Persoanele care prezintă tiroidă hiperfuncțională trebuie să știe că există trei cauze majore de creștere a activității tiroidiene - boala Basedow-Graves, nodulul toxic solitar, gușă toxică multinodulară -, iar dintre acestea, boala Basedow-Graves este cea mai frecventă formă de tireotoxicoză. Acest fenomen patologic rezultă dintr-un proces autoimun complex, prin care organismul produce anticorpi specifici ce stimulează în mod neadecvat eliberarea de hormoni tiroidieni în exces.
Mai simplu spus, în cazul bolii Basedow, ceva anume face ca sistemul imunitar să producă anticorpi care imită acțiunea hormonilor stimulatori ai tiroidei (TSH) și stimulează glanda tiroidă. Este cunoscut faptul că un exces de tiroxină (hormon tiroidian principal) produce o gamă largă de semne și simptome, inclusiv nervozitate, intoleranță la căldură, scădere în greutate, puls rapid și neregulat, tremorul fin al mâinilor. Însă, cel mai sever simptom este oftalmopatia Basedow, în care edemațierea țesuturilor și mușchilor din spatele ochilor determină protruzionarea acestora (exoftalmie, ieșirea lor în afara orbitelor). Exoftalmia, la rândul ei, poate determina diplopie (vedere dublă) și, mai rar, tulburări de vedere cauzate de creșterea presiunii la nivelul nervului optic.
Opțiunea principală de tratament pentru majoritatea pacienților cu Basedow este iodul radioactiv, care poate corecta rapid excesul de tiroxină, mai ales dacă celelalte indicații terapeutice (Carbimazol, Propiltiouracil) nu dau rezultatele așteptate. Așadar, se poate spune că deși nu există un tratament capabil să oprească sistemul imunitar de a produce anticorpi mimetici, totuși există medicamente care pot controla simptomele prin scăderea producției de tiroxină. În ceea ce privește exoftalmia, tratamentul temporar cu corticosteroizi poate ajuta la scăderea edemului țesturilor din spatele ochilor. În cazurile severe de exoftalmie, care pun în primejdie nervul optic, se poate recurge la intervenția chirurgicală, prin care se creează spații în plus, într-o cavitate sinusală, pentru a permite reașezarea ochiului în orbită.
Tratamentul naturist complementar al bolii Basedow poate aduce corecții importante, prin administrarea unor remedii pe bază de Captalan, Sânziene galbene, Traista-ciobanului, Schinduf și extract din muguri de Sânger, indicat în complicațiile oculare și cardiace ale tireotoxicozei. Uneori, extractul din frunze de Nuc poate fi și el util, prin conținutul important de iod, mai ales la persoanele care au suferit o tiroidectomie.
Să auzim numai de bine!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72, e-mail: sanmedsb@gmail.com
"Soțul meu se îneacă din cauza unei secreții în gât"
(Răspuns pentru TANIA L. - Călărași, F. AS nr. 1373)
Rinoreea posterioară (secreții vâscoase în gât), reprezintă un simptom frecvent întâlnit în practica medicală, care poate fi cauzat de afecțiuni pneumologice sau din sfera ORL, adesea fiind însoțită și de alte manifestări clinice (obstrucție nazală, rinoree anterioară, tulburări de miros, prurit sau strănuturi, tuse, răgușeala etc.) și care dau impresia pacientului că ceva fluid se scurge în faringe. Strategia terapeutică a rinoreei posterioare din cauză rino-sinusală (cazul dvs.), se clasifică în tratament medicamentos conservator (stadiul incipient) și tratament chirurgical, în formele complicate ale afecțiunii. Tratamentul inițial constă în: decongestionante nazale topice, antibio-fungi-terapie de elecție, după antibio-fungigramă (minim 3-4 săptămâni), antinflamatoare, vitaminoterapie, antialergice și imunomodulatoare. Tratamentul chirurgical (FESS) se va lua în discuție când tratamentul medical corect efectuat a eșuat, după o perioadă de trei luni, și urmărește îmbunătățirea ventilației și drenajului sinusal.
Tratamentul complementar se schematizează astfel:
* Dimineața și seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu "OCNASEPT", o soluție salină saturată, cu extract din 8 plante medicinale, care se aspiră pe nas și se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj, se instilează în fosele nazale, câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție preparată (reteță magistrală proprie), urmate de instilații nazale cu vitamina A uleioasă și ulei de cătină.
* 10 ședințe de aerosoli medicamentoși (dexametazonă/ flixotide nebules, gentamicină, ser fiziologic) și inhalații cu uleiuri volatile aromatice. Terapia medicamentoasă cu aerosoli se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 ședinte/zi), cu nebulizatoare (aparate de aerosoli), iar aerosoloterapia naturistă, cu "Ocnasept" spray (inhalații si pulverizații, seara, înainte de culcare). "Ocnasept" este un spray salin, cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi comandat prin tel. 0269/21.78.61 sau e-mail: sanmedsb@ gmail.com
* Gargară, de 2 ori/zi, cu o infuzie de mușețel, salvie, gălbenele și tătăneasă.
