RACUL (22 iunie - 22 iulie) - Ce fel de relații avem cu lumea?

Tana Rosca
Sociabilitate: un paradox

Cum se face că unul dintre cele mai timide semne ale zodiacului este în același timp și unul dintre cele mai populare? Doar Racul cunoaște cu adevărat acest secret. Dar nu ne împiedică nimic să încercăm să-l ghicim. Racul este timid, dar, din fericire pentru el, nu este o fire în­chi­să. Răcoaica poate stă într-un colț, cu nasul în te­lefon, dar când trece pe lângă ea o persoană pe ca­re-o simpatizează, îi aruncă o privire dulce pe sub gene, din categoria celor pe care le putem admira în fotografiile cu regretata "prințesă a inimilor", Lady Diana. Greu să te lase indiferent. Ori dacă vorbim despre un Rac (pentru bărbați e mai greu să treacă prin viață fiind timizi), să ne imaginăm privirea șăgalnică și zâmbetul fin al unui Tom Hanks la tinerețe. Bineînțeles că îl vom găsi sim­patic. Răspundem privirii sau surâsului discret și ne trezim că facem noi primul pas spre ei. De regulă, așa se întâmplă.
Lucrurile stau altfel într-un mediu în care Racul se simte ca acasă. În acest caz, nu se va sfii să vină în întâmpinarea unei persoane, pe care dorește să o facă să se simtă în largul ei. Pentru că știe cum e să fii timid și să te simți stânjenit într-un loc nefa­mi­liar. Pentru că societatea pe care Racul o preferă mai presus de oricare alta este familia, va dedica mult timp relațiilor din sânul acestui microunivers. Pentru el, familia nu înseamnă doar mama, tata, partenerul și propriii copii. El include aici și verii, cumnații, cuscrii, și e înzestrat cu toate calitățile necesare pentru a-i face pe aceștia să se integreze în familia asupra căreia veghează și din care își trage în mare măsură sentimentul identității.
Alt rol în care Racul se simte în largul său este cel de păstrător al tradițiilor, și nu numai al celor familiale, ci și al celor locale. El le va ține în viață și, în felul acesta, are toate șansele de-a strânge co­mu­nitatea în jurul său, căci este frumos când săr­bă­torile sunt celebrate cu tot respectul față de obi­ceiurile strămoșești. În această capacitate, Racul își pierde timiditatea și-și arată pe deplin farmecul, pa­siunea și dragostea față de trecut.

Prima impresie

Racul nu face parte dintre semnele expansive, deci nu ne va sări în ochi prin gesturi largi, râs zgo­motos sau sprinteneală. La fel ca zodia opusă, cea a Capricornului, are un comportament conservator. Se îmbracă și se comportă adecvat fiecărei ocazii și nu se agită pentru a ieși în evidență. Spre deosebire de Capricorn, însă, Racul nu dă impresia că ar fi dis­tant, ci abordabil. Asta, pentru că ținuta sa este mai relaxată. Trăsăturile nu sunt foarte nete, ci de­senate cu linii blânde, rotunjite, ca Luna, cea care-i guvernează zodia. Iar așa cum corpul ceresc care ne atrage privirile cel mai lesne, noaptea, pe cer, este Luna, așa și Racul atrage prin acea lumino­zitate pe care o generează când se află în lume. Degajă o energie subtilă, dar magnetică.
Ceea ce ne face să nu-l dăm uitării odată ce l-am întâlnit este darul lui de povestitor, care nu este egalat decât de cel al Săgetătorului. Dacă vedeți într-o societate un grup adunat în jurul unui poves­titor, acela aparține probabil uneia dintre cele două zodii. Felul în care își prezintă istorisirile sau anec­dotele este însă complet diferit. Săgetătorul își presară povestirile spectaculoase, fie cu mult umor, fie cu cunoștințe surprizătoare, din multe do­menii diferite. Racul aduce povestea aproape de sufletul ascultătorilor, pentru că știe să creeze o lume, prin detalii omenești, care dau dovadă de un fin talent de observator și o sen­sibilitate aparte. El împletește în firul na­ra­țiunii amănunte legate de un miros, un gust, o calita­te a luminii, făcând astfel publicul să intre alături de el în poveste, nu să rămână doar la suprafața ei.

