Alimentația corectă ne scapă de boli

Gilda Fildan
- Alimentele alese inteligent au efect de medicament -

Noi, oamenii din ziua de astăzi, ne hră­nim cu totul altfel decât străbunicii noș­tri, în urmă cu un secol. Avem în per­manență acces la orice și ne putem satisface toate poftele culinare. Cu toate acestea, alimentația noas­tră nu este nici pe departe suficient de diversificată - prea mulți carbohidrați, prea mult zahăr, prea multe alimente prelucrate in­dustrial, cu prea mulți adi­tivi. Medicii se contrazic mereu pe diverse teme, dar în aceas­tă privință au căzut de acord: ei afirmă într-un glas că mi­nimum 50% din totalul afec­țiuni­lor cunoscute în pre­zent sunt provocate de erorile de nutriție. "Oamenii suferă de diabet, hipertensiu­ne arte­rială sau gută, fiindcă se hră­nesc nesănătos. Can­cerul de co­lon, de pan­creas sau ficat sunt can­cere provenite din ali­men­tație. Acolo este nece­sar să intervenim cu modi­ficări. Meniul nostru nu mai cores­punde ne­voilor reale ale orga­nismului uman. O ali­mentație corect concepută ne poate pro­teja efectiv împo­triva majo­rității bolilor cronice sau ne oferă posi­bilitatea de a le combate cu diete spe­cifice".
"Deseori devine posibilă reducerea dozelor sau chiar renunțarea completă la medicamentele care se adresau oricum doar simp­tomelor, nu și cauzelor lor profunde." Iar marele avantaj comparativ cu tra­­tamentele medicamentoa­se este acela că schim­barea alimentației sub control medical reprezintă un demers terapeutic lipsit de riscuri și de efecte secundare.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este pus în legătură cu anumiți factori de risc, cum sunt un depozit masiv de gră­sime în zona abdominală, alimentația dezechili­brată, sedentarismul și predispoziția genetică. To­tuși, diabetologii sunt optimiști: "Există o șansă reală de vindecare, cu condiția ca pacienții să-și asume consecvent efortul de schimbare a ali­men­tației și de reducere a greutății lor corporale". Ei trebuie să realizeze două lucruri. În primul rând, eliminarea surplusului de greutate, ceea ce nu este chiar atât de dificil cum pare: "Cei ce se hrănesc corect slăbesc automat, iar aceasta va diminua solicitarea pancreasului." Al doilea obiec­tiv este consumul de alimente care determină doar o creștere neîn­semnată a glice­miei. Printre acestea se numără legu­me­le și uleiurile, urmate de sursele de proteine, respectiv ouăle, peștele, nu­cile și semin­țele, legumi­noasele. Pas­tele, cerealele integrale și orezul (care conține amidon) sunt permise numai în porții mici. Atenție la alimentele pro­cesate și la dulciuri - n-ar trebui consumate mai mult de 25 până la 50 grame de zahăr pe zi. Preferați fructele cu conținut redus de zahăr, ca merele, grepfrutul, papaya, fruc­tele de pădure și renunțați, dacă se poate, la pepenii roșii și galbeni, struguri, banane și mango.

