În afară de formele de anemie comune, există și alte forme mai rare (aplastică, sideroblastică, deficitul de glucoză-6-fosfatdehidrogenaza), printre care regăsim și talasemia. Aceasta din urmă este o anomalie ce are la bază defecte moștenite ale hemoglobinei și presupune două tipuri de manifestare. Alfa talasemia (anemia minoră) NU prezintă simptome ieșite din comun, singurele semne care pot trăda o astfel de stare patologică fiind slăbiciunea, oboseala, episoadele vertiginoase, absența apetitului și scăderea în greutate. În schimb, beta talasemia este o formă severă de anemie, caracterizată prin simptome mai grave, care necesită îngrijire medicală pe viață. Așa cum spuneam, talasemia minoră (cazul dvs.) NU beneficiază de un tratament specific, însă forma moderată impune câteva reguli care trebuie respectate:
* Nu se administrează fier suplimentar.
* Trebuie evitate medicamentele antibiotice, sulfonamidele și vitamina C, care favorizează absorbția fierului din alimente.
* Se recomandă administrarea de acid folic (B9) pentru sinteza de noi eritrocite.
* Se va evita efortul fizic prelungit.
Sigur, nu la fel stau lucrurile în cazul beta talasemiei, unde, în lipsa tratamentului, viața pacientului este pusă serios sub semnul întrebării. Dar deși nu exista un tratament curativ pentru beta talasemie, metodele actuale pot prelungi viața pacientului în mod considerabil.
Tratamentul beta talasemiei implică transfuzii repetate de hematii, care pot transporta o cantitate crescută de fier, ce poate încărca excesiv organele vitale (ficat, splină, pancreas, inimă, glande endocrine, tegumente), condiție patologică ce poate fi fatală dacă fierul în exces nu este eliminat. În consecință, se impune tratamentul zilnic cu chelatori de fier. În acest scop, un tratament inovator este reprezentat de Deferasirox, chelator oral cu administrare unică, zilnică.
Deși fiica dvs. NU se află în această situație, amintesc că în cazul beta talasemiei pot apărea complicații de natură infecțioasă (HIV, parvovirusuri, infecții bacteriene sau fungice, ca urmare a numeroaselor transfuzii de sânge. În sfârșit, trebuie știut că singura terapie care asigură vindecarea definitivă este transplantul de măduvă osoasă hematogenă, însă costurile sunt ridicate, iar șansele pentru un donator compatibil sunt foarte reduse.
În concluzie, forma ușoară de talasemie de care suferă fiica dvs. este, din fericire, forma care presupune o gestionare facilă, cu caracter de cele mai multe ori asimptomatic.
Să auzim numai de bine!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist MF, competență Ultrasonografie generală și consultații cu biorezonanță, Clinica Armonia Center București, tel. 0723/51.07.37
"Am manifestări alergice, dar nu mi se depistează alergenul"
(Răspuns pentru MARILENA, F. AS nr. 1369)
Dragă Marilena,
Sunt multe persoane care, ca și tine, manifestă aceste simptome, un semn că sistemul imunitar este hiper-reactiv, dereglat, și produce o reacție autoimună. Cauza acestei dereglări pornește din intestinul gros. Tot mai multe studii ajung la această concluzie. Asocierea repetitivă (colita de fermentație - alergii) ridică un semn mare de exclamație. Totul pornește de la un dezechilibru de floră intestinală ce poate fi produs fie de antibioterapia exagerată aplicată, începând din perioada copilăriei, fie de alimente care nu încurajează formarea unei flore intestinale puternice.
Un intestin cu un dezechilibru de floră intestinală devine excesiv de sensibil, iritat, poate chiar inflamat și ulcerat. De aici numai este decât un pas către faza în care apar reacțiile imunitare ce interpretează moleculele alimentare incomplet digerate ca pe un inamic. În acest fel apar alergiile la diverși factori alimentari.
Terapia medicală nu este decât una singură: antihistaminice și antiinflamatoare steroidiene. Reglarea se face însă numai când te reîntorci la cauză și parcurgi următoarele etape:
* Reechilibrezi flora intestinală.