Când este singur

Deapănă în minte amintiri, sub o formă sau alta. Ascultă o melodie, care îl face să retrăiască ceva fru­mos. Sau trist. Ori postează pe facebook o foto­grafie veche de familie. Eventual, scrie și povestea legată de personajele și ocazia cu care a fost făcută poza. Desigur, vor urma o mulțime de like-uri. V-am spus că Racul e popular. Chiar și când este singur. O altă soluție de-a-și alina senzația de singu­rătate este să se uite la unul dintre lucrurile păstrate cu sfințenie ca amintire, cum ar fi prima carte cu povești primită în dar de la bunica lui. Sau căluțul de lemn făcut de bunicul cu mâinile lui. Comori din astea, păstrate cu grijă, în micul cufăr pictat ascuns în mansardă. Racul tipic se naște cu un gust rafinat, știe să se bucure de aroma specială a condi­mentelor, de textura delicoasă a unei dulceți de cireșe amare, de prospețimea colorată a legumelor. În bucătărie e un artist, care nu face de mâncare, ci cre­ează. Poate de aceea mâncărurile îi reușesc atât de bine. Sau pentru că îi face așa de mare plăcere să vadă cât de mult le plac mâncărurile sale ferici­ților beneficiari. Știe și să decoreze frumos, să adau­ge o culoare îndrăzneață, de exemplu printr-o frun­ză proaspătă și verde de mentă, să caute vasul cel mai potrivit, în care mâncarea să fie pusă în valoare așa cum se cuvine.

Cu cei din familie

Pentru Rac, familia nu este o simplă familie, ci mai degrabă un sanctuar. Îi iubește pe toți cei care aparțin de sanctuarul său, însă există mai întot­dea­una o legătură specială cu mama. De aceea e mai important pentru Rac, decât pentru orice alt semn zodiacal, ca mama să nu precupețească dovezile de afecțiune. Evident, asta nu înseamnă că Racul nu are nevoie de reguli și de disciplină. Să nu se înțe­leagă de aici că ar fi un copil greu de educat, dim­potrivă. E receptiv la explicații și încurajări, care, în cazul lui, funcționează mult mai eficient decât cearta și pedepsele. Fiind prudent din fire, îi place să știe dinainte care sunt urmările unei atitudini sau ale alteia. Nu prea există copil născut sub semnul Racului, care să facă crize de personalitate, de genul trântitului pe jos și țipatului isteric. El are alte arme pentru a se impune. Cum ar fi un surâs angelic, un gângurit (da, de la o vârstă atât de fragedă simte ce efect are asupra altora). Știe însă și să fie botos, atunci când sentimentele îi sunt rănite și e cazul să-i facă pe ceilalți să înțeleagă că așa ceva nu se face.
Trebuie să precizăm însă un lucru. Sensibilitatea micuțului Rac este cât se poate de autentică, dar ea coexistă cu o fire puternică (să nu uităm că Racul se numără printre semnele cardinale, adică lideri, care, la o adică, nu se tem să ia inițiative și să se aventureze în necunoscut). Urmăriți-l cum știe să obțină ceea ce vrea, cum se mobilizează, de câtă determinare poate da dovadă, odată ce și-a stabilit un obiectiv. Sigur, se poate să plângă (aparent) neconsolat, atunci când suferă un eșec, și îi face bine să-i simtă pe ai lui aproape, alinându-l. Nu va abandona, însă, ci de îndată ce și-a vărsat amarul, se va ridica din nou în picioare și va încerca din nou. Iar de astă dată probabil că va reuși. Familia va fi, de altfel, pe parcursul întregii sale vieți, cea care-l motivează mereu să se ridice în picioare, să încerce din nou și să reușească. Pentru că, nu-i așa, de el depinde bunul mers al familiei sale.

