Porumbaca

Cititor Formula AS
Cu fiecare nou animal apărut în curtea bu­ni­cilor, mă grăbeam să mi-l atribui: un miel, un vițel, un boboc de rață, un pisoiaș, un cățeluș...

Și cum aceștia creșteau, maturizându-se cu mul­te primăveri înaintea mea, eram veșnic în că­utarea unui nou protejat. Năravul exprima (cred la vârsta de acum) dorința copilului orfan ce eram, de a-și încropi o familie, de a-și revărsa preaplinul afectiv asupra celor din preajmă, de a căuta și găsi tan­dre­țea, chiar și la necuvântătoare.
Era într-o primăvară. Ouăle de sub cloșcă au fost sparte mai toate într-o singură noapte. Di­mineața, ne-am trezit cu cojile împrăștiate și cu turma de ghe­motoace pufoase și gălăgioase. Bunica a cules recolta într-o sită, a acoperit-o cu o cârpă moale și a pus-o pe sobă, la căldu­rică. "Grădinița" piuia de mama fo­cului, asur­zindu-ne, iar cloșca se tot agita în cuibar, che­mată de vocea... maternității. Rămăseseră sub ea trei ouă, care nu "cobâlțâiau", semn că erau cu puii în travaliu. Revenită de prin curte, bu­nica a mai vizitat o dată "sala de nașteri". A cules două mingiuțe aurii, după care a declarat pro­cesul încheiat. A dus cloșca și puii afară, la soa­rele palid de aprilie, a scos cuibarul, arun­când paiele la gunoi, a măturat și a pus pelin în locul unde a fost clocitoarea. Gata! Plângeam cu su­ghițuri, arătându-i bunicii oul rămas. Ve­deam prin spăr­tura cojii un fragment de cioculeț și bobița ochiu­lui. "Nu lua cloșca, uite, mai este un pui", o rugam. "Fără mama lui o să moa­ră." Dar bunica le știa pe ale ei. Am rămas cu oul clocit în mânuțe. Puiul pulsa, zbă­tându-se să intre în... viață, să vadă lumina cu amândoi ochii. Ca să-l ajut, rupeam câte o bucățică din coajă. Apoi suflam spre el, să-i usuc pufulețul și să-l încălzesc. Nu știu cât l-am "moșit", tre­murând de emoție. Știu doar că în cele din urmă, m-am ales cu un pui frumos din cale afară. Și pentru că era "al meu", l-am ținut în sân, i-am dat să mănânce din mân­­carea mea, l-am tot mângâiat și l-am ținut în poa­la rochiei, la soare, să-și facă somnul.
După trei-patru zile de amor tête-à-tête, m-am plic­tisit și am dus puiul la mama lui. Dar, vai: cloșca s-a înfoiat nerecunoscându-și odras­la. Nici vorbă să-l accepte "în familie". "Na, vezi ce-ai făcut?", m-a luat bu­nica la rost. "Amu' să te faci tu cloșcă!" Era pe­deapsă? Era binefacere? Aveam să aflu. Oricum, ușor nu era să fii mama unui pui, la numai zece ani. Dar n-am avut de ales. Îl hrăneam, în continuare, îl adă­pam, îl culcam în cârpe, lângă perna mea. Mă îngre­țoșam la curățenie, când trebuia să arunc găinațul și să spăl "cearceafurile", dar asta era. Misiunea trebuia îndeplinită.
Țin minte și acum schimbările prin care tre­ce un pui ca să devină găină: primele pene dis­tincte la ari­pioare, apoi ce­le din codiță, ca­re-i indică și rostul în viață: ori co­coș - boier pe gar­duri, ori ouă­toare de rând, disciplinată. Urmează goli­ciu­nea de după le­pădarea pufului, apoi tu­leiele și, spre final, îm­bră­cămintea de pene. O, dar ce pene a scos puicuța mea! Negre, stropite cu bu­linuțe albe! Ultima modă! Se făcuse po­rum­bacă. Și pentru că mânca preferențial din bucatele și mânuțele mele, spre disperarea bu­nicii, a cres­cut și mai repede decât frații, și mai mare decât cloșca-mamă, care i-a fost vitregă.
Mult m-a certat și m-a ironizat bunica pentru nă­ra­vurile găinii mele. Nu se ducea la culcare, în po­iată, decât ultima, și doar condusă de mine. Cât eram la școală, tăifăsuia în limba ei, pe lângă poartă. Bucu­roase de revedere, ne așezam pe iarbă și ne iubeam. Apoi mă urma în casă, unde luam prânzul. Abia mai târziu, trecea în rândul suratelor. Prietenia noastră se dovedea a fi pe durată nedeterminată. Mă aștepta să vin de la școală, și după ce s-a instalat frigul. Era ca o santinelă. Numai că acum, de frig, trebuia s-o aco­­păr puțin cu fusta, ca s-o încălzesc. Într-o zi a ră­mas acolo mai mult. Mă gândeam că a adormit, ca atunci când era pui. Apoi, o simt că se ridică brusc și... "cotcodac! cotcodac!". Mă ri­dic și eu și... la pi­cioarele mele se afla un ou. L-am luat. Era gălbui, cald și frumos, cum nu mai văzusem. Am aler­gat bucuroasă la bunica: "Uitați oul! Este al meu!".
Ouatul în poală, cum zicea bunica, a con­tinuat. Numai că oul nu putea fi lăsat oriunde. Și Porumbaca știa asta. Cot-cot-cot-cot o au­zeam și ieșeam grabnic la întâlnire. Mă așezam pe un scăunel, făcându-i cort cu fustița. Ouătoa­rea intra la întuneric și, cât să citesc eu o lecție la geografie ori la istorie, fapta era comisă. "Cot-codac!", anunța și pleca la suratele mai puțin prolifice.
A trăit Porumbaca mea câțiva ani buni. A fost și cloșcă, a fost și bolnavă. Eram lângă ea, și la bine, și la rău. Și trăiam o fericire neîn­căpătoare în cuvinte. Îmi dăruia mie și numai mie oul ei. O iubeam chiar și atunci când nu-l avea. Pentru că fabrica ei se mai și oprea. Până într-o zi, când, venind de la școală, bu­nica mi-a spus că i s-a oprit inima. Cuțitul știu eu cui o făcuse... zamă. Am deslușit grozăvia și i-am amenințat pe făptași că n-o să mănânc carne de găină toată viața. Și m-am ținut de cuvânt.

MARIA F. - Cluj-Napoca