* Modulezi imunitatea, adică corectezi imunitatea astfel încât să nu mai reacționeze exagerat la factori externi, cu care organismul se întâlnește frecvent. Spre exemplu: există alergii la razele solare, foarte periculoase, care pot duce la boli autoimune cum este lupusul eritematos. Bineînțeles că o atitudine corectă o reprezintă evitarea expunerii la soare puternic și folosirea de factori de protecție solară de mare intensitate.
Rezultate foarte bune în situații de alergii de piele și dermatite alergice se observă atunci când se utilizează probiotice de calitate ce conțin tulpini de lactobacilus acidophilus și lactobacilus bulgaricus. Acestea au putere antialergică și ajută la modularea imunității. Totodată, se recomandă atât caroteni complecși - care au rol în modularea imunității, cât și acizi grași nesaturați, cu rol în scăderea prostaglandinelor pro-inflamatorii. Este importantă și dieta pe perioada reglării imunității, pentru a nu stimula reacții alergice.
Pentru un program personalizat este nevoie de un consult ce permite fiecăruia să își asigure starea de sănătate într-un interval de timp cât mai scurt.
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Am arsuri mari la stomac"
(Răspuns pentru SIMION P. - Tecuci, F. AS nr. 1366)
Arsurile la nivelul stomacului (gastritele), presupun apariția unui dezechilibru la acest nivel, însoțit de iritația sau inflamația mucoasei gastrice. Vizita la medicul specialist asigură stabilirea unui tratament corect și eficient, precum și identificarea cauzelor ce au dus la apariția simptomelor respective. Gastritele pot debuta în urma administrării unor medicamente (antiinflamatoare), pe fond de stres, supărare, oboseală, sau pot fi asociate prezenței Helicobacter pylori, caz în care se recomandă un tratament complex cu antibiotice, protectoare gastrice etc. Pacienții cu gastrită se confruntă frecvent cu recidive pe timpul primăverii sau toamnei, când simptomele se pot acutiza, iar gastritele se reactivează. Acestora li se recomandă ca alimentele să fie repartizate în cantități mici și, pe parcursul zilei, să consume cu moderație sau să evite cruditățile, citricele, cafeaua, alcoolul sau alimentele iuți ori piperate, care pot irita și mai mult mucoasa gastrică. Legumele și fructele se vor consuma fierte, înăbușite sau coapte. Nerespectarea unei igiene alimentare minime poate complica simptomele, arsurile la stomac fiind urmate de dureri, ulcer, deficit de deglutiție, reflux esofagian (vine înapoi mâncarea), senzația de piatră în stomac, probleme de tranzit intestinal, crampe, balonare etc. Vă recomand administrarea unui gel buvabil de ACTIValoe, ce nu conține agenți de îngroșare sau coloranți, ce poate fi administrat cu ușurință, înainte de masă, dimineața și seara, având rolul de a forma o peliculă protectoare la nivelul mucoasei gastrice. Printr-o metodă ultramodernă de procesare a plantei Aloe vera, producătorul ALOECORP Inc. - lider mondial de extracte din Aloe vera, obține o formulă concentrată de o calitate superioară, o formulă activă biologic. Beneficiile administrării ACTIValoe acoperă întreg aparatul digestiv, asigurând o bună digestie, reglarea tranzitului intestinal, protecție gastrică. În plus, ajută la buna funcționare a sistemului imunitar, susține organismul obosit și epuizat, crește rezistența la efort psihic, contribuie la menținerea glicemiei în limite normale, ceea ce o recomandă ca bun tratament în stări de convalescență și chiar în cure de slăbire.
Multă sănătate!
Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
"În preajma mirosurilor puternice, îmi apare o iritație pe față"
(Răspuns pentru MARIN - jud. Vaslui, F. AS nr. 1343)
Stimate domn, se pare că aveți o hipersensibilitate a nasului la mirosuri. Vă recomand să vă ungeți cu unguent POCO în fiecare nară, pe o adâncime de maximum 1,5 cm și, concomitent, și pe locurile de pe față unde vă apare iritația, timp de cel puțin 20 de zile. Dacă veți constata o ameliorare, veți continua ungerile până la vindecare.