Răspuns pentru DUMITRA T. - Bacău, F. AS nr. 1369 - "Fiica mea are talasemie minoră"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În afară de formele de anemie comune, există și alte forme mai rare (aplastică, sideroblastică, deficitul de glu­co­ză-6-fosfatdehidrogenaza), prin­tre care regăsim și talasemia. A­ceasta din urmă este o anomalie ce are la bază defecte moștenite ale hemoglobinei și presupune două tipuri de manifestare. Alfa talasemia (anemia minoră) NU prezintă simp­tome ieșite din comun, singurele semne care pot trăda o astfel de stare patologică fiind slăbiciu­nea, oboseala, episoadele vertiginoase, absența apetitului și scăderea în greu­tate. În schimb, beta talasemia este o formă se­veră de anemie, caracte­ri­zată prin simptome mai grave, care necesită îngrijire medicală pe viață. Așa cum spuneam, talasemia minoră (cazul dvs.) NU beneficiază de un tratament specific, însă forma moderată impu­ne câteva reguli care tre­buie respectate:
* Nu se administrează fier suplimentar.
* Trebuie evitate me­dicamentele antibiotice, sul­fonamidele și vitamina C, care favorizează absorbția fierului din alimente.
* Se recomandă administrarea de acid folic (B9) pentru sinteza de noi eritrocite.
* Se va evita efortul fizic prelungit.
Sigur, nu la fel stau lucrurile în cazul beta talasemiei, unde, în lipsa tratamentului, viața pacientului este pusă serios sub semnul întrebării. Dar deși nu exista un tratament curativ pentru beta talasemie, metodele actuale pot prelungi viața pacientului în mod considerabil. 
Tratamentul beta talasemiei implică transfu­zii repetate de hematii, care pot transporta o cantitate crescută de fier, ce poate încărca excesiv organele vitale (ficat, splină, pancreas, inimă, glande endocrine, tegumente), condiție patolo­gică ce poate fi fatală dacă fierul în exces nu este eliminat. În consecință, se impune tratamentul zilnic cu chelatori de fier. În acest scop, un tra­tament inovator este reprezentat de Deferasirox, chelator oral cu administrare unică, zilnică.
Deși fiica dvs. NU se află în această situație, amintesc că în cazul beta talasemiei pot apărea complicații de natură infecțioasă (HIV, parvovi­rusuri, infecții bacteriene sau fungice, ca urmare a numeroaselor transfuzii de sânge. În sfârșit, trebuie știut că singura terapie care asigură vin­decarea definitivă este transplantul de măduvă osoasă hematogenă, însă costurile sunt ridicate, iar șansele pentru un donator compatibil sunt foarte reduse.
În concluzie, forma ușoară de talasemie de care suferă fiica dvs. este, din fericire, forma care presupune o gestionare facilă, cu caracter de cele mai multe ori asimptomatic.
Să auzim numai de bine! 


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist MF, competență Ultrasonografie generală și consultații cu biorezonanță, Clinica Armonia Center București, tel. 0723/51.07.37

"Am manifestări alergice, dar nu mi se depistează alergenul"
(Răspuns pentru MARILENA, F. AS nr. 1369)


Dragă Marilena,
Sunt multe persoane care, ca și tine, manifestă aceste simptome, un semn că sistemul imunitar este hiper-reactiv, dereglat, și produce o reacție autoimună. Cauza acestei dereglări pornește din intestinul gros. Tot mai multe studii ajung la aceas­tă concluzie. Asocierea repetitivă (colita de fermentație - alergii) ridică un semn mare de exclamație. Totul pornește de la un dezechilibru de floră intestinală ce poate fi produs fie de antibioterapia exagerată aplicată, începând din perioada copilăriei, fie de alimente care nu încu­rajează formarea unei flore intestinale puternice.
Un intestin cu un dezechilibru de floră intes­tinală devine excesiv de sensibil, iritat, poate chiar inflamat și ulcerat. De aici numai este decât un pas către faza în care apar reac­țiile imunitare ce interpretează mo­le­culele alimentare incomplet di­gerate ca pe un inamic. În acest fel apar alergiile la diverși factori alimentari.
Terapia medicală nu este decât una singură: antihistaminice și antiinflamatoare steroidiene. Re­gla­rea se face însă numai când te reîntorci la cauză și parcurgi urmă­toarele etape:
* Reechilibrezi flora intesti­nală.
* Modulezi imunitatea, adică corectezi imunitatea astfel încât să nu mai reacționeze exagerat la fac­tori externi, cu care organismul se întâlnește frecvent. Spre exemplu: există alergii la razele solare, foarte periculoase, care pot duce la boli autoimune cum este lupusul eritematos. Bineînțeles că o atitudine corectă o reprezintă evitarea expunerii la soare puternic și folosirea de factori de protecție solară de mare intensitate.
Rezultate foarte bune în si­tua­ții de alergii de piele și dermatite alergice se observă atunci când se utilizează probiotice de cali­tate ce conțin tulpini de lacto­bacilus acidophilus și lactoba­cilus bul­ga­ricus. Acestea au pu­tere anti­aler­gică și ajută la modularea imunității. Toto­dată, se recomandă atât caroteni complecși - care au rol în modularea imunității, cât și acizi grași ne­saturați, cu rol în scăderea prostaglan­dinelor pro-inflamatorii. Este importantă și dieta pe perioada reglării imunității, pentru a nu sti­mula reacții alergice.
Pentru un program personalizat este nevoie de un consult ce permite fiecăruia să își asigure sta­rea de sănătate într-un interval de timp cât mai scurt.


