IA ROMÂNEASCĂ

Cititor Formula AS
Corespondență din Canada

Un simbol nepieritor

În fiecare an, pe 24 iunie, odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, este ce­le­brată de români cămașa tradițională româ­neas­că. Pentru a arăta cât de mult o prețuiesc, oameni din peste 50 de țări din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare. Tot ca un semn de prețuire și mândrie, iile sunt purtate și de enoriașii celor două biserici de aici, din Vancouver (Canada), și nu numai la sărbătorile creștine, la hramuri, la pe­treceri, ci chiar și la slujba de duminică. Sunt ii țesute din fire de dor, prin meș­te­șugul acu­lui condus de cu­sătoare cu mă­ies­trie.
O frumusețe și-o bucurie pe care noi, cei plecați la mii de kilometri de Ro­mâ­nia o simțim, în fiecare zi petrecută în țara care ne-a a­dop­tat.
Costumul popu­lar a intrat în istorie prin no­blețea lui, așa cum a fost el creat și lu­crat de ță­ranca ro­mâncă. A alege mo­­delul potrivit, a în­șira cu gust cu­lo­rile una lângă alta este o artă, și în privința asta, pe drept pot spune că bunica mea era maestră. Pe vre­mea aceea nu se făceau studii ca să poți să îmbini atât de frumos culorile, dar bunica le îmbina uitân­du-se și inspirându-se din natură, din florile câmpului. Desena modelul pe hârtie cu pătrațele, apoi le cosea pe ie, la lampă. Cu războiul de țesut și acul, cu răbdare și iubire de frumos, bu­nicile noastre știau să împodobească straiele popu­lare, prin care modestul meșteșug al cusutului este ridi­cat la rang de artă. Tot la rang de artă am ad­mirat o expoziție de costume populare, în urmă cu trei ani, când am vizitat, cu totul întâmplător, sau poate cu voia Domnului, biserica din piatră din cadrul Mânăstirii Nămăiești, jud. Argeș. O ex­po­ziție ce-i aparține Maicii Starețe Ana Lucia Ne­delea, per­soana care a avut inițiativa de a-și dona Mâ­năs­tirii întreaga colecție de costume populare, vechi de sute de ani, cele mai multe reprezentând portul tradițional din Muscel și Dâmbovița. La loc de cinste sunt expuse, în muzeul Maicii Starețe, și două costume populare cusute de Paraschiva To­pârceanu, mama poetului George Topârceanu.
Este bine cunoscut faptul că și Regina Maria a promovat și a purtat straie tradiționale româ­nești. Regina a și dăruit numeroase ii în diferitele vizite pe care le-a făcut în America și în statele europene. În felul acesta, ele au devenit foarte cu­noscute, au devenit modă, și existau inclusiv ma­gazine de costume populare românești în multe țări ale lumii. Purtată cu ocazia unei plim­bări sau la un eve­niment special, ia românească se trans­formă, încet, dar sigur, în piesa centrală a multor ținute.
Pe de altă parte, ia românească a atras și aten­ția artiștilor, fiind imortalizată de pictorul francez Henri Matisse în mai multe tablouri, unul dintre ele - "La blouse roumaine" (1940) - fiind expus la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris.
Pentru noi, românii, ia tradițională este și trebuie să rămână un simbol național, un element care să ne evidențieze istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea, dar și o caracteristică a viitorului nostru cultural. Să o purtăm cu mândrie și cât mai des, deoarece portul românesc este plin de grație și de varietate. Felul în care ia românească a dăi­nu­it în timp este o adevărată dovadă de statornicie a poporului care a creat-o și pe care îl înfru­musețează, făcându-l unic între popoarele lumii!

DORINA CORNELIA ALDEA - Canada


Distinsă și stimată Doamnă Sânziana Pop,
Primiți vă rog un buchet de gânduri frumoase și sentimente alese de la un cititor fidel al mi­nu­natei reviste "Formula AS". Să fiți binecu­vân­tată de Domnul, să vă dăruiască mulți ani frumoși și buni, cu sănătate și împliniri!