Iubiți-vă bătrânii!

Cititor Formula AS
Scrisori de la cititori

De când mi-au apărut primele fire de păr alb, am în­ce­put să privesc mai atent bătrânii. Lu­mâ­nări mari, care se topesc și, treptat, treptat, ajung mici, apoi se sting. Bătrânii sunt frumoși sau urâți, buni sau răi, fo­lo­sitori sau nefolositori, doriți sau nedoriți, iubiți sau neiubiți, singuri sau înconjurați de urmași.
Zilele trecute, am văzut un bătrân frumos și to­tuși sărac. Veșmintele adunate: pantalonii vechi ai nepotului, dimia neagră - amintire a vieții lui de ță­ran, basca neagră - cândva a unui soldat străin. Toa­­te cu­­rate și fără a face notă discordantă, purtate cu mo­des­tie, dar și cu mândria omului sărac. Mâi­nile lungi și albe se odihneau pe bara din fața scau­nului din tram­vai. Era cald și totuși gulerul hainei era ridicat la spate. Soarele nu mai reușea să-i în­căl­­zească ființa. M-a impresionat profund fru­mo­sul om bătrân din tramvaiul 27. Aspectul îl do­vedea a fi un om bun. Era oare și dorit și iubit?! Bă­trânul, fru­mosul bătrân din tramvaiul 27, a ple­cat mai de­parte cu misterul vieții lui.
Gândind la bătrânii din familia mea, mi-am dat seama că pe bunica Profira, mama tatii, am cu­nos­cut-o numai bă­trâ­nă. Cu părul legat în tulpan, ochii al­baș­tri și pielea moale. După moartea buni­cului a fost nedorită, ne­iubită și a murit sin­gură, cu toate că stătea cu fiul ei. Frumoasa ei amin­tire îmi este scumpă și dragă.
Pe bunicul Ion mi-l aduc amin­te în casa cu pă­mânt pe jos, stând în scaun, avusese paralizie, cu pă­rul alb, mustața albă, și frumos-frumos, cu ochii ve­seli. Îi urmăream cu multă curiozitate degetele când își fă­cea țigara subțire, pe care o fuma cu tot tabietul; și totuși, la bunicii mei nu mirosea a ți­gară, ci a mere, pere, gu­tui, busuioc sau a var, după anotimp.
Bunicii mei, chiar dacă nu au fost răsfățați, au fost respectați, și în fie­care duminică erau în­con­jurați de copii, de ne­poți și de soțiile lor. Me­se­le din curte, când flo­rile de cireș se scuturau peste noi, sau când fruc­tele, rod al toamnei, le împo­dobeau, sunt legate de co­pilăria mea cu fire trai­nice.
Bătrânii, cu copii sau fără, când nu mai au to­va­răși de vârsta lor, sunt condamnați la sin­gu­rătate. Din nenoro­cire așa este!
Copiii privesc în sus la părinți. Părinții pri­vesc înainte, încrezători în viitor. Bunicii tineri se pun la dispoziția co­pii­lor să le ușureze viața și sperând într-o mică recunoștință mai târziu, speriați de pers­pec­ti­va singurătății la bătrânețe. Iar străbu­nicii, împovărați de ani, de muncă, de singurătate și de spaima fap­tu­lui că nu mai sunt iubiți și doriți, privesc în jos. Spre pă­mântul care le va fi odihna veșnică.
Iubiți-vă bătrânii! Când nu vor mai fi, în viața dumneavoastră se va face pustiu.

CATIANA P. - București