Migrena

În jur de 13% dintre fe­mei și 7% dintre bărbați suferă de dureri violente de cap, pro­vocate de unele dereglări intervenite în prelu­cra­rea sti­mulilor la nivelul creierului. E vorba de dureri pulsatile, în­soțite de grețuri, vomis­mente și o sensibilitate acută la lu­mină și la sunete. Deosebit de supărătoare sunt așa-numitele "migrene cu aură". Prin "au­ră" se înțelege un anumit inter­val, în care se manifestă diferite simptome ca: tul­bu­rări de vedere (per­soana afec­tată vede pete lu­minoase și forme transpa­ren­te), ori de auz (îi sună în urechi o melodie sau alte so­no­rități, venite de nicăieri), dar și amorțeli, furni­cături, slăbi­ciune musculară și dificultăți de arti­culare a cuvintelor. Cau­zele bolii au rămas până în prezent neprecizate, astfel în­cât cercetătorii dau vina (din nou!) pe moștenirea genetică. Tot ce se cunoaște este că există anu­miți factori declanșatori, care pot provoca un atac migrenos.
Din păcate, medicii nu pot recomanda o dietă specială pentru suferinzii de migrenă. To­tuși, unele măsuri de prevenire a atacurilor și-au confirmat în practică valabilitatea. De pildă, cu mesele luate regulat și la ore fixe se poate evita foamea chinui­toare, considerată a fi unul dintre factorii declan­șatori amintiți mai sus. Iar foamea mai puțin inten­să, apărută ocazional între mese, poate fi ușor alun­gată cu un suc de fructe și legu­me sau un pumn de semințe. Întrucât migrena are un pronunțat caracter individual, este nevoie ca pacienții să se observe atent și minuțios, cu perseverența unui detectiv, pentru a identifica acele elemente, singulare sau acționând în com­binații, și acele momente ale zilei care favori­zează declanșarea crizelor. Unii pacienți reac­ționează la pere, căpșuni, vin roșu, ciocolată, brânzeturi fermentate, glutamat sau la alimentele procesate, cu adaos de conservanți și arome. Cei ce își descoperă o sensibilitate la alcool, cofeină sau nicotină sunt sfătuiți să-și reducă neapărat consu­mul. Foarte importantă este și hidratarea, care trebuie să fie suficientă și să acopere întreaga du­rată a zilei. Sunt utile și preparatele cu mag­neziu. Studiile clinice confirmă că o doză zilnică de 600 miligrame reduce atât numărul, cât și forța atacu­rilor migrenoase. La rândul lor, și suplimen­tele cu acizi grași Omega-3 aduc o contribuție pozitivă la profilaxia migrenei.

Hipertensiunea

Supraponderalitatea, lipsa de mișcare, dar și stresul sau pre­dispoziția genetică fac să crească presiunea sângelui în interiorul arterelor. Hiperten­siunea ocupă primul loc pe lista cauzelor de deces pe plan mondial: această boală provoacă peste jumătate din cazurile de accidente vasculare cere­brale și aproape 50% din numărul total de îm­bolnăviri ale vaselor coronariene.
"Pasul decisiv pe calea spre hipertensiune îl reprezintă supraalimentația, consumul de calorii dincolo de limita considerată normală. În această situație se află aproximativ 50% dintre români, care ingerează zilnic cu 500 calorii mai mult decât ar avea nevoie", avertizează medicii. Când transpor­tăm cu noi un surplus de 10, 20, 30 kilograme sau chiar și mai mare, este imposibil ca tensiunea să nu crească. Și de aici, pacientul intră într-o spirală a tratamentelor, care devine treptat dramatică. Me­dicul de familie se grăbește să-i tempereze tensiu­nea cu medicamente, iar ele îi accelerează pulsul. Pentru a-l liniști, omul se vede nevoit să ia beta-blocante, iar administrarea acestora pe termen lung îi va îmbolnăvi inima. O întreagă suită de nenoro­ciri, când totul s-ar fi putut rezolva mai bine, mai repede și mai simplu: slăbind. Prima măsură tera­peutică ar trebui să fie reducerea greutății corpo­rale și a circumferinței abdomenului. Un minus de numai zece kilograme poate scădea cu 15 mmHg tensiunea sistolică și cu 8-10 mmHg pe cea dias­tolică.
Merită, de asemenea, să adoptați o alimentație prietenoasă cu sistemul circulator. Nutriționiștii recomandă limitarea consumului de sare la 5-6 gra­me pe zi (ceea ce corespunde cu 2-2,4 grame de sodiu). Nu e greu, dacă veți renunța la gustările de tip fast-food și la alimentele procesate. Mezelurile și pâinea ascund și ele multă sare. Alimente de top: studiile arată că sfecla roșie, ananasul și ceaiul de hibiscus (3 căni pe zi) ajută la scăderea tensiunii. Ardeii grași, morcovul, broccoli și fructele de pă­dure mențin elasticitatea vaselor de sânge. De mare folos pentru sănătatea vaselor sunt și acizii grași Omega-3, pe care îi găsim în peștele gras (somon, hering, ton, sardine, hamsii), ca și în uleiurile de in, rapiță, soia și nucă, iar în cantități mai mici, și în se­mințe: in, dovleac, susan și mac.
Alcoolul ar trebui evitat, pe cât posibil, deoa­rece se știe că el determină în general o creștere a tensiunii arteriale.

