Regele a murit! Trăiască regele!

Toma Roman
Formula prin care se anunța schimbarea de domnie în Franța monarhică - "Regele e mort! Trăiască regele!" - este mai actuală ca oricând.

În PSD, Dragnea a fost arestat, dar dragnismul continuă. Dragnea însuși a fost o expresie excrescentă a "spiritului partinic" propriu acestei grupări politice, care a dus mai departe, pe noi culmi de civilizație și cultură, "experiența comunismului de familie", practicat de Ceaușescu și ai lui. Dacă nu ar fi fost obsedat de re­zol­varea problemelor personale cu Justiția, înhămând întreg "partidul" în această bătălie, el ar fi rămas în "șirul glorios" al con­du­cătorilor formațiunii, de la Iliescu până la Ponta, un șir cu sprijinul căruia "partidul" a progresat, baronii și dem­nitarii săi păstrându-și privilegiile (și "bunurile") do­bândite după "revoluție". Pradă Justiției - în cei treizeci de ani de la răsturnarea comunismului ceaușist - au căzut doar cei care au exagerat grosolan în rapt și abuz, în de­va­li­zarea veniturilor statului, fără ca "să redistribuie" o parte a câști­gurilor în rețeaua grupării. Condamnări care pedep­seau lă­comia au apărut mai des din momentul în care, la pre­siu­nea societății civile și, mai ales, la cerințele de aliniere la va­lorile și normele organizațiilor internaționale (UE, NATO) la care România a aderat, Justiția a căpătat o oa­re­care independență. Formați după "modelul com­por­ta­mental" specific partidului-stat, li­derii PSD-iști s-au re­gru­pat imediat, într-o încercare disperată de a o supune iarăși (cu păstrarea aparenței de separație a puterilor), pentru că - odată începută descâlcirea ghemului de afaceri murdare prin care și-au impus "statutul" - trecerea cer­cetărilor juridice de la desemnarea unor "țapi ispășitori", la dezvăluirea rețe­le­lor prin care devalizarea economiei naționale a fost po­sibilă îi afecta direct și pe ei. Dragnea a fost o "victimă" a acestei treceri, fiind condamnat mai de­gra­bă după ce a furat "pentru partid", afacerile lui perso­nale rămânând, deo­cam­dată, în umbră. Arestarea lui, în ciu­da atacurilor continue la adresa Justiției, a dus însă la dez­văluirea totală a pu­tre­ziciunii acestei grupări, la dis­tin­gerea clară a mecanismelor sistemului pe care ea l-a ins­tituit, la sur­prin­derea conse­cințelor devastatoare ale func­țio­nării sistemului în cauză pentru întreaga societate ro­mâ­nească.
"Regele a murit!". "Trăiască regele!". Moștenitoarea lui Dragnea, Viorica Dăncilă, a preluat firesc, din poziția de prim-ministru și președinte executiv al grupării, postul de lider suprem. Tranziția s-a făcut rapid, în ciuda aspi­rațiilor unor grupuscule interne la șefie, pentru că fiind în vârful administrației naționale, Dăncilă are "pâinea și cu­țitul". Cu alte cuvinte, de pixul ei depinde drenarea de fon­duri și re­partizarea de contracte. În spatele ei s-au aliniat imediat ma­joritatea baronilor locali, iar premierul a știut de la început să îi asigure (pe primarii și șefii județeni ai PSD-ului) că bugetul va continua să-i alimenteze nedis­criminator cu sumele de bani necesare "afacerilor" lor, fără să le impună standarde de eficiență. Grupusculul din jurul Gabrielei Firea a pierdut lupta, pentru că, "stindardul" său nu a rezolvat, ca șef al ad­ministrației bucureștene, ni­mic notabil, alegătorii ei pre­zumtivi respingând indirect (la votul din 26 mai) re­zultatele activității sale de peste doi ani și jumătate ca pri­mar al capitalei. Firea, pe popu­la­ritatea căreia mizau adepții ei, s-a vădit "o stea căzătoa­re", mai ales că, în spatele ei, se pro­fila umbra soțului, Florin Pandele, primarul din Volun­tari, care și-a extins afacerile în tot Bucureștiul. Baronii nu