RETRO MUSIC FESTIVAL

Dana Ene
Vara lui 2019 va fi una fierbinte pentru fanii muzicii anilor '80-'90.

Sunt pro­gra­mate o mulțime de evenimente care-i au în centrul lor chiar pe unii dintre "titanii" scenei muzicale ale acelor vremuri. Dar cele mai multe "legende muzicale pe metru pătrat" le găsiți chiar la Retro Music Festival, care se va desfășura vreme de trei zile, în Capitală. Dacă aveți curaj să înfrun­tați vipiile Bucureștiului, veți fi răsplătiți cu melodii de top ale erei disco, cu șlagăre pop din perioada de glorie a genului și cu incitante partide de rap. Vor cânta și vă vor încânta atât in­ter­preți români, cât și invitați străini: Corina Chi­riac, Dida Dră­gan, Mirabela Dauer, Stela Ena­che, Adrian Romcescu, Adrian Daminescu, Samantha Fox, CC Catch, Las Ketchup, Baccara, Milli Vanilli, Ace of Base și mulți alții.
Retro Music Festival se va des­fășura la ROMEXPO, în parcarea C, între 21-23 iunie, după următo­rul program:
Vineri, 21 iunie. În prima zi de fes­tival le puteți asculta pe spanio­lele de la Las Ketchup și Baccara, trupele de muzică dance nemțești Captain Hollywood, Snap, Ara­besque, Fun Factory și Jam & Spoon, pe britanicii de la London Beat, italienii de la Corona dar mai ales pe ma­rile glorii ale scenei muzi­cale românești, Corina Chiriac și Dida Drăgan.
Corina Chiriac a dominat topu­rile noastre muzicale în anii '70- '80 și este una dintre artistele care au reușit să se men­țină în atenția publicului chiar și în perioada de tranziție post-decembristă. A lansat nu mai puțin de nouă discuri de studio, dar s-a făcut remarcată și în pos­tura de actriță sau realizatoare de emi­siuni de televiziune. Azi este amfitrion al unei emisiuni TV extrem de vizionate și apreciate, "Opriți timpul", și susține în conti­nuare numeroase concerte.
Dida Drăgan a fost în ultimul timp ceva mai retrasă, ceea ce nu înseamnă că a renunțat la muzică. Supranumită și "vocea de flacără a rock-ului românesc", nonconformista Dida Drăgan este și azi, la 72 de ani, la fel de impresionantă ca în tinerețe. Susține concerte prin țară și, de curând, a lansat chiar un nou single, intitulat "Bun ră­mas!", fără a fi o melodie de adio, așa cum s-a speculat. "Mă retrag din muzică atunci când plec la Cer", specifica ea într-un interviu recent. Este componentă a unei generații de aur a mu­zicii noas­tre ușoare. A fost colegă de succes și de scenă cu Aura Urziceanu, Angela Similea, Mirabela Dauer și Olimpia Panciu. A câștigat nume­roase premii naționale și internaționale, pre­cum cel de la Dresda, din 1976, unde a fost de­clarată "Cel mai bun solist al festivalului". A încântat cu vocea ei ieșită din comun generații la rând și a scos nu mai puțin de șase discuri extrem de apreciate.
Sâmbătă, 22 iunie. Pe scena festivalului vor urca raperul britanic Ice MC, grupul dance germa­no-american La Bouche, duo-ul german Milli Va­nilli, Patty, Ryan, Real McCoy, Maxx, celebrele Sa­mantha Fox, CC Catch, Lian Ross și doi trubaduri autohtoni - Adrian Romcescu și Adrian Dami­nescu.
Absolvent al Conservatorului de Muzică "Ci­prian Porumbescu" din București, Adrian Romces­cu a participat la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia pe când avea doar 17 ani, în 1973. A scos în 1982 un LP la Electrecord - "Dra­gostea o voi găsi", apoi, la mij­lo­cul anilor '80, s-a stabilit în Dane­marca, unde a trăit timp de 30 de ani. După Revoluție, a revenit de multe ori în țară și a scos încă două discuri: "Nu vreau să te pierd" (1996) și "Eu merg mai de­par­te" (2005), apoi, din 2013, s-a repa­triat definitiv.
Adrian Daminescu s-a născut la Ti­mișoara, într-o familie de muzi­cieni: ma­ma - soprană, tatăl - com­pozitor și diri­jor. Le-a călcat pe urme și a ajuns unul din numele marcante ale scenei muzicale românești. A scos două discuri "Eu te voi iubi" (1989) și "Bucăți din mine" (1997), și a compus o mulțime de alte melodii, inclusiv muzică de film. De o bună bucată de vreme, își pune în valoare și calitățile de pedagog.
Duminică, 23 iunie, în ultima zi a fes­ti­valului, îi puteți asculta pe: Mr. Presi­dent, Ace of Base, Culture Beat, Marc Ashley, Fancy, Magic Affair, Mirabela Dauer și Stela Enache.
Posesoarea unei voci extraordi­nare, Mirabela Dauer este de peste 40 de ani una dintre marile favorite ale publicului de la noi. A câștigat zeci de premii și a ținut pasul cu vremu­rile, adaptându-se și colaborând cu succes cu muzicieni din generațiile mai tinere.
Deopotrivă frumoasă și talentată, Stela Enache are în repertoriu peste 500 de melodii, cele mai cunoscute șlagăre ale ei fiind compuse chiar de regretatul ei soț, Florin Bogardo. Cei doi au format un cuplu extraordinar atât pe scenă, cât și în viață. În 2016, după mulți ani în care a străbătut mările pe vase de croazieră, cân­tând, Stela Enache a lansat un dublu album, intitulat "Cântecele mele", com­pus integral din melodii create de Florin Bogardo special pentru ea.
(Dacă doriți să călătoriți în timp și să mergeți la acest festival, vă puteți procura bilete din rețeaua iabilet. Prețuri: 500 lei - abona­ment VIP, 200 lei - abonament cu acces ge­neral, 100 lei - bilet de o zi. Copiii sub 14 ani însoțiți de părinți beneficiază de intrare liberă.)