Ca frate

Dacă este primul născut, obișnuit cu ex­clusi­vitatea iubirii parentale, Racul va avea nevoie de o pe­rioadă de adaptare la concurența pe care o repre­zintă venirea pe lume a unui frate mai mic. Părinții, mai ales mama, fac bine dacă își iau timpul necesar de a-i arăta cât de special este el pentru ei și că ve­nirea unui frățior sau a unei surioare nu înseamnă că el va pierde din afecțiune. Dacă i se spune că el devine și mai important acum, pentru că e mai mare și poate să facă multe pentru mezinul cel neajutorat, această perioadă de suferință pentru pierderea statutului de copil unic devine mai scurtă și mai puțin intensă. În felul acesta, el se va ocupa de cel mai mic într-o manieră duioasă, aproape maternă, conștient de statutul său impozant, cel de soră sau frate mai mare. În cazul în care Racul se naște la mijlocul sau la coada plutonului, nu vor fi dificultăți de adaptare. Dat fiind comportamentul său dulce și plăcut, ceilalți vor roi în jurul său, întrecându-se, care mai de care, să se ocupe de el.

Cum se poartă față de colegii de școală

A pleca de acasă cu regularitate, lăsând în urmă familia cea iubită, e o traumă reală pentru orice copil Rac. Cu ocazia asta, va face însă apel la o altă ar­mă redutabilă de care dispune: fantezia. În ima­gi­nația lui, el nu va fi un elev oarecare, care se în­dreaptă spre o școală banală, pentru a sta într-o cla­să insipidă. El este un prinț sub acoperire, care mer­ge la școală pentru a vedea cât de bine se ocupă cei însărcinați cu educația, de nivelul de instruire al po­po­rului său. Deci, va studia cu mare atenție nivelul la care supușii săi, respectiv învățătorul sau pro­fe­sorii, se achită de sarcina lor, pentru că, nu-i așa, orice prinț își dorește un tineret bine educat. Iar Lu­na, planeta care-l guvernează, îi dă aceste înclinații: și cea de-a țese povești pe tărâmul fanteziei, și cea de-a fi preocupat de soarta poporului său, căci Doam­na Nopții guvernează și popoarele.
Până acum, nu am vorbit despre o calitate pe care o au cei mai mulți dintre Raci și care, între noi fie vorba, ne-ar prinde bine și nouă: memoria foto­grafică. Acolo unde altul are nevoie să buchisească cu orele, Racul face o fotografie mentală și gata. Când este ascultat, se uită pur și simplu la ea și ci­tește răspunsul. Pe măsură ce colegii își dau seama de această calitate, devin tot mai impre­sionați. De multe ori vin și îi cer explicații, iar Racul le dă (cu o mândrie parțial disimulată) dar și cu multă ama­bilitate. Secretul popularității Racului în anii școlari nu constă în aptitudinile sale sportive, rareori pre­zente, nici într-o socializare frenetică, on- sau offline, ci în felul în care îi face pe colegii pe care-i agreează să se simtă ca într-o familie extinsă, alături de el. Și cui nu-i place asta?

