Pasărea miraculoasă

Cititor Formula AS
- Antologie AS -

Toate animalele mi-s dragi, în afară de șerpi și crocodili. Animăluțele, mai cu seamă cele de pe lângă casă, mă fascinează. Toate sunt surorile mele de su­flet. Ele sunt lăsate de Domnul pe pământ cu bucurii și dureri, dar mai ales pentru a ne ține tovărășie cu gingășia și afecțiunea lor.
Eram în Florida, la nepoții mei, și în fie­care zi udam florile, dimineața și seara. Erau multe și diferite, începând cu busu­io­cul și terminând cu un fel de cactus, între frunzele căruia se strângea apa, și în ea găseam, adesea, un brotăcel mic, verde și cu gu­șu­lița galbenă. Mă privea cu o­chii lui bulbucați, rugându-mă parcă să-l las acolo, fiindcă se simțea minunat.
Într-o dimineață, mi-am luat sticlele cu apă și m-am dus să ud florile de pe terasă. Cum stă­team aple­cată, am simțit că lângă mine e cineva care mă ur­mărește. Se și auzea ceva, un zgomot ca un zum­zet, ceva ce nu puteam descifra și mi-am văzut mai departe de treabă. Dar acel zumzet se deplasa odată cu mine și am ridicat privirea. Spre surpriza mea, pe balustrada terasei era o pasăre aproape neagră, care semăna cu mierlele de la noi. Se uita fix la mine și bol­boroseala ei s-a transformat într-un ciripit cam cum vorbesc papagalii. Nu îndrăzneam s-o ating ca să n-o sperii. Așa am făcut cunoștință și am în­tre­bat-o: "Cine ești tu și de unde vii, drăguța mea, și de ce tocmai la mine?". De atunci, nu ne-am mai despărțit, numai că vorbeam limbi diferite. Am crezut că-i e foame și am trimis băiețelul nostru să-mi aducă mă­lai, pâine înmuiată și o farfu­rioară cu apă, dar mu­safira mea nici nu s-a uitat la mâncare. Mă privea cu asiduitate, vorbindu-mi neîncetat pe păsăreasca ei. Nepotul meu, care stătea pe canapea și ne urmărea atent, îmi spune: "Mama, no papa, no papa, mama, love, love," și mi-a făcut semnul îm­bră­ți­șării. Atunci am întins mâna și am mângâiat-o ușor. Draga de ea, asta aștepta de la mine. Imediat a sărit pe bra­țul meu, apoi pe umăr și, hop-hop, fără invitație, pe cap, șoptindu-și, în con­tinuare, povestea. Mă topeam de dragul ei. Când era pe cap, se așeza cu ciocul spre frun­tea mea, ca și cum mi-ar fi spus: "Tu auzi? Eu cu tine vor­besc!". Într-o zi, ușile erau larg deschise și am intrat în ca­să. Ea n-a ezitat să mă acom­pa­nie­ze și a ales ace­lași mijloc de lo­co­moție: capul meu, fiind foarte în­cântată de această excursie. Am ie­șit apoi îm­preună, întreținând o con­­­ver­sație susținută. În scurt timp, ajun­­sesem cele mai bune pri­e­­tene. Ne po­vesteam una alteia pă­surile și bucu­riile. Eu îi spuneam că sunt o mămică și că ea e fetița mea și o iubesc mult. Ade­sea, când era pe umărul meu, mă ciugulea de lo­bul urechii, poate ca o glumă sau, de ce nu, ca o săru­tare, iar când era pe cap, îmi pigulea sprân­cenele, probabil tot din drag și sim­patie. Noaptea, dor­mea pe terasă și când ne întâlneam a doua zi, repetam ritualul și ne bucu­­ram de revedere.
Dragostea noastră a durat aproape două săp­tă­mâni, după care și-a luat zborul și n-am mai văzut-o niciodată. Nu știu nici până astăzi ce-a fost. Poate că era crescută de o persoană în vârstă, și zburând mai departe de casă, s-a rătăcit și n-a știut să se mai în­toar­că. Într-un târziu, mânată de dor și amintindu-și de dragostea din­tâi, și-a re­găsit viața cotidiană și statornică. Întâlnirea noastră a fost, oricum, deci­si­vă, și n-o voi putea uita niciodată. Era drăgălașă și tan­dră, și o iu­beam ca pe un copil. Păcat că de clipele fru­moa­se nu te saturi niciodată și trec prea repede. Ne­gruța mi-a vorbit mult și cu drag. Ea mi-a dăruit o părticică din sufletul ei curat și mic. N-am uitat-o. O văd cu ochii minții și acum. În urma ei, a rămas un gol și un suspin.

DĂNESCU VIRGINIA - București