mai vor ca "liderul maxim" să fie sfătuit de cineva din umbră, care ar putea să nu țină seama, în unele împrejurări, de interesele lor. Dăncilă, fostă "păpușă a lui Dragnea", pare mai ușor mane­vrabilă și pentru că "inteligența și com­pe­tența" ei sunt, desi­gur, vădite. Poate ar trebui amintită aici ase­mănarea situației cu cei din PCR la moartea lui Gheor­ghiu-Dej, când, "ba­ro­nii roșii" au ales - pentru a evita bă­tălia internă - în frun­tea partidului pe cel mai incompetent din­tre ei, Nicolae Ceau­șescu. Se știe ce a urmat. Ca și ilus­trul ei predecesor, Viorica Dăncilă a înlăturat cu ușu­rință ("ci­neva" trebuia să deconteze aberațiile dragniste) al treilea grupuscul, cel mai fanatic-extremist din PSD, con­dus de Olguța Va­si­lescu, Codrin Ștefănescu și (aso­ciata din necesitate) Car­men Dan. Primii doi proveneau din va­dimistul PRM, iar ultima a fost o unealtă obedientă a fos­tului "tătic". După căderea, previzibilă, a moțiunii de cen­zură a opo­ziției, sigură pe postul ei de prim-ministru, Vio­rica Dăncilă își poate impune "or­dinea sa" în for­ma­țiune, urmând ca apoi să-și "restruc­tu­reze" guvernul, eli­minând dem­nitarii mult prea pătați (Carmen Dan, ministrul de inter­ne, sau Theodor Meleșcanu, ministrul de externe). Despre împotrivire, în cazul ultimului, nici nu poate fi vorba, întrucât ALDE, din care provine, a devenit cu totul o anexă a PSD-ului.
"Trăiască regele!", adică instaurarea "domniei Dăn­cilă", nu va aduce nicio schimbare în politica internă și externă a gru­pării la putere, ci - cel mult - va duce la punerea în sur­dină a unor manifestări prea zgomotoase, de tipul "pentru că putem!", ale reprezentanților acesteia. Dăn­cilă vrea "să mențină unit partidul", asta însemnând că "obiectivele" aces­tuia, în special cele legate de Justiție, vor fi păstrate. PSD este, în fapt, o grupare de clanuri or­ganizate într-o rețea de tip mafiot, ce le permite și să se lupte între ele pentru accesul la "plăcintă", și să se soli­da­rizeze atunci când însuși sistemul care le-a generat este amenințat. Chiar dacă ar dori-o, Dăncilă nu-l poate re­for­ma, pentru că o asemenea ac­țiune ar lovi inevitabil în masa clientelară a grupării. Ni­meni din PSD nu poate destructura încrengătura tribală de difuzare a puterii (și a "facilităților" oferite de ea) de la vârf spre bază, pentru că astfel ar dis­truge chiar "esența par­tidului". După jaful practicat la pri­vatizarea "economiei so­cialiste", PSD a îm­pănat, treptat, toate instituțiile adminis­tra­tive ale statului cu clienții săi (Pile, Cunoștințe, Rude), complet incompetenți, fără legă­tură cu tipul de activitate specifică, dar total depen­denți de șefi. Această infuzie de paraziți sociali, ce aproape a dublat "birocrația de aparat", tră­iește pe spinarea puținilor spe­cialiști rămași, din im­pozitele și taxele românilor, res­pingând orice "moder­niza­re" (infor­ma­tizarea, flexibili­zarea, eficientizarea) care i-ar afecta "somnul". Chiar PSD-ul, ca structură organizată, este afectat de creșterea ex­po­nențială a nivelului de incultură și neprofesionalism, calitatea umană a "cadrelor" lui devenind tot mai precară cu trecerea timpului și a succesivilor lui "tătici". "Teo­re­ticienii" lui Ili­escu au fost, treptat, înlocuiți de slugile grobiene și brutale, ce au devenit majoritare sub Dragnea, iar Dăncilă nu poate și nici nu știe cum să schimbe această grupare ce împinge, de aproape trei decenii, țara spre prăpastie. Cu votul din 26 mai a.c., românii au arătat însă că s-au trezit. Pentru a elimina can­grena la care PSD-ul a condamnat țara, vor trebui să rămână în veghe și la viitoarele alegeri. Pentru că vindecarea, dure­roasă și lungă, abia după ele ar putea începe.