Cum se poartă față de colegii de serviciu

Aici avem două variante. În cea în care Racul este șeful, va fi unul exigent. În primul rând, pentru că el însuși muncește pe rupte și ștacheta lui e una înaltă. Și atunci nu prea are răbdare pentru cei care se prefac că muncesc sau încearcă să-i intre în grații prin alte metode. Fără ca angajații săi să știe, el va fi atent la ceea ce se întâmplă în viața lor și va interveni, dând o mână de ajutor acolo unde vede că ei întâmpină greutăți. În special dacă dificultățile le vizează familia. Bun cunoscător de oameni, șeful Rac își va da seama ce simt angajații săi față de mun­ca pe care o fac, față de ceilalți și față de el, dar nu va trâmbița aceste cunoștințe. Dar va ști când, dacă, și pe cine e cazul să răsplătească. Ca și Racul șef, și Racul angajat va căuta să creeze coeziune în jurul său. Pornește de la ideea că dacă muncește serios și își vede de treabă, își va atrage afecțiunea co­legilor și a celor aflați în funcții mai înalte. Ați citit corect, afecțiunea, nu respectul, nu stima. Nu că nu ar pune preț și pe acestea, dar nu trebuie să uităm că Racul este un semn de apă, că are nevoie de stimuli emoționali, care să-l motiveze. În plus, ca și Racul-șef, și angajatul are oroare de singu­rătate. Trebuie să se simtă, sub o formă sau alta, ca în familie. Dacă vine cu o plăcintă delicioasă făcută cu o seară în urmă, colegii care primesc câte o felie se numără, cu certitudine, printre cei fa­ță de care se simte apropiat. Iar o invitație acasă, la bunătățile care se vor găsi pe masa lui, echivalează, adesea, cu o primire în familia sa extinsă. Nu uită niciodată un gest de bunăvoință dezinteresată și se bucură mult atunci când colegii se interesează de viața sa de familie.

Ca vecin

În situația în care vă mutați alături de un Rac, ar fi bine să nu fiți gurmanzi, pentru că altfel veți fi supuși foarte des unor chinuitoare tentații sub forma unor miresme ispititoare. Și veți înghiți în sec. Și veți mânca ceva, orice, ca să vă alungați pofta. Și nu e exclus să vă îngrășați. Poate chiar considerabil. Soluția? Când aveți dvs. ceva bun de mâncare, dar ceva foarte bun, mergeți la ușa lui și oferiți-i și lui o parte. Nu vă fie teamă că greșiți. Racul va ști să aprecieze și, pentru că îi place oricum să împartă mâncarea cu ceilalți, vă veți îm­părtăși și dvs. din felurile de mâncare pe care le creează el. Problemă rezolvată.
Dacă dvs. nu sunteți iu­bitor de copii sau nu apreciați ideea de familie, nu-i arătați, Doamne ferește, acest lucru, pentru că din momentul acela, ați ieșit din cărți. În cazul în care dvs. aveți copii și o viață agitată, Racul nu va refuza să se ocupe de ei cât sunteți plecați. S-ar putea chiar ca micuții să se plângă că îi luați de-acolo, când vă întoarceți. Există și posibilitatea ca dvs. înșivă să vă simțiți mai bine la Rac decât la dvs. acasă, pen­tru că are un talent deosebit de a amenaja un interior relaxant și îmbietor. Aveți însă grijă să vă revanșați, sub o formă sau alta, pentru favoruri și găzduire. Pentru cei care nu au vocație de gazdă, soluția e să îl invi­tați (alături de familia sa, desigur) la un restaurant cu adevărat bun.
După cum am mai spus, Racul este un senzorial, simțurile sale sunt bine dezvoltate, mai ales mi­ro­sul. Aveți deci grijă să nu-i ajungă la nasul cel fin mi­rosuri neplăcute, nici nu-i agasați auzul cu mu­zica dată la maximum. Respectați-i tabieturile și nu vă sfiiți să-i spuneți care sunt ale dvs. Va ține seama de ele. Arătați-i că-l apreciați, ca vecin și ca persoa­nă, și veți avea alături un vecin de nădejde.