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Am arsuri mari la stomac"
(Răspuns pentru SIMION P. - Tecuci, F. AS nr. 1366)


Arsurile la nivelul stomacului (gastri­te­le), presupun apariția unui dezechilibru la acest nivel, însoțit de iritația sau inflamația mucoasei gas­tri­ce. Vizita la medicul specialist asigură stabi­lirea unui tratament corect și efi­cient, precum și identificarea cauzelor ce au dus la apariția simp­to­melor respective. Gastritele pot debuta în urma administrării unor medicamente (antiinflama­toare), pe fond de stres, supărare, oboseală, sau pot fi asociate prezenței Helico­bacter pylori, caz în care se recomandă un trata­ment complex cu antibiotice, protectoare gas­trice etc. Pacienții cu gastrită se confruntă frecvent cu recidive pe timpul primăverii sau toamnei, când simptomele se pot acutiza, iar gastritele se reac­tivează. Aces­tora li se recomandă ca alimentele să fie repar­tizate în cantități mici și, pe parcursul zilei, să consume cu moderație sau să evite cru­ditățile, citricele, cafeaua, alcoolul sau alimentele iuți ori piperate, care pot irita și mai mult mu­coasa gas­trică. Legumele și fructele se vor con­suma fierte, înăbușite sau coapte. Nerespectarea unei igiene alimentare minime poate complica simptomele, arsu­rile la stomac fiind urmate de dureri, ulcer, deficit de de­glu­tiție, reflux esofagian (vine îna­poi mân­carea), senzația de piatră în stomac, probleme de tranzit intesti­nal, cram­pe, balonare etc. Vă reco­mand administrarea unui gel buva­bil de ACTIV­aloe, ce nu conține agenți de îngroșare sau co­loranți, ce poate fi administrat cu ușurință, înainte de masă, dimi­neața și seara, având rolul de a forma o peli­culă protectoare la nivelul mucoasei gastrice. Printr-o metodă ultramodernă de proce­sare a plantei Aloe vera, producătorul ALOE­CORP Inc. - lider mon­dial de extracte din Aloe vera, obține o formulă concentrată de o calitate supe­rioară, o formulă activă biologic. Beneficiile administrării ACTIV­aloe acoperă întreg aparatul digestiv, asigurând o bună digestie, reglarea tran­zitului intestinal, pro­tecție gastrică. În plus, ajută la buna funcționare a sistemului imunitar, susține organismul obosit și epuizat, crește rezistența la efort psihic, con­tribuie la menținerea glicemiei în limite normale, ceea ce o recomandă ca bun tratament în stări de convalescență și chiar în cure de slăbire.
Multă sănătate!


Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com

"În preajma mirosurilor puternice, îmi apare o iritație pe față"
(Răspuns pentru MARIN - jud. Vaslui, F. AS nr. 1343)


Stimate domn, se pare că aveți o hiper­sensibilitate a nasului la mirosuri. Vă recomand să vă ungeți cu unguent POCO în fiecare nară, pe o adâncime de maximum 1,5 cm și, conco­mitent, și pe locurile de pe față unde vă apare iritația, timp de cel puțin 20 de zile. Dacă veți constata o ame­liorare, veți continua ungerile până la vindecare.