Guta

Când crește concentrația acidului uric în sânge, se formează cristale de urați. Acestea se depun mai ales la încheieturi, în tecile sinoviale, dar și în aparatul excretor, mai exact în rinichi. Cris­talele de urați pot provoca atacuri de gută, manifestate prin dureri, roșeață și umflături. În lipsa tratamentului, boala progresează, ajungân­du-se în timp la limi­ta­rea capacității de mișcare, deformări ale articu­lațiilor și dureri cronice.
Potrivit informațiilor furnizate de OMS, aproa­pe 20% dintre europeni pre­zintă valori ridicate ale acidului uric. Cau­za: excesele alimentare și con­sumul de alcool. Guta dobândită printr-o ali­men­­tație abuzivă este vindecabilă în pro­porție de 100%, dacă bolnavii acceptă să respecte anumite reguli. Cea dintâi se referă la readucerea greutății în limi­tele normale, iar a doua, la alcătuirea unui meniu în măsură să micșoreze aportul de purine. Acestea sunt substanțe organice, pe care metabolismul celular le transformă în acid uric. Dintre alimentele care aduc multe purine în organism putem aminti: carnea roșie, organele (ex. ficatul), me­zelurile, unii pești (păstrăvul, tonul, codul, heringul), scoicile, drojdia sau extractele de drojdie, băuturile al­coolice, dar și ciupercile, mazărea, spanacul, le­gu­minoasele (fasolea uscată, lintea), pre­cum și germenii și tărâțele de grâu. Pa­cienții diagnosticați cu gută n-ar trebui să depășească 500 miligrame acid uric pe zi și 3000 miligrame pe săptămână. Pen­tru evaluarea cantității de purine preluate din hrana zilnică și ținerea ei sub control, vă puteți servi de o apli­cație pentru smartphone - un calcu­lator special, pe care îl găsiți în Magazin Play.
Și în ceea ce privește consu­mul de lichide, tre­buie să țineți seama de anumite lucruri. Spe­cialiștii vă recomandă să beți trei litri pe zi, căci astfel vă veți spăla bine rinichii. Ideale sunt apa sau ceaiurile neîndulcite. Băuturile îndulcite cu fructoză, ca sucurile din comerț și răcoritoarele, creează probleme bolnavilor de gută. Ele îngreunează eliminarea acidului uric, la fel ca alcoolul.

Colonul iritabil

Sindromul colonului iritabil este foarte răs­pân­dit la nivel mondial, căci perturbă digestia a nu mai puțin de 10-15 % dintre locuitorii planetei. Pacien­ții suferă de balonări, gaze, al­ternanțe de diaree și constipație, dureri abdo­minale, senzația neplăcută că nu reușesc să elimine în întregime materile fe­cale, greață și oboseală persistentă. Este evidentă și influența factorului psihic, cu tot ce presupune el: stres, emoții negative, odihnă insuficientă. De aceea, ar trebui practicate consecvent tehnicile de re­laxare. Totodată, e important să faceți mișcare, fiindcă sedentarismul încurajează lenevirea intes­tinului. Sunt foarte utile, de pildă, exerci­țiile de stretching. Nu uitați să aveți grijă și de hidratare, pentru că ea combate eficient consti­pația.
Însă principalul factor de risc îl constituie hrana zilnică. Alimentele bogate în substanțe care fer­mentează (laptele, dulciurile concentrate, fasolea, varza, conopida, broccoli) au tendința de a irita intestinul. Ele ar trebui excluse din meniu pentru o perioadă de timp, împreună cu preparatele de fast-food, prăjelile, produsele alimentare rezul­tate dintr-o procesare laborioasă, alcoolul și cafeaua. Și, cu toate că fibrele sunt necesare pentru între­ți­nerea unui tranzit intestinal satisfăcător, alimentele care le conțin în cantități mari (ex. cerealele inte­grale, nucile, merele, perele) ar trebui consu­mate cu măsură, întrucât excesul va provoca diaree.
Un capitol aparte îl reprezintă medicamentele. Și administrarea sistematică de antiacide sau laxa­tive afectează procesul digestiei, însă cele care dezechi­librează grav flora intestinală sunt antibio­ticele. Desigur, există situații când tratamentul cu antibiotice este indispensabil, dar el trebuie însoțit într-o formă sau alta de probiotice: zilnic 200 grame de iaurt cu culturi vii de bac­terii "bune" (lactobacili sau bifidobacterii), ori aceleași bacterii și altele, concentrate în capsu­le.

