Secrete turcești

Iulia Vlad
Piele netedă, ochi expresivi, păr bogat și strălucitor... Turcoai­cele își îngrijesc frumusețea într-un mod incredibil de simplu și natu­ral.Unele dintre cele mai bune sfaturi de frumusețe se bazează pe ingre­diente folosite de secole.

Trandafiri

Apă de trandafiri
Nu există femeie în Turcia care să nu folosească apă de trandafiri în timpul tratamentelor de înfrumuse­țare. Ele o folosesc ca tonic facial, care împrospătează pielea ca nici un alt produs. Apa de tran­da­firi se gă­seș­te la maga­zine naturiste sau farmacii, dar poate fi pre­parată și aca­să. Iată re­țeta: se iau 6 linguri cu petale proaspete de tran­dafiri mărunțite cu mâna, 3 linguri se pun la macerat în 250 ml de apă, de seara până dimineața, iar cele­lalte 3 se infuzează 20 de minute în 250 ml apă clocotită. Se strecoară, petalele se aruncă, și infuzia se ames­tecă cu cealaltă apă, în care petalele au stat la macerat. Se păs­trea­ză la frigider.
Mod de folosire: Apa de tranda­firi se utilizează ca loțiune tonică. Se înmoaie în ea un tampon de vată, cu care se șterge bine pielea de pe față, gât și decolteu. Pusă într-un pulveri­za­tor, ea poate fi stropită pe față, pen­tru împrospătare, de mai multe ori pe zi. Se potrivește tuturor tipurilor de ten. Are efect tonifiant, regenerator, calmant, ușor antiseptic și astringent.

Levănțică

La fel ca trandafirii, levănțica joa­că, de asemenea, un rol important pe scena frumuseții din Turcia. Săpunul cu levănțică, apa de levănțică și ule­iul de levănțică sunt foarte populare și utilizate pentru pielea sensi­bilă care are nevoie de reînnoire.

Apă de levănțică
Mod de preparare și folosire: Se pun la foc cu o cană de apă două linguri cu flori de levănțică. Când dă în clocot, se trage vasul deo­par­te, se lasă trei ore la infuzat, apoi se stre­coa­ră. Lichidul se pu­ne într-un reci­pi­ent de sticlă și se păstrează în fri­gi­der, maximum 4 zile. După spăla­rea feței dimineața și seara, turnați puțină apă de levănțică pe un tampon de vată și ștergeți ușor fața, decolteul și gâtul. Reîmprospătează instanta­neu pielea. Se poate folosi și în reci­pient tip spray.

Ulei de levănțică
Într-o sticlă se pun 6-7 linguri cu flori de levănțică mărunțite. Se toar­nă deasupra o jumătate de litru de ulei de migdale, susan sau floarea soa­­re­lui. Se lasă la macerat 20 de zile, agi­tând permanent. Se strecoară și se păs­­trează la rece. Regenerează țe­sutu­rile, reduce ridurile și cati­felea­ză pie­lea. Masați ușor o canti­tate mi­că de ulei pe față sau pe corp, du­pă baie.

Iaurt

Mască naturală cu iaurt

Mod de preparare și folosire: A­mestecați 3 linguri cu iaurt cu o lin­gură suc de lămâie și 2 frunze de men­tă mărunțite. A­pli­­cați masca în mod uniform pe față și lă­sați-o să acționeze timp de 15 minute. Este ex­celentă pen­tru pielea seboreică, cu ten­dință la coșuri, acnee și pori dilatați.