con­tri­buit decisiv la me­moria postumă a diplo­matului, o me­mo­rie, din păcate, pre­cară. Mitilineu, deși a avut și urmași direcți an­gajați în activitatea di­plo­ma­tică și politică, nu a in­trat în conștiința pu­blică, a fost uitat, mai ales după instaurarea co­mu­nismului. Cu atât mai prețioase sunt acele scur­te propoziții scrise de mâna regală. Uneori, regele notează sec: "Di­mi­neața, Mitilineu la mi­ne". Alteori, furnizează deta­lii: "Ora 11. Miti­lineu la mine, pentru audiențele mi­niștrilor pleni­po­ten­țiari rus și grec". Iată-l de­junând cu regele la Sina­ia, împreună cu contele Tor­nielli și cu o doam­nă de curte a ducesei de Ge­nova. Regele le-a arătat cas­telul Peleș, au băut ceai, au ascultat muzică, apoi oaspeții s-au întors la Bucu­rești. În 1882, di­plo­­­ma­tul a fost numit ambasador la Belgrad, unde, după cum reiese din notele re­gale, nu s-a bucu­­rat de o bună primire din parte reginei Iugos­laviei: "Mitili­neu vine de la Belgrad, unde este tratat foarte puțin amabil, de către regină, chiar nepo­liticos". Cel mai pro­babil, osti­li­tatea întâmpinată la Belgrad l-a de­ter­minat pe ambasadorul român să ceară reve­nirea la Bruxelles și direc­țiu­nea Lega­țiu­nii din Paris. Regele notează: "A. Ghica mă roagă pentru postul de la Belgrad, de­oarece crede că Mitilineu nu va mai mer­ge acolo". Într-adevăr, diplo­matul nostru nu s-a mai dus la Belgrad. După câțiva ani petrecuți în Occident, a fost numit ambasador la Constantinopol. În "Anua­rul Bucu­reș­tilor" din anul 1894, îl regă­sim menționat cu această titu­la­tură: "Trimis extraor­di­nar și Mi­nis­tru pleni­po­tențiar" în capi­tala Turciei. A fost ulti­ma destinație unde a activat ca ambasador. În 1896, la vârsta de 60 de ani, a demisionat, cel mai pro­babil din cauza problemelor de sănătate.

O familie de diplomați

Diplomatul de ca­rieră a scris câ­teva cărți, cea mai cu­nos­cută fiind "Co­lec­țiune de tra­tatele și con­ven­țiunile Ro­mâ­­niei de la 1368 pâ­nă în zilele noas­tre", car­te publi­cată în 1874 și de­dicată "Mă­riei sa­le, Carol I, domn al Româ­ni­ei, cu cel mai profund res­pect". De­di­ca­ția nu a ră­mas fără e­fect. Carol I l-a re­mar­cat, l-a ți­nut min­te și l-a trimis în Belgia, cu gradul de mi­nis­tru rezident. Mi­­hail Mitilineu a murit în 1903. Potrivit unor in­for­mații obținute din consultarea a­nua­relor Bucu­reș­tilor de la finele sec. al XIX-lea, diplo­matul a avut trei fii, toți aflați la un moment dat în posturi diplo­ma­tice. De pildă, pe Gabriel M. Miti­lineu îl regăsim la ambasada din Sankt Pe­tersburg, pe Carol M. Mitilineu îl descoperim ca diplomat la Paris, iar pe Ion M. Mitilineu, alături de părintele său, la ambasada din Constantinopol. Acesta din urmă a activat și în perioada interbelică în diplo­mație, semnătura sa fiind prezentă pe tratatul în­cheiat cu Franța în 1926, tratat negociat de I. G. Du­ca. Totodată, Ion a fost și președinte al ACR, timp de 22 de ani. Acesta a locuit în casa pă­rintelui său, de pe fosta stradă Mercur nr. 2, dar în perioada interbelică nu-l mai găsim menționat la această adresă. După cel de-al Doilea Război Mon­dial, configurația zonei s-a transformat ireme­dia­bil. Spre Bd. Magheru au fost construite cele două blocuri, numite Adam și Eva, care ascund casele vechi de pe actuala stradă N. Golescu. Din păcate, ni­mic nu semnalează că proprietarul de altădată a fost Mihail Mitilineu, un important diplomat ro­mân din a doua jumătate a sec. al XIX-lea, când Ro­mânia, ca regat, a cunoscut o ascensiune indis­cu­tabilă pe scena internațională. Peste drum func­țio­nează un restaurant căutat de turiștii străini. Prin­tre ei sunt cu siguranță belgieni, olandezi, fran­cezi, sârbi și turci, orginari, așadar, din țările unde Mi­tilineu a activat ca diplomat. Ar fi poate intere­sant să afle și ei că în splendida casă din apropiere, vi­zibilă de la mese, a locuit un diplomat care a în­tărit legăturile dintre România și țările respective.

Nota red.: Fotografia diplomatului Mihail Mitilineu nu a putut fi găsită în nicio arhivă.