Hrăniți-vă potrivit nevoilor organismului!

* Legume și fructe - Mâncați-le la fiecare masă, însă nu după regula "cinci porții pe zi". Două sau trei mese consistente în cursul unei zile re­glea­ză mai bine nivelul glicemiei. Cantitățile reco­mandate zilnic sunt: 400 g legume și maxi­mum 200 g fructe (preferabil cu un conținut mai scăzut de fructoză, în special pentru diabetici și suprapon­derali).
* Grăsimi - N-au voie să vă lipsească din că­mară. Uleiurile vegetale presate la rece (de măs­­line, in sau nucă) sunt perfecte pentru salate și dressinguri, iar la felurile care necesită pre­parare termică se pot întrebuința uleiuri rafinate de rapiță, măsline și floarea-soarelui.
* Proteine - Clasamentul arată astfel: pro­teine vegetale (leguminoase), pește, pasăre, ouă, lac­tate. Se exclud carnea roșie (porc, vițel, vită, miel) și mezelurile din carne roșie (ex. salam, cârnați etc.). Autorii unor studii recente, realizate la Univer­sitatea Harvard, au ajuns la concluzia că persoanele care consumă preponderent pro­teine vegetale au șansa de a-și prelungi durata vieții.
* Carbohidrați - Pâinea, pastele, orezul sau cartofii sunt carbohidrați cu asimilare rapidă. Renunțați, însă, la porțiile gene­roase.
* Îndulcitori - Cei ce pun preț pe sănă­tatea lor n-ar trebui să-și permită mai mult de 50 g zahăr pe zi. Atenție: băuturile dulci sunt doldora de za­hăr - adevărate capcane pentru firile slabe...
* Alcool - Nici o cantitate de alcool, oricât de mică ar fi ea, nu este inofensivă. În condițiile unui consum regulat, riscul de cancer și boli car­dio­vasculare crește pro­gresiv.

10 alegeri inspirate

* Uleiuri vegetale în locul gră­si­mi­lor de origine animală - Uleiurile de măsline, in, nucă sau rapiță conțin mult mai mulți acizi grași nesaturați decât un­tura sau untul.
* Orez brun integral în locul celui alb - Orezul natur este mai bogat în minerale, oligoelemente și fibre. Dacă to­tuși nu-l agreați ca atare, îl puteți găti amestecat.
* Pasăre în loc de carne roșie - După cum suspectează specialiștii, carnea de vită mărește riscul de apariție a can­cerului de colon. O alternativă mai bună este carnea albă de pasăre - și aceea, mâncată cu moderație.
* Ciocolată amăruie în locul celei cu lapte - Cu cât mai multă cacao, cu atât mai bine. Economisește zahărul și conține teobro­mină, care activează sistemul circulator.
* Iaurt combinat cu fructe în mixerul dvs. în locul produsului din comerț - Luat de-a gata de pe raft, va fi plin de zahăr și arome sin­tetice. Iaurtul natur, amestecat cu fructe proas­pete sau congelate, prezintă două avantaje deloc ne­glijabile: vitaminele și gustul autentic.
* Nuci sau migdale în locul dulciurilor - Grăsimile sănătoase din nucile și migdalele crude vă ajută să fiți supli și plini de energie.
* Plante aromate în loc de sare - Mân­carea gătită cu mai puțină sare contribuie la normalizarea tensiunii arteriale. Pregătiți-vă un amestec din sare marină și ierburi.
* Roșii la cutie în locul celor proas­pete - Pentru pastă sau conservare la cutii, pro­ducătorii aleg roșiile foarte coapte. Acestea con­țin mai mult licopen, un antioxidant care pro­tejează celulele, vasele de sânge și previne can­cerul.