* Refacerea troficității mucoasei prin apiterapie: Proposept (3x1 tablete/zi), miere de albine cristalizată sau fagure de miere căpăcit.
* Susținerea terenului imunologic cu: Imunorezistan Forte (Plantextrakt Cluj) /Sirop Imunitate Fares (extract din echinacea).
* Aerosoloterapie salină la Ocna Sibiului Băi (10 ședințe).
Farm. spec. PAUL TISMAȘ - tel. 0745.137.537, e-mail: aroma_tis@yahoo.com
"Sufăr de otită supurată medie"
(Răspuns pentru LIVIA - Bacău, F. AS nr. 1349)
Un tratament eficient pentru suferința dvs. constă în folosirea tincturii de propolis, de concentrație egală sau mai mare de 40%, care se va administra astfel:
* Intern - 30 picături x trei ori pe zi, 7 zile la rând, apoi de două ori pe zi (dimineața și seara) alte 7 zile, după care se va continua cu o singură administrare seara, 60 de zile. Atenție! Tinctura de propolis nu se poate amesteca cu apa sau ceaiul! Picăturile se amestecă într-o jumătate lingură de miere de albine. Dacă nu aveți miere puteți folosi zahăr, iar dacă pacientul este diabetic și are interdicție la dulciuri, i se poate administra tinctura de propolis pe o bucățică de pâine. Dacă pacientul nu suportă alcoolul etilic din tinctură, poate folosi propolis glicolic, dar tot de concentrație peste 40%, în același mod ca și tinctura.
* Extern - se pun două picături de tinctură de propolis, de două ori pe zi, dimineața și seara, în ureche. Pacientul stă culcat circa 1 minut pe o parte, cu urechea afectată în sus, după ce în prealabil și-a administrat picăturile. Folosirea externă va continua până la dispariția completă a senzațiilor neplăcute din urechi. Se poate relua administrarea internă și externă ori de câte ori va fi cazul, deoarece propolisul nu produce reacții adverse sau secundare, nici dependență. Singura condiție e ca utilizatorul să nu fie alergic la unul din componentele tincturii - propolisul în sine sau alcoolul în care este dizolvat. Dacă nu găsiți tinctură de propolis în concentrație de peste 40%, sunați-mă la tel. 0745.137.537 și vă trimit eu.
"Doresc un tratament pentru sindromul Zollinger-Ellison"
(Răspuns pentru AURA - București, F. AS nr. 1349)
Suferința dvs. este strict legată de stilul de viață și de alimentație. Din stilul de viață trebuie eliminate situațiile potențial conflictuale (fugiți de discuții în contradictoriu, certuri, scandal, situații tensionate), stresul prelungit de la serviciu sau de acasă. De asemenea, trebuie instituită abstinență totală față de: carnea de porc (sub orice formă), tutun, cafea și alcool (mai ales, bere)! Obligatoriu, aveți nevoie de somn - cel puțin 7 ore pe noapte. Ca tratament intern vă indic un "pansament gastric", compus din: acid hialuronic, drotaverină (No-spa), propolis concentrat pulverizat, anestezină, curcuma pulbere, Aloe Vera pulbere, bismut subnitric, oxid de magneziu, bicarbonat de sodiu, calciu carbonic (sau cărbune medicinal). Acest preparat vi-l pot pregăti eu, dacă mă contactați telefonic.
Dr. LUCICA SIMA - ROMVAC COMPANY SA - Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro
"Am intestine iritabile"
(Răspuns pentru ELENA - Curtea de Argeș, F. AS nr. 1362)
Stimată doamnă, una dintre cauzele declanșatoare pentru afecțiunea dumneavoastră poate fi infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Așadar, recomandarea este să efectuați analize de laborator pentru identificarea acestui agent patogen. În cadrul companiei Romvac s-a dezvoltat Departamentul de Cercetare-Dezvoltare Imunoinstant, unde se obțin produsele naturale din gama Imunoinstant. Principalul component biologic ce stă la baza acestora este Imunoglobulina Y. Produsele din gama Imunoinstant se caracterizează prin activitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imunomodulatoare, fiind de mare ajutor în prevenirea și combaterea infecțiilor cu germeni patogeni, inclusiv în cazul infecției cu Helicobacter pylori. Medicul terapeut din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac stabilește, pe baza analizelor de laborator efectuate, un protocol de administrare produselor Imunoinstant, incluzând și produsul specific Imunoinstant anti-Helicobacter pylori, soluție buvabilă.