Ca amic

Celor mai mulți dintre Raci, noțiunea de "amic" li se pare ceva superficial și lipsit de valoare. Să nu uităm că pentru ei etalonul îl reprezintă relațiile de familie, cu toată complexitatea pe care acestea le presupun. Un amic e și el cineva, pe-acolo, pentru care trebuie să-ți faci timp și să-ți consumi din energie. Putem spune, fără teama de-a greși, că Ra­cul îi consideră un fel de amici pe oamenii cu care ia contact cu o anumită regularitate, în cercurile sociale, pe care le frecventează. Se poartă politicos cu ei, pentru că Racul ține la bunele maniere dar nu simte neapărată nevoie să schimbe cu ei mai mult decât obișnuitele formule de politețe, poate o glumă potrivită în context, dar nu va face vreun demers de-a se vedea cu respectivii "amici" în afara con­texu­lui social care îi aduce împreună. Când se întâmplă ca aceștia să îi ceară ajutorul, îl va da în măsura în care asta nu presupune prea multă bătaie de cap. În această situație, Racul cel diplomat îl va referi pe respectivul la un terț, adăugând eventual un co­mentariu, cum ar fi "cred că aceasta este per­soana de care aveți nevoie". Rareori Racul va res­pin­ge pe cineva radical și nepoliticos.

Ca dușman

Acest semn zodiacal este, alături de cel al Ba­lanței, asociat cu ideea de diplomație. Și totuși, Ra­cul are parte și de dușmănii. Mai ales în ideea că "duș­manul oricărui membru al familiei mele este și dușmanul meu". Ba se face chiar că Racul trece mai degrabă peste răul care i s-a făcut lui personal, decât peste cel comis asupra vreunuia din familia sa. Și prin asta înțelegem familia extinsă. Dar nici în acest caz, Racul nu se ia la harță cu cei vinovați (cu ex­cepția situației în care i-a fost agresat un copil sau ma­ma). Abordarea lui e indirectă și dictată de inte­ligența sa emoțională. Va pune în circulație isto­risirea despre incident, spusă, așa cum știe el, ca să-ți meargă la suflet, descriind ce anu­me a simțit bie­tul copil, când rău­făcătorul i-a înș­­­fă­cat telefonul și l-a aruncat în ca­nal, cum s-a re­per­cutat fap­ta mâr­­­șavă asupra celor­lalți mem­bri ai fa­miliei, cum a plâns bu­nica bol­navă de inimă și cum până și câinele a fost deprimat și n-a mâncat nimic două zile. Povestea, spusă la o ciorbă cum nu­mai el știe s-o facă, unor membri vor­bă­reți ai comu­ni­tății, se va răs­pândi cu viteză și va crea un curent de opinie. Mai nou, e și mai simplu, că va putea să o posteze pe me­diile sociale, cu poze cu tot, căci Racul nos­tru are un ochi bun și pentru cadraj și ima­gine. Rezul­tatele sunt ușor de prevăzut. Fără a recurge la acte de agresiune, Racul îi va da agresorului o lecție fără drept de apel, pe care o va ține minte mult mai multă vreme decât o con­fruntare directă.

Ca prieten apropiat

Pentru a te putea considera cu adevărat prietenul apropiat al unui Rac, e necesar să-i devii nici mai mult, nici mai puțin decât... prieten de familie. Efor­tul merită făcut, deoarece în acest caz ne ale­gem cu prietenia unei întregi minicomunități. Se poate ca unul sau altul dintre cei ce o compun să ne placă mai puțin decât prietenul nostru Racul, dar dacă el îi iubește, putem și noi măcar să-i acceptăm. În momentul în care i-am devenit prieteni de fa­milie, Racul ne va trata ce pe unul de-al lui, făcând uneori adevărate sacrificii pentru a ne fi alături la greu. Este emoționant acest devotament de care știe să dea dovadă, precum și compasiunea reală pe care o are față de greutățile prietenilor apropiați. Uneori însă, acest copil al Lunii este deosebit de sensibil, reacționând la toate fazele acestui corp ceresc. Să nu ne supărăm, deci, dacă prietenul nostru apropiat, Racul, trece prin stări pe care nu ni le putem explica și să dăm dovadă de aceeași delicatețe plină de com­­­pasiune. Racul se ferește de multe ori să arate cât de mult înseamnă pentru el încurajările, devo­ta­mentul și căldura sufletească pe care i-o dăruim, ca să nu fie copleșit de sentimentalism. Dar odată stabilite aceste legături, ele pot dăinui o viață.